ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα μετά την χαλάρωση

Έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα μετά την χαλάρωση

Νέα έξαρση των κρουσμάτων Covid-19 καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες στην Κίνα μετά την απόφαση χαλάρωσης των μέτρων, που ανακοινώθηκε την περασμένη Τετάρτη από τις υγειονομικές αρχές της χώρας.

Στο Πεκίνο και τις άλλες μεγάλες πόλεις, σύμφωνα με τις αναφορές των κινεζικών μέσων ενημέρωσης, τα νοσοκομεία δέχονται τεράστια πίεση και οι κλινικές Covid-19 έχουν γεμίσει με ασθενείς. Το περιοδικό Gaixin παραθέτει δηλώσεις υγειονομικών που μιλάνε για νέο κύμα και χάος στα μεγάλα νοσοκομεία.  Δεν είναι βέβαιο ακόμα αν η έξαρση παραπέμπει σε νέο κύμα πανδημίας ή πρόκειται για συνδυασμό περιστατικών γρίπης, ιώσεων και κορονοϊού. Και στα φαρμακεία, πάντως, σημειώνεται ότι τα φάρμακα και τα αντιπυρετικά εξαντλούνται, καθώς επικρατεί γενική ανησυχία στον γενικό πληθυσμό.

Κορυφαίοι επιδημιολόγοι της Κίνας δήλωσαν, εκτιμούν σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Global Times, ότι το κύμα των μολύνσεων θα φτάσει στο αποκορύφωμά του μέσα σε ένα μήνα, αλλά σημειώνουν και την έξαρση των κρουσμάτων γρίπης και ιώσεων. Οι αναρρωτικές άδειες στις επιχειρήσεις αυξήθηκαν σε μεγάλο βαθμό την τελευταία εβδομάδα, ενώ καταστήματα και μικρές επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε λουκέτο και η κυκλοφορία σήμερα το πρωί στις μεγάλες πόλεις ήταν πολλή μικρότερη από την συνηθισμένη.

Ο επικεφαλής επιδημιολόγος της Κίνας, Zhong Nanshan, προέτρεψε σύμφωνα με το πρακτορείο Xinhua σε κλιμάκωση των προσπαθειών εμβολιασμού για τον εμβολιασμό περισσότερων ατόμων με αναμνηστικές δόσεις εμβολίου COVID-19. Σημείωσε πάντως ότι η παραλλαγή Όμικρον έχει χαμηλή θνησιμότητα, 0,1%, παρόμοια με αυτήν της γρίπης και δεν είπε τίποτε για το ενδεχόμενο επανόδου στα προηγούμενα αυστηρά μέτρα. Η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας ανέφερε σήμερα 8.838 νέες μολύνσεις ενώ χθες είχε ανακοινώσει 10.815 μολύνσεις και το Σάββατο 8.327. Πριν από την χαλάρωση των μέτρων τα κρούσματα κυμαίνονταν ημερησίως σε 7.000 με 8.000.

Η χαλάρωση της πολιτικής zero Covid

Την περασμένη Τετάρτη οι κινεζικές αρχές είχαν ανακοινώσει χαλάρωση των υγειονομικών μέτρων για τον Covid-19, επιτρέποντας σε όσους ασθενούν με ήπια συμπτώματα να παραμένουν σε απομόνωση στο σπίτι τους και όχι να μεταφέρονται σε κρατικές δομές καραντίνας. Ανακοινώθηκε επίσης ότι περιορίζεται η υποχρέωση τεστ για την προσέλευση σε δημόσιους χώρους, πλην των σχολείων, των νοσοκομείων και των γηροκομείων, όπου θα ισχύουν οι υφιστάμενες ρυθμίσεις. Η χαλάρωση ήρθε στον απόηχο των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την πολύνεκρη φωτιά σε πολυκατοικία στην Σιντζιάνγκ τον περασμένο μήνα. Πέραν των κοινωνικών αντιδράσεων, όμως, καταλυτικά λειτούργησε η μεγάλη επίπτωση που είχαν τα αυστηρά μέτρα στην πορεία της οικονομίας.

Με βάση τις νέες συστάσεις που είχε παρουσιάσει η Εθνική Επιτροπή Υγείας, «όσοι είναι ασυμπτωματικοί ή παρουσιάζουν ήπια συμπτώματα μπορούν να παραμένουν σε καραντίνα στα σπίτια τους με ενισχυμένη εποπτεία της υγείας τους και θα μπορούν να διακομίζονται στα νοσοκομεία για θεραπεία εγκαίρως, αν η κατάστασή τους επιδεινωθεί».

Παράλληλα είχε ανακοινωθεί ότι θα περιοριστεί και άλλο η υποχρέωση των τεστ και πλέον δεν θα είναι απαραίτητο να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ Covid όσοι ταξιδεύουν σε άλλη επαρχία. Eπίσης «θα μειωθεί περαιτέρω η χρήση των τεστ και θα μειωθεί η συχνότητά τους». Μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητο οι κάτοικοι της Κίνας να επιδεικνύουν αρνητικό τεστ πολλές φορές την εβδομάδα προκειμένου να μπορούν να εισέρχονται σε δημόσιους χώρους.

Επί σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές στην Κίνα αντιμετώπιζαν την Covid-19 σαν μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ασθένεια, αλλά από την προηγούμενη εβδομάδα υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι έχουν αλλάξει ρητορική, επισημαίνοντας ότι ο νέος κορονοϊός έχει πλέον μειωμένη ικανότητα να προκαλέσει τον θάνατο των ασθενών. Κάποιοι ειδικοί επεσήμαναν ότι η Covid δεν είναι πιο θανατηφόρα από την εποχική γρίπη. Η καραντίνα στο σπίτι για όσους ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα αποτελεί σημαντική αλλαγή στους κανονισμούς στην Κίνα, καθώς νωρίτερα φέτος επιβάλλονταν lockdown σε ολόκληρες κοινότητες, κάποιες φορές επί εβδομάδες, μετά τον εντοπισμό ενός και μόνου κρούσματος. Οι κανόνες για την καραντίνα είχαν χαλαρώσει κάπως ήδη από τον προηγούμενο μήνα και προέβλεπαν την επιβολή lockdown μόνο στα συγκροτήματα κατοικιών όπου εντοπίζονταν κρούσματα.

Η καραντίνα έπληξε την οικονομία

Όμως, από τώρα και στο εξής, ανέφερε η Εθνική Επιτροπή Υγείας, οι περιοχές υψηλού κινδύνου θα πρέπει να ορίζονται ξεκάθαρα ανά κτίριο, μονάδα, όροφο και νοικοκυριό και δεν θα πρέπει να επεκτείνονται αυθαίρετα σε ολόκληρα συγκροτήματα κατοικιών και κοινότητες. Οι εταιρείες θα έχουν την δυνατότητα να καθορίζουν την πολιτική τους για την αντιμετώπιση του Covid-19.

Οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση ανησυχητικών στοιχείων για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως. Tον Νοέμβριο οι εξαγωγές και οι εισαγωγές στην Κίνα υποχώρησαν, λόγω της αυστηρής πολιτικής της zero Covid και της υποτονικής ζήτησης και ο ρυθμός μεγέθυνσης της οικονομίας παραμένει κάτω από το 4% επισήμως, ενώ οι προβλέψεις ήταν για πάνω από 5,5%. Στο δεύτερο τρίμηνο του 2022, στην κορύφωση των lockdowns, ο ρυθμός ανάπτυξης ήταν μόλις 0,4%, ο χαμηλότερος που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στην κινεζική οικονομία. Η υποχώρηση της αξίας των ακινήτων είναι άλλο ένα στοιχείο που ανησυχεί τις κινεζικές οικονομικές αρχές.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι