Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία, όχι το Ιράν

-
27
Οι ΗΠΑ παραβιάζουν την πυρηνική συμφωνία, όχι το Ιράν

Γράφει ο Darius Shahtahmasebi  - 

Πριν λίγες μέρες ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Νετανιάχου έδωσε την πιο μεγαλοπρεπή αντι-ιρανική «παράσταση» μέχρι σήμερα, αποκαλύπτοντας ότι αυτό που πίστευε ήταν άμεση απόδειξη ότι το Ιράν ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμά. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Νετανιάχου υπερβάλλει για τα ανύπαρκτα πυρηνικά όπλα του Ιράν. Διαμαρτύρεται αδίκως για το Ιράν ήδη από το 1992.

Ο σκοπός της "παράστασής" που έδωσε ήταν να αμφισβητήσει την αποτελεσματικότητα της συμφωνία του 2015 για πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το γνωστό σε όλους Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Το οποίο ο Τραμπ έχει πρόθεση εδώ και καιρό να εκτροχιάσει. Φυσικά ο Νετανιάχου και θα τον στηρίξει σε κάτι τέτοιο.

Μετά την ομιλία του Νετανιάχου ο Λευκός Οίκος δημοσίευσε μια ανακοίνωση λέγοντας ότι οι υπηρεσίες του Ισραήλ επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζουν οι ΗΠΑ: ότι το Ιράν διαθέτει ένα δυναμικό μυστικό πυρηνικό πρόγραμμα που προσπάθησε ανεπιτυχώς να κρατήσει κρυφό από τον κόσμο. Δεν πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα και ο Λευκός Οίκος έβγαλε και δεύτερη ανακοίνωση αλλάζοντας την λέξη «διαθέτει» με το «διέθετε» καταδεικνύοντας έτσι ότι το Ιράν δεν διαθέτει πλέον πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο αξιωματούχος του Λευκού Οίκου εξήγησε αργότερα στο NBC ότι ο λάθος χρόνος στο ρήμα ήταν απλά «τυπογραφικό λάθος».

Όπως και να έχει, παρά αυτό το ασυμβίβαστο αντι-ιρανικό αφήγημα, η επικρατούσα αλήθεια φαίνεται να είναι ότι το Ιράν είναι πλήρως εναρμονισμένο με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης και οι Τραμπ και Νετανιάχου το γνωρίζουν καλά αυτό. Στις 21 Απριλίου στην ακρόασή του στη Γερουσία, ο Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι «δεν είχε αποδεικτικά στοιχεία ότι το Ιράν δεν συμμορφώνεται».

Μόλις τον προηγούμενο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για άλλη μια φορά εξέδωσε μια έκθεση δηλώνοντας ότι το Ιράν συνέχισε να τηρεί όλες τις πυρηνικές δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης. Η έκθεση συμφωνούσε με την θέση του τότε υπουργού Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον ο οποίος πίεζε τον Τραμπ να πιστοποιήσει την συμμόρφωση του Ιράν με το με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης. Ο υπουργός Άμυνας Ματις έχει δηλώσει επίσης ότι το Ιράν συμμορφώνεται θεμελιωδώς με την πυρηνική συμφωνία

Επίσης ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενεργείας έχει επιβεβαιώσει την συμμόρφωση του Ιράν τουλάχιστον εννιά φορές, όπως έχουν κάνει και οι Ευρωπαίοι εταίροι και ουσιαστικά όλη η ΕΕ. "Η συμφωνία λειτουργεί, υπηρετεί τον βασικό σκοπό που σημαίνει ότι υποβάλει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα σε έλεγχο", είπε η Φεντερίκα Μογκερίνι προτού αναφέρει ότι «το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης κάνει τον κόσμο ασφαλέστερο, αποτρέποντας ενδεχόμενη κούρσα πυρηνικών όπλων στην περιοχή».

Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα

Στην πραγματικότητα, όπως εξήγησε και ο δημοσιογράφος του Atlantic Peter Beinart, το πιο πιθανό είναι να παραβιάζει ο Τραμπ τη συμφωνία παρά το Ιράν. Όπως αναφέρει ο Peter Beinart:

«Το πιο ενδιαφέρον ερώτημα δεν είναι κατά πόσον το Ιράν συμμορφώνεται με την πυρηνική συμφωνία. Το ερώτημα είναι αν συμμορφώνεται η Αμερική. Οι Αμερικανοί δημοσιογράφοι συχνά περιγράφουν τη συμφωνία ως εμπόριο. Σύμφωνα με ένα ρεπορτάζ του CNN, «υποχρεώνει το Ιράν να περιορίσει το πυρηνικό του πρόγραμμα με αντάλλαγμα την αναστολή των οικονομικών κυρώσεων». Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο από αυτό. Η συμφωνία δεν απαιτεί μόνο από τις ΗΠΑ να άρει τις πυρηνικές κυρώσεις. Απαιτεί από τις ΗΠΑ να μην εμποδίσουν την επανένταξη του Ιράν στην παγκόσμια οικονομία. Το άρθρο 26 δεσμεύει τις ΗΠΑ (και τους συμμάχους τους) «να αποτρέψουν την παρέμβαση στην πραγματοποίηση του πλήρους οφέλους από το Ιράν από την άρση των κυρώσεων» όπως καθορίζονται στη συμφωνία. Το άρθρο 29 δεσμεύει τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να «αποφύγουν οποιαδήποτε πολιτική που έχει συγκεκριμένη πρόθεση να επηρεάσει άμεσα και δυσμενώς την εξομάλυνση των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με το Ιράν». Το άρθρο 33 τους δεσμεύει να «συμφωνήσουν σε μέτρα που θα εξασφαλίσουν την πρόσβαση του Ιράν στους τομείς του εμπορίου, της χρηματοδότησης και της ενέργειας».

Και αυτό είναι το ενδιαφέρον κομμάτι. Σύμφωνα με αυτές τις κυρώσεις οι ΗΠΑ έχουν παραβιάσει τη συμφωνία με το Ιράν εδώ και καιρό. Όπως λέει ο Beinart: “Η κυβέρνηση Τραμπ πιθανώς παραβιάζει αυτές τις ρήτρες. Η Washington Post ανέφερε ότι σε μια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ τον Μάιο του 2017, ο Τραμπ προσπάθησε να πείσει τους Ευρωπαίους εταίρους να «σταματήσουν να συνάπτουν εμπορικές και επιχειρηματικές συμφωνίες με το Ιράν». Στη συνέχεια, τον Ιούλιο του 2017, ο διευθυντής νομοθετικών υποθέσεων του Τραμπ καυχήθηκε ότι σε μια σύνοδο κορυφής των G20 στη Γερμανία, ο Τραμπ είχε υπογραμμίσει την ανάγκη για τα κράτη τους να σταματήσουν να συνεργάζονται επιχειρηματικά με κράτη που ενισχύουν την τρομοκρατία, ειδικά το Ιράν. Αμφότερες αυτές οι προσπάθειες άσκησης πιέσεων φαίνεται να παραβιάζουν την υπόσχεση της Αμερικής να «αποφύγει οποιαδήποτε πολιτική που έχει συγκεκριμένη πρόθεση να επηρεάσει άμεσα και δυσμενώς την εξομάλυνση του εμπορίου, των εξαγωγών και τις οικονομικές σχέσεις με το Ιράν».

Το πρόβλημα των Τραμπ και Νετανιάχου

Ή να πάρουμε ως παράδειγμα τις κυρώσεις που επέβαλε στο Ιράν η κυβέρνηση Τραμπ τον Ιούλιο του περασμένου έτους που στόχευαν να εμποδίσουν "προμήθεια προηγμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, όπως ταχύπλοα σκάφη και μη επανδρωμένα οχήματα [από το Ιράν], στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν και δεν ανέχονται την προκλητική και αποσταθεροποιητική συμπεριφορά του Ιράν", σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Steven T. Mnuchin.

Ο Beinart εξηγεί επίσης πως το άρθρο 22 της συμφωνίας απαιτεί ειδικά από τις ΗΠΑ να επιτρέψουν την πώληση εμπορικών επιβατικών αεροσκαφών και των συναφών μερών και υπηρεσιών στο Ιράν. Για τα οποία, όπως αποκάλυψε το Al-Monitor, "τα αιτήματα σχετικά για άδειες εξαγωγής αεροσκαφών προς το Ιράν έχουν συσσωρευτεί καθώς το Γραφείο Ελέγχου Εξωτερικών Υποθέσεων του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ δεν ανταποκρίθηκε σε αυτά από τότε που η πρώτη από αυτές τις άδειες εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα".

Με άλλα λόγια, το Ιράν συμμορφώνεται με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, αλλά οι ΗΠΑ όχι. Δεν είναι καθόλου παράξενο το γεγονός ότι η μόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα μπορεί να είναι αυτή που παραβιάζει μια διεθνή συμφωνία, ενώ ταυτόχρονα δαιμονοποιεί συνεχώς ένα άλλο κράτος για φερόμενη παραβίαση της ίδιας συμφωνίας. Γιατί οι ΗΠΑ μπορούν να παραβιάζουν το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης χωρίς συνέπειες, αλλά το Ιράν δαιμονοποιείται ακόμα ενώ συνεχίζει να συμμορφώνεται με τη συμφωνία; Το πρόβλημα με το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης δεν είναι ότι δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα, για ανθρώπους σαν τον Τραμπ και τον Νετανιάχου, είναι ότι λειτουργεί πολύ καλά.


Πηγή: Anti-Media