Δεκάδες νεκροί από επίθεση καμικάζι

Δεκάδες νεκροί από επίθεση καμικάζι

Δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες άφησε πίσω της η βομβιστική επίθεση σε κέντρο καταγραφής ψηφοφόρων στην Καμπούλ, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος έξω από κτίριο,  σκοτώνοντας τουλάχιστον 52 άτομα και τραυματίζοντας περισσότερα από 100.

Ο βομβιστής, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργού Εσωτερικών, προσέγγισε πεζός το κέντρο όπου γίνεται έκδοση ταυτοτήτων για την καταγραφής 10 εκατ. ψηφοφόρων σε όλο το Αφγανιστάν. Μια διαδικασία που ξεκίνησε αυτό τον μήνα, ενόψει των βουλευτικών εκλογών.

Από την έκρηξη, η οποία σημειώθηκε μετά από μερικές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας στην αφγανική πρωτεύουσα, καταστράφηκαν αυτοκίνητα και έσπασαν τζάμια σε γειτονικά κτίρια. Σύμφωνα με τις αρχές, πρόκειται για την πιο αιματηρή έκρηξη στην Καμπούλ από τον Ιανουάριο, όταν έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άτομα από έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί σε ασθενοφόρο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην δυτική Καμπούλ, μία περιοχή όπου διαμένουν πολλά μέλη της κυρίως σιιτικής μειονότητας Χαζάρα, η οποία έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Από την πρώτη στιγμή οι Ταλιμπάν αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή και λίγη ώρα αργότερα το Πρακτορείο Ειδήσεων AMAQ ανέφερε, ότι την ευθύνη αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος. Δεν έδωσε ωστόσο λεπτομέρειες ή αποδείξεις για να στηρίξει τον ισχυρισμό του.

Η επίθεση «δεν μπορεί να μας αποσπάσει από τους στόχους μας ή να αποδυναμώσει αυτή την εθνική δημοκρατική διαδικασία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι, συνδέοντας ευθέως το γεγονός με την πορεία προς τις εκλογές.

Σημειώνεται ότι κέντρα καταγραφής ψηφοφόρων έχουν στηθεί σε όλο το Αφγανιστάν, ενόψει των βουλευτικών και περιφερειακών εκλογών, οι οποίες έχουν καθυστερήσει αρκετά και είναι πλέον  προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι