ΑΠΟΨΗ

Τα 61 δισ. των ΗΠΑ απλώς θα επιβραδύνουν την ήττα της Ουκρανίας

Τα 61 δις των ΗΠΑ απλώς θα επιβραδύνουν την ήττα της Ουκρανίας, ΒΕΝΕΤΗΣ
epa11025153 US President Joe Biden (R) and Ukrainian President President Volodymyr Zelensky (L) shake hands during their bilateral meeting in the Oval Office of the White House in Washington, DC, USA, 12 December 2023. EPA/Yuri Gripas/ABACA / POOL

«Είμαι ευγνώμων στη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, και στα δύο κόμματα, και προσωπικά στον πρόεδρο (σ.σ. της Βουλής) Μάικ Τζόνσον για την απόφαση να παραμείνουν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Θα εμποδίσει την επέκταση του πολέμου, θα σώσει χιλιάδες και χιλιάδες ζωές και θα βοηθήσει και τα δύο έθνη μας να γίνουν ισχυρότερα»

Βολοντίμιρ Ζελένσκι

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει κουράσει με την εμμονή του στο αφήγημα για την σωστή πλευρά της Ιστορίας και τον κίνδυνο επέκτασης του πολέμου. Αυτό που χαρακτηρίζει τη διεθνή πολιτική είναι ο κυνισμός, και εκ τούτου η σωστή πλευρά της Ιστορίας καθορίζεται αποκλειστικά από τα γεωπολιτικά, γεωοικονομικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα.

Στην προκείμενη περίπτωση η Δύση προβάλλοντας τις δυτικές αξίες, παρέχει μία πρωτοφανή οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία, αλλά αρκείται σε υποκριτικές καταγγελίες για τη γενοκτονική πολιτική του Ισραήλ στη Γάζα.

Η κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία καταδικάσθηκε, αλλά η à la carte ευαισθησία της Δύσης αγνοεί την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Και αν η διεθνής κοινότητα δεν είχε λόγο να κάνει ενοχλητικές συγκρίσεις, η ελληνική κυβέρνηση γιατί έχασε την μεγάλη ευκαιρία να συνδέσει τις δύο εισβολές, φέρνοντας το Κυπριακό στο προσκήνιο και απαιτώντας ισότιμη αντιμετώπιση;

Η επονείδιστη εγκατάλειψη της Μεγαλονήσου αποτελεί στίγμα για την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η αδελφική χώρα είναι ένα Θείο γεωπολιτικό δώρο που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και ως οφειλή σε έναν ομόαιμο λαό αλλά και γιατί με τη Κύπρο, η Ελλάδα αποκτά άλλη γεωπολιτική βαρύτητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό που λείπει από το ελληνικό πολιτικό κατεστημένο είναι η εθνοκεντρική διπλωματική ενόραση. Σε κάθε περίπτωση, αυτή η εξαρτημένη εξωτερική πολιτική που έχει ως θέσφατο το ρόλο του δεδομένου και του υποταγμένου, προοιωνίζει δεινά για τη χώρα μας.

Είναι αποδεκτή η κατάρρευση της Ουκρανίας;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να επανεκκινήσουν τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, οι οποίες μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνουν τακτικούς πυραύλους ATACMS. Τα διλήμματα που αντιμετωπίζουν οι δυτικοί ηγέτες είναι καταλυτικά. Είναι αποδεκτή η κατάρρευση του ουκρανικού στρατού και επομένως της Ουκρανίας ως κράτους;

Χωρίς την παροχή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, η θέση της Ουκρανίας στο πεδίο μάχης θα έφθανε σε οριακό σημείο μέχρι το καλοκαίρι, με αυξημένες τις πιθανότητες ρωσικής κατάληψης νέων εδαφών. Παρά την έγκριση όμως του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ουκρανία από τη Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, έγκυροι αναλυτές επιμένουν πως η έκβαση του πολέμου υπέρ της Ρωσίας δεν μπορεί να αλλάξει.

Το βρετανικό Sky News ανέφερε: «Τα 61 δισ. δολ. των ΗΠΑ δεν μπορούν να σώσουν την Ουκρανία – Η Ρωσία θα νικήσει». Από την πλευρά του, ο πρώην ανώτερος υπάλληλος πολιτικής ασφαλείας του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ και αναλυτής, Μάικλ Μαλόφ, ανέφερε ότι «η νέα βοήθεια των ΗΠΑ μπορεί να παρατείνει την ουκρανική κρίση, αλλά δεν θα μπορέσει να εξασφαλίσει τη νίκη. Από τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια, τα 45 δισεκατομμύρια δολάρια θα ανακατευθυνθούν κυρίως στις ΗΠΑ και 16 δισεκατομμύρια δολάρια θα σταλούν στην Ουκρανία ως λεγόμενη άμεση βοήθεια. Τα χρήματα κυρίως θα πάνε σε εργολάβους της αμυντικής βιομηχανίας των ΗΠΑ για να φτιάξουμε νεότερο εξοπλισμό για τα δικά μας αποθέματα, που θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να ξεφορτωθούν παλαιότερο υλικό για την Ουκρανία», επισήμανε ο Μαλόφ.

Οι ρωσικές δυνάμεις πιθανότατα θα εντείνουν τις συνεχιζόμενες επιθετικές επιχειρήσεις και τις επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις επόμενες εβδομάδες, προκειμένου να εκμεταλλευτούν το διάστημα μέχρι να έρθει η νέα αμερικανική βοήθεια και προτού γίνει πιο επικίνδυνο για τα ρωσικά αεροσκάφη να διεξάγουν αυτές τις επιδρομές, εν μέσω βελτιωμένης ουκρανικής ομπρέλας αεράμυνας.

Η προϋπόθεση για τη νέα βοήθεια

«Η Ουκρανία χρειάζεται ανθρώπους και κεφάλαια. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ μπορούν να παρέχουν κεφάλαια. Όσο για τους στρατιώτες, η Ουκρανία πρέπει να το προσφέρει αυτό», με αυτά τα λόγια, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ διατύπωσε την ουσία της άτυπης συμφωνίας μεταξύ Δύσης και Κιέβου. Για να τεθεί απλά, “όχι όπλα χωρίς στρατιώτες”. Η άμεση συνάφεια του πρώτου με τον δεύτερο επιβεβαιώθηκε στο ουκρανικό κοινοβούλιο, όταν υιοθέτησε το σκανδαλώδες νομοσχέδιο για την επιστράτευση, που ήταν σήμα προς τους συμμάχους. Μόλις ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο, ο πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, άλλαξε απότομα γνώμη για την παροχή χρημάτων και όπλων στην Ουκρανία.

Διπλωματική πηγή από τις Βρυξέλλες επιβεβαιώνει κυνικά τα προαναφερθέντα: «Η ψήφιση ενός νέου σκληρού νομοσχεδίου για την επιστράτευση στην Ουκρανία ήταν προϋπόθεση για νέες προμήθειες όπλων από τις χώρες του ΝΑΤΟ. Οι προμήθειες όπλων είναι λογικές, μόνο εάν υπάρχει διαθέσιμος μεγάλος αριθμός στρατιωτικού προσωπικού, που μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτά τα όπλα σε επιχειρήσεις άμυνας και επίθεσης».

Ο νόμος που επί της ουσίας καταργεί την αποστράτευση για δεκάδες χιλιάδες Ουκρανούς, που πολεμούν επί δύο χρόνια, αποτελούσε προαπαιτούμενο για τη στρατιωτική βοήθεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέγραψε τον νόμο για αυστηρότερους κανόνες επιστράτευσης στις 16 Απριλίου. Ο νόμος ενισχύει τη διαδικασία επιστράτευσης και τις κυρώσεις για όσους αποφεύγουν τη στράτευση. Στις 19 Απριλίου πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Ουκρανίας-ΝΑΤΟ σε επίπεδο υπουργών Άμυνας, όπου ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας ανέφερε πώς έχει η κατάσταση στο μέτωπο και έκανε μνεια στα νέα σχέδια για τη στρατολόγηση, τουτέστιν την αποστολή χιλιάδων Ουκρανών στην κρεατομηχανή.

Ο νέος νόμος της Ουκρανίας για την επιστράτευση

Με την αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνεται ότι οδηγός για τις αποφάσεις ΗΠΑ – ΝΑΤΟ στο ουκρανικό ζήτημα είναι η δήλωση του Αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, «μέχρι τον τελευταίο Ουκρανό».

Ο νόμος προβλέπει αυστηρότερους κανόνες σχετικά με τη διαδικασία επιστράτευσης και αποσαφηνίζει τις κατηγορίες των ατόμων που υπόκεινται σε στράτευση. Ως αποτέλεσμα, αναμένεται να επιστρατευθούν εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί. Η εβδομαδιαία ουκρανική εφημερίδα Strana υπολόγισε, ότι η Ουκρανία θα μπορούσε να επιστρατεύσει έως και 700.000 ανθρώπους. Νωρίτερα, οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι είναι απαραίτητο να επιστρατευθούν περίπου 500.000 άνθρωποι, αν και αργότερα υπαναχώρησαν από αυτόν τον αριθμό. Τα άρθρα του νόμου που εγκρίθηκε δεν δημοσιεύθηκαν, και το ακριβές περιεχόμενό τους κρατήθηκε μυστικό.

Οι κύριες διατάξεις, συμπεριλαμβανομένων τροπολογιών και αλλαγών, διαδόθηκαν στα μέσα ενημέρωσης από τους βουλευτές. Όσοι παραβιάσουν τους κανόνες στράτευσης, θα είναι αντιμέτωποι με υψηλά χρηματικά πρόστιμα, με στέρηση δικαιώματος οδήγησης και με αναγκαστική προσαγωγή στις στρατιωτικές υπηρεσίες. Οι τροπολογίες που προβλέπουν αποστράτευση στρατιωτικών μετά από 36 μήνες υπηρεσίας, συμπεριλαμβανομένων 18 μηνών στην πρώτη γραμμή, καταργούνται. Ουκρανικά μέσα μαζικής ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αφαίρεση της ρήτρας αποστράτευσης από τον νόμο ήταν ιδέα του Ουκρανού Ανώτατου Διοικητή Ολεκσάντρ Σίρσκιι. Ο νέος νόμος για τις επιστρατεύσεις, προκαλεί μεγάλες εντάσεις στην ουκρανική κοινωνία.

Στόχος η επιβράδυνση της κατάρρευσης της Ουκρανίας

Το νέο πακέτο βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία, μόνο πόνο και περισσότερους Ουκρανούς νεκρούς θα φέρει. Όλα τα πακέτα βοήθειας που έχουν δοθεί -συνολικά έχουν διατεθεί 235 δισεκ. δολάρια- δεν άλλαξαν τον ρου του πολέμου. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ απλά καθυστερούν το μοιραίο στην Ουκρανία, επιβραδύνοντας την κατάρρευση. Το αμερικανικό κατεστημένο επιθυμεί το καθεστώς Ζελένσκι να αντέξει μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου για να σωθεί η εικόνα του Μπάιντεν. Ο Λευκός Οίκος δεν ποντάρει πλέον στη νίκη του ελεγχόμενου καθεστώτος του Κιέβου, αλλά στην παράταση της σύγκρουσης τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς μία κατάρρευση της ουκρανικής άμυνας θα ενταφίαζε τις περιορισμένες πιθανότητες επανεκλογής Μπάιντεν.

Αυτή η παράταση θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερο αίμα και δάκρυα στις δύο εμπλεκόμενες χώρες, αλλά αυτό είναι αδιάφορο, τα θύματα των πολέμων διαχρονικά θεωρούνται παράπλευρες απώλειες. Η ευόδωση των ευσεβών πόθων των Αμερικανών εξαρτάται βέβαια από τις ρωσικές δυνάμεις που έχουν το πάνω χέρι στο πεδίο. Πολλοί αναλυτές αναμένουν την μεγάλη αντεπίθεση των Ρώσων το καλοκαίρι με βασικό στρατηγικό στόχο να περάσουν σε ρωσικό έλεγχο όλα τα εδάφη ανατολικά του Δνείπερου ποταμού.

Ο Ίλον Μασκ που συχνά αναφέρεται εύστοχα στα διεθνή ζητήματα, έγραψε στο Χ:«Αυτό που με ανησυχεί περισσότερο, είναι ότι δεν υπάρχει στρατηγική εξόδου, αλλά μόνο ένας αιώνιος πόλεμος στον οποίο νεαροί άνθρωποι πεθαίνουν στα χαρακώματα από βομβαρδισμούς πυροβολικού ή από πολυβόλα και ελεύθερους σκοπευτές ή στα ναρκοπέδια».

Εν κατακλείδι, η κατάσταση στην Ουκρανία πιθανότατα θα λήξει με έναν συμβιβασμό, ο οποίος θα «παγώσει» τη διαμάχη στα όρια της πρώτης γραμμής του πολέμου. Το ζητούμενο είναι το χωρικό σημείο στο οποίο θα βρίσκεται η πρώτη γραμμή, όταν έρθει η στιγμή για τον συμβιβασμό αυτό. Προφανώς η Μόσχα θα προσπαθήσει να επωφεληθεί από τη δυναμική που έχει το τελευταίο διάστημα αυξάνοντας τη διαπραγματευτική της ισχύ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία θα αποτελεί στο μέλλον για γενιές ανθρώπων που θα μελετούν την Ιστορία, ένα τραγικό συμβάν και μία διδαχή για το πως μια χώρα που είχε τεράστιες δυνατότητες, καταστράφηκε υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα των ΗΠΑ και της Δύσης, με την ευθύνη μίας αμφιλεγόμενης ηγεσίας….

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι