Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ξανά στη Μέση Ανατολή

-
57
Τα τύμπανα του πολέμου χτυπούν ξανά στη Μέση Ανατολή

Γράφει ο Μιχαήλ Βασιλείου  - 

Με έναν εξόχως "θεατρικό" τρόπο επέλεξε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, να δώσει το στίγμα όσων θα ακολουθήσουν στο μείζων ζήτημα του Ιράν, καθώς με την παρουσίαση, κατά τη διάρκεια εθνικού διαγγέλματος, ενός μείγματος παλαιών και νέων στοιχείων, κάνει τα τύμπανα του πολέμου να ηχούν δυνατά σε ένα ακόμα θερμό σημείο της πολύπαθης Μέσης Ανατολής.

Είναι εμφανές ότι στόχος του Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται με την κυβέρνηση Τραμπ, καθώς τόσο ο πρόεδρος, ο υπουργός Εξωτερικών (πρώην διευθυντής της CIA) Μάικ Πομπέο και ιδίως ο νέος Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, σχεδόν ταυτίζονται στις απόψεις τους για την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Η ταύτιση αυτή μπορεί να αποκωδικοποιηθεί ως κοινή θέση κατά της συμφωνίας που έχει υπογραφτεί με τη διεθνή κοινότητα και τουλάχιστον δραματικής αύξησης της πίεσης που θα ασκηθεί και με μη διπλωματικές μεθόδους, με έμφαση στο «στρατιωτικό εργαλείο»

Πρόκειται για μια στρατηγική η οποία μπορεί όντως να έχει σαν στόχο το πρόγραμμα μη συμβατικών όπλων, πυρηνικών εν προκειμένω, της Τεχεράνης, όμως αυτό ίσως δεν είναι καν το στρατηγικό επίπεδο αλλά το τακτικό. Στόχος δεν είναι άλλος από την επαναχάραξη του χάρτη της Μέσης Ανατολής με την απόλυτη κατίσχυση των σουνιτικών δυνάμεων.

Οι σημερινές ανακοινώσεις σχετίζονται και με τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Η νίκη των δυνάμεων του Άσαντ εναντίον τόσο του αυτοαποκαλούμενου ως Ισλαμικού Κράτους (ISIS) όσο και των υπολοίπων ομάδων μαχητών που σαν στόχο έχουν την κατάρρευση του συριακού καθεστώτος, πάντα με την καθοριστική συνδρομή της Ρωσίας και του Ιράν, είναι ένα «τετελεσμένο» που θα πρέπει να αναστραφεί...


Διαβάστε τη συνέχεια στο Defence-point.gr