Ουκρανικό: Στέλνουν σοβιετικά αντιεροπορικά οι ΗΠΑ – Δημοψήφισμα ζητάει ο Ζελένσκι
21/03/2022Θέμα δημοψηφίσματος για έγκριση οποιουδήποτε συμβιβασμού με την Ρωσία, άνοιξε ο Ζελένσκι. Στο μεταξύ οι ΗΠΑ θα στείλουν μέρος σοβιετικών συστημάτων αεράμυνας που απέκτησαν μυστικά πριν από δεκαετίες για να ενισχύσουν τον στρατό της Ουκρανίας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal. Όπως αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι πρόκειται για μία κίνηση ενίσχυσης του ουκρανικού στρατού, καθώς προσπαθεί να αποκρούσει ρωσικές αεροπορικές και πυραυλικές επιθέσεις.
Τα συστήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και το SA-8, είναι αρκετών δεκαετιών και αποκτήθηκαν από τις ΗΠΑ, προκειμένου να αξιολογήσουν τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας. Τα όπλα είναι γνωστά στον ουκρανικό στρατό, ο οποίος κληρονόμησε αυτόν τον τύπο εξοπλισμού μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκτησαν έναν μικρό αριθμό σοβιετικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας, ώστε να μπορούν να εξεταστούν από τις υπηρεσίες πληροφοριών και να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αμερικανικών δυνάμεων. Οι μυστικές προσπάθειες της Ουάσιγκτον ήρθαν στη δημοσιότητα το 1994, όταν ένα τεράστιο αεροπλάνο σοβιετικής κατασκευής εθεάθη στο αεροδρόμιο Huntsville. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι το αεροπλάνο μετέφερε ένα σύστημα αεράμυνας S-300 που είχε αποκτηθεί από τη Λευκορωσία. Πάντως οι S-300 δεν βρίσκονται μεταξύ των συστημάτων που θα σταλούν στην Ουκρανία, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος.
Το απόγευμα της Δευτέρας, τόσο ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, όσο και ο πρόεδρος της ουκρανικής Βούλης (Verkhovna Rada), Ρουσλάν Στέφαντσουκ, σε αναρτήσεις τους στο Twitter, ανέφεραν πως 13 χώρες της Δύσης, υπέγραψαν κοινή δήλωση για την «άμεση ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας».
Συγκεκριμένα, ανέφεραν πως «σήμερα η Τσεχία, η Εσθονία, η Πολωνία, η Γαλλία, η Γεωργία, η Γερμανία, η Ιρλανδία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν κοινή δήλωση «σχετικά με την επείγουσα ανάγκη αναβάθμισης της αεράμυνας της Ουκρανίας». Και πρόσθεσαν, «Αισθανόμαστε ειλικρινά ευγνώμονες για την υποστήριξη της Ουκρανίας σε αυτή τη δύσκολη περίοδο».
Δημοψήφισμα
Σε συνέντευξή του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανέφερε ότι το ενδεχόμενο αποδοχής κάποιου συμβιβασμού με τη Ρωσία θα πρέπει να έχει την έγκριση από δημοψήφισμα «Δεν θα υποκύψουμε ποτέ σε ρωσικά τελεσίγραφα για τον τερματισμό του πολέμου», δήλωσε ο Ζελένσκι σε συνέντευξή του. Ωστόσο ανέφερε ότι οποιοσδήποτε συμβιβασμός της χώρας του με την Ρωσία, είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί με δημοψήφισμα, όπως μεταδίδει το Reuters. Η αναφορά αυτή ίσως σηματοδοτεί ότι οι ηγέτες της χώρας εξετάζουν τις πρακτικές λεπτομέρειες κάποιου είδους ειρηνευτικού διακανονισμού.
«Ο λαός θα πρέπει να μιλήσει και να πάρει θέση σε αυτή ή εκείνη τη μορφή συμβιβασμού. Και ποιοι θα είναι αυτοί (οι συμβιβασμοί) είναι το αντικείμενο των συνομιλιών μας και της συνεννόησης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας», δήλωσε σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε από την ουκρανική δημόσια ραδιοτηλεοπτική εταιρεία Suspilne. Τα θέματα που θα μπορούσαν να τεθούν σε δημοψήφισμα θα μπορούσαν να αφορούν εδάφη που έχουν καταληφθεί από τις ρωσικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας, ή εγγυήσεις ασφαλείας που θα προσφερθούν στην Ουκρανία από κράτη προκειμένου να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Σφίγγει ο κλοιός για Οδησσό
Σφίγγει ο ρωσικός κλοιός για την Οδησσό.. Οι Τοπικές Αρχές αναφέρουν πως η πόλη δέχεται ρωσικούς βομβαρδισμούς. Συγκεκριμένα, οι Αρχές γνωστοποιούν πως δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας που βρίσκονται στη Μαύρη Θάλασσα έχουν βομβαρδίσει κατοικημένες περιοχές στα περίχωρα της Οδησσού, σήμερα, Δευτέρα 21 Μαρτίου, και 26η ημέρα του πολέμου στην Ουκρανία. Πρόκειται για τις πρώτες αναφορές περί χτυπημάτων σε κτίρια της περιοχής αυτής της Οδησσού. Εκπρόσωπος της περιφερειακής στρατιωτικής διοίκησης δήλωσε πως δεν έχουν καταγραφεί απώλειες ανθρώπινων ζωών μέχρι στιγμής από αυτά τα χτυπήματα.
Το πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας πολιορκεί την Οδησσό εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς πρόκειται για σημείο ιδιαίτερης στρατηγικής σημασίας για τη Μόσχα. Μέχρι στιγμής έχουν αναφερθεί επιθέσεις σε περιοχές κοντά στην πόλη της Οδησσού, στις ακτές της κυρίως. Η Οδησσός είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ουκρανίας, με περίπου ένα εκατομμύριο κατοίκους.
Σήμερα, οι Αρχές της πόλης κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις για βομβαρδισμούς που κατέστρεψαν αρκετά κτίρια και προκάλεσαν φωτιές. «Δεν θα αφήσουμε την Οδησσό και θα παλέψουμε για την πόλη μας», είπε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, Γκενάντι Τρουχάνοφ. Ο δήμαρχος της Οδησσού πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στρατιωτική εγκατάσταση κοντά και ότι οι επιθέσεις σημειώθηκαν κατά κατοικιών αμάχων.
Στο μεταξύ υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ αναφέρει ότι παρατηρείται αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών πλοίων στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι αυτά τα πολεμικά πλοία ευθύνονται για κάποιους βομβαρδισμούς γύρω από την Οδησσό, αλλά επίσης είπε ότι δεν έχει ενδείξεις για αμφίβια επίθεση εναντίον της Οδησσού. βΗ Ρωσία έχει περισσότερα από 10 πολεμικά πλοία στο βόρειο τμήμα της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο που επικαλείται το CNN.
Παράλληλα, μερικές ώρες νωρίτερα έγινε γνωστό ότι χθες, Κυριακή, καταγράφηκε αυξημένη δραστηριότητα ρωσικών τηλεκατευθυνόμενων μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο λιμάνι της Οδησσού. Αυτό υποστήριξε ο αξιωματικός των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μαξίμ Μαρτσένκο, στην εφημερίδα «Ukrayinska Pravda», τονίζοντας ωστόσο: «Επικρατεί ηρεμία πάντως, δεν έγιναν επιθέσεις». Η αντιαεροπορική άμυνα άνοιξε πυρ εναντίον των εχθρικών UAVs και «μπορώ να επιβεβαιώσω ότι ορισμένα καταρρίφθηκαν», πρόσθεσε.
Απειλή για διακοπή διπλωματικών σχέσεων
Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα και του επισήμανε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στα πρόθυρα της διακοπής. Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, η αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών είναι τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ειδικά ενάντια στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο, μεταξύ άλλων, αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου». Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «απαράδεκτη» και «ασυγχώρητη» ρητορική από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Ρωσική πηγή ασφαλείας, ωστόσο, έσπευσε να υποβαθμίσει την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να υλοποιήσει την απειλή της.
Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου», υιοθετώντας σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας.
Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία διέταζε τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πάντως τη ρητορική περί εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Ο Πρόξενος
«Μέσα σε 24 ώρες βομβαρδίστηκαν τα πάντα, χάθηκαν όλες οι υποδομές. Αυτό που έγινε, δεν το περίμενε κανείς. Πλανάται ένα μεγάλο “γιατί”» είπε στις πρώτες δηλώσεις του ο γενικός πρόξενος της Μαριούπολης Μανώλης Ανδρουλάκης, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα, χθες το απόγευμα. «Η Μαριούπολη έχει πια μπει στη λίστα των πόλεων που έχουν καταστραφεί τελείως κατά τη διάρκεια πολέμων…»
Ο, τι και αν πούμε από την απόσταση που βρισκόμαστε για την μαρτυρική Μαριούπολη, θα είναι λίγο για να αποδώσει τον πόνο, την αγωνία, την απόγνωση των ανθρώπων εκεί. Μετά από 26 ημέρες πολέμου, η πόλη μοιάζει με φάντασμα του εαυτού της, το γκρίζο της καταστροφής απλώνεται σε όλη της την έκταση, οι υποδομές έχουν διαλυθεί, τα κτίρια έχουν απομείνει κουφάρια και βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο περαιτέρω κλιμάκωσης, μετά το τελεσίγραφο της Μόσχας το οποίο απέρριψε το Κίεβο.
Όχι από Κίεβο στο ρωσικό τελεσίγραφο
Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε στο χθεσινοβραδινό δελτίο του ότι η Μόσχα έδωσε τελεσίγραφο προς το Κίεβο να απαντήσει μέχρι σήμερα το πρωί για παράδοση της Μαριούπολης. Η διορία αυτή δόθηκε, σύμφωνα με το πρακτορείο, από το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Δεν υπάρχει καμία περίπτωση οποιασδήποτε παράδοσης, ή κατάθεσης των όπλων», απάντησε το Κίεβο, δια της αναπληρώτριας πρωθυπουργού Ιρένα Βέρεστσουκ, σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης. «Έχουμε ήδη ενημερώσει τη ρωσική πλευρά σχετικά», πρόσθεσε η Βέρετσουκ και κάλεσε την Μόσχα «αντί να χάνει το χρόνο της γράφοντας οκτασέλιδες επιστολές, απλά να ανοίξει τους διαδρόμους». Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας απαίτησε με οκτασέλιδη επιστολή του οι ουκρανικές δυνάμεις στη Μαριούπολη να «καταθέσουν τα όπλα» και να δοθεί «γραπτή απάντηση» στο τελεσίγραφό του πριν τις 07:00 (τοπική ώρα), για «να σωθούν οι κάτοικοι και οι υποδομές της πόλης».
Σύμφωνα με τον Ρώσο αντιστράτηγο Μιζίντσεφ «η Ρωσία και η Ουκρανία συμφώνησαν πριν στο δρομολόγιο που θα πρέπει να πάρουν οι κάτοικοι της Μαριούπολης για να πάνε σε ασφαλή εδάφη ελεγχόμενα από το Κίεβο» σήμερα. «Από τις 10:00, ώρα Μόσχας η Ρωσία θα κρατήσει ανοικτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους από τη Μαριούπολη προς ανατολάς και, κατόπιν συμφωνίας με την ουκρανική πλευρά, προς δυσμάς». Βρίσκεται σε εξέλιξη «τρομερή ανθρωπιστική καταστροφή», αναφέρεται επίσης στην μακροσκελή ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας και τονίζεται ότι «όλοι όσοι καταθέσουν τα όπλα θα έχουν εγγυημένη την απόλυτα ασφαλή αποχώρησή τους από τη Μαριούπολη».
΄
Το Κίεβο αντέτεινε ότι «οι δυνάμεις κατοχής συνεχίζουν να συμπεριφέρονται σαν τρομοκράτες. Λένε ότι συμφωνούν να ανοίξει ανθρωπιστικός διάδρομος και το πρωί, βομβαρδίζουν τον χώρο από όπου γίνεται η εκκένωση. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι είναι δυνατόν. Το σημαντικότερο για εμάς είναι να σώσουμε τη ζωή και την υγεία των πολιτών μας».
To πρωί ανακοινώθηκε από το Κίεβο ότι έχει επιτευχθείσυμφωνία για τη δημιουργία 8 ανθρωπιστικών διαδρόμων σε πόλεις που πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις, αλλά η Μαριούπολη δεν βρίσκεται μεταξύ αυτών, δήλωσε η Βερεστσούκ.
Απειλή για διακοπή διπλωματικών σχέσεων
Στο μεταξύ το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον Αμερικανό πρέσβη στη Μόσχα και του επισήμανε ότι οι σχέσεις των δυο χωρών είναι στα πρόθυρα της διακοπής. Σύμφωνα πάντα με τη ρωσική πλευρά, η αιτία για την επιδείνωση των σχέσεων των δυο χωρών είναι τα όσα έχει πει το τελευταίο διάστημα ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ειδικά ενάντια στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο, μεταξύ άλλων, αποκάλεσε «εγκληματία πολέμου». Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για «απαράδεκτη» και «ασυγχώρητη» ρητορική από την πλευρά της Ουάσινγκτον. Ρωσική πηγή ασφαλείας, ωστόσο, έσπευσε να υποβαθμίσει την κίνηση αυτή, λέγοντας ότι η Μόσχα δεν σκοπεύει να υλοποιήσει την απειλή της.
Υπενθυμίζεται ότι, ερωτηθείς σχετικά την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν δεν απέφυγε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο πρόεδρο «εγκληματία πολέμου», υιοθετώντας σκληρή ρητορική έναντι της Μόσχας.
Είχε προηγηθεί η έκδοση απόφασης από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, με την οποία διέταζε τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Πάντως τη ρητορική περί εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία στην Ουκρανία υιοθέτησε σήμερα και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.
Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη
Σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές των ουκρανικών αρχών, περισσότεροι από 2.100 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στις 24 Φεβρουαρίου, ενώ οι τοπικές αρχές ανεβάζουν τον αριθμό των θυμάτων σε πάνω από 3.000 νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες. Οι κάτοικοι έχουν καταφύγει σε υπόγεια και είναι αντιμέτωποι με την πείνα, τη δίψα και το κρύο. Κατηγορούν τις ρωσικές δυνάμεις ότι συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς πολιτικών στόχων και υποδομών, αναφέροντας μεταξύ άλλων, τη σχολή καλών τεχνών στα υπόγεια της οποίας έχουν εγκλωβιστεί άμαχοι, συγκροτήματα κατοικιών, σχολεία, νοσοκομεία και εργοστάσια.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε λόγο για έγκλημα πολέμου, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απηύθυναν νέες δραματικές εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου και ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Φίλιπο Γκράντι τόνισε ότι είναι ενδεικτικό της καταστροφής που συντελείται ότι έχουν εκτοπιστεί ήδη 10 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ουκρανία, 6,5 εκατομμύρια είναι πρόσφυγες στο εσωτερικό και 3,5 εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Η Μόσχα ρίχνει στον πόλεμο τα πιο προηγμένα όπλα της, βαλλιστικούς πυραύλους τεράστιας ισχύος που εκτοξεύονται από τα πλοία του πολεμικού της στόλου στη Μαύρη Θάλασσα και την Κασπία, ενώ και στις αεροπορικές επιθέσεις χρησιμοποιούνται αεροσκάφη νέας γενιάς. Τα ρωσικά στρατεύματα, όμως, παραμένουν καθηλωμένα στις μάχες που συνεχίζονται στις ανατολικές και νότιες περιοχές και οι στρατιωτικοί αναλυτές δηλώνουν στα δυτικά μέσα ενημέρωσης ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η προέλαση και κατάληψη των πόλεων και της πρωτεύουσας.
Όπως δύσκολη εκτιμάται πλέον και η απεμπλοκή, εκεί που έχουν οδηγηθεί οι συγκρούσεις. Μπροστά στο απόλυτο αδιέξοδο, με ενδιαφέρον αναμένεται εάν θα γίνει νέα συνάντηση των αντιπροσωπειών Ρωσίας-Ουκρανίας σήμερα, ή ο 5ος γύρος θα αναβληθεί λόγω του ρωσικού τελεσιγράφου.
Πυρετός διπλωματικών μαχών
Την Τετάρτη θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες έκτακτη Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ενώ Πέμπτη και Παρασκευή θα ακολουθήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με βασικό θέμα το Ουκρανικό και την πολιτική άμυνας και ασφάλειας της Ευρώπης. Το στίγμα της ευρωπαϊκής θεώρησης έδωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ Σαρλ Μισέλ, μιλώντας στην ιταλική τηλεόραση RAI 3: «Ο Πούτιν ήθελε να επιστρέψει στον Ψυχρό Πόλεμο. Δεν είναι σύγκρουση ΕΕ, ΝΑΤΟ και Ρωσίας, αλλά ναι είναι μια σύγκρουση μεταξύ της Ρωσίας και του υπόλοιπου κόσμου».
Συζήτηση για κυρώσεις ΕΕ-Απάντηση Πεσκόφ
«Η Ρωσία διαπράττει εγκλήματα πολέμου, αυτή είναι η λέξη» τόνισε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών, στις Βρυξέλλες. «Αυτό που συμβαίνει στην Μαριούπολη είναι τεράστιο έγκλημα πολέμου, η πόλη θα καταστραφεί τελείως», είπε ο Μπορέλ και προσέθεσε ότι στη συνεδρίαση θα συζητηθούν επιπλέον κυρώσεις, κυρίως όσον αφορά στην ενέργεια οι οποίες θα τεθούν στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν υπάρχει πάντως η απαιτούμενη ομοφωνία, καθώς εκτός των χωρών της ανατολικής Ευρώπης οι άλλες χώρες είναι επιγυλακτικές.
Τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ομογένεια της Ουκρανίας υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, προσερχόμενος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ: «Θα θέσω το θέμα της ελληνικής κοινότητας στη Μαριούπολη και τη συνολική καταστροφή της πόλης από τα ρωσικά στρατεύματα. Στη Μαριούπολη αυτήν τη στιγμή μάχονται Τσετσένοι μαχητές. Τσετσενικός στρατός έχει έρθει από τη ρωσική πλευρά και η πόλη καταστρέφεται ολοσχερώς. Η ελληνική κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διασφαλίσουμε το μέλλον της ομογενειακής κοινότητας».
Επιβολή κυρώσεων και στην ενέργεια ζήτησε εκ νέου σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένκσι από την ΕΕ.
«Ένα εμπάργκο θα επηρέαζε πάρα πολύ την παγκόσμια αγορά πετρελαίου και φυσικού αερίου, θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ενεργειακή αγορά της Ευρώπης. Αλλά οι Αμερικανοί δεν θα έχαναν τίποτα, είναι προφανές, θα ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από την ΕΕ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. Τόνισε επίσης, ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Μόσχας και Κιέβου δεν έχουν αποφέρει ακόμη σημαντικά αποτελέσματα και ζήτησε από τις χώρες που ασκούν επιρροή στην Ουκρανία «να πιέσουν ώστε να είναι πιο εποικοδομητική στις διαπραγματεύσεις».
Αίσθηση από δηλώσεις Μπάιντεν για σκάνδαλο
Αίσθηση προκαλούν δηλώσεις Μπάιντεν για την Ουκρανία, πριν αναλάβει πρόεδρος των ΗΠΑ, σε δημόσια εκδήλωση του αμερικανικού Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, όπου εμφανίζεται να δηλώνει πως εκβίασε την ηγεσία της χώρας, επί Ποροσένκο, λέγοντας ότι δεν θα λάβει οικονομική βοήθεια εάν δεν απολύσει τον γενικό εισαγγελέα που ερευνούσε οικονομικό σκάνδαλο στην ουκρανική εταιρεία Burisma. Στη διοίκηση της εταιρείας συμμετείχε ο γιός του Μπάιντεν, Χάντερ, την περίοδο 2014-2018. Η υπόθεση απασχόλησε το 2019 και αφορούσε σύμφωνα με το Κίεβο την περίοδο 2010-2012. Ο εισαγγελέας παύθηκε από την κυβέρνηση Ποροσένκο. Το video αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από άγνωστο χρήστη, με ψευδώνυμο.
US respected Ukraine sovereignty pic.twitter.com/yBP5gEuqyb
— Carl Zha (@CarlZha) March 19, 2022
Ο Μπάιντεν δεν πάει Ουκρανία
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου με ανάρτηση στο Τwitter ανέφερε ότι ο Μπάιντεν θα επισκεφτεί την Ευρώπη για να ενώσει τον κόσμο υπέρ της Ουκρανίας αλλά δεν σκοπεύει να μεταβεί στη χώρα. Την Παρασκευή ο πρόεδρος Μπάιντεν θα πάει στη Βαρσοβία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα.
We will have additional details of @potus trip to Europe to announce later today. The trip will be focused on continuing to rally the world in support of the Ukrainian people and against President Putin’s invasion of Ukraine,
but there are no plans to travel into Ukraine.— Karine Jean-Pierre (@PressSec) March 20, 2022
Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή στο CNN «έτοιμος να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν», αλλά προειδοποίησε ότι «αν αποτύχουν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι η σύγκρουση να οδηγήσει σε ένα νέο Παγκόσμιο Πόλεμο». Σε ομιλία του νωρίτερα στην ισραηλινή Βουλή, ζήτησε από το Ισραήλ το σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας Iron Dome.
⚡️ Zelensky: 'I'm ready for negotiations with Putin, but if they fail, it could mean World War III.'
Zelensky told CNN that he’s ready to negotiate with Putin, but warned that if negotiation attempts fail, it could lead to a new World War.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 20, 2022
Ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν από την πλευρά του κατήγγειλε τη Δύση για ρωσοφοβία, σύμφωνα με ανάρτηση του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, επειδή όπως είπε «σε πολλές δυτικές χώρες, άνθρωποι υπόκεινται σε διώξεις μόνο και μόνο επειδή έχουν καταγωγή από τη Ρωσία». Σύμφωνα με τον Πούτιν «η Δύση στις προσπάθειές της να “ακυρώσει” τη Ρωσία, έσκισε τη μάσκα της ευπρέπειας και άρχισε να ενεργεί ωμά δείχνοντας τα αληθινά της χρώματα».
💬 President #Putin: In many Western countries, people are subjected to persecution just because they are originally from Russia.
In its attempts to “cancel” Russia, the West tore off its mask of decency and began to act crudely showing its true colours.https://t.co/pWoBqUjdoa pic.twitter.com/eB1ap3N3c3
— MFA Russia 🇷🇺 (@mfa_russia) March 20, 2022
Η Κίνα δεν εξετάζει καμία μορφή στρατιωτικής βοήθειας στη Ρωσία, δήλωσε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι. Σύμφωνα με τον Γι «η Κίνα δεν είναι εμπλεκόμενο μέρος στην ουκρανική κρίση» και το Πεκίνο σκοπεύει να συνεχίσει να τηρεί τη θέση που έχει διατυπώσει για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Εκατόμβες αμάχων
Τουλάχιστον 900 άμαχοι σκοτώθηκαν και 1.459 τραυματίσθηκαν στην Ουκρανία μέχρι τα μεσάνυκτα της 19ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
Στη Μαριούπολη, σύμφωνα με το δημοτικό συμβούλιο της χτυπήθηκε σχολή καλών τεχνών όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, ενώ καταγγέλλεται επίσης ότι ο ρωσικός στρατός προχωρά σε «βίαιη μεταφορά» στη Ρωσία χιλιάδων κατοίκων. Παιδιά, τα περισσότερα από τα οποία είναι ορφανά και ήταν εγκλωβισμένα σε σανατόριο της Μαριούπολης, μεταφέρθηκαν σε περιοχές των φιλορώσων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία
Tουλάχιστον 260 άμαχοι σκοτώθηκαν στις μάχες στο Χάρκοβο από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Ανάμεσα στα θύματα ήταν 14 παιδιά, σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές, που δημοσιοποίησαν νεότερα δεδομένα χθες βράδυ. Εκτέλεση 56 ηλικιωμένων κατήγγειλε χθες το Κίεβο, αναφέροντας ότι ρωσικά στρατεύματα άνοιξαν πυρ σε γηροκομείο στην πόλη Κρεμίνα. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έβαλαν το άρμα μπροστά στο γηροκομείο και άρχισαν να πυροβολούν. Βομβαρδισμοί αναφέρθηκαν και χθες το βράδυ στα προάστια του Κιέβου. Βομβαρδισμός σε εμπορικό κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον έξι ανθρώπους τη νύχτα, σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο που επικαλείται τις πρωινές αναφορές των τοπικών αρχών.
❗️ Rescuers pulled a man out from under the rubble in #Kyiv. pic.twitter.com/ORGRxxK09Q
— NEXTA (@nexta_tv) March 21, 2022
Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις έπληξαν το πρωί στρατιωτικές εγκαταστάσεις των ουκρανικών δυνάμεων στην περιφέρεια Ρίβνε με πυραύλους Kρουζ.
Σταμάτησε η διαρροή αμμωνίας
Τοξική αμμωνία διέρευσε το πρωί από χημικό εργοστάσιο στην πόλη Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές. Οι ουκρανικές υπηρεσίες κάλεσαν τους κατοίκους της πόλης Νοβοσέλιτσα να αναζητήσουν καταφύγιο σε υπόγειους και ισόγειους χώρους, και να αποφύγουν οπωσδήποτε την έκθεσή τους στο τοξικό νέφος. Ο Ντμίτρο Ζιβίτσκι, περιφερειάρχης στη Σούμι, είπε ότι πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας όλοι οι κάτοικοι σε ακτίνα πέντε χιλιομέτρων από το εργοστάσιο της Sumykhimprom, η οποία παράγει χημικά λιπάσματα. Ο Ζιβίτσκι με νεώτερες δηλώσεις του το μεσημέρι είπε ότι σταμάτησε η διαρροή. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας υποστήριξε από την πλευρά του πως «ουκρανοί εθνικιστές είχαν παγιδεύσει» εγκαταστάσεις αποθήκευσης αμμωνίας και χλωρίου της βιομηχανίας Σουμιχιμπρόμ με εκρηκτικά, με σκοπό «να προκαλέσουν μαζική δηλητηρίαση» σε περίπτωση εισόδου ρωσικών μονάδων στην πόλη.
Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αποτύπωσε σε νέο χάρτη την εξέιξη των συγκρούσεων μεταξύ των ρωσικών και των ουκρανικών δυνάμεων σε όλη την επικράτεια της Ουκρανίας.
Ukraine has rejected an ultimatum to surrender besieged city of Mariupol to Russian forces, Ukrainian deputy prime minister Vereshchuk tells media.
"There can be no talk of surrendering weapons. We have already informed the Russian side of this… it's a real hostage situation" pic.twitter.com/w3j9UukorC
— AFP News Agency (@AFP) March 21, 2022
Διαδηλώσεις στην Χερσόνα
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα στην Ουκρανία ακόμη και αν η χώρα καταληφθεί ολόκληρη από τις ρωσικές δυνάμεις, μπορεί να φανταστεί κανείς βλέποντας τις εικόνες των διαδηλώσεων που έκαναν χθες οι Ουκρανοί στις πόλεις που βρίσκονται υπό ρωσικό έλεγχο, στη Χερσόνα, τη Καχόβκα και το Μπερντιάνσκ.
💪 Суспільне Херсон повідомляє, що у тимчасово окупованому місті люди вийшли на мирний мітинг. Вже зібралось кілька тисяч містян. Скандують "Домой, пока живой!", "Херсон – це Україна!" pic.twitter.com/IMW1lzpACU
— Українська правда ✌️ (@ukrpravda_news) March 20, 2022
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι παραδόθηκαν στην υπό ρωσική διοίκηση πόλη της Χερσόνας 75 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας, επειδή σύμφωνα με τη Μόσχα «οι περισσότεροι κάτοικοι της πόλης δεν μπορούν να αγοράσουν τρόφιμα, δεδομένου ότι η ουκρανική κυβέρνηση σταμάτησε να πληρώνει μισθούς και κοινωνικά επιδόματα».
Απώλειες στο ρωσικό επιτελείο
Έξι Ρώσοι στρατηγοί έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα, όπως υποστηρίζει ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου και διαπραγματευτής στις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες, Μιχαϊλο Ποντόλιακ, με ανάρτησή του στο Twitter.
High mortality of RF senior officers is striking. Already 6 generals killed: Maj Gens Tushayev, Gerasimov, Kolesnikov, Sukhovetsky, Mityaev & Lt Gen Mordvichev. Dozens of colonels & other officers. I.e. RF army is fully unprepared & fights only with numbers & cruise missiles.
— Михайло Подоляк (@Podolyak_M) March 20, 2022
Η Μόσχα επιβεβαίωσε το θάνατο του υποδιοικητή του Στόλου της Μαύρης Θαλασσας Αντρέι Πάλι. Είχε διατελέσει υποδιοικητής των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία, ενώ επρόκειτο να προαχθεί σε υποναύαρχο.
Deputy commander of the Russian Black Fleet, formerly deputy commander of Russian forces in Syria, about to be promoted to rear-admiral, killed in action in Mariupol, Russia confirms. Born and raised in Kyiv! https://t.co/4p014TfqoD
— Yaroslav Trofimov (@yarotrof) March 20, 2022
Παραίτηση Τιμτσένκο από Novatek
Ο Γκενάντι Τιμτσένκο, επιχειρηματίας και εκ των στενότερων φίλων του Ρώσου πρόεδρου Πούτιν, παραιτήθηκε σήμερα από το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας Novatek, έπειτα από την επιβολή κυρώσεων εις βάρος του. Η Novatek, η μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, δεν ανακοίνωσε τον λόγο της παραίτησής, ενώ εκπρόσωπος του Ρώσου “ολιγάρχη” δεν θέλησε να σχολιάσει την απόφαση παραίτησης. ΕΕ και Μεγάλη Βρετανία επέβαλαν τον περασμένο μήνα κυρώσεις κατά του Τιμτσένκο και άλλων Ρώσων επιχειρηματιών που διατηρούν δεσμούς με τον Πούτιν. Ο Τιμτσένκο βρισκόταν ήδη στην λίστα των κυρώσεων της Ουάσινγκτον για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Είναι ο έκτος πλουσιότερος Ρώσος με 22 δισ. δολ, σύμφωνα με περιοδικό Forbes.