ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Άκαρπη συνάντηση Πούτιν με Πασινιάν και Αλίγεφ για το Καραμπάχ

Άκαρπη η συνάντηση Πούτιν με Πασινιάν και Αλίγεφ για Καραμπάχ,

Χωρίς συμφωνία ολοκληρώθηκε η συνάντηση του προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν για το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Η τριμερής συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ρωσίας (στο Σότσι) και απέβλεπε, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, στην υπογραφή συμφωνίας ειρήνης μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων χωρών, δεν είχε αποτέλεσμα.

Όπως δήλωσε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών ο Πούτιν, «συμφωνία ειρήνης δεν επιτεύχθηκε ακόμα». Πρόσθεσε, σύμφωνα με το RIA, ότι «είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για τα κύρια στοιχεία αυτού του κειμένου συμφωνίας, αφού αποτελεί ακόμα αντικείμενο συνομιλιών και συμβιβασμών που θα πρέπει να γίνουν και από τις δύο πλευρές μέσω διαμεσολάβησης, εάν επιθυμούν ειρηνική διευθέτηση των διαφορών τους». Ο Πούτιν επανέλαβε την διάθεση της Μόσχας να παράσχει στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν χάρτες για την οριοθέτηση των συνόρων, αλλά όπως πρόσθεσε «αυτά είναι ευαίσθητα πράγματα».

Από τις κυβερνήσεις της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για την συνάντηση στο Σότσι, πάντως το αρνητικό αποτέλεσμα προκαλεί, όπως είναι επόμενο, σκέψεις ως προς την δυνατότητα της Μόσχας να προωθήσει τα σχέδια ειρήνευσης που έχει καταστρώσει. Ο Πασινιάν, που δέχεται μεγάλες πιέσεις στο εσωτερικό από την αντιπολίτευση, προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση (τις ΗΠΑ και τη Γαλλία κατά κύριο λόγο, που ασκούν επιρροή στο Μπακού).

Από την πλευρά του ο Αλίγεφ επιθυμεί, όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη να είναι μέρος των συνομιλιών και η Τουρκία, κάτι που σε αυτή την φάση η Μόσχα δεν φαίνεται να ευνοεί. Στην τελευταία επίσκεψή του στο Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έκανε λόγο για προσφυγή του Ιλχάν Αλίγεφ στη Χάγη, προκειμένου να διεκδικήσει, όπως είπε, αποζημιώσεις «για τις καταστροφές των Αρμενίων στο Καραμπάχ».

Εξαγωγές σιτηρών και αερίου

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην πρόσφατη επίθεση κατά ρωσικών πολεμικών πλοίων στην Σεβαστούπολη, που οργανώθηκε από τον ουκρανικό στρατό, όπως είπε, και την επακόλουθη αναστολή της συμφωνίας για εξαγωγή δημητριακών. Σημείωσε ότι «η Μόσχα δέχθηκε τη συμφωνία για να βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες. Ωστόσο, ως αποτέλεσμα, το 35% των προϊόντων πηγαίνει στις χώρες της ΕΕ», πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα επιδιώξει σε τυχόν νέα διαπραγμάτευση την αλλαγή βασικών όρων. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «η Μόσχα ανέστειλε τη συμμετοχή σε αυτήν την συμφωνία και δεν αποσύρθηκε οριστικά. Αλλά πρώτα απ’ όλα το Κίεβο θα πρέπει να δεσμευτεί ότι δεν θα απειλήσει ξανά τα ρωσικά πλοία».

Ο Πούτιν αναφέρθηκε και στους αγωγούς Nord Stream που έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές από σαμποτάζ και ανακοίνωσε ότι «επετράπη στην Gazprom να εξετάσει το σημείο της έκρηξης». Όσον αφορά την επιλογή της Τουρκίας ως πιθανού κόμβου για την εξαγωγή ρωσικού φυσικού αερίου προς την ΕΕ, ο Πούτιν δήλωσε ότι «είναι λογικό να εξετάζεται αυτή η προοπτική επειδή ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι ένας αξιόπιστος ηγέτης».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι