ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Λάθη στην επιστράτευση βλέπει ο Πούτιν – Αύριο η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Λάθη στην επιστράτευση βλέπει ο Πούτιν – Αύριο η προσάρτηση των ουκρανικών εδαφών

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε «να διορθωθούν τα λάθη» στην επιστράτευση που είναι σε εξέλιξη στη Ρωσία για την ενίσχυση του μετώπου στην Ουκρανία, κατά την ομιλία του σε συνεδρίαση του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο RIA Novosti.

«Η επιστράτευση αυτή προκαλεί πολλά ερωτήματα. Πρέπει να διορθωθούν όλα τα λάθη και να διασφαλιστεί να μην επαναληφθούν», επέπληξε ο Πούτιν κατά τη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση, καθώς αναφέρθηκαν περιπτώσεις επιστράτευσης ηλικιωμένων, φοιτητών, ασθενών ή στρατεύσιμων χωρίς στρατιωτική εμπειρία. Η επιστράτευση προκάλεσε επίσης διαδηλώσεις και τη φυγή χιλιάδων ανδρών στο εξωτερικό.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι κλήθηκαν πατέρες πολύτεκνων οικογενειών, άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες ή ακόμη υπέργηροι, περιπτώσεις που θα έπρεπε να εξαιρούνται βάσει του νόμου. Δήλωσε επίσης, ότι αυτοί που έχουν στρατιωτική εμπειρία και εκπαίδευση σε απαιτούμενες ειδικότητες θα πρέπει να κληθούν πρώτοι. «Εάν έγινε ένα λάθος, πρέπει να το διορθώσουμε και να φέρουμε πίσω στα σπίτια τους αυτούς που κλήθηκαν χωρίς να υπάρχει κατάλληλος λόγος», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ενώ λάθη στην επιστράτευση παραδέχτηκε και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

Αύριο η προσάρτηση

Αύριο Παρασκευή ο Ρώσος πρόεδρος θα υπογράψει την προσάρτηση των κατεχόμενων περιοχών της Ουκρανίας στη Ρωσία, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ. «H τελετή υπογραφής των συμφωνιών για την ένταξη των τεσσάρων νέων περιοχών στην Ομοσπονδία της Ρωσίας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 15:00 στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Πεσκόφ. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα εκφωνήσει σημαντική ομιλία στη διάρκεια της τελετής», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι στη συνέχεια ο Ρώσος πρόεδρος θα συναντηθεί με τους διορισμένους από τη Μόσχα επικεφαλής των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών.

Οι αρχές στις υπό ρωσική κατοχή περιοχές της Ουκρανίας Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα διεξήγαγαν δημοψηφίσματα για την ένταξή τους στη Ρωσία και ανακοίνωσαν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων τάχθηκε υπέρ της κίνησης αυτής. Η Δύση και το Κίεβο έχουν απορρίψει τα δημοψηφίσματα και έχουν προειδοποιήσει ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την προσάρτηση των εδαφών αυτών στη Ρωσία.

Χάος στα σύνορα 

Την ίδια στιγμή, η Μόσχα αποστέλλει ειδικές μονάδες της ρωσικής στρατολογίας, της αστυνομίας και της υπηρεσίας τελωνείων στα σύνορα με τη Γεωργία και το Καζακστάν, προκειμένου να συγκρατήσει τα κύματα φυγάδων που εκδηλώθηκαν μετά τις 21 Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε η μερική επιστράτευση. Δεκάδες χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τη Ρωσία τις τελευταίες ημέρες και αυτό το φαινόμενο προκαλεί πολιτικό ζήτημα στο εσωτερικό, αλλά και ζήτημα ανθρωπιστικού χαρακτήρα στις γειτονικές χώρες, που δεν μπορούν να διαχειριστούν την μαζική έλευση τόσων χιλιάδων ανθρώπων σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα.

Το Κρεμλίνο επιμένει πως δεν έχει αριθμό ούτε κατά προσέγγιση των ανθρώπων που έφυγαν μετά την επιστράτευση, κυρίως άνδρες αλλά και ολόκληρες οικογένειες έχοντας μόνον τα προσωπικά τους είδη και μερικά ρούχα, προς τη Γεωργία, το Καζακστάν, (100.000 και 98.000 αντιστοίχως μέχρι χθες) αλλά και σε άλλες όμορες χώρες μέχρι και τη Μογγολία.

Ο διοικητής της περιφέρειας Αστραχάν στα σύνορα με το Καζακστάν ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι «στο τελωνείο Καταουζέκ, άρχισαν να ελέγχουν τα έγγραφα όσων φεύγουν με ρωσικό διαβατήριο, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπόκεινται σε επιστράτευση ή όχι. Όσοι εμπίπτουν στο διάταγμα παραδίδονται στο στρατολογικό γραφείο», όπως αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο RIA. Σύμφωνα με τις ρωσικές αρχές, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα συνοριακά περάσματα προκαλεί πρόβλημα στις τοπικές κοινότητες, πρόβλημα στην μεταφορά προϊόντων με φορτηγά, και πρόβλημα στο γειτονικό Καζακστάν.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του Καζακστάν Κασίμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ, σε δηλώσεις του τόνισε ότι «πρόκειται για πολιτικό και ανθρωπιστικό πρόβλημα» πλέον καθώς η χώρα του δεν μπορεί να διαχειριστεί αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση. Και στη Γεωργία, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Στο τελωνείο Upper Lars στη Βόρεια Οσετία (επαρχία της Ρωσίας) στα σύνορα με Γεωργία η αναμονή των Ρώσων που φεύγουν είναι περισσότερες από 24 ώρες και οι ουρές κάθε μέρα γίνονται μεγαλύτερες και το υπουργείο Εσωτερικών δήλωσε ότι δεν μπορεί μειώσει την αναμονή.

Πρόβλημα και για Μόσχα

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ ρωτήθηκε πάλι για το τί σκοπεύει να κάνει η Μόσχα γύρω από αυτό το ζήτημα και επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για «πιθανό κλείσιμο των συνόρων σε σχέση με την ισχύ του διατάγματος μερικής επιστράτευσης». Ωστόσο, στη Δούμα, έχει ήδη αρχίσει η σχετική συζήτηση, με τον πρόεδρο του Σώματος Βιατσεσλάβ Βολόντιν, να δηλώνει ότι «όσοι υπόκεινται στο πλαίσιο επιστράτευσης δεν θα πρέπει αφεθούν να φύγουν». Από την άλλη επέκρινε τις στρατολογικές υπηρεσίες για τα λάθη τους (έχουν καλέσει στα όπλα ακόμα και ανάπηρους υπερήλικες).

Στο Νταγκεστάν, στις δυτικές ακτές της Κασπίας οι έντονες αντιδράσεις για την επιστράτευση συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και ο διοικητής της περιοχής, Σεργκέι Μελίκοφ, ανακοίνωσε ότι «αυτές οι διαδηλώσεις που συνιστούν παραβίαση της δημόσιας τάξης προκλήθηκαν από τις ουκρανικές ειδικές υπηρεσίες». Και ο πρώην Δήμαρχος της πρωτεύουσας Μαχάτσκαλα, Σαλμάν Νταντάγιεφ ,προέτρεψε τους κατοίκους «να μην υποκύψουν στις προκλήσεις ατόμων που εμπλέκονται σε αντικρατικές δραστηριότητες». Οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να διαλύσουν τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πυροβολώντας στον αέρα.

Ωστόσο, οι πολίτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται καθώς, όπως καταγγέλλουν, τα στρατιωτικά γραφεία στρατολόγησης φέρεται να στρατολόγησαν ολόκληρες οικογένειες, άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικιωμένους άνδρες και άλλους που δεν πληρούσαν τα κριτήρια του διατάγματος.

Βουλευτές της πλειοψηφίας (του κόμματος Πούτιν) θέτουν θέμα άμεσης λήψης μέτρων, καθώς το φαινόμενο της φυγής προκαλεί πολλές αντιδράσεις άλλων πολιτών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να φύγουν. Παράλληλα ζητούν να διορθωθούν αμέσως τα στρατολογικά λάθη, επικαλούμενοι τα πολλά παράπονα που δέχονται από πολίτες, λάθη που αναγνώρισε στην παρέμβαση του και ο Ρώσος πρόεδρος. Ενδεικτική της κατάστασης είναι η έκκληση βουλευτών προς τους φυγάδες «να επιστρέψουν, πριν αποφασιστούν νέα νομοθετικά μέτρα» για τις ποινές που θα αντιμετωπίσουν.

Η Φινλανδία από την πλευρά της δεν έχει καταλήξει ακόμα σε οριστικές αποφάσεις για τη διαχείριση του φαινομένου της ρωσικής φυγής, αν και σύμφωνα με τα φινλανδικά μέσα την Παρασκευή θα ανακοινωθεί κλείσιμο των συνόρων με τη Ρωσία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι