Καμία συζήτηση με Μόσχα λέει ο Ζελένσκι – Ισόβια σε Ρώσο στρατιώτη
23/05/2022Δεν μπορεί να γίνει συζήτηση με την Ρωσία, όσο συνεχίζονται οι πολεμικές επιχειρήσεις από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι και κάλεσε τις χώρες της Δύσης να δώσουν μεγαλύτερη υποστήριξη προς το Κίεβο και να εντείνουν το πλέγμα των κυρώσεων έναντι της Μόσχας.
Στο θέμα των εξαγωγών σιτηρών, αραβόσιτου και ηλιέλαιου, για το οποίο τις προηγούμενες ημέρες είχαν γίνει συζητήσεις προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός της Οδησσού, φαίνεται ότι η διαδικασία έχει ναυαγήσει. Ο Ζελένσκι, σε ομιλία που έκανε σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης στο οικονομικό forum του Νταβός, είπε ότι το Κίεβο είναι σε συνομιλίες με την Πολωνία και τις χώρες της Βαλτικής για την θαλάσσια μεταφορά γεωργικών προϊόντων από τα λιμάνια τους προς τις διεθνείς αγορές.
Νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Νμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι η Δύση προκάλεσε την παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιβάλλοντας στη Ρωσία τις αυστηρότερες κυρώσεις στην σύγχρονη Ιστορία. Ο Πούτιν, επεσήμανε το Κρεμλίνο, συμφωνεί με την εκτίμηση του ΟΗΕ ότι ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια επισιτιστική κρίση, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει λιμό. «Η Ρωσία ήταν πάντα ένας μάλλον αξιόπιστος εξαγωγέας σιτηρών», υπογράμμισε ο Πεσκόφ και πρόσθεσε ότι «δεν είμαστε εμείς η πηγή του προβλήματος».
Πριν το Νταβός, ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι το Κίεβο δεν θα καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πριν αποχωρήσουν οι ρωσικές δυνάμεις από την Ουκρανία. Απέκλεισε ακόμη και το ενδεχόμενο συνομιλιών για προσωρινή εκεχειρία. Χθες το βράδυ ο επικεφαλής διπλωμάτης της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι η ρωσική πλευρά είναι έτοιμη για συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Οι συνομιλίες Μόσχας-Κιέβου, είναι παγωμένες μετά την συνάντηση της Κωνσταντινούπολης, και οι επαφές μεταξύ των δύο πλευρών γίνονται για επιμέρους θέματα, όπως για παράδειγμα η τύχη των μαχητών του Azovstal που έχουν παραδοθεί στους Ρώσους και το Κίεβο προτείνει την ανταλλαγή τους με Ρώσους αιχμαλώτους.
Ισόβια από το Κίεβο σε Ρώσο στρατιώτη
Εν τω μεταξύ, στο Κίεβο, σε ισόβια κάθειρξη καταδίκασε το δικαστήριο Ρώσο στρατιώτη, στην πρώτη δίκη για εγκλήματα πολέμου, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Ο 21χρονος Βαντίμ Σισιμαρίν έχει παραδεχθεί ότι στις 28 Φεβρουαρίου σκότωσε έναν ηλικιωμένο άοπλο άμαχο στο χωριό Τσουπαχίφκα.
Ο ηγέτης της αποκαλούμενης λαϊκής δημοκρατίας του Ντόνετσκ δήλωσε ότι οι μαχητές της Ουκρανίας που παραδόθηκαν από το Azovstal της Μαριούπολης θα δικαστούν στην περιοχή των αυτονομιστών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax. «Οι κρατούμενοι από το Azovstal βρίσκονται στο έδαφος της λαϊκής δημοκρατίας του Ντονέτσκ», δήλωσε ο Ντένις Πουσίλιν, και πρόσθεσε ότι «προγραμματίζεται η διοργάνωση διεθνούς δικαστηρίου στο έδαφος της δημοκρατίας».
Μηνύματα από Μόσχα και Κίεβο
Σε δηλώσεις του χθες το βράδυ ο Ρώσος διαπραγματευτής Βλαντίμιρ Μεντίνσκι τόνισε ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να ξαναρχίσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, κατηγορώντας το Κίεβο για τη διακοπή τους. «Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον διάλογο», είπε ο Μεντίνσκι, που είναι σύμβουλος στο Κρεμλίνο και του έχουν ανατεθεί οι διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση της Λευκορωσίας. «Το πάγωμα των συνομιλιών έγινε αποκλειστικά με ευθύνη της Ουκρανίας», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι τώρα «η μπάλα είναι στη δική τους πλευρά».
Το Κίεβο αποκλείει το ενδεχόμενο να συζητήσει για εκεχειρία με τη Μόσχα με εδαφικά ανταλλάγματα. Ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχάιλο Ποντόλιακ, δήλωσε ότι οι παραχωρήσεις θα γύριζαν μπούμερανγκ στην Ουκρανία «επειδή η Ρωσία θα την έπληττε σκληρότερα» στη συνέχεια. «Ο πόλεμος δεν θα σταματήσει με παραχωρήσεις. Απλώς θα γίνει μια παύση για λίγο καιρό» είπε σε συνέντευξη στο πρακτορείο Reuters.
«Έπειτα από λίγο καιρό, οι Ρώσοι θα συγκεντρώσουν όπλα, ανθρώπινο δυναμικό, θα δουν τα λάθη τους, θα εκσυγχρονιστούν, θα απολύσουν πολλούς στρατηγούς… και θα ξαναρχίσουν μια νέα επίθεση, σε ευρεία κλίμακα», είπε ο σύμβουλος της ουκρανικής Προεδρίας, δίνοντας το στίγμα της σκληρότερης γραμμής που έχει χαράξει το Κίεβο. «Οι (ρωσικές) δυνάμεις πρέπει να αποχωρήσουν από τη χώρα και μετά θα είναι δυνατή η συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας», είπε ο Ποντόλιακ.
Σύμφωνα με το Κίεβο μια εκεχειρία τώρα θα ήταν προς το συμφέρον του Κρεμλίνου. «Θέλουν να δείξουν κάποιου είδους στρατιωτική επιτυχία. Ασφαλώς δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιτυχίες, με δεδομένη τη βοήθεια (που λαμβάνει η Ουκρανία) από τους δυτικούς εταίρους. Θα ήταν καλό αν οι ελίτ στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έφταναν μέχρι το τέλος: Η Ρωσία δεν μπορεί να αφεθεί στη μέση, επειδή (οι Ρώσοι) θα αναπτύξουν μια ρεβανσιστική αντίληψη και θα γίνουν ακόμη σκληρότεροι. Πρέπει να ηττηθούν, να υποστούν μια οδυνηρή ήττα, όσο πιο οδυνηρή γίνεται».
Σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ το μέτωπο
Στο πολεμικό πεδίο, οι ρωσικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι έπληξαν κονβόι με αμερικανικής κατασκευής αντιαρματικά πυροβόλα Howitzers M-777 και σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA τα κατέστρεψαν ενώ μεταφέρονταν στο μέτωπο του Ντονέτσκ, για την ενίσχυση των ουκρανικών δυνάμεων εκεί.