ΠΟΡΤΡΑΙΤΟ

Δεν ξεκίνησε “με το δεξί” η νέα θητεία του Νετανιάχου

Δεν ξεκίνησε “με το δεξί” η νέα θητεία του Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει αποδείξει πολλάκις ότι είναι “πολύ σκληρός για να πεθάνει”, σε όσους σπεύδουν να τον ξεγράψουν από την πολιτική ζωή του Ισραήλ. Ως γνωστόν, παρά τις περιπέτειες του με την δικαιοσύνη, έκανε και πάλι το πολιτικό come back, σχηματίζοντας κυβέρνηση συνασπισμού που περιλαμβάνουν όλο το δεξιό και ακροδεξιό φάσμα του Ισραήλ. Παρόλα αυτά, η θητεία του δεν ξεκίνησε “με το δεξί”. 

Το Τελ Αβίβ σείστηκε από την ογκώδη διαδήλωση διαμαρτυρίας, όπου 100.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά του κυβερνητικού συνασπισμού, αποκαλώντας τον Νετανιάχου “εγκληματία”. Αυτήν την φορά δεν ήταν τα σκάνδαλα του “Μπίμπι” που τους έβγαλαν στον δρόμο, αλλά τα σχέδια του Νετανιάχου να “καταργήσει την δημοκρατία στο Ισραήλ”, όπως τον μέμφονται οι επικριτές του.

Οι διαμαρτυρίες στρέφονται κυρίως εναντίον του σχεδίου της κυβέρνησης να αποδυναμώσει το δικαστικό σύστημα της χώρας. Σύμφωνα με το σχέδιο, που προωθεί ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιαρίβ Λεβίν, το κοινοβούλιο θα μπορεί με απλή πλειοψηφία να εγκρίνει νομοσχέδιο, αψηφώντας ακόμη και το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ, στο οποίο η κυβέρνηση θα έχει δυνατότητα ακόμα και να διορίζει δικαστές του. Ένα νομοσχέδιο “φωτογραφικό” για τους επικριτές του Νετανιάχου, προκειμένου να απαλλαγεί από τις κατηγορίες για διαφθορά που αντιμετωπίζει.

Είχε προηγηθεί η αντιπαράθεση του νέου Ισραηλινού πρωθυπουργού με το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο έκρινε πως δεν μπορούσε να επικυρωθεί ο διορισμός ως υπουργού Εσωτερικών και Υγείας του Άριε Ντέρι, καθώς είχε καταδικαστικές αποφάσεις για διαφθορά και φοροδιαφυγή. Αν και ο Νετανιάχου τροποποίησε μέχρι και νόμο προκειμένου να διοριστεί ο στενός ακροδεξιός του σύμμαχος, υποχρεώθηκε στο τέλος να τον αποπέμψει, «με βαριά καρδιά και πολύ πόνο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Μιας και οι σύμμαχοι του Νετανιάχου προέρχονται από όλο το ακροδεξιό φάσμα, ακόμα και τους επιγόνους του φασίστα (για το ίδιο το Ισραήλ) ραβίνου Κεχάνε, υπάρχει διάχυτος φόβος για την “ομηρεία” του κυβερνητικού συνασπισμού και τις ίδια της ισραηλινής δημοκρατίας από τους εξτρεμιστές. Προηγουμένως, σφοδρές αντιδράσεις είχε προκαλέσει η διαρροή παλαιότερης συνομιλίας του σημερινού υπουργού Οικονομικών και αντιπροέδρου της Κνεσέτ,  Μπεζαλέλ Σμότριχ, που δήλωσε πως αν και «φασίστας ομοφοβικός… δεν θα λιθοβολήσω τους ομοφυλόφιλους!».

Από το 1996 στην κορυφή

Πάντως, πολλάκις είχε προεξοφληφθεί πως η επιστροφή του Νετανιάχου στην εξουσία θα ήταν αδύνατη, λόγω των κατηγοριών για διαφθορά που αντιμετώπιζε. Βέβαια, για τον Νετανιάχου και τους υποστηρικτές του, οι κατηγορίες για διαφθορά είναι υποκινούμενες από την αριστερή αντιπολίτευση και τα Μίντια. έχει κατηγορήσει ακόμα και δικαστές πως συμπράττουν στην “σκευωρία”! Η περίπτωση του “Μπίμπι” θυμίζει την προσγείωση στο έδαφος μίας εφτάψυχης γάτας: Αυτές που πέφτουν από τον πέμπτο όροφο μίας πολυκατοικίας, με την πλάτη προς τα κάτω και καταλήγουν στο έδαφος με τα πόδια άθικτες.

Η πρώτη του εκλογική νίκη ήταν το 1996. Είκοσι επτά χρόνια αργότερα, όμως, η επιβίωσή του στην εξουσία θεωρήθηκε ακόμα πιο επιβλητική, έχοντας προηγουμένως επικρατήσει στο εσωκομματικό μέτωπο και περιθωριοποιώντας τον δεξιό “αποστάτη” Ναφτάλι Μπένετ που τον είχε εγκαταλείψει, συγκυβερνώντας το Εργατικό Κόμμα.

Είναι επικεφαλής του κόμματος Λικούντ από το 1993, με εξαίρεση τα έξι χρόνια που στην κεφαλή του βρέθηκε ο Αριέλ Σαρόν. Χρειάστηκε να επιβεβαιώσει την κυριαρχία του, μετά την αμφισβήτηση που είχε δεχτεί από τον Γκίντεον Σάαρ, τον πρώην υπουργό Εσωτερικών και Παιδείας και άλλα στελέχη μετά την απαγγελία κατηγοριών για διαφορά, κατάχρηση εμπιστοσύνης και απάτη σε τρεις υποθέσεις. Και τα κατάφερε!

Οι κατηγορίες για διαφθορά

Η πολιτική αντοχή που επέδειξε ο Νετανιάχου δεν εξαλείφει τα νομικά του προβλήματα, ούτε τον γλιτώνει από αχαρτογράφητα νερά. Νομικοί εκτιμούν ότι η δίκη του (που αρχικά αναβλήθηκε λόγω πανδημίας) δεν αποκλείεται να κρατήσει χρόνια. Νεότερα δημοσιεύματα διεθνών μέσων αναφέρουν πως διαπραγματεύεται συμφωνία, γεγονός που αν επιβεβαιωθεί θα αποτελέσει μέγιστη πολιτική του ταπείνωση.

Ο γενικός εισαγγελέας Αβιχάι Μάντελμπλιτ, στην επιστολή του προς τον πρόεδρο της Βουλής, είχε παρουσιάσει στο τέλος του 2019 ένα κατηγορητήριο εναντίον του Νετανιάχου, στηριγμένο σε 333 μάρτυρες. Μεταξύ αυτών ήταν επιχειρηματίες, πολιτικά στελέχη και δημόσιοι υπάλληλοι. Ο παντοδύναμος πολιτικός και εν ενεργεία πρωθυπουργός αντιμετωπίζει κατηγορίες για δωροληψία, απάτη και κατάχρηση εμπιστοσύνης σε τρεις χωριστές υποθέσεις.

Μία από αυτές σχετίζεται με την σύζυγό του. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι ο ίδιος και η σύζυγός του Σάρα έλαβαν δώρα από τον Άρνον Μίλχαν, παραγωγό του Χόλιγουντ και Ισραηλινό υπήκοο και από τον Αυστραλό δισεκατομμυριούχο επιχειρηματία Τζέιμς Πάκερ. Το κατηγορητήριο κάνει λόγο για σαμπάνιες και πούρα.

Η Σάρα Νετανιάχου είχε στο παρελθόν κριθεί ένοχη για «προσβλητική και ταπεινωτική» συμπεριφορά απέναντι σε πρώην εργαζόμενο στην πρωθυπουργική κατοικία του Ισραήλ, ο οποίος αποζημιώθηκε με 24.000 λίρες. Η δεύτερη υπόθεση φέρει την κωδική ονομασία “Φάκελος 4.000”. Ο Νετανιάχου κατηγορείται ότι προσπάθησε να διασφαλίσει ευνοϊκή μεταχείριση από τον ενημερωτικό ιστότοπο Walla, με αντάλλαγμα χάρες.

Η τρίτη και τελευταία υπόθεση έχει να κάνει με τον εκδότη της εφημερίδας Yediot Ahronot Άρνον Μόζες. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα υπήρξε κάποιου είδους συναλλαγή για την προνομιακή μεταχείριση του πρωθυπουργού. Όπως προαναφέραμε, ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι έχει πέσει θύμα σκευωρίας των πολιτικών αντιπάλων του και των Μίντια.

Η ζωή του “King Bibi”

Ο σκηνοθέτης Νταν Σαντούρ έχει δημιουργήσει το ντοκιμαντέρ “King Bibi”, το οποίο και καταπιάνεται με τη ζωή του Νετανιάχου. Σε αυτό περιγράφεται η δύσκολη σχέση που διατηρούσε ο πολιτικός με τον πατέρα του καθηγητή Μπενζιόν Νετανιάχου. Γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ το 1949. Είχε δύο ακόμα αδέλφια. Αυτός ήταν ο μεσαίος και λέγεται πως έχει υψηλότατο ΙQ, σχεδόν 180, χωρίς αυτό να έχει ποτέ αποδειχθεί.

Ο πατέρας του ήταν καθηγητής εβραϊκής ιστορίας και το 1963 μετακόμισε με την οικογένειά του στις ΗΠΑ και στη Φιλαδέλφεια. Εκεί εργάστηκε ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο Dropsie. «Χαίρομαι που βρίσκομαι στη Φιλαδέλφεια», είχε δήλωσε ο Μπένιαμιν Νετανιάχου το 1999, όταν είχε απευθυνθεί σε φοιτητές, κατά τη διάρκεια της αποφοίτησής τους από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανίας. «Ένα πολύ καλό μέρος του πνευματικού μου κεφαλαίου αναπτύχθηκε σε αυτήν την πόλη».

Συμμαθητές του τον θυμούνται να ξεχωρίζει: σε μία περίοδο που η συντριπτική πλειονότητα των φοιτητών ήταν ενάντια στον πόλεμο του Βιετνάμ, εκείνος ήταν υπέρ και τον διακατείχε ένας ακραίος συντηρητισμός. Επέστρεψε στο Ισραήλ, αμέσως μετά την αποφοίτησή του. Δεν έκανε τον κόπο να συμμετάσχει καν στην τελετή αποφοίτησής του.

Ο θρύλος του Ιωνάθαν Νετανιάχου

Υπηρέτησε σε επίλεκτη μονάδα των ισραηλινών Ειδικών Δυνάµεων και συµµετείχε σε πολλές αποστολές. Το ίδιο ακριβώς έκανε και μεγαλύτερος αδελφός του. Ο Ιωνάθαν ήταν το καμάρι του πατέρα του, ο οποίος ονειρευόταν σπουδαίο μέλλον για τον πρωτότοκό του. Ήταν πεπεισμένος ότι προοριζόταν για σπουδαία πράγματα.

Με μία έννοια έτσι έγινε, καθώς ακόμα και σήμερα αποτελεί εθνικό ήρωα. Το νήμα της ζωής του, όμως, κόπηκε πρόωρα. Ο συνταγματάρχης Ιωνάθαν ή Ιώνι ήταν ο αρχηγός και ο μοναδικός ένστολος νεκρός της “Επιχείρησης Entebbe”. Στις 27 Ιουνίου του 1976, η Air France 139 απογειώθηκε από το Τελ Αβίβ για το Παρίσι, με ενδιάμεση στάση στην Αθήνα. Εκεί επιβιβάστηκαν τέσσερις τρομοκράτες.

Η αεροπειρατεία εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά την απογείωση από την Αθήνα. Το αεροσκάφος κατευθύνθηκε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Έντεμπε της Ουγκάντα. Εκεί οι αεροπειρατές ενισχύθηκαν με τρεις ακόμα συνεργούς τους και οδήγησαν τους ομήρους στο παλιό κτίριο του αεροδρομίου. Η ισραηλινή κυβέρνηση απάντησε με μία καταδρομική ενέργεια για την απελευθέρωση των ομήρων, γνωστή ως επιχείρηση “Thunderbolt” ή ακόμα πιο γνωστή ως “Επιχείρηση Έντεμπε”. Στέφτηκε με απόλυτη επιτυχία. Από τους 200 κομάντος σκοτώθηκε μόνο ο επικεφαλής συνταγματάρχης Νετανιάχου και από του 104 ομήρους μόνο τρεις.

Όπως όλα τα παράταιρα σε αυτή τη ζωή, ο θάνατος του αδελφού του και η ανάδειξη του σε εθνικό ήρωα έστρωσαν τον πολιτικό δρόμο του Μπένιαμιν Νετανιάχου. Στην πολιτική καριέρα του ευτύχησε να γίνει ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία του Ισραήλ. Η πολιτική του αντοχή είναι μάλλον ένα ευχάριστο νέο για την Αθήνα. Επί ηγεσίας του ενισχύθηκαν οι συμμαχικές σχέσεις με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Εξάλλου, ποιος ξεχνάει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας για τον αγωγό EastMed, το επιστέγασμα της αναβαθμισμένης συνεργασίας; Επιπλέον, αν και το Ισραήλ εξομάλυνε πλέον τις σχέσεις του με την Τουρκία, ο Νετανιάχου είχε κάκιστη χημεία όλα αυτά τα χρόνια με τον πρόεδρο Ερντογάν, γεγονός που εκτιμάται πως δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι