ΘΕΜΑ

Μυστική αποστολή ATACMS μεγάλου βεληνεκούς των ΗΠΑ στην Ουκρανία

Αποστολή πυραύλων ATACMS μεγάλου βεληνεκούς από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία,

Πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς στην Ουκρανία έστειλαν οι ΗΠΑ για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου και τα όπλα αυτά που δόθηκαν κάτω από συνθήκες άκρας μυστικότητας τον περασμένο μήνα έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί δύο φορές για να χτυπήσουν πίσω από τις ρωσικές γραμμές.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ ενέκριναν αθόρυβα τη μεταφορά ενός αριθμού τακτικών πυραυλικών συστημάτων του στρατού με βεληνεκές σχεδόν 200 μιλίων, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν και άλλοι δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν την πληροφορία, σύμφωνα με αμερικανικά και ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης.

Η αμερικανική κυβέρνηση θα συμπεριλάβει επιπλέον ATACMS μεγάλου βεληνεκούς σε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που ενέκρινε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους τoυ Πενταγώνου, όπως αναφέρει το CNN. Σύμφωνα με το BBC oι ΗΠΑ έστειλαν αθόρυβα τη μεσαίου βεληνεκούς έκδοση του πυραύλου τον Οκτώβριο, αλλά η Ουκρανία συνέχισε να πιέζει για ένα όπλο που θα της επέτρεπε να χτυπήσει πιο πίσω από τις γραμμές των ρωσικών δυνάμεων για να κόψει τις γραμμές ανεφοδιασμού και τελικά το απέκτησε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν χρησιμοποιήσει τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς δύο φορές, πρώτα εναντίον μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην Κριμαία και πιο πρόσφατα εναντίον των ρωσικών δυνάμεων ανατολικά του Μπερντιάνσκ κοντά στην Αζοφική Θάλασσα, δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης στο Κίεβο.

Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την Τετάρτη ένα νέο πακέτο όπλων ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που θα μεταφερθεί αμέσως στην Ουκρανία τώρα που ο Μπάιντεν υπέγραψε το νομοσχέδιο εξωτερικής βοήθειας που πέρασε από τη Γερουσία αυτή την εβδομάδα. Μεταξύ άλλων όπλων, η δόση θα περιλαμβάνει αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger για αεράμυνα. βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών. Οχήματα μάχης Bradley. Αντιαρματικά συστήματα Javelin. και πυρομαχικά κατά προσωπικού Claymore, σύμφωνα με δελτίο τύπου της αμερικανικής διοίκησης.

Σύμφωνα με το Politico οι ΗΠΑ στέλνουν στην Ουκρανία έναν δεύτερο γύρο μιας διαφορετικής έκδοσης του ATACMS, με βεληνεκές 100 μίλια και κεφαλές που περιέχουν βόμβες διασποράς. Ο ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν, ο οποίος, όπως και άλλοι, ζήτησε ανωνυμία, δήλωσε ότι η αποστολή του Μαρτίου περιελάμβανε επίσης την έκδοση μεγάλου βεληνεκούς και ότι οι πύραυλοι έφτασαν στην Ουκρανία αυτόν τον μήνα.

Γιατί άλλαξε γνώμη ο Μπάιντεν

Ο Μπάιντεν πέρυσι ενέκρινε την αποστολή της έκδοσης μεσαίου βεληνεκούς του πυραύλου, αλλά εξακολουθούσε να είναι απρόθυμος να στείλει τον τύπο μεγάλου βεληνεκούς που ήθελε η Ουκρανία. Οι ΗΠΑ έστειλαν κρυφά το όπλο μεσαίου βεληνεκούς, που ονομάζεται Anti-Personnel / Anti-Material, και η Ουκρανία το χρησιμοποίησε για πρώτη φορά το περασμένο φθινόπωρο.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προειδοποίησε τη Ρωσία ότι η επίθεση στο ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας και η χρήση πυραύλων που παρέχονται από τη Βόρεια Κορέα θα οδηγήσει τις ΗΠΑ να επανεξετάσουν την αποστολή ATACMS στην Ουκρανία. Αυτά τα χτυπήματα συνεχίστηκαν, οδηγώντας κορυφαίους αξιωματούχους – τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν, τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν και τον πρόεδρο του Γενικού Επιτελείου Στρατού στρατηγό Μπράουν, να εισηγηθούν ομόφωνα τη μεταφορά όπλων.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι η παροχή ATACMS μπορεί να δώσει στην Ουκρανία τη δυνατότητα να ανακαταλάβει κρίσιμους κόμβους διοίκησης και ελέγχου και άλλους στόχους υψηλής αξίας. Οι στρατηγικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς θα επιτρέψουν επίσης στην Ουκρανία να κρατήσει σε συναγερμό βασικά τμήματα της Κριμαίας, δήλωσε ο αξιωματούχος. Αυτό περιλαμβάνει τη γέφυρα του Κερτς που συνδέει την κατεχόμενη Κριμαία με τη Ρωσία, καθώς και λιμάνια και ναυτικές εγκαταστάσεις στη χερσόνησο από την οποία λειτουργεί ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας.

Ο Μπάιντεν ενέκρινε την απόφαση ATACMS στα μέσα Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αξιωματούχος των ΗΠΑ, αλλά έπρεπε να περιμένει να διεξαχθεί στο Κογκρέσο η μάχη χρηματοδότησης για το συμπληρωματικό. Η Βουλή των Αντιπροσώπων έδωσε το πράσινο φως για χρηματοδότηση άνω των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία το Σάββατο και η Γερουσία ακολούθησε την Τρίτη, στέλνοντάς την απόφαση χθες στο γραφείο του Μπάιντεν.

Πίεση στη Γερμανία για Taurus

Η αποστολή νέων πυραύλων των ΗΠΑ ακολουθεί την κίνηση της Μ. Βρετανίας, που έστειλε για πρώτη φορά πυραύλους κρουζ μεγάλου βεληνεκούς Storm Shadow στην Ουκρανία τον Μάιο του 2023, μ βεληνεκές 155 μίλια. Το Λονδίνο ανακοίνωσε ότι το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας για την Ουκρανία δίδεται αυτή την εβδομάδα, το οποίο αποτελείται από 1.600 πυραύλους, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων Storm Shadows. Η Γαλλία έχει επίσης στείλει τον πύραυλο SCALP, ο οποίος έχει παρόμοιο βεληνεκές.

Οι κινήσεις αυτές προσθέτουν περισσότερη πίεση στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς να στείλει τον πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς Taurus. Η κυβέρνηση Σολτς μέχρι στιγμής έχει αρνηθεί, ωστόσο η κίνηση των ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχει σημαντική επίδραση στη Βουλή της Γερμανίας.

Η πρώτη ρωσική αντίδραση

Η πρώτη αντίδραση της Ρωσίας προήλθε από τον Ρώσο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ, ο οποίος χαρακτήρισε ψεύτικες τις υποσχέσεις του Κιέβου ότι δεν θα χρησιμοποιήσει πυραύλους ATACMS στο ρωσικό έδαφος. «Πώς μπορεί κανείς να μην λάβει υπόψη του τις πολυάριθμες τρομοκρατικές επιθέσεις των εγκληματιών του Κιέβου; Θανατηφόρα χτυπήματα σε νοσοκομεία, σχολεία, νηπιαγωγεία, γέφυρες, ακόμη και στα ίδια τους τα στρατεύματα; Παρεμπιπτόντως, οι αμερικανικές δηλώσεις αναγνωρίζουν τη διπροσωπία των μαριονετών και τις επιθέσεις τους στις ρωσικές πόλεις», δήλωσε ο πρεσβευτής.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA την περασμένη εβδομάδα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέφερε ότι ο στρατός αναχαίτισε τρεις πυραύλους ATACMS στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι