ΘΕΜΑ

Άλλος για το ΝΑΤΟ; – Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ

Άλλος για το ΝΑΤΟ; – Ποιος θα διαδεχθεί τον Στόλτενμπεργκ, Όλγα Μαύρου

Ο Ρουμάνος πρόεδρος Κλάους Γιοχάνις ανακοίνωσε σήμερα (12/3) την υποψηφιότητά του για να διαδεχθεί τον Γενς Στόλτενμπεργκ στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, μια θέση ωστόσο για την οποία φαβορί εμφανίζεται ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Για την εκλογή απαιτείται ομοφωνία και ήδη οι Ούγγροι απέκλεισαν τον Ρούτε. Εντούτοις δεν θεωρείται καθόλου απίθανο να μεταπεισθεί ο Όρμπαν. Άλλοι υποψήφιοι μέχρι στιγμής είναι η Εσθονή πρωθυπουργός Κάγια Κάλλας και ο Λετονός υπουργός Εξωτερικών Αρτούρς Κρισιάνις Καρίνς.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει μείνει στο τιμόνι του ΝΑΤΟ σχεδόν μια δεκαετία και του ζητήθηκε να παραμείνει πολλές φορές, ακόμη κι όταν θέλησε να αναλάβει διευθυντής της Νορβηγικής Κεντρικής Τράπεζας – οικονομικά είχε σπουδάσει άλλωστε. Είχε δηλώσει την επιθυμία του να αποχωρήσει και μάλιστα είχε ήδη αποδεχτεί την θέση στην Τράπεζα, όταν τον πίεσαν να κάνει μεταβολή. Θεωρείτο από όλους επαρκώς στωικός και ειδικά επί προεδρίας Τραμπ όλοι θεωρούσαν τον Στόλτενμπεργκ μοναδικό ως δίαυλο επικοινωνίας.. Η θητεία του λήγει το Νοέμβριο του 2024  και θεωρείται βέβαιο ότι αυτή την φορά αποκλείεται να την  ανανεώσει.

Ο Γιοχάνις δήλωσε ότι αποφάσισε να διεκδικήσει τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, διότι έχω μεγάλη εμπειρία στην πολιτική των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, «της πρώτης γραμμής του ΝΑΤΟ» και όπως είπε «το ΝΑΤΟ πρέπει να ανανεώσει την προοπτική του για την αποστολή του. Η Ανατολική Ευρώπη έχει πολύτιμη συμβολή στις συνομιλίες και τις αποφάσεις της Συμμαχίας».

Ωστόσο, πολλά κράτη μέλη της Συμμαχίας στηρίζουν τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε για διάδοχο του Στόλτενμπεργκ. Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ και ο 57χρονος πολιτικός στηρίζεται από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ουγγαρία εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία της για την υποψηφιότητα Ρούτε, καθώς ο Ολλανδός πολιτικός είχε εκνευριστεί με τον Ούγγρο ηγέτη και είχε πει «αν δεν αρέσουμε στην Ουγγαρία, ας σηκωθεί να φύγει από την ΕΕ».

Για τον διορισμό του νέου γενικού γραμματέα απαιτείται ομοφωνία των 32 κρατών μελών της Συμμαχίας. Ο Ρούτε είναι αρκετά γνωστός ως ηγέτης της Ολλανδίας. Οι άλλοι δύο υποψήφιοι έχουν και οι δύο έντονο το αντιρωσικό μένος, καθώς οι οικογένειές τους είχαν διωχθεί από τους Σοβιετικούς.

Ο Καρίνς είναι 60 ετών και έχει αμερικανική κουλτούρα. Γεννήθηκε στις ΗΠΑ, καθώς οι γονείς του ήταν μετανάστες που είχαν αντιδράσει στην ένταξη της Λετονίας στο σοβιετικό μπλοκ το 1944. Σπούδασε σε αμερικανικά πανεπιστήμια γλωσσολογία και ξαναγύρισε στην Λετονία το 1997, όπου και έστησε μια επιχείρηση κατεψυγμένων. Πέντε χρόνια μετά ίδρυσε το κόμμα “Νέα Εποχή” που μετεξελίχθηκε σε “Νέα Ενότητα”.

Εξελέγη βουλευτής και έγινε υπουργός Οικονομικών το 2004. Από το 2009 έως το 2019 εκλεγόταν ως ευρωβουλευτής. Επιλέχθηκε ως υποψήφιος για την πρωθυπουργία από το κόμμα Νέα Ενότητα στις εκλογές του 2018, αλλά το κόμμα του βγήκε 13ο σε ποσοστά. Εντούτοις, μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις με μεγαλύτερα κόμματα, ο πρόεδρος Ράιμοντ Βέγιονις όρισε τον Καρίνς ως υποψήφιο κοινής αποδοχής για να σχηματίσει κυβέρνηση. Ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα στις 23 Ιανουαρίου του 2019.

Ποια είναι η Κάγια Κάλας

Η Κάγια Κάλας είναι 46 ετών και γεννήθηκε στο Ταλίν. Ο παππούς της ήταν ένας από τους ιδρυτές της Δημοκρατίας της Εσθονίας το 1918 και ο πρώτος αρχηγός της εσθονικής αστυνομίας από το 1918 έως το 1919. Οι γονείς της διώχθηκαν από το σοβιετικό καθεστώς. Ο πατέρας της αναμίχθηκε αργότερα στην πολιτική και εξελέγη πρωθυπουργός στη χώρα του και κατέληξε επίτροπος στην Κομισιόν. Η Κάλας σπούδασε νομικά και διοίκηση επιχειρήσεων. Δικηγορεί από το 2002.

Το 2010 εντάχθηκε στο Εσθονικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα. Το 2014 εξελέγη ευρωβουλευτής με 21.000 ψήφους. Στην Ευρωβουλή υπηρέτησε στην επιτροπή Βιομηχανίας, αλλά και στην προστασία καταναλωτών.  Ήταν αντιπρόεδρος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή Κοινοβουλευτικής Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας, καθώς και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Επιτροπή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ασχολήθηκε και με τα δικαιώματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και είναι κατά των συνόρων στον ψηφιακό κόσμο.

Φαίνεται να υποστηρίζει την καινοτομία και είναι υπέρ της προστασίας της ιδιωτικής ζωής στην ψηφιακή αγορά. Το 2017 ξαναγύρισε στην πατρίδα της γιατί την πρότεινε ως αρχηγό του Κόμματος Μεταρρυθμίσεων ο απερχόμενος ηγέτης. Υπό την ηγεσία της, το 2019, το κόμμα έλαβε το 29% των ψήφων. Όταν το 2021 παραιτήθηκε ο πρωθυπουργός, η Κάλας σχημάτισε κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία της Μεταρρύθμισης με το Κεντρώο Κόμμα. Παραιτήθηκε το 2022 για να σχηματίσει νέα κυβέρνηση συνασπισμού, η οποία με αλλαγές παραμένει στην εξουσία.

Ο Κλάους Γιοχάνις για ΓΓ του ΝΑΤΟ;

Ο Κλάους Γιοχάνις είναι 65 ετών και έχει γερμανική καταγωγή. Θεωρείται Σάξονας της Τρανσιλβανίας. Οι γονείς του, Ρουμάνοι γερμανικής καταγωγής, ξαναγύρισαν στην Γερμανία το 1992, όταν διαλύθηκε η Σοβιετική Ένωση. Εκεί, στο Βίρτσμπουργκ της Γερμανίας, παραμένουν οι περισσότεροι συγγενείς του. Ο ίδιος δεν ακολούθησε την οικογένειά του στη Γερμανία, επειδή η γυναίκα του, που είναι Ρουμάνα, προτίμησε να μείνουν στη Ρουμανία.

Σπούδασε Φυσική και εργάσθηκε ως καθηγητής φυσικής και εν συνεχεία ως σχολικός επιθεωρητής. Αναμίχθηκε στην πολιτική για πρώτη φορά το 2000, όταν εξελέγη δήμαρχος, εκπροσωπώντας το Δημοκρατικό Φόρουμ Γερμανών στη Ρουμανία. Συνέχισε να επανεκλέγεται μέχρι το 2012. Σημειωτέον ότι πλέον είναι ελάχιστοι οι Γερμανοί στη Ρουμανία (ούτε 2%), αλλά εκείνος εκλεγόταν με 80%.

Το 2013 προσχώρησε στο Εθνικό Φιλελεύθερο Κόμμα. Μέσα σε ένα χρόνο εξελέγη πρώτος αντιπρόεδρός του και το 2014, πρόεδρος.  Εξελέγη πρόεδρος στη χώρα του το 2014 και είναι ηγέτης του Εθνικού Φιλελεύθερου Κόμματος, ενώ παλιότερα ήταν επί 11 χρόνια πρόεδρος του Φόρουμ των Γερμανών της Ρουμανίας. Ανήκει στην Ευαγγελική Λουθηρανική Εκκλησία, δηλαδή στην γερμανόφωνη προτεσταντική εκκλησία της Τρανσυλβανίας. Είναι κι αυτός ένθερμος οπαδός της φιλοδυτικής εξωτερικής πολιτικής.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, επειδή θεωρείται ότι η γνώμη των ΗΠΑ είναι βαρύνουσα, προσέγγισαν τον Μπάιντεν και η Δανή πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν και ο πρώην υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Γουάλας, αλλά ο Μπάιντεν τους είπε ότι έχει ήδη λάβει τις αποφάσεις του και αυτό τους έκανε να μην κατέλθουν ως υποψήφιοι.

Αυτά τα βιογραφικά πάντως δεν “λένε” και πολλά επί της ουσίας. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, στο κάτω-κάτω, στα νιάτα του ήταν μαρξιστής λενινιστής. Και πήρε το “χρίσμα” από τις ΗΠΑ για την ηγεσία του ΝΑΤΟ  παρότι είχε διαδηλώσει στην πρεσβεία τους για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, σε μια διαδήλωση όπου οι μαχητικοί Νορβηγοί είχαν σπάσει και παράθυρα της πρεσβείας και είχαν συλληφθεί τότε πολλοί φίλοι του Γενς.  Έχουν οι καιροί γυρίσματα…

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι