ΑΝΑΛΥΣΗ

Μπορεί η αμερικανική αεροπορία να νικήσει τους Χούθι;

Μπορεί η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ να νικήσει τους Χούθι; Γιώργος Βενέτης
EPA/OSAMAH YAHYA

Το επιχείρημα ότι ο Τραμπ δεν ξεκίνησε ποτέ νέους πολέμους, έχει επισήμως ακυρωθεί λόγω της Υεμένης. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαπέλυσαν δεκάδες αεροπορικές επιδρομές στην Υεμένη στο πλαίσιο της ανανεωμένης επίθεσής τους κατά των Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν περιοχές της Υεμένης, όπου κατοικεί περίπου το 80% του πληθυσμού της χώρας. Στο πλαίσιο των στρατηγικών σχεδιασμών της Ουάσιγκτον για την ευρύτερη περιοχή, η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει αναπτύξει τουλάχιστον επτά στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία, μια στρατηγική βάση στην καρδιά του Ινδικού Ωκεανού, που χρησιμοποίησε προηγουμένως για να εξαπολύσει πλήγματα στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Η βάση είναι αρκετά κοντά για να επιτρέψει μια μαζική επίθεση εναντίον του Ιράν και της Υεμένης, ενώ είναι εκτός εμβέλειας των drones και των βαλλιστικών πυραύλων των Χούθι. Το απομακρυσμένο αυτό νησί, το οποίο τελεί υπό βρετανικό έλεγχο, προσφέρει στις αμερικανικές δυνάμεις τη δυνατότητα να εκτελούν εντατικοποιημένες αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων, είτε στην Υεμένη είτε στο Ιράν.

Τα B-2 έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν μαζικούς βομβαρδισμούς με βόμβες διάτρησης οχυρώσεων (bunker-buster), να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοι επιδιώκουν να διατηρήσουν απρόσιτες, ανεξαρτήτως πόσο οχυρωμένες ή ενισχυμένες είναι, χωρίς να ξεπερνούν το όριο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Οι ΗΠΑ στέλνουν ακόμη, ένα δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Δυτική Ασία για να εντείνουν την εκστρατεία βομβαρδισμών κατά της Υεμένης.

Οι επιθέσεις των Χούθι

Οι Χούθι, μεταξύ 2015 και 2022, βρισκόταν σε πόλεμο εναντίον ενός υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ συνασπισμού υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, αλλά αυτή η σύγκρουση έληξε πριν από τρία χρόνια. Ξεκίνησαν και πάλι τις επιδρομές τους μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023, έχοντας σαν στόχο να αναγκάσουν το Ισραήλ να τερματίσει τη γενοκτονική του τακτική στη Γάζα. Τις τελευταίες εβδομάδες, οι επιθέσεις αυτές είχαν σταματήσει, μετά την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, όμως ξανάρχισαν εξ’ αιτίας της παρεμπόδισης από την πλευρά του Ισραήλ της διέλευσης της διεθνούς βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Ως αποτέλεσμα η αμερικανική ηγεσία επανέλαβε εκ νέου τις επιθέσεις κατά θέσεων των Χούθι για να αποκαταστήσει την ελευθερία στη ναυσιπλοΐα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του διεθνούς Τύπου, τα πρώτα χτυπήματα των αμερικανικών δυνάμεων είναι πολύ ισχυρά και έχουν καταστρέψει αρκετές υποδομές σε περιοχές που ελέγχονται από τους Χούθι, ενώ είναι βέβαιο πως υπάρχουν και αρκετά ανθρώπινα θύματα στα οποία περιλαμβάνονται και άμαχοι. Οι επιθέσεις αυτές, που είναι οι πρώτες επί διακυβέρνησης Τραμπ, σύμφωνα με εκτιμήσεις, είναι πιο ισχυρές από αυτές στις οποίες είχαν προχωρήσει οι ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τζο Μπάιντεν.

Τα χτυπήματα στους Χούθι είναι μία απόφαση που ενέχει ρίσκο για τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος προέβλεψε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες σκοπεύουν να συνεχίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα πλήγματα εναντίον των θέσεων των ανταρτών και πως η οργάνωση θα «εκμηδενιστεί πλήρως». Μπορεί όμως η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ να νικήσει από μόνη της την οργάνωση;

Οι Χούθι διαθέτουν σύγχρονες τεχνολογίες

Οι Χούθι χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες, όπως drones και βαλλιστικούς πυραύλους. Πιθανότατα απέκτησαν ιρανικά drones Shahed 136, τον ίδιο τύπο που το Ιράν εξήγαγε στη Ρωσία για χρήση κατά της Ουκρανίας. Βέβαια, τα drones kamikaze και οι βαλλιστικοί πύραυλοι αντιπαρατίθενται με την απόλυτη δύναμη πυρός του USS Harry Truman και άλλων όπλων που οι ΗΠΑ διαθέτουν στην περιοχή. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα κάνουν στρατιωτικό περίπατο. Συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Προς επίρρωση, το Ισραήλ αν και πραγματοποίησε μια σειρά επιδρομών κατά των Χούθι το 2024, αυτές δεν πτόησαν την οργάνωση. Το πλεονέκτημα των ανταρτών είναι ότι κρύβουν βαλλιστικούς πυραύλους σε σπηλιές, ενώ έχουν τη δυνατότητα να τους κατασκευάζουν.

Το ερώτημα είναι αν το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να αντιμετωπίσουν το μέτωπο που ανοίχθηκε στην Υεμένη. Μπορούν οι αεροπορικές επιδρομές να είναι αποτελεσματικές; Η δυσκολία έγκειται στη γεωγραφική θέση, στο μέγεθος της Υεμένης (περίπου το μέγεθος της Γαλλίας ή λίγο μεγαλύτερο από την Καλιφόρνια) και στις μεγάλου μήκους ακτές της, που επιτρέπουν τον εύκολο εφοδιασμό από φιλικές δυνάμεις. Ένα ακόμη πλεονέκτημα των ανταρτών Χούθι είναι, ότι δεν βρίσκονται μόνο στις οχυρώσεις τους στην ακτή της Ερυθράς Θάλασσας, αλλά είναι διασκορπισμένοι σε μια τεράστια έρημο και ορεινή περιοχή.

Ο αμερικανο-βρετανικός συνασπισμός έχει εξαπολύσει περισσότερες από  700 αεροπορικές επιδρομές  στην Υεμένη από την αρχή του έτους, με σκοπό να στοχεύσει χώρους αποθήκευσης όπλων και για να ανταποδώσει τις επιθέσεις των δυνάμεων της Υεμένης. Παρά αυτές τις επιχειρήσεις, τα στρατιωτικά πλήγματα των Χούθι έχουν αυξηθεί σε συχνότητα και δύναμη πυρός, πλήττοντας με πυραύλους και drones, εμπορικά σκάφη. Αυτό επιβεβαιώνει την προσώρας αναποτελεσματικότητα των δυτικών αεροπορικών επιδρομών για την επίτευξη των επιδιωκόμενων στόχων.

Οι αεροπορικές επιδρομές ΗΠΑ-Ισραήλ είναι δύσκολο να επιφέρουν σημαντικό πλήγμα κατά της Σαναά. Μεταξύ 2015 και 2023, η Υεμένη έχει υποστεί χιλιάδες αεροπορικές επιδρομές από τις ΗΠΑ και το συνασπισμό Σαουδικής Αραβίας και Εμιράτων, καθιστώντας την Υεμένη ιστορικά μία από τις περισσότερο βομβαρδισμένες χώρες. Όλα τα σημάδια δείχνουν, ότι η Υεμένη θα γίνει το νέο μεγάλο μέτωπο μεταξύ του Άξονα της Αντίστασης από τη μία πλευρά και του Ισραήλ και της δυτικής συμμαχίας από την άλλη.

Η Υεμένη δεν είναι Συρία

Η ιδέα της αναπαραγωγής του συριακού εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη, με τη συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Ισραήλ, έχει κερδίσει έδαφος μεταξύ των υπευθύνων χάραξης της αμερικανικής πολιτικής. Οι διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ  επιδίωξαν να κινητοποιήσουν περιφερειακούς συμμάχους, με Αμερικανούς αξιωματούχους να συναντώνται με ηγέτες από τη Σαουδική Αραβία, την επίσημη κυβέρνηση της Υεμένης, και των Εμιράτων στο Ριάντ για να συζητήσουν στρατηγικές αποδυνάμωσης των Χούθι.

Σε απάντηση, πολλές φυλές της Υεμένης εκδήλωσαν την αντίδραση τους, ανακοινώνοντας κινητοποιήσεις σε αρκετές επαρχίες της χώρας για να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε επιθετικότητα. Οι προσπάθειες να πυροδοτηθεί εσωτερική σύγκρουση, είναι πιθανό να καταλήξουν σε αποτυχία, καθώς οι Χούθι έχουν επιδείξει την ικανότητα να κινητοποιούν τη φυλετική υποστήριξη.

Σε αντίθεση με την πρώην συριακή κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, οι Χούθι βγήκαν από αυτά τα χρόνια πολέμου πιο ισχυροί, αναπτύσσοντας προηγμένες στρατιωτικές δυνατότητες στο πεδίο της μάχης, έχοντας επιτύχει να γίνουν ο πρώτος μη κρατικός παράγοντας που ανέπτυξε  υπερηχητικούς πυραύλους. Χρόνια αντιξοοτήτων έχουν σφυρηλατήσει τους αντάρτες Χούθι, που επιβεβαιώνονται ως κεντρικοί παίκτες στον Άξονα της Αντίστασης στη Μέση Ανατολή. Η δύναμη και η αποφασιστικότητά τους, τους καθιστούν μία δύναμη που ούτε το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες ούτε οι σύμμαχοί τους στην περιοχή έχουν την πολυτέλεια να υποτιμήσουν.

Ένα πλεονέκτημα της Υεμένης είναι ότι δεν μοιράζεται σύνορα με το Ισραήλ, και είναι επίσης γεωπολιτικά τέλεια τοποθετημένη για να βλάψει τα ισραηλινά και δυτικά συμφέροντα, μέσω πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών. Μπορεί να στοχεύσει αποτελεσματικά όχι μόνο το Ισραήλ και την θαλάσσια δραστηριότητα, αλλά επίσης, και το πιο σημαντικό, τις αμερικανικές, ισραηλινές και δυτικές βάσεις στη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Υεμένη είναι επίσης σχετικά κοντά στο Ιράν, με μόνο περίπου 1.500 χιλιόμετρα θάλασσας να χωρίζουν τις δύο χώρες.

Ο Άξονας της Αντίστασης δεν έχει τελειώσει

Από τη σκοπιά της Ρωσίας και του Ιράν, η Υεμένη αξίζει το βάρος της σε χρυσό. Ο εξαναγκασμός του Ισραήλ και των ΗΠΑ να αντιμετωπίσουν δύο μεγάλους αντιπάλους (την Υεμένη και το Ιράν) καθιστά τις πολεμικές προσπάθειες της δυτικής συμμαχίας πολύ πιο περίπλοκες, ειδικά όταν η Υεμένη είναι εξοπλισμένη με μεγάλο αριθμό εξελιγμένων πυραύλων και drones και ταχύπλοα σκάφη για να επιτεθεί σε κοντινούς θαλάσσιους στόχους. Το στενό Bab el-Mandeb που χωρίζει την Υεμένη από το Κέρας της Αφρικής, έχει μήκος μόλις 20 μίλια. και πλάτος 32 Χλμ. κατά μέσο όρο.

Εδώ όμως τίθεται ένα εύλογο ερώτημα: από πού απέκτησαν οι βεδουίνοι του χθες της Αραβικής Χερσονήσου πυραύλους Κρουζ και ιδιαίτερα βαλλιστικούς πυραύλους τελευταίας γενιάς; Μπορούμε να υποθέσουμε από το Ιράν. Τα ερώτημα που τίθεται είναι, μόνο από το Ιράν; Το γεγονός ότι η Δύση βοηθά ανοιχτά την Ουκρανία στον αγώνα κατά της Ρωσίας, τότε γιατί αυτή ως αντίποινα να μην βοηθήσει από την πλευρά της τους Χούθι.

Ο Κάννες Κάιμαν, αναλυτής της Μέσης Ανατολής στην Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου, είναι βέβαιος: «Η απόφαση της Μόσχας να εξοπλίσει τους Χούθι συνδέεται άμεσα με το γεγονός, ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν αποφάσισε να ξεκινήσει έναν υβριδικό πόλεμο κατά της Ουάσιγκτον στα νοτιοανατολικά, αφού το Κίεβο βομβαρδίζει βαθιά το ρωσικό έδαφος με αμερικανικούς πυραύλους. Εδώ και αρκετό καιρό, οι Ρώσοι συνδράμουν τους Χούθι όχι μόνο με όπλα, αλλά και με προσδιορισμούς στόχων και επίσης τους στρατολογούν για την ειδική τους επιχείρηση κατά της Ουκρανίας».

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx