ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Αιχμή Δένδια για την στάση της ΕΕ στο Σουδάν – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Αιχμή Δένδια για την στάση της ΕΕ στο Σουδάν – Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

Αφίχθησαν προ ολίγου επιπλέον πέντε Έλληνες από το Σουδάν στο Τζιμπουτί, με πτήση ιταλικού στρατιωτικού αεροσκάφους, όπως ανακοίνωσε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. O υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, έχει ευχαριστήσει τον Ιταλό ομόλογό του, Antonio Tajani, για τη βοήθεια που συνεχίζει να παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες απεγκλωβισμού Ελλήνων και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν.

Συνολικά 23 οι ομογενείς μας που έχουν απομακρυνθεί από τη χώρα, με τον Νίκο Δένδια να δηλώνει ότι «ως Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχουμε πάρει καλό βαθμό» όσον αφορά στη συνεργασία των κρατών-μελών της για τον απεγκλωβισμό των ομογενών.

Η δήλωση του Νίκου Δένδια: «Στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα ζητήσω αναλυτική συζήτηση για τα θέματα εκκενώσεως των ευρωπαίων υπηκόων από το Χαρτούν, από το Σουδάν.

Ήδη υπήρξε σχετική μου συζήτηση χθες με τον Ζοζέπ Μπορέλ και δέχτηκε το αίτημά μου. Από εκεί και πέρα θέλω να ευχαριστήσω τον Ζοζέπ Μπορέλ για τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει, όπως και να ευχαριστήσω την υπουργό εξωτερικών της Γαλλίας, Κατρίν Κολονά, την υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ και τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι για τη βοήθεια που έδωσαν για την εκκένωση Ελλήνων υπηκόων από το Χαρτούμ.

Θα ήθελα όμως να πω και κάτι άλλο. Είναι τουλάχιστον αντιφατικό να ψηφίζουμε κείμενα όπως η στρατιωτική πυξίδα και μάλιστα με θριαμβευτικούς τόνους και από εκεί και πέρα να μην μπορούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρά τις προσπάθειες του Ύπατου Εκπροσώπου να μπορούμε να οργανώσουμε μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση εκκένωσης. Η Ευρώπη κρίνεται από τη δυνατότητά της να αντιδράσει στις κρίσεις και σαν Ευρώπη -θέλω να πω- στην κρίση στο Σουδάν δεν έχουμε πάρει πολύ καλό βαθμό».

Οι διεθνείς επιχειρήσεις εκκένωσης που βρίσκονται σε εξέλιξh είναι δεκάδες, ενώ οι μάχες μεταξύ των δύο αντίπαλων σουδανικών δυνάμεων συνεχίζονται και έχουν σχηματιστεί τα πρώτα κύματα προσφύγων στο εσωτερικό του Σουδάν αλλά και στις όμορες χώρες. Η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ισπανία κατάφεραν χθες να κάνουν τις πρώτες επιχειρήσεις εκκένωσης διπλωματών, πολιτών, αλλά και πολιτών άλλων χωρών. Είχαν προηγηθεί ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία και Μεγάλη Βρετανία, που απομάκρυναν το Σάββατο και τα ξημερώματα της Κυριακής το διπλωματικό τους προσωπικό. Ο αριθμός των πολιτών, όμως, είναι πολύ μεγάλος για να απομακρυνθούν άμεσα όλοι οι ξένοι υπήκοοι άμεσα, εάν δεν συναφθεί πραγματική εκεχειρία από τους στρατηγούς Μπουρχάν και Ντάγκλο.

Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από την εικόνα των μαχών. Οι συγκρούσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, ενώ και στο διπλωματικό πεδίο, δεν φαίνεται διάθεση προσέγγισης των δύο στρατηγών. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία αποφάσισαν να ζητήσουν αύριο έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μετά την συζήτηση για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, η επίσημη σουδανική αποστολή στον Οργανισμό, (την εξουσία ασκεί επισήμως στο Σουδάν ο στρατηγός Μπουρχάν) αντιτίθεται σθεναρά στη διεξαγωγή αυτής της συνόδου, ώστε να μην διεθνοποιηθεί το σουδανικό ζήτημα και δοθεί στην Αφρικανική Ένωση και σε άλλες διακυβερνητικούς Οργανισμούς η δυνατότητα να μεσολαβήσουν και να καταλήξουν σε πρόταση πολιτικής διευθέτησης. Το θέμα όμως της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα θεωρείται κατεπείγον και ήδη οι διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για κρίση. Την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας ασκεί αυτό τον μήνα η Ρωσία.

Στο Λουξεμβούργο συνεδριάζει σήμερα το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και θα συζητήσει την κατάσταση στο Σουδάν, με επίκεντρο τις επιχειρήσεις εκκένωσης, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη, όμως σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν ενδείξεις ότι ο συντονισμός εμφανίζει πολλά προβλήματα. «Περίπλοκη», αλλά «επιτυχημένη» χαρακτήρισε την επιχείρηση απομάκρυνσης των Ευρωπαίων πολιτών από το Σουδάν ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος πριν από λίγο στο Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Μπορέλ, πάνω από 1.000 πολίτες χωρών της ΕΕ απομακρύνθηκαν από την περιοχή.

Οι επιχειρήσεις εκκένωσης

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι ένα αεροπλάνο των γαλλικών δυνάμεων έφτασε στο Τζιμπουτί μεταφέροντας Γάλλους πολίτες και πολίτες άλλων χωρών την Κυριακή. Σε αυτή την πρώτη γαλλική επιχείρηση ήταν οι δύο Έλληνες τραυματίες και άλλοι έξι. Η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι πολίτες της έφυγαν από το Χαρτούμ με το γαλλικό αεροπλάνο. Ο γερμανικός στρατός ανακοίνωσε ότι το πρώτο από τα τρία αεροσκάφη αναχώρησε από το Σουδάν με προορισμό την Ιορδανία, με 100 επιβαίνοντες. Η Ιταλία και η Ισπανία έχουν απομακρύνει πολίτες – η ισπανική αποστολή περιελάμβανε πολίτες από την Αργεντινή, την Κολομβία, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Πολωνία, το Μεξικό, τη Βενεζουέλα και το Σουδάν. Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό δήλωσε ότι η κυβέρνησή του απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό της, με επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων.

Σε απόγνωση οι άμαχοι

Από την άλλη απεγνωσμένες είναι οι εκκλήσεις για βοήθεια από πολλούς ξένους φοιτητές -από την Αφρική, την Ασία και τη Μέση Ανατολή- οι οποίοι έχουν επίσης εγκλωβιστεί στο Χαρτούμ, μια πόλη περίπου έξι εκατομμυρίων κατοίκων. Περίπου 10.000 εκτιμάται ότι είναι οι Αιγύπτιοι στο Σουδάν, εκ των οποίων οι μισοί φοιτητές. Άλλοι τόσοι υπολογίζεται ότι είναι οι Αμερικανοί (οι περισσότεροι με διπλή υπηκοότητα). Στις περισσότερες περιοχές του Χαρτούμ οι μάχες μαίνονται ενώ έχουν διακοπεί τα δίκτυα, ηλεκτροδότησης, υδροδότησης καθώς και οι τηλεφωνικές συνδέσεις και το δίκτυο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι οι περισσότεροι από 400 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και χιλιάδες είναι οι τραυματίες, όμως από το Σάββατο έχει σταματήσει η καταμέτρηση. Η Ένωση Γιατρών του Σουδάν δεν έχει δυνατότητα να δώσει νέα στοιχεία, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας ή παρέχουν μόνον υποτυπώδεις πρώτες βοήθειες, ενώ έξω από το Χαρτούμ τα πράγματα είναι χειρότερα καθώς οι δυτικές οργανώσεις που παρείχαν βοήθεια σε απομακρυσμένες περιοχές, αποχωρούν. Ο ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει ότι έως και 20.000 άνθρωποι – κυρίως γυναίκες και παιδιά – έχουν εγκαταλείψει το Σουδάν για να αναζητήσουν ασφάλεια στο Τσαντ, πέρα από τα σύνορα με το Νταρφούρ.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx