ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γεννήτριες από τη Δύση στο Κίεβο – Συνεχίζεται η εξαγωγή σιτηρών

1.000 γεννήτριες από τη Δύση στην Ουκρανία - Συνεχίζεται η εξαγωγή σιτηρών,

Περίπου 1.000 γεννήτριες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος θα αποστείλουν στην Ουκρανία οι χώρες της Δύσης, μετά τις καταστροφές που προκλήθηκαν στους μεγάλους ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς της χώρας, από τους βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, 12 χώρες ήδη έχουν δηλώσει στο Κίεβο ότι θα στείλουν συνολικά 954 μονάδες ρεύματος και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης ο αριθμός θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα το Κίεβο βρίσκεται σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις γειτονικές χώρες, για την εισαγωγή ρεύματος, με την Τσεχία ήδη μαζί με τη Σλοβακία να δηλώνουν έτοιμες για αυτό το εγχείρημα και την Πολωνία με την Ρουμανία και την Βουλγαρία να συζητούν με τις Βρυξέλλες και την κυβέρνηση Ζελένσκι. Πάνω από το 1/3 των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί και προτεραιότητα των συνεργείων της κρατικής εταιρείας ηλεκτρισμού της Ουκρανίας είναι η αποκατάσταση των δικτύων, ώστε να τροφοδοτούνται από τις γεννήτριες που μεταφερθούν από δυτικές χώρες.

Χθες από το γραφείο του Ζελένσκι ανακοινώθηκε ότι η χώρα τίθεται σε κατάσταση έκτακτης ενεργειακής ανάγκης και οι διακοπές ήταν πολύωρες σχεδόν στο σύνολο της χώρας. Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί ο βομβαρδισμός 26 εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε 10 μεγάλες πόλεις. Στο Κίεβο σύμφωνα με την δημοτική αρχή έμειναν χωρίς ρεύμα περίπου 350.000 άνθρωποι, ενώ παράλληλα καταγράφηκαν πολύωρες διακοπές στην υδροδότηση αλλά και την παροχή ζεστού νερού για την θέρμανση κατοικιών και επιχειρήσεων. Η ταχύτητα αποστολής των γεννητριών που χρειάζεται η Ουκρανία, θα κριθεί τις επόμενες ημέρες. Το Κίεβο περιμένει, σύμφωνα με τις υποσχέσεις που έχει λάβει, ότι οι πρώτες γεννήτριες είναι θέμα ημερών να φθάσουν στη χώρα και να διανεμηθούν στις πόλεις που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Ουκρανία συνεχίζει την εξαγωγή σιτηρών

Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία επιδιώκει να συνεχίσει τις εξαγωγές δημητριακών παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι αναστέλλει την συμμετοχή της στη συμφωνία που είχε συναφθεί παρουσία του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη με ισχύ έως τις 19 Νοεμβρίου. Όπως αναφέρουν σήμερα τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, τέσσερα φορτηγά πλοία ξηρού φορτίου αναχώρησαν από το λιμάνι της Οδησσού με δημητριακά και κατευθύνονται προς τα Στενά. Παρατίθεται μάλιστα και το σχετικό σήμα του ηλεκτρονικού συστήματος καταγραφής πλοίων Marinetraffic.

Στις επιπτώσεις που έχουν για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, οι δηλώσεις της Ρωσίας περί απόσυρσης από την πρωτοβουλία για τη σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις και κάλεσε την Μόσχα να παραμείνει στη συμφωνία.  «Η Ρωσία χρησιμοποιεί για άλλη μια φορά τα τρόφιμα ως όπλο σε έναν πόλεμο που η ίδια ξεκίνησε. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διασφαλιστεί η επισιτιστική ασφάλεια θα ήταν αν η Ρωσία επέστρεφε στη συμφωνία και σταματούσε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε ο Πράις. Οι τιμές των δημητριακών αυξάνονται και πάλι λόγω της αβεβαιότητας που περιβάλλει τη συμφωνία της Κωνσταντινούπολης. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, «καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ικανότητα της Ουκρανίας να εξάγει σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας».

Συνομιλίες Ακάρ με Σοϊγκού και Ρέζνικοφ

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ είχε χθες το βράδυ τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σοϊγκού, μετά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι αναστέλλει τον διάδρομο σιτηρών, και σήμερα το πρωί συνομίλησε με τον Ουκρανό υπουργό Άμυνας Αλέξι Ρέζνικοφ και τον Ουκρανό υπουργό Υποδομών Αλεξάντρ Κουμπράκοφ. Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, o Ακάρ ζήτησε από τους υπουργούς και των δύο χωρών να κρατήσουν τον διάδρομο σιτηρών, ο οποίος συμβάλει  σημαντικά στην αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης. Ο Πούτιν δεν απέκλεισε την συνέχιση της συμφωνίας, όμως από τις δηλώσεις του στο Σότσι, χθες βράδυ, προκύπτει ότι θέλει νέους όρους και δεσμεύσεις ότι δεν θα επαναληφθούν επιθέσεις στα ρωσικά πολεμικά που βρίσκονται ανοιχτά της Ουκρανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι