O Σάντερς έχει δίκιο – Τρεις δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν πλούτο όσο η μισή Αμερική

O Σάντερς Sanders έχει δίκιο - Τρεις δισεκατομμυριούχοι συγκεντρώνουν πλούτο όσο η μισή Αμερική
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Γράφει ο Chuck Collins –

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Εκτός από τους τρεις δισεκατομμυριούχους που ανέφερε ο Μπέρνι Σάντερς, μάλλον θα πρέπει να ανησυχούμε για την μεγέθυνση των περιουσιών που ανήκουν σε δυναστείες πολλών γενεών. Οι πλουσιότεροι τρεις δισεκατομμυριούχοι στις ΗΠΑ -Jeff Bezos, Bill Gates και Warren Buffett- κατέχουν πλούτο ίσο με τον αντίστοιχο όλου του φτωχότερου 50% του αμερικανικού πληθυσμού.

Αυτές ήταν οι πρώτες λέξεις που ειπώθηκαν κατά την τελευταία εκδήλωση των Δημοκρατικών στα τέλη Ιουνίου (2020 Democratic Debate), κάνοντας αναφορά στην σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών (Institute for Policy Studies) για την άνιση κατανομή του πλούτου.

Ουσιαστικά, στη διάρκεια της συζήτησης, ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς ανάφερε αρκετές φορές τη μελέτη του Billionaire Bonanza. Οι ελεγκτές γεγονότων των The New York Times, Washington Post και CNN επαλήθευσαν μάλιστα τους ισχυρισμούς του Σάντερς.

Αυτά τα ακραία επίπεδα ανισότητας του πλούτου είναι πιθανά, εν μέρει, επειδή το φτωχότερο 1/5 των αμερικανικών νοικοκυριών βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας με μηδενικό εισόδημα ή αρνητική καθαρή αξία. Ένα άλλο 1/5 κατέχει τόσα λίγα περιουσιακά στοιχεία που καταλήγει να ζει υπό τον φόβο της ανέχειας. “Εξελισσόμαστε σε μια πλουτοκρατία“, δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας Paul Volcker.

Ορίστε τι δείχνουν οι πιο ισχυρές στατιστικές μας στην πρόσφατη έκδοσή του Billionaire Bonanza: Ένας ανησυχητικός δείκτης, ο οποίος δείχνει να παρασυρόμαστε προς μια κοινωνία που διαφεντεύεται από πλούσιους, είναι αυτός της αύξησης της περιουσίας παλιών πλούσιων οικογενειών.

Οι τρεις πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ είναι η οικογένεια Walton (175 δισ. δολάρια), η οικογένεια Mars και οι κληρονόμοι της δεύτερης μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας στις ΗΠΑ και μεγάλου ενεργειακού ομίλου Koch. Αυτές όλες οι επιχειρήσεις δημιουργήθηκαν από τους παππούδες και τους γονείς των σημερινών πλούσιων κληρονόμων.

Αυτές οι τρεις οικογένειες κατέχουν συνολική περιουσία αξίας 348,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δηλαδή τέσσερα εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη από τον πλούτο μιας μέσης αμερικανικής οικογένειας. Από το 1982, αυτές οι τρεις οικογένειες έχουν δει τον πλούτο τους να αυξάνεται σχεδόν κατά 6.000%, δημιουργώντας πληθωρισμό. Εν τω μεταξύ, ο μέσος όρος του πλούτου των αμερικανικών νοικοκυριών υποχώρησε κατά 3% κατά την ίδια περίοδο.

Ο πλούτος της δυναστείας Walton αυξήθηκε από 690 εκατομμύρια δολάρια το 1982 (1,81 δισ. δολάρια το 2018) σε 169,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Πρόκειται για μια τρομακτική αύξηση 9,257%.

  Το μήνυμα της αιφνίδιας επίσκεψης Πούτιν σε Κριμαία και Μαριούπολη

Πηγή: Inequality.org

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι