17 ομήρους παρέδωσε η Χαμάς – Πώς ήρθη το αδιέξοδο με το Ισραήλ
25/11/2023Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν προηγουμένως το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας.
Η ισλαμική οργάνωση Χαμάς ανακοίνωσε απόψε ότι παρέδωσαν 13 Ισραηλινούς ομήρους και τέσσερις ξένους πολίτες στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, κάτι που επιβεβαιώνουν πηγές από το εμιράτο του Κατάρ που ανέφεραν πως οι όμηροι είναι ήδη καθ’ οδόν προς τα σύνορα, προς το πέρασμα της Ράφα στην Αίγυπτο. Εκεί θα συναντηθούν από Ισραηλινούς αξιωματούχους για να μεταφερθούν σε ισραηλινό έδαφος.
Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) επιβεβαίωσαν, από την πλευρά τους, ότι 13 Ισραηλινοί όμηροι παραδόθηκαν στο προσωπικό του Ερυθρού Σταυρού, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του εκπροσώπου των IDF. Προηγουμένως, την «επιφυλακτική αισιοδοξία» του εεξέφραζε το Ισραήλ ότι η δεύτερη απελευθέρωση ομήρων «θα πραγματοποιηθεί απόψε μετά από μεγάλη καθυστέρηση». Επιβεβαιώθηκε πως η διαφωνία για την τήρηση της συμφωνίας που προέκυψε νωρίτερα γεφυρώθηκε.
Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε επιβεβαιώσει ότι πραγματοποίησε μια «αξιολόγηση κατάστασης» με όλους τους αρχηγούς ασφαλείας «προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η δεύτερη φάση των απελευθερώσεων θα προχωρήσει όπως είχε προγραμματιστεί». Επίσης, όπως είχε μεταδώσειτο πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο δηλώσεις του Καταριανού εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, τα εμπόδια που υπήρχαν μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς για την ανταλλαγή ομήρων και αιχμαλώτων ξεπεράστηκαν μετά τη μεσολάβηση Κατάρ και Αιγύπτου, κάτι που δείχνουν τα γεγονότα που εξελίσσονται.
Representatives from the @ICRC just transferred 17 hostages via Egypt, including 13 Israeli and 4 Thai hostages, to ISA and IDF Special Forces, as they make their way to Israeli hospitals, where they will be reunited with their families.
We have been preparing to welcome our… pic.twitter.com/ulogSb2hk5
— Israel Defense Forces (@IDF) November 25, 2023
Η ένταση
Προηγήθηκε η οργισμένη αντίδραση του Ισραήλ στις κατηγορίες της ισλαμικής οργάνωσης Χαμάς ότι δεν τηρήθηκε η συμφωνία, με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις να στέλνουν τελεσίγραφο στην οργάνωση «ή παραδίδετε τους ομήρους ή συνεχίζουμε τον πόλεμο» στη Λωρίδα της Γάζας. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, οι Ταξιαρχίες Αλ-Κασάμ, κατηγόρησαν το Ισραήλ ότι δεν τηρεί το δικό του μέρος της συμφωνίας, καθώς δεν επιτρέπει σε πολλά φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια να περάσουν στη Γάζα, γι’ αυτό και θα καθυστερήσει την παράδοση των ομήρων.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Times of Israel, που επικαλείται πληροφορίες του Channel 12, οι περισσότεροι από τους Ισραηλινούς ομήρους που πρόκειται να απελευθερωθούν σήμερα είναι από το κιμπούτς Μπεερί, μια από τις κοινότητες που δέχθηκαν ένα από τα πιο σφοδρά χτυπήματα της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Για να τηρηθούν όλα τα μέρη της συμφωνίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία από το Κατάρ έφτασε σήμερα στην περιοχή, η μεσολάβηση των οποίων φαίνεται, μέχρι στιγμής, πως ήρε το αδιέξοδο. ο Κατάρ και η Αίγυπτος θεωρούνται σημαντικοί μεσολαβητές στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Το Κατάρ διατηρεί στενές και εκτεταμένες επαφές με την ισλαμιστική οργάνωση, αν και η χώρα του Κόλπου δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ.
Τί καταγγέλλει η ειρηνευτική δύναμη
Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στον Λίβανο κατήγγειλε σήμερα (25.11.2023) ότι τα μέλη της χτυπήθηκαν από πυρά του Ισραήλ καθώς έκαναν περιπολίες στην περιοχή Αουταρούν στα νότια της χώρας, ωστόσο δεν υπήρξαν θύματα. Πιο αναλυτικά, η Προσωρινή Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (UNIFIL) ανακοίνωσε την επίθεση από τον στρατό του Ισραήλ, την οποία και καταδίκασε, χαρακτηρίζοντάς την «βαθιά ανησυχητική».
«Υπενθυμίζουμε έντονα στα μέρη τις υποχρεώσεις τους να προστατεύουν μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων και να αποφεύγουν να θέτουν σε κίνδυνο τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται για την αποκατάσταση της σταθερότητας», ανέφερε η ανακοίνωση της UNIFIL. Το Ισραήλ έχει συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς, όμως το μέτωπο με τη Χεζμπολάχ στα σύνορα με τον Λίβανο έχει μείνει ανοιχτό.
«Γυρίζω σπίτι»
Ένας Πολωνός υπήκοος είναι μεταξύ των ομήρων που απελευθερώθηκαν χθες από τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Πολωνίας. «Καλωσορίζουμε τις πληροφορίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που επέτρεψε την απελευθέρωση της πρώτης ομάδας ομήρων, συμπεριλαμβανομένου ενός Πολωνού πολίτη, και αύξησε τις προμήθειες ανθρωπιστικής βοήθειας στον θύλακα», ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. «Ταυτόχρονα, η Πολωνία συνεχίζει σταθερά να ζητά από το Ισραήλ να συναινέσει στην ασφαλή αναχώρηση άλλων Πολωνών υπηκόων από τη Λωρίδα της Γάζας», συμπληρώνει η ανακοίνωση. Ορισμένοι από τους ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες Παρασκευή έχουν διπλή υπηκοότητα
Στο Τελ Αβίβ, χαμογελαστά πρόσωπα ομήρων που αφέθηκαν ελεύθεροι προβάλλονταν χθες Παρασκευή το βράδυ στην πρόσοψη του μουσείου Τέχνης, μαζί με τις λέξεις «γυρίζω σπίτι». Κοντά στο νοσοκομείο Πέταχ Τικβά, σε προάστιο του Τελ Αβίβ, κόσμος επευφημούσε κι ανέμιζε σημαίες του Ισραήλ καθώς πλησίαζαν δυο ελικόπτερα που μετέφεραν ομήρους που απελευθερώθηκαν.
«΄΄Ήρθαμε να υποστηρίξουμε τα παιδιά και τους ενήλικους που φθάνουν, είμαστε πολύ συγκινημένοι», είπε ο Νόα Χαλπέρν, που πήγε οικογενειακώς επιτόπου. «Θέλουμε όλοι να γυρίσουν σπίτια τους σώοι και αβλαβείς».
Ο ισραηλινός στρατός λέει πως περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν από τους μαχητές της Χαμάς όταν εξαπέλυσαν την αιματηρή έφοδό τους σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνει αποφασισμένος να εγγυηθεί ότι θα επιστρέψουν όλοι στο Ισραήλ.
«Είμαι ευτυχής που ξαναβρήκα την οικογένειά μου. Επιτρέπεται να αισθάνεσαι χαρά, επιτρέπεται να δακρύσεις. Είναι ανθρώπινο», είπε ο Γιόνι Άσερ, που υποδέχθηκε τη σύζυγό του Ντορόν και τις δυο κόρες τους, δύο και τεσσάρων ετών, σε βίντεο που διένειμε το Φόρουμ των οικογενειών των ομήρων.
«Αλλά δεν θα το γιορτάσω, δεν θα γιορτάσω προτού και οι τελευταίοι όμηροι να έχουν γυρίσει στα σπίτια τους», πρόσθεσε. Η σύζυγός του έχασε τη μητέρα της όταν έγινε η επίθεση, ενώ ο αδελφός του και ο σύντροφος της πεθεράς του παραμένουν ακόμη όμηροι. «Μας περιμένουν ακόμη δύσκολες μέρες», είπε.
Αγαλλίαση στη Δυτική Όχθη
Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη εκτυλίχθηκαν σκηνές αγαλλίασης όταν επέστρεψαν αποφυλακισθέντες παλαιστίνιοι κρατούμενοι από το Ισραήλ κατ’ εφαρμογή της συμφωνίας, όπως στη Μπεϊτούνια, και βορειότερα, στον καταυλισμό προσφύγων της Νάμπλους.
Με συνθήματα, κάτω από πυροτεχνήματα, μέσα σε μια θάλασσα σημαίες της Παλαιστίνης και παλαιστινιακών κινημάτων, συμπεριλαμβανομένου του πράσινου λάβαρου της Χαμάς, αποφυλακισμένοι αγκάλιαζαν τις οικογένειές τους, με αρκετούς να κλαίνε στις αγκαλιές συγκινημένων δικών τους.
Στην ανατολική Ιερουσαλήμ, κατεχόμενη από το Ισραήλ μετά τον πόλεμο του 1967, είχε απαγορευθεί αντίθετα οποιοσδήποτε εορτασμός. Στο οικογενειακό σπίτι της στη συνοικία Μπέιτ Χανίνα, η Μάρα Μπακίρ, 24 ετών, που πέρασε οκτώ χρόνια στη φυλακή για απόπειρα δολοφονίας ισραηλινού συνοριοφύλακα, έδινε τη μια συνέντευξη πίσω από την άλλη.
«Είμαι ευτυχής, αλλά η απελευθέρωσή μου έγινε με τίμημα το αίμα των μαρτύρων», είπε, αναφερόμενη στους χιλιάδες Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους στους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας. «Πέρασα το τέλος της παιδικής μου ηλικίας και την εφηβεία μου στη φυλακή, μακριά από τους γονείς μου (…) αλλά έτσι είναι τα πράγματα με το κράτος που μας καταπιέζει και δεν αφήνει κανέναν μας ήσυχο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν την 7η Οκτωβρίου στην έφοδο του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος, που χαρακτηρίζεται «τρομοκρατική» οργάνωση από το Ισραήλ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ.
Σε αντίποινα, ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε ασταμάτητους βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακο και την 27η Οκτωβρίου άρχισε χερσαία επιχείρηση για να «εξαλείψει» τη Χαμάς.
Στη Λωρίδα της Γάζας 14.854 άνθρωποι, ανάμεσά τους 6.150 παιδιά, σκοτώθηκαν εξαιτίας των μαζικών ισραηλινών βομβαρδισμών από αέρα, γη και θάλασσα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.
Κυκλοφοριακή συμφόρηση
Η ανακωχή προσφέρει –εύθραυστη– ανάπαυλα στους Γαζαίους. Οι κρότοι του πολέμου αντικαταστάθηκαν χθες από τα κλάξον των μποτιλιαρισμένων αυτοκινήτων και τις σειρήνες ασθενοφόρων που προσπαθούσαν να βρουν δρόμο να περάσουν, ανάμεσα σε εκτοπισμένους που έφυγαν μαζικά από νοσοκομεία και σχολεία όπου είχαν καταφύγει για να «γυρίσουν σπίτι».
Πάνω από τα μισά σπίτια στον παλαιστινιακό θύλακα έχουν υποστεί ζημιές ή έχουν καταστραφεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, που λογαριάζει πως οι βίαια εκτοπισμένοι είναι 1,7 εκατ. Παλαιστίνιοι, δηλαδή η μεγάλη πλειοψηφία των 2,4 εκατ. κατοίκων της Λωρίδας της Γάζας.
Στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, ηλικιωμένος, με μια τσάντα περασμένη στον ώμο, βάδιζε. Με βραχνή φωνή, είπε πως δεν φοβάται διότι κηρύχθηκε «ανακωχή» και ότι θα επέστρεφε «στο χωριό» του, στην κοινότητα Χουζάα, στα σύνορα με το Ισραήλ.
Γύρω του, χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά βάδιζαν, στοιβάζονταν μέσα σε αυτοκίνητα ή κάρα. Κινούνταν προς βορρά. Φυλλάδια στα αραβικά που έριξαν από τους αιθέρες αεροσκάφη του στρατού του Ισραήλ όμως προειδοποιούσαν: «ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει ακόμα».
Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, χαρακτηρίζει το βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, όπου βρίσκεται η πόλη της Γάζας, ζώνη επιχειρήσεων κι έχει διατάξει επανειλημμένα όλους τους αμάχους να φύγουν. «Το να επιστρέψετε στον βορρά είναι απαγορευμένο και επικίνδυνο», υπογράμμιζε σε φυλλάδια που πέταξε χθες, με τρία θαυμαστικά.
Παρά την προειδοποίηση αυτή του Τσαχάλ, χιλιάδες Παλαιστίνιοι προσπάθησαν να πάνε σε βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας, σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ.
Πάντα σύμφωνα με το OCHA, τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν σε «συμβάντα» στα οποία ενεπλάκησαν δυνάμεις του ισραηλινού στρατού, ανοίγοντας πυρ και χρησιμοποιώντας δακρυγόνα για να απωθήσουν Παλαιστίνιους που κατευθύνονταν προς βορρά.
Η ανακωχή αναμένεται να επιτρέψει την είσοδο μεγαλύτερου αριθμού φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό αφότου πήρε την εξουσία εκεί η Χαμάς το 2007 και «απόλυτη πολιορκία» από την 9η Οκτωβρίου, όταν κόπηκε πλήρως ο εφοδιασμός της με τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό.
Χθες μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας κάπου 200 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με την υπηρεσία του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας που είναι αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις στον παλαιστινιακό θύλακο. Επρόκειτο για τη «μεγαλύτερη οχηματοπομπή με ανθρωπιστική βοήθεια» που έφθασε εκεί από το ξέσπασμα του πολέμου, σημείωσε το OCHA.
Αγνοείται η τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίβα
Εντωμεταξύ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι δεν διαθέτει καμία πληροφορία για την τύχη του διευθυντή του νοσοκομείου αλ Σίφα στην πόλη της Γάζας, ο οποίος συνελήφθη αυτή την εβδομάδα από τις ισραηλινές δυνάμεις, και ζήτησε να «γίνουν πλήρως» σεβαστά τα δικαιώματά του.
Σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της Λωρίδας της Γάζας, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, συνελήφθη στις 22 Νοεμβρίου μαζί με πέντε άλλα μέλη του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού την ώρα που συμμετείχαν σε αποστολή του ΟΗΕ για την απομάκρυνση ασθενών από το νοσηλευτικό ίδρυμα.
«Τρία μέλη του ιατρικού προσωπικού της παλαιστινιακής Ερυθράς Ημισελήνου και τρία μέλη του υπουργείου Υγείας συνελήφθησαν», διευκρίνισε ο ΠΟΥ. Έκτοτε «έχουν αφεθεί ελεύθεροι οι δύο από τους έξι», πρόσθεσε, αλλά «δεν διαθέτουμε πληροφορίες για την κατάσταση των άλλων τεσσάρων, ανάμεσά τους ο διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα».
Ο ΠΟΥ ζήτησε «στη διάρκεια της κράτησής τους να γίνουν σεβαστά πλήρως τα νομικά και ανθρώπινα δικαιώματά τους». Το Ισραήλ ανακοίνωσε την Πέμπτη τη σύλληψη του Αμπού Σαλμίγια και του επικεφαλής ενός τμήματος του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το αλ Σίφα είναι το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει. Επί ημέρες στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνες δωμάτιο- δωμάτιο στο νοσοκομείο, μέχρι χθες Παρασκευή όταν τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία.
«Θα ανακρίνουμε (τον Αμπού Σαλμίγια) για το γεγονός ότι ήταν διευθυντής ενός νοσοκομείου το οποίο βρισκόταν πάνω από ένα ολόκληρο τρομοκρατικό δίκτυο», δήλωσε σήμερα ο Ντορόν Σπίλμαν εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. «Πώς μπορούσε να μην γνωρίζει τι συνέβαινε;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο οργανισμός έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής τρεις αποστολές στο αλ Σίφα σε διάστημα μίας εβδομάδας, ανάμεσά τους και μια εκκένωση στις 18 Νοεμβρίου. Αποστολή που πραγματοποιήθηκε την επομένη επέτρεψε την απομάκρυνση από το νοσοκομείο 31 πρόωρων βρεφών.
Η τρίτη αποστολή, στις 22 Νοεμβρίου, διεξήχθη σε συνεργασία με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο και επέτρεψε την απομάκρυνση 151 ανθρώπων, ανάμεσά τους ασθενείς, συγγενείς τους και ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, εξήγησε ο ΠΟΥ.
Η απομάκρυνση διήρκεσε 20 ώρες, «εκ των οποίων έξι ώρες σε σημείο ελέγχου όπου η ομάδα και οι ασθενείς ελέγχθηκαν από τις ισραηλινές αμυντικές δυνάμεις. Και αυτό παρά την αρχική συμφωνία ότι δεν θα ελεγχθούν όλοι συμμετέχοντες (στην εκκένωση) παρά μόνο στο σημείο έναρξης, στο νοσοκομείο αλ Σίφα», κατήγγειλε ο ΠΟΥ, διευκρινίζοντας ότι εκεί έγιναν οι συλλήψεις του διευθυντή και μελών του προσωπικού του νοσοκομείου.
Δεν θέλω να ξαναδώ τραυματίες
Ο Άχμεντ Αμπουνάντα «δεν θέλει να ξαναδεί τραυματίες». Στις αρχές Νοεμβρίου ο χειρουργός αυτός έφυγε από το αλ Σίφα, το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας της Γάζας, όπου εργαζόταν χωρίς διακοπή από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς για να καταφύγει στη Γερμανία. «Κάναμε χειρουργεία στο πάτωμα, πάνω σε φορεία, δεν υπήρχαν πλέον κρεβάτια», διηγήθηκε αυτός ο 47χρονος Γερμανός πολίτης παλαιστινιακής καταγωγής.
Χθες Παρασκευή έγινε δεκτός στο Βερολίνο από τον Γερμανό πρόεδρο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάγερ μαζί με επτά άλλους συμπατριώτες του, οι οποίοι όπως και εκείνος κατάφεραν να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας μέσω του περάσματος της Ράφα.
«Την εβδομάδα προτού αναχωρήσω από το νοσοκομείο η κατάσταση επιδεινώθηκε: δεν είχαμε πλέον ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, οξυγόνο». Όμως χωρίς οξυγόνο είναι αδύνατο να γίνουν χειρουργικές επεμβάσεις: «Για τον λόγο αυτό έφυγα από το νοσοκομείο την 28η ημέρα της σύγκρουσης».
Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, το αλ Σίφα είναι το βασικό κέντρο διοίκησης των επιχειρήσεων της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, κάτι που το παλαιστινιακό κίνημα διαψεύδει. Επί ημέρες στρατιώτες πραγματοποιούσαν έρευνες δωμάτιο- δωμάτιο στο νοσοκομείο, μέχρι χθες Παρασκευή όταν τέθηκε σε ισχύ εκεχειρία.
Όταν ρωτήθηκε από το AFP για την παρουσία της Χαμάς στο νοσοκομείο ο Αμπουνάντα απάντησε λακωνικά: «Εργαζόμουν ως γιατρός και δεν το παρατήρησα». Την Πέμπτη συνελήφθη ο διευθυντής του αλ Σίφα, ο Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια, για να ανακριθεί από τις ισραηλινές υπηρεσίες Πληροφοριών. «Ελπίζω να αφεθεί ελεύθερος σύντομα», σχολίασε ο Αμπουνάντα.
Ο χειρουργός αυτός είχε σπουδάσει στη Γερμανία και μέρος της οικογένειάς του ζει στην Έσση. Εδώ και οκτώ χρόνια ο Αμπουνάντα έμενε στη Γάζα μαζί με τη σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους, ένα από τα οποία τραυματίστηκε προτού αναχωρήσουν από τον παλαιστινιακό θύλακα.
«Ποιον να αφήσω να πεθάνει;»
Επικεφαλής αγγειοχειρουργός στο αλ Σίφα ο Αμπουνάντα αναγκάστηκε να πάρει «ιδιαίτερα δύσκολες» αποφάσεις μετά το ξέσπασμα του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου. «Ποιον να αφήσω να πεθάνει: αυτή τη γυναίκα ή αυτόν τον άνδρα; (…) Δεν έχω χρόνο να αποκαταστήσω αυτό το παιδί, οπότε πρέπει να ακρωτηριάσω: είναι πολύ δύσκολο για έναν γιατρό», παραδέχθηκε.
Μόνος επικεφαλής στο τμήμα του δεν είχε χρόνο να ξεκουραστεί. «Φυσικά χρειαζόταν να κάνω διαλείμματα για να κοιμηθώ. Αλλά το να κοιμάσαι χωρίς να ξαπλώνεις είναι δύσκολο». «Οι βομβαρδισμοί γίνονταν παντού», πρόσθεσε.
Την εβδομάδα πριν την αναχώρησή του πτώματα στοιβάζονταν μπροστά στην είσοδο του νοσοκομείου. «Τα πτώματα μύριζαν και οι σκύλοι πλησίαζαν για να τα φάνε», εξήγησε. «Άκουσα ότι νεκροί θάφτηκαν στο νοσοκομείο αφού έφυγα». Ο Άχμεντ Αμπουνάντα περιέγραψε χθες στον Γερμανό πρόεδρο την κατάσταση στη Γάζα και τον παρακάλεσε να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους.
«Ζήτησα να δημιουργηθεί μια εναέρια ιατρική γέφυρα μέσω της Αιγύπτου, ώστε να παρασχεθεί υλικό, φάρμακα», είπε. «Υπάρχουν πολλοί Γερμανοί γιατροί παλαιστινιακής καταγωγής. Θα μπορούσαν να πάρουν άδεια για να πάνε εκεί (στη Λωρίδα της Γάζας). Όλοι οι ασθενείς έχουν δικαίωμα να λαμβάνουν φροντίδα», υπογράμμισε.
Εξάλλου ο Αμπουνάντα εξέφρασε την ελπίδα η διεθνής κοινότητα να εξετάσει τη σύγκρουση «λαμβάνοντας υπόψη τις δύο πλευρές» και εξετάζοντας «ανθρωπιστικά και ανθρώπινα ζητήματα». Κάποια μέλη της οικογένειας του έμειναν στη Γάζα. Δηλώνει ότι «ανησυχώ πολύ για τη μητέρα μου». Σε ηλικία 85 ετών αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σπίτι της για να πάει στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας πεζή.