Αγνοεί την Ευρώπη, θέλει συνάντηση με Τραμπ ο Μαδούρο

Βαγγέλης Σαρακινός
554

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο απέρριψε την Κυριακή  το «τελεσίγραφο» που του είχαν απευθύνει η ΕΕ και πολλές ευρωπαϊκές χώρες, ζητώντας του να προκηρύξει εκλογές μέσα σε διάστημα οκτώ ημερών. Την ίδια ώρα η Ουάσινγκτον εντείνει τις πιέσεις εναντίον του, η Μόσχα τάσσεται κατά μιας ενδεχόμενης αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης, ενώ ο αυτοανακηρυγμένος πρόεδρος Γκουαϊδό παραδέχθηκε τελικά, ότι το καθεστώς που κατηγορεί ως "δικτατορία" συνομιλεί μαζί του.

Ο Μαδούρο απέρριψε το «τελεσίγραφο» που του είχαν αποστείλει η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία με το αιτιολογικό ότι ο ηγέτης της αντιπολίτευσης παραβίασε το σύνταγμα της χώρας όταν αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον Τραμπ, αν και, όπως είπε, αυτό είναι μάλλον απίθανο να συμβεί.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας είπε όλα τα παραπάνω σε συνέντευξή του στο  CNN Turk και μάλιστα το κανάλι είχε μεταγλωττίσει τις δηλώσεις του από τα ισπανικά στα τούρκικα. Ο Ερντογάν έχει εκφράσει άλλωστε ήδη την συμπαράστασή του στον Μαδούρο, ενώ το μητρικό CNN, δεν είναι και ιδιαίτερα φιλικό με τον Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Για το τελεσίγραφο των ευρωπαϊκών χωρών είχε εκφραστεί νωρίτερα και η Μόσχα, χαρακτηρίζοντάς το «παράλογο», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Μαδούρο, στην πρώτη αντίδρασή του είπε ότι πρόκειται για μια «παιδιάστικη» απαίτηση. Και ο ίδιος ο Μαδούρο άλλωστε, ένα εικοσιτετράωρο πριν, την ώρα που ο Γκουαϊδό ευχαριστούσε την Ευρώπη για την σκληρή στάση της, απαντώντας στον Ισπανό υπουργό Εξωτερικών δήλωνε: «Αν θέλουν εκλογές, ας τις κάνουν στην Ισπανία».

Τα παιχνίδια του Γκουαϊδό

Την ίδια ώρα ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Γκουαϊδό, τον οποίο έχει αναγνωρίσει και η μη αναγνωρισμένη ηγεσία του Κοσόβου, παραδέχθηκε τελικά, ότι συναντήθηκε όντως με στελέχη  του κόμματος του Μαδούρο, για να τα πείσει, όπως είπε, για την αναγκαιότητα της διεξαγωγής νέων εκλογών.

Ο Γκουαϊδό, στην διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που έδωσε την προηγούμενη εβδομάδα (το «δικτατορικό» καθεστώς του Μαδούρο επιτρέπει τέτοια πράγματα) έδειξε να αποφεύγει να απαντήσει, αν συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Συντακτικής Συνέλευσης και ένα από τα επιφανέστερα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PSUV), Καμπέγιο. Όταν μάλιστα δόθηκε στην δημοσιότητα βίντεο που κατά την κυβέρνηση απεικονίζει τον Καμπέγιο και άλλο ένα γνωστό στέλεχος του κόμματος του Μαδούρο, σε χώρο ξενοδοχείου, με βουλευτές της αντιπολίτευσης και έναν τύπο με καπέλο μπέιζμπολ, που σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ήταν ο Γκουαϊδό, ο επίδοξος πρόεδρος πάλι δεν μίλησε.

Αντιθέτως άφησε τους οπαδούς του να τρολάρουν την κυβέρνηση Μαδούρο (συμβαίνουν και αυτά στις «δικτατορίες»), αναρτώντας στο Twitter, με την ετικέτα #guaidochallenge, φωτογραφίες τους, φωτογραφίες των φίλων τους, αλλά και των κατοικίδιων τους με καπέλα. Και φυσικά το έκαναν, χωρίς τον φόβο ο «δικτάτορας» Μαδούρο να διατάξει την σύλληψη των ίδιων, των φίλων τους ή των κατοικίδιων τους!

Το Σάββατο όμως, ο Καμπέγιο, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του Μαδούρο, διαβεβαίωσε ότι έχει ηχητικό ντοκουμέντο στο οποίο ο  Γκουαϊδό ακούγεται να απαιτεί από αυτόν να ταχθεί υπέρ της προκήρυξης εκλογών. Ο Καμπέγιο ανέφερε ότι έχει καταγραφεί και η απάντησή του, ότι δηλαδή οι μόνες εκλογές που θα ενέκρινε είναι για την ανανέωση της Εθνοσυνέλευσης, ένα σώμα του οποίου ηγείται ο Γκουαϊδό.

Μετά από αυτά, εμφανιζόμενος μπροστά σε ένα μικρό πλήθος υποστηρικτών του στο Καράκας, (οι «δικτατορίες» επιτρέπουν τις δημόσιες συγκεντρώσεις αυτών που θέλουν να τις ανατρέψουν) ο Γκουαϊδό παραδέχθηκε ότι συναντήθηκε με στελέχη του κόμματος του Μαδούρο, αλλά πάλι δεν ξεκαθάρισε πότε και με ποια.

Δεν βρίσκει υποστηρικτές

Μετά τις ΗΠΑ, τον Καναδά και μια σειρά ηγετών της Λατινικής Αμερικής, οι οποίοι δεν φημίζονται για τις δημοκρατικές ευαισθησίες τους, την Κυριακή, αναγνώρισε τον Γκουαϊδό και το Ισραήλ. Ωστόσο, παρά την διεθνή αναγνώριση, δεν βρίσκει υποστηρικτές στο εσωτερικό για να σχηματίσει την κυβέρνηση που, κατά τον ίδιο και τους Αμερικανούς,  θα διεξάγει «δίκαιες και ελεύθερες» εκλογές.

Οι προτροπές του Πομπέο προς τον στρατό να συνταχθεί με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης, αλλά και η απόπειρα του ίδιου του Γκουαϊδό να προσεταιριστεί διαφωνούντες, τάζοντας άσυλο και αμνηστία (!), έπεσαν στο κενό. Μόνον ο στρατιωτικός ακόλουθος της Βενεζουέλας στις ΗΠΑ, ο συνταγματάρχης Χοσέ Λουίς Σίλβα, τον αναγνώρισε ως πρόεδρο και αποκήρυξε τον Μαδούρο.

Η Ουάσινγκτον πάντως εντείνει τις πιέσεις και ο ίδιος ο Πομπέο κάλεσε το Σάββατο, από την έδρα του ΟΗΕ, όλες τις χώρες να επιλέξουν στρατόπεδο και να διακόψουν τις οικονομικές συναλλαγές τους με την κυβέρνηση του Μαδούρο. Παραλλήλως ο Τραμπ έχει αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και την αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων. Από την πλευρά της η Μόσχα τάσσεται κατά της στρατιωτικής επέμβασης, σημειώνοντας ότι πρέπει να αποφευχθεί «με κάθε κόστος» και καλεί τις ΗΠΑ να ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους. Την ίδια ώρα διαψεύδει πληροφορίες που θέλουν 400 Ρώσους μισθοφόρους, υπαλλήλους ιδιωτικών εταιριών παροχής προστασίας, να βρίσκονται ήδη στην Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον πρόεδρο Μαδούρο.

Πριν από λίγο, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον, περιέπλεξε την κατάσταση. Ο Μπόλτον προειδοποίησε με «δυναμική απάντηση» των ΗΠΑ απέναντι σε οποιαδήποτε απόπειρα άσκησης "βίας και εκφοβισμού" εναντίον του αμερικανικού διπλωματικού προσωπικού και της αντιπολίτευσης στην Βενεζουέλα. Δεν αναφέρθηκε όμως σε συγκεκριμένα πρόσωπα ή ομάδες. Ωστόσο, σε προηγούμενη ανάρτησή του έβαζε στο κάδρο και την Αβάνα, επισημαίνοντας ότι είναι γνωστή «η υποστήριξη και ο έλεγχος της Κούβας στις δυνάμεις ασφαλείας και τις παραστρατιωτικές δυνάμεις» του Μαδούρο.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.