ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Μπάιντεν: “Να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή την Γάζα” – Σφοδρή καταδίκη των επιθέσεων των εποίκων

Μπάιντεν: "Να αναλάβει η Παλαιστινιακή Αρχή την Γάζα" - Καταδίκη των επιθέσεων των Εβραίων εποίκων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε άρθρο γνώμης που δημοσιεύεται στην Washington Post, γράφει πως η Παλαιστινιακή Αρχή θα πρέπει να αναλάβει την διακυβέρνηση της Λωρίδας της Γάζας και της Δυτικής Οχθης μετά τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς.

«Καθώς αγωνιζόμαστε για την ειρήνη, η Γάζα και η Δυτική Οχθη θα πρέπει να επανενωθούν υπό μία κοινή κυβερνητική δομή και τελικά υπό μία ανασυγκροτημένη Παλαιστινιακή Αρχή, ενώ όλοι εργαζόμαστε προς την λύση των δύο κρατών», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν πρέπει να υπάρξει αναγκαστικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων από την Γάζα, ούτε νέα κατοχή, ούτε πολιορκία ή αποκλεισμός, ούτε εδαφική μείωση». Ο πρόεδρος των ΗΠΑ απαντά με το άρθρο του στο ερώτημα ποιο η Ουάσινγκτον θέλει να είναι το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, καθώς και στις δηλώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου σύμφωνα με τις οποίες το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει «συνολική στρατιωτική ευθύνη» στην Γάζα «για το ορατό μέλλον».

Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποιεί ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εκδώσουν απαγορεύσεις εισόδου κατά των «εξτρεμιστών» που επιτίθενται κατά πολιτών στην Δυτική Όχθη, αναφερόμενος στην βία που ασκούν οι ισραηλινοί έποικοι κατά των Παλαιστινίων που ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, βία που έχει εκτοξευθεί μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου κατά του Ισραήλ. «Έχω δηλώσει με έμφαση στην ισραηλινή ηγεσία ότι η εξτρεμιστική βία κατά των Παλαιστινίων στην Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και εκείνοι που διαπράττουν τις βιαιότητες πρέπει να λογοδοτήσουν», γράφει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Πλήγμα στην Τζαμπαλίγια

Σύμφωνα με το Al Jazeera το Ισραήλ βομβάρδισε ξανά τον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, πλήττοντας ένα σχολείο που χρησιμοποιούσαν ως καταφύγιο οι κάτοικοι. Υπάρχουν φόβοι για πολλούς νεκρούς.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Al Jazeera, το Ισραήλ βομβάρδισε το σχολείο Al-Fakhoura στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια στη Λωρίδα της Γάζας, το οποίο χρησιμοποιεί ο ΟΗΕ για να παρέχει καταφύγιο στους αμάχους. «Σήμερα το πρωί, οι IDF ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του διευθυντή του νοσοκομείου Αλ Σίφα να επιτραπεί, σε όσους πολίτες της Γάζας το επιθυμούν, να εκκενώσουν μέσω ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου», αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ σε σχετική ανακοίνωσή.

Ο IDF για το νοσοκομείο

«Πρέπει να τονιστεί ότι σε καμία περίπτωση δεν ζήτησε ο στρατός μας την εκκένωση των ασθενών ή του ιατρικού προσωπικού από το νοσοκομείο και μάλιστα προτείναμε ότι όποτε υπάρχει ανάγκη για συντονισμό εκκένωσης για ιατρικούς λόγους, θα την επιτρέψουμε και θα μεταφέρουμε τους ασθενείς σε άλλα νοσοκομεία», συμπληρώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

«Ιατρικές ομάδες θα παραμείνουν στο νοσοκομείο προς όφελος των ασθενών που δεν θέλουν ή δεν μπορούν να εκκενώσουν. Επίσης, κατά τη διάρκεια της νύχτας οι IDF συνέχισαν να παρέχουν τρόφιμα, νερό και ανθρωπιστική βοήθεια στο νοσοκομείο», καταλήγει ο στρατός του Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται στο σημείο μετέδωσε το πρωί του Σαββάτου ότι εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνονται πεζή από το νοσοκομείο αλ Σίφα της Γάζας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP. Νωρίτερα ο ίδιος δημοσιογράφος είχε πει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έδωσαν εντολή για την εκκένωση του νοσοκομείου “σε μια ώρα”. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς στο νοσοκομείο παραμένουν “120 τραυματίες και βρέφη” που δεν μπορούν να μετακινηθούν.

Αυτή την στιγμή, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, 2.300 ασθενείς, ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και εκτοπισμένοι βρίσκονται μέσα στο νοσοκομειακό αυτό συγκρότημα και οι ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την τύχη τους έχουν ενταθεί. Το Ισραήλ δηλώνει ότι η Χαμάς που βρίσκεται στην εξουσία στη Γάζα χρησιμοποιεί το νοσοκομείο ως στρατιωτική βάση. Ο δημοσιογράφος του AFP που βρίσκεται εκεί άκουσε το μήνυμα στα αραβικά να μεταδίδεται από μεγάφωνα νωρίς σήμερα το πρωί.

Ο ισραηλινός στρατός επικοινώνησε επίσης τηλεφωνικώς με τον διευθυντή του νοσοκομείου Μοχάμεντ Αμπού Σαλμίγια για να του ζητήσει “την απομάκρυνση των ασθενών, των τραυματιών, των εκτοπισμένων και του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και όλοι αυτοί να πάνε με τα πόδια προς την ακτή” που βρίσκεται κοντά στο νοσοκομείο, στο δυτικό τμήμα της Πόλης της Γάζας, σε μια ώρα, όπως δήλωσε ο ίδιος στο AFP.

Εδώ και μέρες Ισραηλινοί στρατιώτες μπαίνουν στις υπηρεσίες του αλ Σίφα για να ανακρίνουν ανθρώπους στο εσωτερικό του, και κάνουν έρευνες “σε κάθε κτίριο”, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, στο νοσηλευτικό αυτό συγκρότημα, που είναι το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας. Ο διευθυντής του νοσοκομείου είχε ήδη αρνηθεί αυτήν την εβδομάδα προηγούμενη εντολή εκκένωσης που είχε λάβει τηλεφωνικώς, επικαλούμενος κυρίως την περιπλοκότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Εδώ και μέρες το νοσοκομείο δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και οι επικεφαλής υπηρεσιών του αναφέρουν ότι δεκάδες ασθενείς έχουν πεθάνει “επειδή ζωτικής σημασίας ιατρικός εξοπλισμός έχει σταματήσει να λειτουργεί λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης”. Τα περισσότερα νοσοκομεία της Γάζας δεν έχουν πλέον καύσιμα για να τροφοδοτήσουν τις γεννήτριές τους. Χθες, το ισραηλινό πολεμικό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την καθημερινή είσοδο στη Λωρίδα της Γάζας δύο βυτιοφόρων με καύσιμα.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη Χαν Γιουνίς – Πολλοί νεκροί και τραυματίες

Είκοσι έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν από πλήγμα κατά τριών κτιρίων με κατοικίες στην πόλη Χαν Γιούνες, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, δήλωσε ο διευθυντής του νοσοκομείου Νάσερ στην πόλη αυτή.

Το αεροπορικό αυτό πλήγμα, που έγινε στην συνοικία Χάμαντ, προκάλεσε επίσης τον σοβαρό τραυματισμό 23 ανθρώπων, διευκρίνισε ο ίδιος στο AFP.

Νωρίτερα το Reuters είχε μεταδώσει επικαλούμενο το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA ότι 26 Παλαιστίνιοι, κυρίως παιδιά, σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε ισραηλινό βομβαρδισμό στην πόλη Χαν Γιούνες στη Λωρίδα της Γάζας.

Νεκροί πέντε μέλη της Φατάχ στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα

Πέντε Παλαιστίνιοι μαχητές της Φάταχ, του κινήματος του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί σε σπάνιο αεροπορικό πλήγμα που πραγματοποιήθηκε στην Ναμπλούς, την μεγάλη πόλη στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, ανακοίνωσαν η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος και πηγές στους κόλπους της Φάταχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι “εξάλειψε έναν ορισμένο αριθμό τρομοκρατών στην Μπαλάτα”, τον καταυλισμό Παλαιστινίων προσφύγων της Ναμπλούς, στον οποίο ζουν 24.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ που τον διαχειρίζεται.

Η Μπαλάτα είναι γνωστή ως προπύργιο νεαρών μαχητών που είναι μέλη των ενόπλων πτερυγών διαφόρων παλαιστινιακών κινημάτων, επικεφαλής των οποίων είναι η Φάταχ. Αυτή ιδρύθηκε από τον Γιάσερ Αραφάτ και ασκεί τώρα την ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής που εδρεύει στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος που τελεί υπό κατοχή από το Ισραήλ εδώ και 56 χρόνια.

Εκεί βρίσκονται επίσης μαχητές του Ισλαμικού Τζιχάντ και της Χαμάς, η οποία είναι στην εξουσία στη Γάζα. Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύχτας που πέρασε ότι 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 2 τραυματίστηκαν από το αεροπορικό πλήγμα σε ένα, όπως δήλωσαν οι αρχές του καταυλισμού, κτίριο που στεγάζει αρχηγείο της Φάταχ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εκεί σκότωσε κυρίως τον “Μουχάμαντ Ζούχουντ, έναν τρομοκράτη που εμπλεκόταν σε επεισόδιο με πυρά τον Απρίλιο στην Ιερουσαλήμ από τα οποία τραυματίστηκαν δύο Ισραηλινοί”. Ανακοίνωσε επίσης ότι “έπληξε κρυψώνα που χρησιμοποιούν τρομοκράτες που σχεδίαζαν επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις κατά Ισραηλινών αμάχων και στρατιωτικών στόχων”.

Μέχρι στιγμής μόνον η Τζενίν –η άλλη μεγάλη πόλη του βορείου τμήματος του παλαιστινιακού αυτού εδάφους, όπου σημειώνονται συχνά και πολλές φορές φονικές συγκρούσεις ανάμεσα σε Παλαιστίνιους μαχητές και Ισραηλινούς στρατιώτες– είχε υποστεί ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στη Δυτική Όχθη.

«Πετύχαμε κρησφύγετο τρομοκρατών, εξουδετερώσαμε έναν» λένε οι IDF

Εντωμεταξύ το Ισραήλ επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό  αποκαλύπτοντας ότι σκότωσε και έναν στόχο του, τον τρομοκράτη Muhammad Zahad που έμενε στην περιοχή. «Σε μια κοινή επιχείρηση της Shin Bet και των IDF απόψε στον προσφυγικό καταυλισμό Μπαλάτα στη Σαμάρια, ένα αεροσκάφος επιτέθηκε σε διαμέρισμα – κρησφύγετο τρομοκρατών που συμμετείχαν στον σχεδιασμό τρομοκρατικών ενεργειών εναντίον Ισραηλινών πολιτών και άλλων στόχων», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο στρατός του Ισραήλ.

«Μαζί με τους τρομοκράτες που δέχθηκαν επίθεση, σκοτώθηκε ο Muhammad Zahad, κάτοικος του προσφυγικού καταυλισμού και ένας από τους μεγαλύτερους τρομοκράτες της πόλης Ναμπλούς. Ο Zahad συμμετείχε σε μια σειρά επιθέσεων με πυροβολισμούς στην περιοχή της πόλης Ναμπλούς και σχεδίαζε στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Ανάμεσα στις επιθέσεις στις οποίες συμμετείχε, είναι μια επίθεση με πυροβολισμούς τον Απρίλιο του 2023 στην Ιερουσαλήμ που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό δύο Ισραηλινών πολιτών» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη προστίθεται ότι ο Muhammad Zahad είχε δημιουργήσει μια ομάδα νεαρών τρομοκρατών, οι οποίοι έκαναν σαμποτάζ κατά των IDF στο στρατόπεδο της Μπαλάτα, ενώ είχε βεβαρημένο παρελθόν τρομοκρατικών ενεργειών. Επίσης οι IDF δήλωσαν ότι κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών καταστράφηκε ένα εργοστάσιο παραγωγής εκρηκτικών. Οι στρατιώτες εντόπισαν και εκρηκτικά στους δρόμους της πόλης «έτοιμα να βλάψουν τους μαχητές μας» υποστήριξαν ακόμη οι IDF.

Δεν ζητάμε το φεγγάρι, αλλά βασικά μέτρα για τους αμάχους στη Γάζα

Ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς ζήτησε και πάλι σήμερα την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, προκειμένου να παρασχεθεί βοήθεια σε 2,2 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν παγιδευτεί στον θύλακα λόγω του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ.

«Δεν ζητάμε το φεγγάρι. Ζητάμε βασικά μέτρα, αναγκαία για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες του πληθυσμού και να αναστρέψουμε την πορεία αυτής της κρίσης» ανέφερε ο Γκρίφιθς μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης στην ανεπίσημη συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. «Μια ανθρωπιστική εκεχειρία. Αποκαλέστε την όπως θέλετε, όμως αυτό που χρειάζεται από ανθρωπιστική σκοπιά είναι απλό: να σταματήσουν οι μάχες για να μπορέσουν οι άμαχοι να μετακινηθούν με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κατάφερε να εγκρίνει ένα ψήφισμα, για πρώτη φορά έπειτα από έναν μήνα συγκρούσεων, με το οποίο ζητά «παύσεις και ανθρωπιστικούς διαδρόμους» στη Λωρίδα της Γάζας. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 12 ψήφους υπέρ και τρεις αποχές (ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία) και είναι το πρώτο που υιοθετείται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Μεσανατολικό από τα τέλη του 2016.

«Αυτή την ανθρωπιστική εκεχειρία να την κάνουμε όσο το δυνατόν συντομότερα (…) και να δώσουμε στον πληθυσμό της Γάζας μια ανάσα, έπειτα από τα φρικτά γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων. Και να απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι, χωρίς προϋποθέσεις», τόνισε ο Γκρίφιθς.

Ο Γκρίφιθς υπενθύμισε επίσης ότι ο ΟΗΕ έχει απηύθυνε να συγκεντρωθούν 1,2 δισεκ. δολάρια για να καλυφθούν οι ανάγκες στη Γάζα όμως μέχρι τώρα έχει λάβει μόλις 132 εκατομμύρια.

Τουλάχιστον 350 οι νεκροί στο μουσικό φεστιβάλ της Νεγκέβ

Από την άλλη πλευρά,νεότερος απολογισμός της ισραηλινής αεροπορίας αναφέρει ότι τουλάχιστον 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση που εξαπέλυσαν μαχητές της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο μουσικό φεστιβάλ που διεξαγόταν στην έρημο Νεγκέβ του νότιου Ισραήλ.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο Channel 12 που επικαλείται αστυνομικές πηγές ανεβάζει σε 364 τον αριθμό των νεκρών. Προηγούμενος απολογισμός των αρχών έκανε λόγο για 260-270 νεκρούς στον χώρο του υπαίθριου μουσικού φεστιβάλ.

Η ισραηλινή αστυνομία εκτιμά πως οι δράστες της επίθεσης δεν γνώριζαν εκ των προτέρων για τη διεξαγωγή του φεστιβάλ, αλλά εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να σκοτώσουν ανυπεράσπιστους νέους.

Το μακελειό στην έρημο Νεγκέβ ήταν το φονικότερο από τις συνδυασμένες επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιζώντων, ένοπλοι πυρπόλησαν αυτοκίνητα και έκαψαν ζωντανούς όσους αναζήτησαν καταφύγιο σε αυτά.

Η Χαμάς δεν μπορεί να έχει πλέον τον έλεγχο της Γάζας

Μόνον η Παλαιστινιακή Αρχή μπορεί να κυβερνήσει την Γάζα όταν τελειώσει ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ.

«Η Χαμάς δεν μπορεί πλέον να έχει τον έλεγχο της Γάζας”, σημείωσε ο Μπορέλ στην ετήσια διάσκεψη για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας «Διάλογος της Μανάμα» που διεξάγεται στο Μπαχρέιν.

«Επομένως ποιος θα έχει τον έλεγχο της Γάζας; Πιστεύω ότι μόνον ένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό –η Παλαιστινιακή Αρχή», υπογράμμισε.

Η απελευθέρωση ομήρων από τη Χαμάς θα οδηγήσει σε “σημαντική” παύση στις μάχες στη Γάζα

Ο πλέον υψηλόβαθμος σύμβουλος για τη Μέση Ανατολή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε σήμερα ότι η απελευθέρωση ομήρων που κρατά η Χαμάς θα οδηγήσει σε αύξηση της παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας και σε σημαντική παύση στις μάχες στη Γάζα.

“Αν απελευθερωθούν οι όμηροι, θα δείτε μια σημαντική, σημαντική αλλαγή”, δήλωσε ο Μπρετ ΜακΓκερκ στην σύνοδο κορυφής για την ασφάλεια Διάλογος της Μανάμα (IISS Manama Dialogue) στο Μπαχρέιν.

Ο πρίγκιπας διάδοχος του Μπαχρέιν κάλεσε χθες, Παρασκευή, κατά την ομιλία του στη σύνοδο, το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα να απελευθερώσει γυναίκες και παιδιά από το Ισραήλ που κρατά ομήρους στη Γάζα και το Ισραήλ σε αντάλλαγμα να απελευθερώσει από τις φυλακές του γυναίκες και παιδιά από τα Παλαιστινιακά Εδάφη, οι οποίοι, όπως σημείωσε, δεν είναι μαχητές.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι