ΔΙΕΘΝΗ

Αιχμές μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2

Αιχμές μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας για σαμποτάζ σε Nord Stream 1 και 2,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Ρωσικό… δάκτυλο βλέπουν πίσω από τις διαρροές των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 (οι οποίοι δεν λειτουργούν) οι υπηρεσίες της Γερμανίας, της Δανίας και της Σουηδίας. Μία ξαφνική πτώση της πίεσης στους δύο αγωγούς που διαπιστώθηκε την Δευτέρα, έθεσε τις υπηρεσίες των τριών χωρών σε συναγερμό και σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις καταγράφηκε διαρροή φυσικού αερίου σε τουλάχιστον τρία σημεία, χωρίς να υπάρχει ακόμη κάποια πειστική εξήγηση.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και αυτό της δολιοφθοράς. Ο αγωγός Nord Stream 2 δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του αλλά είχε γεμίσει με φυσικό αέριο για να είναι σταθερός. Ο αγωγός Nord Stream 1 είναι εκτός λειτουργίας από τις αρχές Σεπτεμβρίου, λόγω βλάβης που ανέφεραν οι ρωσικές αρχές. Ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 1 είχε επίσης αναφέρει πτώση πίεσης μετά τη διαρροή που έγινε γνωστή στον Nord Stream 2. Στην δημοσιότητα δόθηκε βίντεο από την διαρροή:

Το Πολεμικό Ναυτικό της Δανίας είπε ότι υπάρχουν πολλές ενδείξεις για σαμποτάζ. Η Πολωνία από την πλευρά της ανέφερε ότι υποψιάζεται μια ρωσική ενέργεια πίσω από τις μυστηριώδεις διαρροές των αγωγών. Και οι δύο διέρχονται από τη Βαλτική και καταλήγουν στις βόρειες ακτές της Γερμανίας. Και η Ρωσία όμως έβαλε τη λέξη σαμποτάζ στο τραπέζι. «Τώρα, έτσι όπως έχουν τα πράγματα στους αγωγούς κανένα ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ όταν ρωτήθηκε ποιος μπορεί να είναι ο λόγος για την πτώση της πίεσης.

Λόγω των διαρροών, η ναυτιλιακή αρχή της Δανίας έχει οριοθετήσει απαγορευμένες ζώνες για τη θαλάσσια κυκλοφορία κοντά στο δανικό νησί Bornholm. Οι αρχές της Δανίας ανακάλυψαν συνολικά τρεις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου. Γίνεται λόγος για δύο διαρροές στον Nord Stream 1 βορειοανατολικά του νησιού Μπόρνχολμ της Βαλτικής Θάλασσας και μία στον Nord Stream 2 νοτιοανατολικά του νησιού, ανέφερε η Υπηρεσία Ενέργειας της Δανίας. Στην περίπτωση του Nord Stream 1, η μία διαρροή βρίσκεται στα χωρικά ύδατα της Δανίας και η άλλη της Σουηδίας. Η διαρροή του Nord Stream 2 βρίσκεται στα ύδατα της Δανίας.

  Εσωτερική μάχη στο Ιράν για την κατάργηση της Αστυνομίας Ηθών

Έλεγχος στα σημεία διαρροής

Οι έρευνες για τα αίτια έχουν ήδη αρχίσει στο πεδίο δήλωσε εκπρόσωπος της Nord Stream AG, η οποία είναι υπεύθυνη για τον Nord Stream 1. Στην περιοχή γύρω από το Μπόρνχολμ, οι αγωγοί βρίσκονται περίπου 70 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Nord Stream 2 οι αγωγοί είναι τοποθετημένοι με τέτοιο τρόπο ώστε οι ταυτόχρονες ζημιές σε πολλές γραμμές, για παράδειγμα λόγω ενός ατυχήματος στην επιφάνεια της θάλασσας να είναι εξαιρετικά απίθανες. Ερωτηθείς αν γνωρίζει παρόμοια περιστατικά σε άλλους υποθαλάσσιους αγωγούς, απάντησε αρνητικά.

Η γερμανική υπηρεσία για το Περιβάλλον και τη Διατήρηση της Φύσης (BUND) εκτιμά τις πιθανές βραχυπρόθεσμες επιπτώσεις των διαρροών στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 στο περιβάλλον ως τοπικά περιορισμένες. «Εκεί, ωστόσο, τα θαλάσσια είδη διατρέχουν τον κίνδυνο ασφυξίας», δήλωσε η Nadja Ziebarth, επικεφαλής του τομέα προστασίας των θαλάσσιων ειδών. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα θαλάσσια θηλαστικά που δεν μπορούν να φύγουν γρήγορα». Το καθαρό μεθάνιο, το οποίο διαλύεται στη θάλασσα, λέγεται ότι είναι μη τοξικό. Ωστόσο, η σύνθεση του αερίου στους σωλήνες Nord Stream δεν είναι γνωστή.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι