Απορρίπτουν οι ΗΠΑ το κινεζικό σχέδιο – Δήλωση-έκπληξη Τραμπ
25/02/2023Ο πρόεδρος Μπάιντεν, εκτιμώντας ότι δεν είναι λογική η ιδέα να αναλάβει το Πεκίνο τη διαπραγμάτευση για τον τερματισμό του πολέμου, δήλωσε πως μόνο για την Ρωσία είναι ικανοποιητικό το κινεζικό ειρηνευτικό σχέδιο. Η δήλωση έγινε στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC News. Με δεδομένο ότι «το επαινεί ο Πούτιν, πώς θα μπορούσε να είναι ωφέλιμο;» είπε ο Μπάιντεν, αναφερόμενος στο σχέδιο. «Δεν είδα τίποτα σε αυτό που θα υποδείκνυε πως υπάρχει κάτι που θα ήταν ωφέλιμο για οποιονδήποτε άλλον εκτός από τη Ρωσία, αν το κινεζικό σχέδιο εφαρμοζόταν… Η ιδέα ότι η Κίνα θα διαπραγματευτεί την έκβαση ενός πολέμου που είναι εντελώς άδικη για την Ουκρανία απλώς δεν είναι λογική».
Την ίδια στιγμή, ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, με δήλωσή του για την ανατίναξη των αγωγών Nord είπε ότι «μπορεί να τους ανατίναξε η κυβέρνηση Μπάιντεν αλλά σίγουρα δεν τους ανατίναξε η Ρωσία»! Δήλωσε συγκεκριμένα: «Λοιπόν, θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς, θα μπορούσε να ήταν η Ουκρανία και θα μπορούσε να ήταν κάποια τρίτη χώρα που θέλει να δημιουργήσει προβλήματα. Η μόνη χώρα που αποκλείεται να το έκανε, είναι η Ρωσία».
Χτες, ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε ότι είναι ανοιχτός να εξετάσει μέρη από το κινεζικό σχέδιο κατάπαυσης του πυρός στην Ουκρανία. Αλλά και η Ρωσία εμφανίστηκε να αποδέχεται κατ’ αρχήν το σχέδιο του Πεκίνου. Είναι προφανές, πάντως, πως Κίεβο και Μόσχα εστιάζουν σε διαφορετικά σημεία του σχεδίου. Το μεν Κίεβο εστιάζει στην εδαφική ακεραιότητα, ενώ η Μόσχα στο ζήτημα ασφαλείας και στις κυρώσεις.
Ο Ουκρανός πρόεδρος έκανε τη δήλωση ότι είναι ανοιχτός στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για την επέτειο ενός έτους από την έναρξη του πολέμου. Τόνισε επίσης ότι θα ήθελε «την Κίνα και την Ινδία καθώς και χώρες από όλη τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, να ενταχθούν και αυτές στη φόρμουλα ειρήνης που πρότεινε το Κίεβο για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία». Πρόσθεσε ότι είναι ανοιχτός και σε κάθε άλλη πρόταση που αναφέρεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Δήλωσε επίσης ότι θα ήθελε να έχει συνάντηση με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ.
Λίγο αργότερα χθες, γύρω στις 8μμ ώρα Μόσχας το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Συμμεριζόμαστε τις σκέψεις του Πεκίνου. Προσηλωμένοι στις αρχές του σεβασμού του Χάρτη ΟΗΕ, τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, το αδιαίρετο της ασφάλειας, σύμφωνα με το οποίο η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να ενισχύεται εις βάρος της ασφάλειας μιας άλλης».
Το ρωσικό υπουργείο αναφέρει –σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων– ότι «η Ρωσία ήταν ανοιχτή στην επίτευξη όλων των στόχων της ειδικής επιχείρησης με διπλωματικά μέσα». Δηλώνει τέλος ότι οι δυτικές χώρες «θα πρέπει να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα και να στέλνουν μισθοφόρους στην Ουκρανία». Η ανακοίνωση δεν αναφέρει τίποτε για το πρώτο σημείο της κινεζικής πρότασης, για τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών.
Η πρόταση του Πεκίνου
Το κείμενο με τίτλο “Η θέση της Κίνας για την πολιτική επίλυση της ουκρανικής κρίσης”, που παρουσίασε το Πεκίνο ως ουδέτερη χώρα στη σύγκρουση, ζητεί από τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες. Όμως την ουδετερότητα της Κίνας αμφισβητούν οι ΗΠΑ και άλλες συμμαχικές χώρες της Ουκρανίας. Τις τελευταίες ημέρες η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ότι το Πεκίνο εξετάζει το ενδεχόμενο να προσφέρει όπλα στη Ρωσία, κάτι που η Κίνα διέψευσε κατηγορηματικά.
Η πρόταση της Κίνας, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, περιλαμβάνει σεβασμό στην κυριαρχία, έκκληση για διάλογο και απόρριψη της χρήσης πυρηνικών όπλων. Αυτές είναι βασικές παράμετροι στο σχέδιο 12 σημείων, όπως υπογραμμίζεται. «Η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να προστατευθούν αποτελεσματικά», είναι το πρώτο σημείο της πρότασης. Πάντως στο CNN ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν αντέδρασε εκτιμώντας ότι το κείμενο «θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί στο πρώτο σημείο», διότι όπως είπε, «ο πόλεμος θα μπορούσε να τερματιστεί αύριο, αν η Ρωσία σταματούσε την επίθεση στην Ουκρανία και απομάκρυνε τις δυνάμεις της».
Το Πεκίνο καλεί τη Ρωσία και την Ουκρανία να διεξαγάγουν ειρηνευτικές συνομιλίες, υπογραμμίζοντας ότι «ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη βιώσιμη λύση». Όπως αναφέρει «η διεθνής κοινότητα θα έπρεπε να μείνει δεσμευμένη στη σωστή προσέγγιση, η οποία συνίσταται στην προώθηση των ειρηνευτικών συνομιλιών, στην παροχή βοήθειας στις πλευρές (που εμπλέκονται) σε αυτή τη σύγκρουση, ώστε να ανοίξει η πόρτα προς μια πολιτική διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και πλατφόρμες ώστε να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις». Το κείμενο αντιτίθεται σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων: «Πρέπει να εμποδίσουμε την εξάπλωση των πυρηνικών όπλων και μια πυρηνική κρίση».
Το κείμενο της Κίνας σημειώνει πως πρέπει «να εγκαταλειφθεί η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου». Αναφέρει ότι «η ασφάλεια μιας περιοχής δεν θα πρέπει να κερδίζεται με την ενίσχυση ή τη διεύρυνση στρατιωτικών μπλοκ» και ότι «τα νόμιμα συμφέροντα και οι ανησυχίες όλων των χωρών σε ό,τι αφορά την ασφάλεια θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη». Το Πεκίνο ζητεί επίσης να προστατευθεί η παγκόσμια οικονομία από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Ουκρανία, κυρίως μέσω της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, μια συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Άλλη μια προτεραιότητα της Κίνας είναι «η διατήρηση της σταθερότητα στις βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες». Για τον λόγο αυτό οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει «να αντιταχθούν στη χρήση της παγκόσμιας οικονομίας ως εργαλείο ή όπλο για πολιτικούς σκοπούς».
Η συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου, πυροδοτεί νέο γύρο διπλωματικής κινητικότητας. Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο κάλεσε σε επανέναρξη των συνομιλιών, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής Προεδρίας. Στη συνέχεια ακολούθησε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν-Ζελένσκι. Το απόγευμα είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ερντογάν ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος ζήτησε περισσότερη πίεση προς την Μόσχα.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς ο οποίος επισκέπτεται την Ινδία, δήλωσε λίγο πριν την αναχώρησή του από το Βερολίνο, ότι θα συζητήσει με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι για το Ουκρανικό και θα προωθήσει τις γερμανικές θέσεις για απομόνωση της Μόσχας. Η Ινδία και η Κίνα έχουν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική της Δύσης αλλά και την πολιτική των οικονομικών κυρώσεων. Απόψε το βράδυ θα γίνει τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών G7 στην οποία έχει προσκληθεί να συμμετάσχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας.
Nέες κυρώσεις
Νέα δέσμη κυρώσεων σε ρωσικές επιχειρήσεις, τράπεζες, εξαγωγικές εταιρείες και πολιτικούς της Ρωσίας ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σήμερα στην συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το νέο πακέτο κυρώσεων το οποίο ελήφθη σε συνεννόηση με τους εταίρους των ΗΠΑ στο G7, περιλαμβάνει 250 άτομα και επιχειρήσεις, θέτει φραγμούς σε τράπεζες, εμπόρους όπλων και τεχνολογικές εταιρείες που συνδέονται με την παραγωγή όπλων, και καταδιώκει φερόμενους ως παραβάτες των κυρώσεων σε τρίτες χώρες από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έως την Ελβετία.
Ειδικό κεφάλαιο στο νέο πακέτο αποτελεί το αλουμίνιο και τα προϊόντα αλουμινίου της Ρωσίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλουν δασμό 200% στο αλουμίνιο και τα παράγωγα που παράγονται στη Ρωσία από τις 10 Μαρτίου. Επίσης, οι αμερικανικές αρχές θα εφαρμόσουν δασμό 200% στις εισαγωγές αλουμινίου σε οποιαδήποτε ποσότητα αλουμινίου που παράγεται η υφίσταται επεξεργασία στη Ρωσία, από τις 10 Απριλίου. Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι οι ΗΠΑ περιμένουν από τις άλλες χώρες του G7 να καθορίσουν και αυτές αυξήσεις στους δασμούς του ρωσικού αλουμινίου.
«Οι κυρώσεις μας είχαν τόσο βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο αντίκτυπο, ο οποίος φαίνεται έντονα στην προσπάθεια της Ρωσίας να αναπληρώσει τα όπλα που χρησιμοποιεί στην Ουκρανία με εισαγωγές από άλλες χώρες και στην απομονωμένη οικονομία της», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν σε γραπτή δήλωσή της. «Οι ενέργειές μας σήμερα με τους εταίρους μας στην G7 δείχνουν ότι θα σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας για όσο διάστημα χρειαστεί».
H Γέλεν έστειλε μήνυμα και στο Πεκίνο, λέγοντας ότι εάν βοηθήσει την Ρωσία με όπλα να υποστεί τις συνέπειες με κυρώσεις. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι το Πεντάγωνο θα δεσμεύσει 2 δισ. δολάρια για περισσότερα πυρομαχικά και για υψηλής τεχνολογίας drones στη μάχη κατά της Ρωσίας. Τα υπουργεία Εξωτερικών και Εμπορίου και το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ θα εκδώσουν επίσης την Παρασκευή μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό του εξωτερικού εμπορίου της Ρωσίας. Τα μέτρα προσθέτουν σχεδόν 90 ρωσικές εταιρείες και εταιρείες τρίτων χωρών στη μαύρη λίστα, μεταξύ των οποίων είναι και εταιρείες από την Κίνα.
Ως προς τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στον νέο κατάλογο κυρώσεων, ανάμεσά τους ξεχωρίζουν ο Νουρμουράντ Κουρμπάνοφ, ένας Ρωσοτουρκμένος έμπορος όπλων που φέρεται να εκπροσωπεί ρωσικές και λευκορωσικές αμυντικές εταιρείες στο εξωτερικό και ο Ρώσος επιχειρηματίας Αλεξάντρ Ουντόντοφ, πρώην γαμπρός του Ρώσου πρωθυπουργού Μιχαήλ Μισούστιν. Η Δύση έχει επιβάλει έως τώρα κυρώσεις σε περίπου 2.500 ρωσικές επιχειρήσεις, κυβερνητικούς αξιωματούχους, επιχειρηματίες και συγγενικά τους πρόσωπα. Αύριο αναμένεται από τους υπουργούς Οικονομικών του G7 να δώσουν τις δικές τους νέες δέσμες κυρώσεων ακολουθώντας τη νέα δέσμη των ΗΠΑ, όπως είχε γίνει και στις προηγούμενες δέσμες.
Σύμφωνα με το Κρεμλίνο «η πολιτική περιορισμού και αποδυνάμωσης της Ρωσίας αποτελεί μακροπρόθεσμη στρατηγική της Δύσης και κύριος στόχος της είναι να επιδεινώσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων». Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τη Μόσχα «η ρωσική οικονομία αντέχει σε αυτή την συνεχή πίεση και οι εμπνευστές των κυρώσεων ζημιώνουν τις χώρες τους».