"Γαλάζια Πατρίδα": Η τουρκική επίδειξη ισχύος σε αριθμούς και η ελληνική απάντηση

-
453

Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκης - 

Περισσότερες πληροφορίες για την άσκηση Mavi Vatan δημοσιεύτηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ επιβεβαιώνοντας την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν οι Τούρκοι Επιτελείς του Ναυτικού για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη κινητοποίηση του Στόλου αλλά και των δημοσιογράφων οι οποίοι γεμάτοι περηφάνια επεδίωξαν να αποδείξουν ότι το Τουρκικό Ναυτικό δεν έχει πληγεί από τις εκκαθαρίσεις του Ερντογάν.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ιστοσελίδα turkishnavy στην άσκηση συμμετέχουν 13 από τις 16 φρεγάτες του Τουρκικού Ναυτικού (81% των πλοίων), 6 από τις 9 κορβέτες (66% των πλοίων), 7 από τα 12 υποβρύχια (58% των υποβρυχίων), 16 από τις 19 πυραυλακάτους (84% των σκαφών), 14 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης από τα 16 που υπάρχουν (88% της δύναμης), 7 από τα 11 ναρκαλιευτικά (63% των πλοίων) και 22 αποβατικά πλοία LST & LCT από τα 25 πλοία (88% των πλοίων).

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες τρεις φρεγάτες που δεν συμμετέχουν στην άσκηση είναι η TCG Gökçeada (F494) η οποία συμμετέχει στην ΝΑΤΟική δύναμη SNMG-2, η TCG Geliblou (F493) η οποία συμμετέχει στην αποστολή CTF-151 στον κόλπο του Aden και ακόμη μια φρεγάτα η οποία συνοδεύει στην Αν. Μεσόγειο το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin, ενώ το ερευνητικό πλοίο συνοδεύουν και δύο κορβέτες.

Αναφορικά με τα υποβρύχια, δύο σκάφη επιχειρούν στην Αν. Μεσόγειο, με το TCG Gür (S-357) να βρίσκεται στην Κεντρική Μεσόγειο όπου συμμετέχει στην ΝΑΤΟική άσκηση Dynamic Manta-2019. Τέλος το ναρκαλιευτικό TCG Akçakoca συμμετέχει στην ΝΑΤΟική αντιναρκική δύναμη SNMCMG-2 (Standing NΑΤΟ Mine Countermeasures Group 2). 

Συνολικά στην άσκηση συμμετέχουν 13 φρεγάτες, 6 κορβέτες, 7 υποβρύχια, 16 πυραυλάκατοι, 14 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 7 ναρκαλιευτικά, 17 βοηθητικά πλοία, 22 αποβατικά LST & LCT, καθώς και ένα εκπαιδευτικό πλοίο. Εκτός από αυτές τις δυνάμεις στην άσκηση συμμετέχουν αριθμός από τα 25 ελικόπτερα τύπου S-70B-28 και από τα 6 αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας/ανθυποβρυχιακού πολέμου τύπου P-235.

Όπως αναφέρει το τουρκικό δημοσίευμα η άσκηση Mavi Vatan είναι η μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιήσει το Τουρκικό Ναυτικό με την πλέον μεγάλη πριν από αυτή μία άσκηση που είχε πραγματοποιήσει το 1998 εξαιτίας της έντασης που είχε προκύψει με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα στην άσκηση αυτή τα τουρκικά πολεμικά πλοία είχαν αναπτυχθεί ανατολικά της Μάλτας και δυτικά της Κρήτης. Σήμερα οι Τούρκοι επιχειρούν να στείλουν μήνυμα στην Ελλάδα την Κύπρο, το Ισραήλ, στην Ιταλία και την Αίγυπτο και ειδικότερα στο Eastern Mediterranean Gas Forum (EMGF).

Στην άσκηση οι Τούρκοι θα δοκιμάσουν τη ναυτική έκδοση του Mizrak-U τον πύραυλο Temren Block-1 ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση 8 χλμ, την κατευθυνόμενη με δέσμη Laser Cirit των 2,75 ιντσών, το τηλεχειριζόμενο σκάφος εντοπισμού ναρκών Gavia, καθώς και τα αεροχήματα Bayraktar και ANKA-S.

Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι 67 πλοία θα επισκεφτούν μεταξύ 6-8 Μαρτίου συνολικά 40 λιμάνια από τα οποία τα επτά βρίσκονται σε γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία, η Ουκρανία, η Ρωσία και τα κατεχόμενα της Κύπρου ταυτοχρόνως.

Από τον σχετικό χάρτη που δημοσιεύτηκε εκτιμάται ότι ανατολικά της Ρόδου επιχειρούν τουλάχιστον 4 φρεγάτες, 4 πυραυλάκατοι, 5 περιπολικά ανοικτής θαλάσσης, 1 κορβέτα, 1 υποβρύχιο, 1 πετρελαιοφόρο και φυσικά ο ξεχωριστός στολίσκος των 2 κορβετών και της φρεγάτας που συνοδεύουν το ερευνητικό πλοίο Barbaros Hayrettin στην περιοχή δυτικά της Κύπρου.

Στη Μαύρη Θάλασσα το Τουρκικό Ναυτικό έχει αναπτύξει 5 φρεγάτες, 4 πυραυλακάτους, 2 κορβέτες, 3 περιπολικά σκάφη ανοικτής θαλάσσης, 2 ναρκαλιευτικά, 2 υποβρύχια, 2 βοηθητικά πλοία, 1 πετρελαιοφόρο και 1 εκπαιδευτικό πλοίο.

Διαβάστε τη συνέχεια στο defence-point.gr