Διπλή γιγαντιαία έκρηξη στη Βηρυτό σε μια εκρηκτική περίοδο (video)

Διπλή γιγαντιαία έκρηξη στη Βηρυτό σε μια εκρηκτική περίοδο (video)

Δεν έχει τέλος ο θρήνος στο Λίβανο, καθώς αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των νεκρών από τις τρομακτικές εκρήξεις που συγκλόνισαν το απόγευμα της Τρίτης το λιμάνι στη Βηρυτό, προκαλώντας τεράστιες καταστροφές σε μεγάλο τμήμα της λιβανικής πρωτεύουσας. Το Ισραήλ έσπευσε από την πρώτη στιγμή να δηλώσει ότι δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις και προσφέρθηκε να βοηθήσει με ιατρικό υλικό.

Την ίδια ώρα ξέσπασε ένα κύμα αλληλεγγύης με πολλά, ευρωπαϊκά κυρίως κράτη, να εκφράζουν την ετοιμότητά τους να βοηθήσουν τη δοκιμαζόμενη αραβική χώρα. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον υπουργό Υγείας του Λιβάνου, Χαμάντ Χασάν, οι νεκροί από τις εκρήξεις είναι τουλάχιστον 73 και οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700. Ο αριθμός των τραυματιών είναι δύσκολο να προσδιοριστεί, καθώς εικάζεται ότι είναι πολλοί εκείνοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε κτίρια.

Όπως ανέφερε πάντως, ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία πολλές εκατοντάδες άνθρωποι. Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI μετέδωσε ότι το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις και γίνονται συνεχείς εκκλήσεις για δωρεά αίματος.

Η έκρηξη στο λιμάνι ήταν τόσο ισχυρή που σχημάτισε ένα “μανιτάρι” καπνού και σκόνης πάνω από την πόλη, ενώ έσπασαν παράθυρα και τζάμια σε μεγάλη ακτίνα από το ωστικό κύμα –ως και 20 χιλιόμετρα, σύμφωνα με αναφορές– και προκλήθηκαν τεράστιες ζημιές σε δεκάδες κτίρια και υποδομές. Άνθρωποι έτρεχαν εδώ και εκεί ουρλιάζοντας, τραυματισμένοι.

Στο λιμάνι, πολλές αποθήκες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και ολόκληρη η περιοχή είναι σπαρμένη με σπασμένα τζάμια, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη μεταφορά θυμάτων. Ένα πλοίο που βρισκόταν αρόδο φλέγεται και αξιωματικός της Αστυνομίας ζήτησε την απομάκρυνση των δημοσιογράφων από το σημείο, καθώς εκφράζονται φόβοι για έκρηξη, λόγω των καυσίμων που μεταφέρει.

Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου απέδωσε την πολύνεκρη έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού σε νιτρικό νάτριο, το οποίο είχε κατασχεθεί από πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο, και αποθηκεύτηκε εκεί. Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ απηύθυνε δραμματική έκκληση για βοήθεια από όλες τις «φίλες και αδελφές χώρες» και δεσμεύτηκε ότι θα αποδοθούν ευθύνες για αυτήν την καταστροφή. «Όσοι ευθύνονται θα πληρώσουν το τίμημα» είπε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του, τονίζοντας πολλές φορές ότι όλα τα δεδομένα για την αποθήκευση εκρηκτικών στο σημείο θα γίνουν γνωστά.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, χαρακτήρισε την έκρηξη «εθνική καταστροφή» παρόμοια με τους βομβαρδισμούς στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι, αναφέροντας ότι είχε ως αποτέλεσμα να επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη. Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που έγινε αισθητή σε πολλές περιοχές της Κύπρου, ενώ σεισμολόγοι στην Ιορδανία ανακοίνωσαν ότι ισοδυναμούσε με σεισμό 4,5 Ρίχτερ.

Ο πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, συγκάλεσε εκτάκτως το Ανώτατο Συμβούλιο Άμυνας και ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ κήρυξε εθνικό πένθος για αύριο, στη μνήμη των θυμάτων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με το Al Arabiya, μεταξύ των τραυματιών είναι και ο γενικός γραμματέας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος Καταέμπ, Ναζάρ Ναζαριάν. Ένα άλλο τοπικό μέσο, το Lebanon24, μετέδωσε μάλιστα ότι ο Ναζαριάν έχει πέσει σε κώμα.

Κύμα αλληλεγγύης προς τη Βηρυτό

Η Κύπρος, πολλές περιοχές της οποίας ένιωσαν για τα καλά την έκρηξη, ήταν η πρώτη χώρα που προσφέρθηκε να βοηθήσει τον λαό του Λιβάνου σε αυτήν την καταστροφή. Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε αρχικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ακολούθησε το Ισραήλ, με την τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ) να μεταδίδει ότι το Τελ Αβιβ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις και τον  υπουργό Εξωτερικών, Γκάμπι Ασκενάζι, να τις αποδίδει πιθανότατα σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς. Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί φήμες για πυραυλική επίθεση στο λιμάνι της Βηρυτού. Παραλλήλως, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντς ανακοίνωσε ότι «το Ισραήλ προσέγγισε τον Λίβανο μέσω διεθνών και διπλωματικών διαύλων και πρόσφερε στη λιβανέζικη κυβέρνηση ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια».

Άμεση ήταν η ανταπόκριση και της Αθήνας, η οποία προσφέρθηκε να συνδράμει μέσω των υπηρεσιών της Πολιτικής Προστασίας. Την αλληλεγγύη και την ετοιμότητα της Ελλάδας εξέφρασε στον πρωθυπουργό του Λιβάνου, Χασάν Ντιάμπ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, και το επανέλαβε με ανάρτησή του στο Twiter και ο πρωθυπουργός. Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές, από την έκρηξη η ελληνική πρεσβεία στο Λίβανο υπέστη μικρές υλικές ζημιές. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωσαν ότι όλο το προσωπικό της πρεσβείας είναι καλά στην υγεία του και ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες πολίτες μεταξύ των νεκρών ή των τραυματιών.

Μετά από επικοινωνία του Μακρόν με τον Λιβανέζο ομόλογό του, Μισέλ Αούν, Γάλλοι διασώστες και εξοπλισμός μεταφέρονται ήδη στον Λίβανο. Συγκλονισμένη από την καταστροφή δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ, όπως και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, τονίζοντας την ετοιμότητα της Γερμανίας και της ΕΕ για την αποστολή άμεσης βοήθειας.

Έτοιμος να συνδράμει δήλωσε και ο Ερντογάν, ενώ η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι, από την πρώτη στιγμή, η διοίκηση Τραμπ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε ότι βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα να προσφέρει «κάθε πιθανή βοήθεια» και ότι δεν έχει πληροφορίες σχετικά με τα αίτια της έκρηξης. Την θερμή συμπαράστασή του στον λαό του Λιβάνου εξέφρασε, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Ζαρίφ, επισημαίνοντς ότι η Τεχεάνη είναι «όπως πάντα, πλήρως προετοιμασμένη να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί». «Μείνε δυνατός, Λίβανε» έγραφε στο μήνυμά του ο ΥΠΕΞ του Ιράν.

Ύποπτος συγχρονισμός

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πληθαίνουν οι αναρτήσεις που εξηγούν ότι οι εκρήξεις δεν είναι συμπτωματικές, αφού μία από αυτές σημειώθηκε κοντά στο σπίτι του τέως πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2005. Για τη δολοφονία κατηγορούνται στη δίκη τέσσερα μέλη της Χεζμπολάχ, και μάλιστα, τις επόμενες ημέρες επίκειται η σχετική απόφαση του Ειδικού Διεθνούς Δικαστηρίου που έχει αναλάβει την υπόθεση.

Οι ύποπτοι δικάστηκαν ερήμην και θεωρείται απίθανο η Χεζμπολάχ να παραδώσει τα μέλη της, στην περίπτωση που καταδικαστούν, όμως μια τέτοια απόφαση θα εντείνει τις εσωτερικές εντάσεις, σε μια περίοδο έντονης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.

Εν τω μεταξύ, ο Λίβανος βιώνει και έντονη πολιτική κρίση. Ο υπουργός Εξωτερικών Νασίφ Χιτί παραιτήθηκε την περασμένη Δευτέρα, επισημαίνοντας τον κίνδυνο «διολίσθησης του Λιβάνου στο να γίνει ένα failed state (=κράτος παρίας)». Η κυβέρνηση Ντιάμπ δέχεται έντονες πιέσεις από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να κάνει “μεταρρυθμίσεις” σε αντάλλαγμα ένα πακέτο “διάσωσης”.

Στις πιέσεις αντιδρούν ο πολιτικός βραχίονας της Χεζμπολάχ και του συντηρητικού κόμματος “Ελεύθερο Πατριωτικό Κίνημα”. Την ίδια στιγμή, η κοινωνία “βράζει” από οργή για το εύρος και το βάθος της διαφθοράς στην πολιτική και τη δημόσια διοίκηση.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι