ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Έδωσαν στίγμα οι Ταλιμπάν – Έναρξη με Κοράνι, κλείσιμο με αγωγό αερίου

Έδωσαν στίγμα οι Ταλιμπάν – Έναρξη με Κοράνι, κλείσιμο με αγωγό αερίου, slpress

Το στίγμα του τρόπου με τον οποίο προτίθενται να κυβερνήσουν το Αφγανιστάν περιμένουν να δουν πολλοί διεθνείς παίκτες από τους Ταλιμπάν, πριν λάβουν τις οριστικές αποφάσεις τους σχετικά με το νέο καθεστώς. Για την ώρα οι αναφορές, κυρίως των Δυτικών, εστιάζουν στο τι δεν θέλουν να ξαναγίνει στην ασιατική χώρα, ενώ οι ενέργειές τους επικεντρώνονται στην εξασφάλιση της ασφαλούς και χωρίς εμπόδια αποχώρησης των υπηκόων χωρών της Δύσης και όσων επιθυμούν να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Την ώρα πάντως που οι Ταλιμπάν ετοιμάζονταν για την πρώτη συνέντευξή τους, ο πρώτος αντιπρόεδρος του Αφγανιστάν, Αμρουλάχ Σάλεχ, δήλωσε ότι βρίσκεται στη χώρα και ότι είναι ο «νόμιμος υπηρεσιακός πρόεδρος», αφότου ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι εγκατέλειψε τη χώρα. Σημειώνεται, ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα ο Σάλεχ, σε συνάντηση υπό την προεδρία του Γάνι για την ασφάλεια στη χώρα, είχε δηλώσει υπερήφανος για τον αφγανικό στρατό και είχε υπερτονίσει ότι η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να αντισταθεί στους Ταλιμπάν.

Απόπειρα αντίστασης  

Ο στρατός όμως όχι απλώς δεν κούνησε δάχτυλο κατά των Ταλιμπάν, αλλά πολλοί στρατιωτικοί έφυγαν με τα αεροπλάνα στο Τατζικιστάν και οι ισλαμιστές αντάρτες έχουν καταλάβει ήδη σχεδόν όλη τη χώρα και φυσικά την πρωτεύουσα Καμπούλ. Ο Σάλεχ πάντως, ο οποίος σε μια σειρά τουίτ τόνιζε ότι είναι «μάταιο» να τσακωθεί με τον Μπάιντεν για την απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων, κάλεσε τους Αφγανούς σε αντίσταση κατά των Ταλιμπάν. Οι Αφγανοί πρέπει να δείξουν ότι το Αφγανιστάν «δεν είναι Βιετνάμ και ότι οι Ταλιμπάν δεν είναι ούτε καν Βιετκόνγκ» είπε με αφορμή εικόνες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ που θύμιζαν την αποχώρηση των Αμερικανών από την Σαϊγκον το 1975.

Ο Σάλεχ, ο οποίος δεν αποκάλυψε σε ποια περιοχή του Αφγανιστάν είναι, άφησε αιχμές για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι «οι άχρηστες προειδοποιήσεις έχουν τελειώσει» και με αναφορές στον ηγέτη της Βόρειας Συμμαχίας, Άχμαντ Σαχ Μασούντ, ο οποίος δολοφονήθηκε από δύο μέλη της Αλ Κάιντα λίγο πριν τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2011 στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υποκύψει στους τρομοκράτες Ταλιμπάν».

Η συνέντευξη Τύπου των Ταλιμπάν

Την ώρα πάντως που ο αντιπρόεδρος του Γάνι προσπαθεί μάλλον να δει αν υπάρχει η δυναμική να προβληθεί αντίσταση στους Ταλιμπάν, κάτι που δεν φάνηκε το προηγούμενο διάστημα όταν μεγάλες πόλεις, ακόμη και η Καμπούλ,  έπεφταν αμαχητί, οι ηγέτες της ισλαμικής οργάνωσης ετοιμάζονταν για την πρώτη συνέντευξη Τύπου. Στην έναρξή της μάλιστα, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάγγειλε αποσπάσματα από το Κοράνι για να προσθέσει στη συνέχεια ότι το Ισλαμικό Εμιράτο, όπως αποκαλούν πλέον το Αφγανιστάν δεν κρατά κακία σε κανέναν και «δεν θέλει κανέναν εσωτερικό ή εξωτερικό εχθρό».

Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν αναφέρθηκε και στο θέμα των γυναικών, τονίζοντας ότι το Ισλαμικό Κράτος δεσμεύεται υπέρ των δικαιωμάτων τους και προκαταλαμβάνοντας ότι «θα είναι ευτυχείς να ζουν εντός του πλαισίου του ισλαμικού νόμου (σαρία)». Είπε επίσης ότι οι γυναίκες του Αφγανιστάν έχουν δικαιώματα και θα είναι σε θέση να επωφεληθούν από αυτά τα δικαιώματα. «Έχουν το δικαίωμα να μετέχουν στην εκπαίδευση, στην υγεία και σε άλλους τομείς», τόνισε. Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, εξέφρασε πάντως τη βαθιά ανησυχία του για την κατάσταση στο Αφγανιστάν, επικαλούμενος εγκλήματα και εκτελέσεις για αντεκδίκηση, τα οποία μπορεί να στοιχειοθετούν παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, δήλωσε επίσης ότι στο εξής το Αφγανιστάν θα είναι μια χώρα χωρίς ναρκωτικά, ενώ επανέλαβε τις διαβεβαιώσεις του προς την διεθνή κοινότητα ότι το έδαφος της χώρας του δεν θα χρησιμοποιηθεί εναντίον κανενός. Παραλλήλως οι Ταλιμπάν έδωσαν εγγυήσεις στον ΟΗΕ ότι μπορεί να συνεχιστεί το έργο της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως ανέφερε ο συντονιστής ανθρωπιστικών υποθέσεων για το Αφγανιστάν Ραμίζ Αλακμπάροφ.

Την ίδια ώρα, στην Ντόχα του Κατάρ, ο εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου των Ταλιμπάν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η μπούρκα δεν θα είναι υποχρεωτική για τις γυναίκες, καθώς «υπάρχουν διαφορετικά είδη μαντίλας». Δεν διευκρίνισε, ωστόσο, ποια άλλα είδη χιτζάμπ (μαντίλα) θα είναι αποδεκτά, ενώ σε ότι αφορά τη μόρφωση των γυναικών επανέλαβε ότι χιλιάδες σχολεία στις περιοχές που ελέγχει η ισλαμική οργάνωση παραμένουν ανοικτά. Σημειώνεται ότι στο διάστημα 1996-2001 που οι Ταλιμπάν κυβερνούσαν στο Αφγανιστάν, τα σχολεία θηλέων ήταν κλειστά, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν και να ταξιδέψουν, ενώ ήταν υποχρεωμένες να φορούν δημοσίως μπούρκα.

Νωρίτερα, ο επίσημος εκπρόσωπος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Ταλιμπάν με έδρα το Κατάρ, Μοχαμάντ Σοχάιλ Σαχίν, μιλώντας στο βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο Sky News, τόνισε ότι το κίνημά τους θεωρεί ότι είναι αναγκαία μια διεθνής διάσκεψη για την παροχή οικονομικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, αφού η χώρα θα χρειαστεί βοήθεια, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Δήλωσε επίσης ότι το κίνημα των Ταλιμπάν ενδιαφέρεται για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου TAPI, ο οποίος θα διέρχεται από το Τουρκμενιστάν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και την Ινδία, αλλά και για την υλοποίηση άλλων σημαντικών έργων υποδομής.

Πως αντιδρά η Δύση

Εντωμεταξύ επέστρεψε στη χώρα και ο συνιδρυτής και δεύτερος στην ιεραρχία των Ταλιμπάν, μουλάς Αμπντούλ Γάνι Μπαραντάρ, οοποίος διεύθυνε μέχρι πρότινος το πολιτικό γραφείο του κινήματος στο Κατάρ. Την ίδια ώρα, η Δύση προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτή την αερογέφυρα για την απομάκρυνση διπλωματών δυτικών χωρών, αλλά και Αφγανών που θέλουν να εγκαταλείψουν τη χώρα. Σε αυτήν την αναγκαιότητα αναφέρθηκε και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ μετά την έκτακτη σύνοδο, σε επίπεδο πρέσβεων, των χωρών μελών της Συμμαχίας.

Εκφράζοντας τη βαθιά λύπη του για όσα εκτυλίσσονται στη χώρα, ο Γενς Στολτενμπεργκ τόνισε ότι «το ΝΑΤΟ εργάζεται όλο το εικοσιτετράωρο για να διατηρήσει τις δραστηριότητες στο αεροδρόμιο της Καμπούλ», συμπληρώνοντας ότι οι εκεί δραστηριότητες επανεκκινούν σταδιακά. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι Ταλιμπάν πρέπει να σεβαστούν και να διευκολύνουν την ασφαλή αποχώρηση όλων όσων επιθυμούν να φύγουν», τονίζοντας ότι το αεροδρόμιο, οι δρόμοι και η διέλευση των συνόρων πρέπει να είναι ανοιχτά. Πρόσθεσε πάντως ότι θα «πρέπει να γίνει από όλους μια προσπάθεια για να αποφευχθεί μία νέα ροή μεταναστών και προσφύγων».

Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση είχε αναφέρει ότι οι Ταλιμπάν εμποδίζουν την πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ στους Αφγανούς που θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Αφορμή ήταν ότι το πρώτο αεροπλάνο που έστειλε το Βερολίνο, έφυγε από την Καμπούλ έχοντας παραλάβει μόνον επτά Αφγανούς υπηκόους. Η γερμανική κυβέρνηση υπολογίζει σε περίπου 2.500 τους ντόπιους υπαλλήλους, με τις οικογένειές τους, που εργάστηκαν με τα γερμανικά στρατεύματα ή την πρεσβεία και πρέπει να φύγουν από τη χώρα.

Σύμφωνα με γερμανικές υπηρεσίες, αν σε αυτούς προστεθούν περίπου 2.000 μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων ή μέλη μη κυβερνητικών οργανώσεων, που είναι υποψήφια για αποχώρηση, με τις οικογένειές τους, τότε ο αριθμός φθάνει τους 10.000 ανθρώπους. Ένα δεύτερο γερμανικό αεροσκάφος που μπόρεσε να απογειωθεί σήμερα από την Καμπούλ μετέφερε 125 ανθρώπους, ανάμεσά τους και Αφγανοί. Τις δυσκολίες πρόσβασης στο αεροδρόμιο της Καμπούλ ανέφερε ως βασική πρόκληση στην επιχείρηση απομάκρυνσης των Γάλλων υπηκόων και του αφγανικού προσωπικού και η υπουργός Άμυνας της Γαλλίας, Φλοράνς Παρλί.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι