Οι φρικτοί βαζιβουζούκοι των Τούρκων – Η αναβίωση μιας ξεχασμένης στρατιωτικής παράδοσης

Εκδόθηκε στην Τουρκία ο "εγκλωβισμένος" τζιχαντιστής του Έβρου

Γράφει ο Burak Bekdil* – 

Μτφρ. Βαγγέλης Γεωργίου

Οι βαζιβουζούκοι (“αγύριστα κεφάλια”) έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους στον οθωμανικό στρατό στα τέλη του 18ου αιώνα, πολεμώντας στην Αίγυπτο εναντίον του στρατού του Ναπολέοντα. Αυτοί οι άτακτοι μισθοφόροι στρατιώτες, συχνά αποτελούμενοι από άστεγους ζητιάνους και κακοποιούς, ήταν διαβόητοι για την έλλειψη πειθαρχίας, λεηλασίας και την βιαιότητά τους. Κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου (1853-1856) οι αγγλογάλλοι στρατηγοί -που ήταν τότε σύμμαχοι της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας- προσπάθησαν μάταια να τους πειθαρχήσουν. Οι υπερβολές των βαζιβουζούκων κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου του 1877-78 ανάγκασαν τελικά την Πύλη να τους παύσει.

Πέρασαν αιώνες από τότε που οι Οθωμανοί πρόγονοι των σημερινών Τούρκων χρησιμοποίησαν τέτοια σώματα, ώστε οι σύγχρονοι Τούρκοι βρήκαν την αραβική τους “μετενσάρκωση” στη Συρία. Οι κύριοι σύμμαχοι της Τουρκίας στη Συρία, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός (FSA), ο οποίος πρόσφατα ανασυντάχθηκε ως Εθνικός Συριακός Στρατός (SNA), είναι μια ομάδα διαφόρων φατριών τζιχαντιστών που συγκροτούν τις “απελευθερωτικές δυνάμεις”. Όπως γράφτηκε στην στην HuffPost το 2012:

«Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έκλεψε πρόσφατα αποθέματα σιταριού προοριζόμενα για τους κατοίκους του Χαλεπίου, πουλώντας τα σε ιδιωτικές τουρκικές εταιρείες σίτου, απαλλοτριώθηκαν αποθέματα φαρμάκων τα οποία τα ξαναπούλησαν στους ίδιους τους του κατόχους τους ενώ λεηλατήθηκαν και σχολεία. Στα περίχωρα του Χαλεπίου, ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει συστήσει μια αστυνομική δύναμη επιβάλλοντας τον νόμο της Σαρία που είναι στα πρότυπα της αστυνομίας Wahhabi στη Σαουδική Αραβία, αναγκάζοντας τους απλούς πολίτες να συμμορφώνονται με τον κώδικα της Σαρία».

»Λιβανέζικες εφημερίδες, όπως η Al-Akhbar, η Assafir και το infowars.com του Alex Jones, έχουν δημοσιεύσει ένα ανησυχητικό βίντεο με ένα παιδί ηλικίας 12 ετών που προφανώς αναγκάστηκε από τον Ελεύθερο Συριακό Στρατό να αποκεφαλίσει έναν Σύριο αξιωματικό. Ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός έχει επίσης βάλει στο μάτι τις υποδομές της χώρας. Ένας από τους κύριους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στη Δαμασκό χτυπήθηκε για τρεις ημέρες την περασμένη εβδομάδα, επηρεάζοντας το 40% των κατοίκων της πόλης».

Προφανώς, ο αυθεντικός Εθνικός Συριακός Στρατός, το νέο “εμπορικό σήμα” των τζιχαντιστών, ακολουθεί τις ίδιες τακτικές. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της 15ης Οκτωβρίου 2019, οι εξτρεμιστές πληρεξούσιοι της Τουρκίας υποσχέθηκαν να σκοτώσουν “γουρούνια” και “άπιστους”, έβαλαν Κούρδους αιχμαλώτους να παρελάσουν μπροστά στις κάμερες και, σε ένα βίντεο, πυροβόλησαν αρκετές φορές γύρω από έναν άνδρα που στεκόταν στην άκρη του δρόμου με τα χέρια πιασμένα πίσω από το κεφάλι. Οι μαχητές του Εθνικού Συριακού Στρατού, είναι εκπαιδευμένοι και πληρωμένοι από την Τουρκία ήδη από το 2016 και φημίζονται για τη βιαιότητά και τις λεηλασίες τους. Πρόκειται για σώματα που μοιάζουν πολύ στους βαζιβουζούκους των Οθωμανών.

Πιάσαμε ένα “γουρούνι”

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης, στρατιωτικής εισβολής στη Συρία, που ξεκίνησε στις 9 Οκτωβρίου, οι πολιτοφυλακές του Εθνικού Συριακού Στρατού κατέλαβαν μια σημαντική εθνική οδό που διασχίζει τη βόρεια Συρία. Σύμφωνα με το Associated Press:

«Το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που εδρεύει στη Βρετανία και παρακολουθεί τις εξελίξεις, δήλωσε ότι οι μαχητές που υποστηρίχθηκαν από την Τουρκία πυροβόλησαν και σκότωσαν έξι πολίτες κατά μήκος του δρόμου, συμπεριλαμβανομένης της Hevreen Khalaf, μιας γυναίκας που ηγήθηκε κουρδικού πολιτικού κόμματος.

Σε ένα βίντεο που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, μπορεί να δει κανείς μαχητές να σπεύδουν προς ένα θωρακισμένο όχημα, λέγοντας ότι έχουν συλλάβει ένα “γουρούνι”. Μια ασθενική γυναικεία φωνή μπορεί να ακουστεί από μέσα, λέγοντας ότι είναι επικεφαλής ενός πολιτικού κόμματος. Το βίντεο δείχνει ότι η Khalaf πιάστηκε ζωντανή και αργότερα πέθανε ή σκοτώθηκε».

Ένα άλλο βίντεο έδειξε ότι οι μαχητές της Συρίας που φώναζαν «ο Θεός είναι ο μεγάλος» καθώς πυροβόλησαν έναν αιχμάλωτο που έμοιαζε με έναν από τους συλληφθέντες του προηγούμενου βίντεο. “Το κύριο πρόβλημα με αυτές τις δυνάμεις είναι η εγκληματικότητα τους“, δήλωσε η Elizabeth Tsurkov, συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία έχει πάρει συνέντευξη από δεκάδες μαχητές, λέγοντας πως φαίνεται ότι οι άνθρωποι αυτοί να λειτουργούν με γνώμονα τη δίψα τους για χρήμα και εξουσία, ανεξαρτήτως ιδεολογίας.

Το μίσος για τους Κούρδους, μια αίσθηση αραβικού σοβινισμού, η πλήρης μισαλλοδοξία για οτιδήποτε διαφορετικό και απλώς η επιθυμία για κέρδος είναι αυτά που οδηγούν περισσότερο [τους τζιχαντιστές αυτούς] σε κακοποιήσεις άλλων ανθρώπων“, είπε.

Το ίδιο ακραίος και ο τουρκικός στρατός

Οι Τούρκοι συνάδελφοι του Εθνικού Συριακού Στρατού δεν είναι καλύτεροι. Σύμφωνα με το Fox News: «Ένα μέλος των Ειδικών Δυνάμεων των ΗΠΑ που υπηρετούσε με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις υπό τη διοίκηση των Κούρδων της Συρίας, δήλωσε στο Fox News ότι ήταν μάρτυρας των τουρκικών φρικαλεοτήτων στην πρώτην γραμμή. “Ντρέπομαι για πρώτη φορά στην καριέρα μου”, δήλωσε ο απελπισμένος στρατιώτης, ο οποίος συμμετείχε στην εκπαίδευση των αυτοχθόνων δυνάμεων σε πολλές ηπείρους. Αυτή η ζοφερή μαρτυρία ήρθε σε μια εποχή που η Διεθνής Αμνηστία διαθέτει στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τουρκικές δυνάμεις και τους “βαζιβουζούκους” τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Η Διεθνής Αμνηστία αναφέρει, με βάση μαρτυρία μεταξύ 12 και 16 Οκτωβρίου, «πώς οι τουρκικές δυνάμεις έχουν επιδείξει αδιαφορία για τις ζωές των πολιτών, μαζικές δολοφονίες και παράνομες επιθέσεις σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αμάχους».

«Οι πληροφορίες παρέχουν αδιάσειστες αποδείξεις αδιάκριτων επιθέσεων σε κατοικημένες περιοχές –συμπεριλαμβανομένων επιθέσεων σε σπίτι, αρτοποιείο και σχολείο– που διεξήγαγε η Τουρκία και οι συμμαχικές ένοπλες ομάδες της στη Συρία». Το πνεύμα του βαζιβουζούκων στον τουρκικό στρατό φαίνεται να έχει αναβιώσει αιώνες αφού πρωτοεμφανίστηκε στον οθωμανικό στρατό. Με μια διαφορά, όμως: Οι Οθωμανοί βαζιβουζούκοι ήταν απλώς ληστές μεταμφιεσμένοι σε στρατιώτες. Οι Τούρκοι βαζιβουζούκοι είναι “τζιχαντιστές” ληστές μεταμφιεσμένοι στρατιώτες.

*Ο Burak Bekdil, είναι ένας από τους κορυφαίους Τούρκους δημοσιογράφους που πρόσφατα απολύθηκε από την πιο γνωστή εφημερίδα της χώρας μετά από 29 χρόνια. Σήμερα γράφει στο Gatestone για ζητήματα Τουρκίας.


Πηγή: Gatestone Institute

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι