Αίμα στη Γάζα – Οι ΗΠΑ καλύπτουν πλήρως το Ισραήλ

Αίμα στη Γάζα – Οι ΗΠΑ καλύπτουν πλήρως το Ισραήλ

Παγωμένη παραμένει η διεθνής κοινή γνώμη από τις πολύνεκρες επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στη Γάζα, όπου έχασαν την ζωή τους δεκάδες Παλαιστίνιοι και τραυματίστηκαν περίπου 2.500, οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά. Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ επιρρίπτουν την ευθύνη στη Χαμάς, ενώ το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ εμφανίζεται διχασμένο και αδυνατεί να βρει μια λύση σε αυτήν τη νέα κρίση.

Στην Νέα Υόρκη, η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας άρχισε με τους διπλωμάτες να τηρούν ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των θυμάτων. Αυτή όμως ήταν και η μόνη κοινή στιγμή των εκπροσώπων των χωρών-μελών, καθώς η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τις φωτογραφίες δύο «ομάδων».

Από την μια οι εκπρόσωποι 15 αραβικών χωρών του ΟΗΕ που ζητούν «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα γεγονότα στη Γάζα και από την άλλη οι εκπρόσωποι οκτώ ευρωπαϊκών χωρών (Σουηδία, Γαλλία, Βρετανία, Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Βέλγιο και Ιταλία) που διάβασαν ανακοίνωση, με την οποία καλούν το Ισραήλ να δείξει αυτοσυγκράτηση και «να σεβαστεί το δικαίωμα στη διαδήλωση».

Τι ειπώθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας

Το Κουβέιτ, το οποίο αν και δεν είναι μόνιμο μέλος προκάλεσε την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ζητά «διεθνή προστασία»  των Παλαιστίνιων πολιτών στην Γάζα. Μάλιστα, όπως είπε ο πρεσβευτής του στον ΟΗΕ,  σχεδιάζει να υποβάλει διαρκώς αυτό το σχέδιο ψηφίσματος για τους άμαχους Παλαιστίνιους. Να σταματήσουν «οι βιαιότητες» ζήτησε και ο ειδικός συντονιστής για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, ο Ρώσος Νικολάι Μλαντένοφ, ο οποίος, μέσω βιντεοκλήσης από την Ιερουσαλήμ, τόνισε επίσης ότι «όλα τα επεισόδια πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πλήρους έρευνας».

Διαφορετική ήταν ωστόσο η εκτίμηση της εκπροσώπου των ΗΠΑ, Νίκι Χέιλι, η οποία επαίνεσε το Ισραήλ για την «αυτοσυγκράτηση» που επέδειξε απέναντι στους διαδηλωτές. Εξέφρασε μάλιστα και την λύπη της, γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συζητά αρκετά για τις ενέργειες του Ιράν στη Συρία και την Υεμένη. Η ίδια κατηγόρησε την Χαμάς ότι υποδαύλισε τη βία και ισχυρίστηκε ότι τα επεισόδια δεν σχετίζονται με την μεταφορά της πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ.

Το Παρίσι είναι το μοναδικό που καταδίκασε την επιθετικότητα του Ισραήλ. Ο Γάλλος μόνιμος αντιπρόσωπος έκανε λόγο για «δυσανάλογη» απάντηση του Ισραήλ προς τους Παλαιστίνιους διαδηλωτές. Από την πλευρά του ο Σουηδός πρέσβης στον ΟΗΕ τόνισε ότι πρέπει να ξαναρχίσει η ειρηνευτική διαδικασία, άποψη που υποστήριξαν και άλλες χώρες, όπως το Περού η Βολιβία. Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε «ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα» για τα αιματηρά γεγονότα.

Ο πρεσβευτής των Παλαιστινίων έκανε λόγο για «παραλυσία» του Συμβουλίου Ασφαλείας και ζήτησε «να σταματήσει αυτή η σφαγή», ενώ ο Ισραηλινός ομόλογός του, όπως και η Χέιλι, κατηγόρησε και αυτός την Χαμάς ότι υποκινεί τη βία. Την άποψη αυτή εξέφρασε, άλλωστε, νωρίτερα και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Άλλες διεθνείς αντιδράσεις

Εντωμεταξύ έγινε γνωστό, ότι την Παρασκευή θα συνεδριάσει εκτάκτως και το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποτελείται από 47 κράτη-μέλη. Το αίτημα για την συνεδρίαση κατέθεσαν η Παλαιστίνη και τα Εμιράτα, εκ μέρους της Αραβικής Ομάδας Κρατών, η οποία «στηρίζεται από 26 κράτη μέχρι στιγμής». Σημειώνεται ότι η τελευταία έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου έγινε τον Δεκέμβριο του 2017 με θέμα την κατάσταση στην Μιανμάρ.

Την Παρασκευή συγκαλείται στην Κωνσταντινούπολη και η Σύνοδος του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, με τον Ερντογάν να εκφράζει, από το Λονδίνο όπου συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι, την  ελπίδα ότι θα στείλει «ένα πολύ ηχηρό μήνυμα στον κόσμο». Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Βρετανίας χαρακτήρισε «καταστροφικές» για την ειρήνη τις εξελίξεις και απεύθυνε έκκληση «προς όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση». Τάχθηκε επίσης υπέρ μιας ανεξάρτητης έρευνας, που «θα επικεντρώνει στην εκτεταμένη χρήση αληθινών σφαιρών από τον ισραηλινό στρατό και στον ρόλο που έπαιξε η Χαμάς στα γεγονότα».

Την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής που θα διερευνήσει τα αιματηρά γεγονότα των τελευταίων δύο ημερών στη Γάζα ζήτησε το Βερολίνο, καταλογίζοντας ταυτοχρόνως στην Χαμάς ευθύνες για την κλιμάκωση της βίας. «Όλοι έχουν το δικαίωμα στην ειρηνική διαδήλωση. Αλλά είναι εξίσου σαφές ότι δεν επιτρέπεται να γίνεται κατάχρηση αυτού του δικαιώματος προκειμένου να προκληθεί βία. Η Χαμάς ωθεί προς μια κλιμάκωση της βίας κι αυτό είναι κυνικό», είπε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

O Αραβικός Σύνδεσμος, μία ημέρα πριν την έκτακτη σύγκλησή του για την «παράνομη» απόφαση της Ουάσινγκτον να μεταφέρει την αμερικανική πρεσβεία στο Ισραήλ, ζήτησε από τον εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) να ξεκινήσει αμέσως έρευνα για «τα εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής» εναντίον των Παλαιστινίων. «Το Ισραήλ είναι μια καταπιεστική και δολοφονική οντότητα και οι πολιτικοί και ο στρατός του πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου», αναφέρει ο πρόεδρος της μόνιμης επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παναραβικού οργανισμού Αμζάντ Σαμούτ.

Την ίδια ώρα, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προσέφυγε στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, καταγγέλλοντας «εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από τον ισραηλινό στρατό εναντίον των Παλαιστινίων δημοσιογράφων». Σε ανακοίνωσή τους, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, καταγγέλλουν την ρίψη «απευθείας πυρών ελεύθερων σκοπευτών του ισραηλινού στρατού εναντίον περίπου 20 Παλαιστινίων δημοσιογράφων, στην περιοχή της Γάζας», κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων που είχαν γίνει στις 30 Μαρτίου.

Πάνε κι έρχονται οι διπλωμάτες

Τα αιματηρά γεγονότα στην Γάζα προκάλεσαν κινητικότητα και εντάσεις σε διπλωματικό επίπεδο. Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, ανακάλεσε τον εκπρόσωπο της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) στην Ουάσινγκτον, όπως ανέφεραν Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι.

Η ένταση έριξε λάδι στην φωτιά στις τεταμένες σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας, με την Άγκυρα να ζητά από τον πρεσβευτή του Ισραήλ να εγκαταλείψει προσωρινά την χώρα και το Τελ Αβίβ να απελαύνει τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ. Προηγήθηκε έντονη αντιπαράθεση Νετανιάχου-Ερντογάν, με τους ηγέτες των δύο χωρών να κινούνται σε υψηλούς τόνους.

Παραλλήλως σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κλήθηκαν οι πρέσβεις του Ισραήλ να δώσουν εξηγήσεις για τις επιχειρήσεις στην Γάζα. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της πρέσβειρας του Ισραήλ στο Βέλγιο, Σιμόνα Φράνκελ, η οποία χαρακτήρισε όλα τα θύματα τρομοκράτες, προκαλώντας την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών που κάλεσε «το Ισραήλ να σέβεται τους διεθνείς κανόνες».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι