ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Τί λέει ο Νετανιάχου για το πλοίο που κατέλαβαν οι Χούθι στην Ερυθρά

Νετανιάχου: "Ο πόλεμος θα συνεχιστεί μετά την εκεχειρία" - Χαμάς: "Νεκροί δύο Τούρκοι στον Λίβανο από ισραηλινό πλήγμα"

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι  σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα ότι οι  σιίτες αντάρτες Χούτι της Υεμένης έχουν καταλάβει ένα εμπορικό πλοίο νοτίως της Ερυθράς Θάλασσας. Το πλοίο έπλεε από την Τουρκία στην Ινδία, χαρακτηρίζοντας το περιστατικό αυτό, ως «ένα πολύ σοβαρό περιστατικό σε παγκόσμιο επίπεδο». Ο IDF πρόσθεσε ότι το πλοίο, τα στοιχεία του οποίου δεν γνωστοποίησαν, δεν ήταν ισραηλινής ιδιοκτησίας, ενώ δεν υπάρχουν Ισραηλινοί στο πλήρωμά του.

«Πήραμε τον έλεγχο ισραηλινού φορτηγού πλοίου», δήλωσε ένας από τους αρχηγούς των ανταρτών Χούτι διευκρινίζοντας ότι επίσημη ανακοίνωση θα εκδοθεί αργότερα.  Tο πλοίο φέρεται να οδηγήθηκε στο λιμάνι αλ Σαλίφ στην πόλη Χοντέιντα. «Το πλοίο είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με προορισμό την Ινδία. Σε αυτό επέβαιναν πολίτες διαφόρων εθνικοτήτων, αλλά κανείς Ισραηλινός. Δεν πρόκειται για ισραηλινό πλοίο», αναφέρεται σε ανακοίνωση του στρατού του Ισραήλ.

Με ανακοίνωση του γραφείου του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου «καταδίκασε με δριμύτητα την επίθεση κατά διεθνούς πλοίου». «Το πλοίο που ανήκει σε βρετανική εταιρεία και έχει ναυλωθεί από ιαπωνική εταιρεία, συνελήφθη υπό ιρανικές εντολές από την πολιτοφυλακή Χούτι», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. «Στο πλοίο επιβαίνουν 25 μέλη πληρώματος διαφόρων εθνικοτήτων, κυρίως ουκρανικής, βουλγαρικής, φιλιππινέζικης και μεξικανικής υπηκοότητας. Κανείς Ισραηλινός δεν βρίσκεται επί του πλοίου. Πρόκειται για μία νέα πράξη της ιρανικής τρομοκρατίας και για ένα ακόμη βήμα στην επίθεση του Ιράν κατά των πολιτών του ελεύθερου κόσμου, με διεθνείς επιπτώσεις στην ασφάλεια των οδών της παγκόσμιας ναυσιπλοΐας, αναφέρεται στην ανακοίνωση».

Προηγουμένως εκπρόσωπος των σιιτών ανταρτών προειδοποίησε πως όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες θα βρεθούν στο στόχαστρο τους. Ειδικότερα, ο Γιάχια Σάρια ανέφερε ότι οι αντάρτες Χούτι θα στοχοθετούν όλα τα πλοία που ανήκουν ή διαχειρίζονται ισραηλινές εταιρείες ή φέρουν σημαία Ισραήλ. Παράλληλα, κάλεσε όλες τις χώρες να αποσύρουν τους πολίτες τους που εργάζονται στα πληρώματα αυτών των πλοίων, «να αποφύγουν αυτά τα πλοία, να μην εμπλέκονται μαζί τους και να συμβουλεύουν τα πλοία σας να μείνουν μακριά από αυτά τα πλοία».

Οι αντάρτες Χούτι ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις της Υεμένης τις οποίες έχουν καταλάβει στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στη χώρα, που διαρκεί μια δεκαετία, εναντίον του συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας. Συνδέονται με το Ιράν, ανήκουν στον «άξονα της αντίστασης» και έχουν πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον ισραηλινών στόχων. Έχουν επίσης δεσμευθεί για νέες επιθέσεις.

Θεωρείται ότι εμπλέκονται στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής αφενός για να συνδράμουν το Ιράν, που είναι βασικός τους προστάτης και χρηματοδότης, αλλά και επειδή το θέλουν, «για να δείξουν την καλή τους πίστη ως μέρος του ευρύτερου αντι-ισραηλινού άξονα υπό την ηγεσία του Ιράν». Παράλληλα, η εκτιμάται ότι η είσοδός τους στον πόλεμο υπογραμμίζει στους Σαουδάραβες την επείγουσα ανάγκη επίτευξης ειρηνευτικής συμφωνίας στην Υεμένη προτού ξεσπάσει ένας ευρύτερος περιφερειακός πόλεμος γύρω από τη Γάζα.

Διαπραγματεύσεις για τους ομήρους

Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ και την Χαμάς για συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων και πενθήμερη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, αλλά συμφωνία δεν έχει ακόμα επιτευχθεί. «Δεν υπάρχει συμφωνία ακόμη, αλλά εξακολουθούμε να εργαζόμαστε σκληρά με στόχο να επιτευχθεί», υπογραμμίζει η Έντριεν Γουάτσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, που επικαλείται καλά πληροφορημένες πηγές, ύστερα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Κατάρ, συντάχθηκε σχέδιο συμφωνίας που προβλέπει την απελευθέρωση δεκάδων ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς, σε αντάλλαγμα για πενθήμερη παύση πυρός στη Λωρίδα της Γάζας. Το εξασέλιδο σχέδιο αναφέρεται λεπτομερώς στις δεσμεύσεις των αντιμαχόμενων πλευρών. Εναέρια επιτήρηση των κινήσεων στον παλαιστινιακό θύλακα θα επαληθεύει την παύση πυρός στο προβλεπόμενο διάστημα.

Τουλάχιστον 50 εκ των περίπου 240 ομήρων της Χαμάς θα απελευθερώνονται κατά ομάδες κάθε 24 ώρες, σύμφωνα με το σχέδιο συμφωνίας που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα. Η παύση των εχθροπραξιών αποσκοπεί επίσης στο να επιτραπεί σε φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια – συμπεριλαμβανομένων καυσίμων – να εισέλθουν στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα από την Αίγυπτο.

Σε συνέντευξη που έδωσε χθες το βράδυ ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε ως εσφαλμένες τις πληροφορίες περί επικείμενης συμφωνίας για την απελευθέρωση ομήρων και υποσχέθηκε στους Ισραηλινούς που έχουν μέλη των οικογενειών τους ομήρους πως θα ενημερωθούν αμέσως εφόσον επιτευχθεί τέτοια συμφωνία.

Ο Μπάιντεν για την Παλαιστινιακή Αρχή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο του στην Washington Post, γράφει πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Όχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς. «Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσιγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Πολύνεκρα χτυπήματα σε όλη τη Γάζα

Το υπουργείο Υγείας της Χαμάς ανακοίνωσε χθες τον θάνατο περισσότερων των 80 ανθρώπων από δύο πλήγματα του ισραηλινού στρατού κατά του προσφυγικού καταυλισμού της Τζαμπαλίγια, στον βόρειο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, που τελεί υπό την διαχείριση του ΟΗΕ. Το πρώτο πλήγμα στον καταυλισμό κτύπησε το σχολείο αλ-Φαχούρα, όπου βρισκόταν μεγάλος αριθμός ασθενών, γιατροί και άνθρωποι που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και βρέθηκαν εκεί εγκλωβισμένοι λόγω των συγκρούσεων.

Εν τω μεταξύ ο ΠΟΥ ζήτησε την κατάπαυση του πυρός στην πόλη της Γάζας προκειμένου να γίνει εκκένωση του νοσοκομείου Al Shifa όπου παραμένουν αποκλεισμένοι ασθενείς, προσωπικό, και εκατοντάδες εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι χωρίς τα στοιχειώδη.

Το δεύτερο πλήγμα σημειώθηκε σε κατοικία του καταυλισμού της Τζαμπαλίγια και σκότωσε 32 μέλη της ίδιας οικογένειας, ανάμεσά τους 19 παιδιά, ανακοίνωσε το υπουργείο της Χαμάς δίνοντας στην δημοσιότητα λίστα με τα ονόματα της οικογένειας Αμπού Χαμπάλ. Ούτε ο ισραηλινός στρατός, ούτε η υπηρεσία του ΟΗΕ Unrwa σχολίασαν τους ισχυρισμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς. Το περασμένο βράδυ ισραηλινός βομβαρδισμός έπληξε και την Χαν Γιουνίς στα νότια, σκοτώνοντας 26 ανθρώπους, σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Νάσερ της πόλης.

Μεταφορά 31 πρόωρων νεογνών στη Ράφα

Ο γενικός διευθυντής των νοσοκομείων στη Γάζα, Mohammed Zaqout, δήλωσε ότι 31 πρόωρα μωρά που ήταν σε θερμοκοιτίδες στο νοσοκομείο Al-Shifa έχουν απομακρυνθεί από τις εγκαταστάσεις. Ο Ζακούτ είπε στο AFP ότι μεταφέρονται σε έξι ασθενοφόρα, μαζί με τρεις γιατρούς και δύο νοσοκόμες και γίνονται προετοιμασίες για να περάσουν γρήγορα στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τον διευθυντή τέσσερα πρόωρα βρέφη έχουν πεθάνει, λόγω της έλλειψης ρεύματος στο νοσοκομείο.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι