ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Επανέρχεται το ρεύμα στο Κίεβο – Βομβαρδισμοί στη Χερσώνα

Αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στο Κίεβο - Βομβαρδισμοί στη Χερσώνα,

Στη γραμμή του ποταμού Δνείπερου, στη Χερσώνα μέχρι την πόλη Ντνίπρο επικεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι ρωσικοί βομβαρδισμοί και σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές 12 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην πόλη, που επανήλθε πρόσφατα στον έλεγχο των ουκρανικών δυνάμεων μετά την αποχώρηση των Ρώσων, ενώ δεκάδες άλλοι άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι οικογένειες απομακρύνονται από την Χερσώνα με κατεύθυνση προς το Κίεβο, καθώς δεν έχουν ρεύμα, θέρμανση και νερό και αναγκάζονται σε καθημερινή βάση να προμηθεύονται τρόφιμα από την υπηρεσία διανομής τροφίμων που έχουν οργανώσει οι ουκρανικές αρχές. Δεν λειτουργούν σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα. Και δεν φαίνεται πως θα επαναλειτουργήσουν σύντομα. Οι μάχες συνεχίζονται και οι βομβαρδισμοί πλέον είναι καθημερινοί, παράλληλα με την ανασύνταξη των δυνάμεων εκατέρωθεν του Δνείπερου, των Ρώσων ανατολικά και των Ουκρανών δυτικά.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της ουκρανικής κυβέρνησης, από τις 11 Νοεμβρίου που αποχώρησαν οι

Ρώσοι από την Χερσώνα, 32 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς. Και στην περιοχή της Ζαπορίζια,  όμως, οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται με τις δύο πλευρές να αλληλοκατηγορούνται για τον κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος στον πυρηνικό σταθμό. Χθες οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν ότι από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς σκοτώθηκε ένα βρέφος μόλις δύο ημερών, καθώς επλήγη πτέρυγα του νοσοκομείου της πόλης Βιλνιάνσκ. Οι κάτοικοι απομακρύνονται από την Χερσώνα και τις γειτονικές κωμοπόλεις με οργανωμένες επιχειρήσεις των αρχών ή με το τρένο, καθώς η σιδηροδρομική σύνδεση Χερσώνα-Κίεβο επαναλειτουργεί την τελευταία εβδομάδα.

O πρόεδρος της Ουκρανίας συναντήθηκε χθες στο Κίεβο με τους πρωθυπουργούς της Πολωνίας και της Λιθουανίας, ενώ συμμετείχε και στη διεθνή διάσκεψη για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, στο πλαίσιο της συμφωνίας που έχει συναφθεί με την Ρωσία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Ο Ζελένκσι ανακοίνωσε ότι η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί στις περισσότερες περιοχές της χώρας, όμως στο Κίεβο, σε 14 συνοικίες οι βλάβες δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί με αποτέλεσμα περίπου 130.000 κάτοικοι να μην έχουν ρεύμα.  Αναφερόμενος στην ημέρα μνήμης του λιμού του Χολοντόμορ, την περίοδο 1922-23 όταν είχαν χάσει τη ζωή τους χιλιάδες Ουκρανοί από την πείνα, ο Ζελένσκι κατηγόρησε την Μόσχα για νέα επιχείρηση γενοκτονίας του ουκρανικού λαού.

Δεν βλέπει διαπραγματεύσεις ο Κουλέμπα

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, σε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Le Parisien δηλώνει ότι «οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για τη χώρα του, με τα ρωσικά πλήγματα κατά των ενεργειακών υποδομών». Τονίζει επίσης τη σημασία «της επίτευξης μιας πλήρους νίκης και την απομάκρυνση των Ρώσων από όλη την ουκρανική επικράτεια», κάτι που δεν αφορά όπως λέει μόνον την Ουκρανία αλλά το σύνολο της διεθνούς κοινότητας. Ο Κουλέμπα, όπως, είπε δεν βλέπει σύντομα έναρξη των διπλωματικών συνομιλιών με την Ρωσία.

Τα ουκρανικά μέσα ανέφεραν χθες ότι έφθασαν στο Κίεβο 80 γεννήτριες ντίζελ από τις ΗΠΑ για την παραγωγή ρεύματος. Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας, σε πολλές περιοχές δεν έχει ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, όπως και πολλές άλλες πόλεις της χώρας, μετά το blackout της προηγούμενης εβδομάδας. Άλλες τόσες γεννήτριες μεταφέρθηκαν από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό.

Η Μόσχα για τις πολεμικές επιχειρήσεις

Από την πλευρά του το ρωσικό επιτελείο δεν έχει κάνει τις τελευταίες ημέρες καμία αναφορά για την κατάσταση στο μέτωπο του ποταμού Δνείπερου, ενώ αντιθέτως στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων γίνονται καθημερινά δημοσιεύματα για μάχες στο Ντονέτσκ, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να ανακαταλάβουν περιοχές γύρω από τις πρωτεύουσες του Ντονμπάς και του Λουγκάνσκ.

Σε δηλώσεις της στο TASS η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα κατηγόρησε τις χώρες της ΕΕ ότι ουσιαστικά έχουν διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Μόσχα, καθώς έχουν απελάσει το διπλωματικό προσωπικό και οι ρωσικές πρεσβείες λειτουργούν για την διεκπεραίωση τρεχουσών υποθέσεων των Ρώσων μεταναστών, (εκδόσεις πιστοποιητικών κλπ) «μία αγγαρεία που όμως είναι αναγκαίο να μην διακοπεί και αυτή».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι