Τί συνέβη με την συντριβή του αεροσκάφους – Mία τραγωδία που μπορούσε να έχει αποφευχθεί…

Τί συνέβη με την πτώση του αεροσκάφους – Mία τραγωδία που μπορούσε να έχει αποφευχθεί...

Η νέα ανακοίνωση του ΓΕΑ έχει ως εξής: «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος τύπου Τ-2E Buckeye της 363 Μοίρας Εκπαίδευσης Αέρος της 120 Πτέρυγας Εκπαίδευσης Αέρος, κατέπεσε, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, μισό ναυτικό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας… Η συντριβή, είχε ως αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του, Επισμηναγού (Ι) Επαμεινώνδα Κωστέα, 40 ετών».

Δυστυχώς, τα νέα δεν είναι καλά από τη συντριβή του αεροσκάφους Τ-2Ε Buckeye της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς προστίθεται άλλη μια απώλεια που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί…  Ο πιλότος του αεροσκάφους έχασε τη ζωή του και το πιο τραγικό από όλα είναι, ότι η οικογένειά του (σύζυγος και δυο παιδιά) παρακολουθούσε την τελευταία του πτήση με το αεροσκάφος. Ήταν όντως η τελευταία, όμως δεν έμελλε να επιστρέψει και ο ίδιος. Πρόκειται για μια ανείπωτη τραγωδία που πλήττει την οικογένεια της Πολεμικής Αεροπορίας, λίγες ημέρες πριν την έλευση του νέου έτους. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει…

Ας καταλάβουν επιτέλους οι πολιτικοί αυτού του τόπου, ότι η παλαιότητα των υλικών με την οποία δεν ασχολούνται, αρνούμενοι να προτεραιοποιήσουν στο επίπεδο του κρατικού προϋπολογισμού τις εξοπλιστικές δαπάνες όπως τους αρμόζει, δεδομένου του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας, έχει ενίοτε τραγικές συνέπειες. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους Κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων. Κι ας μην ξεκινήσουμε να απαριθμούμε τις ηλικίες και τον τρόπο συντήρησης κύριων οπλικών συστημάτων που επιχειρούν στο ελληνικό οπλοστάσιο, διότι πολλοί θα… αισθανθούν άβολα. Δεν είναι όμως αυτός ο στόχος. Απλά, ας κάνουμε μια φορά, επιτέλους, τα πράγματα με τον σωστό τρόπο, στον σωστό χρόνο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι της πτώσης προηγήθηκε έκρηξη. Στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, επέβαινε μόνο ένας πιλότος. Τα Τ-2Ε Buckeye εντάχθηκαν στην δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας το 1976. Το αεροσκάφος που κατέπεσε ανήκε στην 363 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (ΜΕΑ). Η παλαιότητα του αεροσκάφους είναι ένα σοβαρό θέμα που δεν έχει επιλυθεί ακόμα για την Πολεμική Αεροπορία, αν και έχει δρομολογηθεί με το leasing αεροσκαφών M-346 Master (Leonardo). Οι παραλαβές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται.

Υπενθυμίζεται, ότι στην Καλαμάτα και την 120 ΠΕΑ, δημιουργείται Διεθνές Κέντρο Αεροπορικής Εκπαίδευσης της Πολεμικής Αεροπορίας, σε συνεργασία με την ισραηλινή ELBIT Systems. Το Τ-2Ε μπορεί να μεταφέρει μέχρι και 3500 lb οπλισμού σε 6 πτερυγικούς φορείς συμπεριλαμβανομένων και ατρακτιδίων πολυβόλων και ρουκετών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εκπαίδευση με οπλικό φορτίο, αλλά και να αναλάβει πολεμικό ρόλο αν απαιτηθεί.

 

Το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ) εξέδωσε αρχικά την ακόλουθη ανακοίνωση για την συντριβή του αεροσκάφους: «Την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023 και ώρα 11:28, αεροσκάφος Τ-2E Buckeye της 120ΠΕΑ/363ΜΕΑ, που εκτελούσε εκπαιδευτική πτήση κατέπεσε, κατά την επιστροφή του, μισό μίλι βορειοδυτικά του αεροδρομίου της Καλαμάτας. Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση έρευνας – διάσωσης»… Με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια κηρύχθηκε τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις, από σήμερα Τετάρτη έως και την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου.

Πηγή: defencepoint.gr

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι