Άναψε πράσινο “Φανάρι” στη Γερμανία
15/10/2021Πράσινο φως για την συνέχιση και την αναβάθμιση των συνομιλιών για τον σχηματισμό κυβέρνησης τύπου “Φανάρι” έδωσαν οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Πράσινοι και οι Φιλελεύθεροι. Οι ηγεσίες των τριών κομμάτων συμφώνησαν σε ένα κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν από τα αρμόδια κομματικά όργανα την έγκριση, ώστε να προχωρήσουν πλέον σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας. Μάλιστα οι Σοσιαλδημοκράτες έδωσαν ήδη την έγκρισή τους.
Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα από το προεδρείο του κόμματος, το οποίο συμφώνησε και στις θέσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο των διερευνητικών συζητήσεων που παρουσίασαν νωρίτερα οι επικεφαλής των τριών πιθανών εταίρων. Πρόκειται για μια κίνηση ενδεικτική της αποφασιστικότητας των σοσιαλδημοκρατών να προχωρήσουν στον σχηματισμό κυβέρνησης με τους Πράσινους και το Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών.
Είναι όμως και μια κίνηση ενδεικτική της σπουδής του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος να εγκατασταθεί ο Σόλτς στην καγκελαρία. Ένα γεγονός που θα σημάνει την ουσιαστική αποχώρηση της υπηρεσιακής πλέον Μέρκελ και θα σηματοδοτήσει την αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στη Γερμανία μετά από 16 χρόνια.
‘Ανοιξε το “Φανάρι” για τον Σολτς
Οι Φιλελεύθεροι θα αποφασίσουν τη Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα ανακοινώσουν την απόφασή τους και οι Πράσινοι, αφού θα έχει προηγηθεί την Κυριακή, το “μικρό” Συνέδριό τους, το οποίο αναμένεται να ταχθεί υπέρ της συμμετοχής του κόμματος στις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στο SPD δεν προβλέπονται ανάλογες διαδικασίες, αν και ο συμπρόεδρος του κόμματος, Νόρμπερτ Βάλτερ-Μπόργιανς είχε ρίξει την ιδέα για έκκριση από τα μέλη του κόμματος τουλάχιστον των βασικών κυβερνητικών κατευθύνσεων.
Εξάλλου και το έγγραφο θέσεων των διερευνητικών συνομιλιών, με το οποίο συμφώνησε ήδη το προεδρείο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, αυτό που κάνει είναι να καθορίζει τις κατευθυντήριες γραμμές μιας ενδεχόμενης συγκυβέρνησης σε βασικούς τομείς. Τα επί μέρους σημεία θα διευκρινιστούν στη διάρκεια των επίσημων διαπραγματεύσεων, οι οποίες εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ακόμη και κατά τη διάρκεια της επόμενης εβδομάδας.
Ενδεικτικές για το περιεχόμενο του κειμένου κοινών θέσεων είναι οι δηλώσεις που έκαναν οι ηγεσίες των τριών κομμάτων με την ολοκλήρωση των σημερινών συνομιλιών. Ο μελλοντικός καγκελάριος Όλαφ Σολτς μίλησε για «εντατικές συνομιλίες», αναδεικνύοντας το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο από τα σημαντικότερα ζητήματα που συζητήθηκαν. Ανέφερε επίσης ότι σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών», δίνοντας στίγμα για τους τομείς προτεραιότητας της κυβέρνησης.
Τα βρήκαν στο πρόγραμμα
Από την πλευρά της, η συμπρόεδρος Αναλένα Μπέρμποκ τόνισε ότι είναι σημαντικό που στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων συμφωνήθηκε το σχέδιο για την οικοδόμηση μιας κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς, κάτι για το οποίο είπε, ότι χρειάστηκε να κάνουν παραχωρήσεις όλες οι πλευρές. Πράσινοι και Σολτς είπαν ουσιαστικά το ίδιο πράγμα με διαφορετικά λόγια, δηλαδή πράσινη ανάπτυξη και ψηφιοποίηση. Απλώς οι πρώτοι ονόμασαν «κοινωνικο-οικολογική οικονομία της αγοράς» το «μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού» του Σολτς.
Αντιθέτως, ο αρχηγός των Φιλελευθέρων, Κρίστιαν Λίντνερ, στάθηκε κυρίως στο ύφος και στο «πολιτικό στιλ» που ανάδειξαν οι διερευνητικές συνομιλίες και αφού μίλησε για «σημείο καμπής για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας», τόνισε ότι σε «αυτό το πλαίσιο φαίνεται εφικτό και ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα». Όλες οι πλευρές επανέλαβαν, ωστόσο, ότι αυτό που θέλουν είναι οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν γρήγορα, αν και ακόμη δεν έχει ανοίξει η συζήτηση για το ποια υπουργεία θα πάρει κάθε κόμμα.
Θέμα καγκελαρίου πάντως, σίγουρα δεν τίθεται. Σύμφωνα με το “Πολιτικό Βαρόμετρο” της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, τρεις στους τέσσερις Γερμανούς θέλουν τον Σολτς, αν και ο Σοσιαλδημοκράτης πολιτικός έρχεται δεύτερος σε δημοτικότητα, πίσω από την απερχόμενη Μέρκελ. Κατά την ίδια έρευνα, το 88% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι τελικά θα σχηματιστεί συνασπισμός “Φανάρι” (Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι), με το 62% να θεωρεί μάλιστα «καλή» μια τέτοια προοπτική. Σε αυτό βοήθησαν μάλλον και οι ατυχείς μετεκλογικοί χειρισμοί του Άρμιν Λάσετ, οι οποίοι συνεχίζουν να προκαλούν φθορά στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, παρότι ο ίδιος δρομολόγησε ην αποχώρησή του.