ΘΕΜΑ

Υποψίες σαμποτάζ στους αγωγούς Νord Stream – Νέα σπέκουλα με τις τιμές

Υποψίες σαμποτάζ στους αγωγούς Νord Stream - Νέα σπέκουλα με τις τιμές,

Ένα νέο επεισόδιο στις σχέσεις της ΕΕ με την Ρωσία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, με επίκεντρο τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 που καταλήγουν στη Γερμανία, μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και από την Δευτέρα παρουσιάζουν διαρροές. Οι αγωγοί ήταν εκτός λειτουργίας –ο Nord Stream 2 δεν λειτούργησε ποτέ και ο Νord Stream 1 έκλεισε από τις αρχές Σεπτεμβρίου για επισκευές και δεν ξανάνοιξε. Είναι όμως γεμάτοι -για λόγους σταθεροποίησης της πίεσης- και η διαρροή σε τρία σημεία, θεωρήθηκε ύποπτη από τις γερμανικές αρχές, που άφησαν αιχμές κατά της Μόσχας ακόμη και για σαμποτάζ, ενώ στο ίδιο ύφος οι ρωσικές αρχές αφήνουν υπόνοιες κατά του Βερολίνου.

Οι διαρροές είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθούν κατά 20% οι τιμές του φυσικού αερίου και ταυτόχρονα την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας, με αλληλοκατηγορίες ως προς το τί έγινε στα σημεία διαρροής των υποθαλάσσιων αγωγών. Σήμερα οι τιμές συνέχισαν την ανοδική πορεία, 12% έως τώρα, καθώς ανακοινώθηκε από τη Μόσχα και μείωση στο μισό του φυσικού αερίου και του πετρελαίου από τη Σαχαλίνη.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της περιοχής, Βαλέρι Λιμανένκο, μειώνεται στο μισό η εξόρυξη πετρελαίου στη Σαχαλίνη, στη ρωσική Άπω Ανατολή. Ο σταθμός Σαχαλίν 1 θα δώσει φέτος 4,2 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου και όχι 8,9 όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, ενώ ανεστάλη από τις 16 Σεπτεμβρίου η εξόρυξη φυσικού αερίου.

Η απόφαση αυτή σχετίζεται με την ανακοίνωση αποχώρησης της αμερικανικής εταιρείας Exxon Neftgas Ltd από το σχήμα. Η αμερικανική εταιρεία κατέχει το 30% των μετοχών και θα έπαιρνε ανάλογο ποσοστό από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, ενώ 20% κατέχει η ιαπωνική Sodeco η οποία επίσης ετοιμάζεται να αποχωρήσει. Άλλο ένα 20% κατέχει η ινδική εταιρεία ONGC η οποία παραμένει όπως και η ρωσική Rosneft με 20% και η παραγωγή θα περιοριστεί σε αυτό το ποσοστό 20+20% για τη Ρωσία και την Ινδία. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.

Οι Nord Stream

Οι δύο διαρροές στους αγωγούς Nord Stream καταγράφονται στα χωρικά ύδατα της Δανίας και η μία της Σουηδίας. Βολές κατά της Μόσχας εξαπέλυσαν και οι ΗΠΑ. Η Ναυτιλιακή Αρχή της Σουηδίας εξέδωσε προειδοποίηση για δύο διαρροές στον αγωγό Nord Stream 1, την Δευτέρα που εντοπίστηκε διαρροή στον κοντινό αγωγό Nord Stream 2. O διευθυντής του σουηδικού σεισμολογικού ινστιτούτου, Μπιέρν Λουντ, περιέγραψε δύο υποθαλάσσιες εκρήξεις, μία στις 2 τα ξημερώματα της Δευτέρας και μία στις 7 τα ξημερώματα της Δευτέρας, εκ των οποίων η σφοδρότερη αποτυπώθηκε στους σεισμογράφους ως δόνηση 2,3 βαθμών της κλίμακας Pίχτερ. Η Δανία αποφάσισε επίσης να περιορίσει τη ναυσιπλοΐα και να επιβάλει μια μικρή ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, πάνω από τη συγκεκριμένη περιοχή. Πληροφορίες σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο επίθεσης στο υποθαλάσσιο δίκτυο φυσικού αερίου και αυτή τη στιγμή οι γερμανικές, οι δανικές και οι σουηδικές αρχές ερευνούν όλα τα περιστατικά, σημειώνει το BBC.

Η πιθανότητα βλάβης που προκαλεί διαρροή, λόγω κακής συντήρησης ή

δυσλειτουργίας, είναι ούτως ή άλλως σπάνια, λέει από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία των αγωγών. Η πιθανότητα ατυχήματος, λόγω μιας κατολίσθησης θεωρητικά δεν μπορεί να αποκλειστεί, αλλά δεν έχουν εντοπιστεί από τα γεωλογικά ινστιτούτα ενδείξεις για αυτό. Ούτε είναι πιθανόν να καταστραφεί ο αγωγός από τη δραστηριότητα ψαράδων ή από πρόσκρουση υποβρυχίοu. Σύμφωνα με το Spiegel διερευνώνται όλα τα ενδεχόμενα και στα σημεία της διαρροής έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες από εξειδικευμένα συνεργεία. Το βάθος στις περιοχές αυτές είναι περίπου 70 μέτρα και σύντομα αναμένονται οι πρώτες επίσημες αναφορές για το πως έχει η κατάσταση.

«Οι πολλαπλές υποθαλάσσιες διαρροές σημαίνουν ότι κανένας από τους αγωγούς δεν θα παραδώσει πιθανό αέριο στην ΕΕ τον ερχόμενο χειμώνα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας», εκτίμησε το ινστιτούτο Eurasia Group.

Καρφιά από ΕΕ και ΗΠΑ σε Μόσχα

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εικασίες. «Παρακολουθούμε τις εξελίξεις πολύ στενά», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, σημειώνοντας ότι «αυτό δεν έχει επηρεάσει ακόμη την ασφάλεια του εφοδιασμού μας». Σε δολιοφθορά απέδωσε τις διαρροές στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2 η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει η «ισχυρότερη δυνατή απάντηση» σε περίπτωση επιθέσεων σε ενεργειακές υποδομές της Ευρώπης. «Μίλησα με την πρωθυπουργό της Δανίας Μέττε Φρεντέρικσεν για τις ενέργειες δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream» σημείωσε μέσω Twitter η Φον ντερ Λάιεν.

 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι οι διαρροές ερευνώνται και οι πρώτες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδεχομένως να ήταν το αποτέλεσμα σαμποτάζ. Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως οι διαρροές που εντοπίστηκαν στους αγωγούς Nord Stream δεν θα έχουν σημαντική επίδραση στην ενεργειακή ανθεκτικότητα της Ευρώπης. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν επιβεβαιώσει ακόμη αρχικές αναφορές ότι οι διαρροές μπορεί να είναι το αποτέλεσμα επίθεσης ή δολιοφθοράς, ωστόσο τόνισε ότι αν οι διαρροές οφείλονται σε δολιοφθορά, αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον κανενός.

Καρφιά και από Μόσχα

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, θεώρησε «πιθανό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς» και τόνισε ότι «οι διαρροές θα επηρεάσουν την ενεργειακή ασφάλεια ολόκληρης της Ευρώπης». H εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Ζαχάροβα, κατηγόρησε τον υπουργό Εξωτερικών της Πολωνίας, Σικόρσκι, ο οποίος με ανάρτησή του έκανε λόγο για σαμποτάζ, προσθέτοντας όμως ότι τελικά αυτό θα είναι υπέρ της ενεργειακής απεξάρτησης της Γερμανίας και της ΕΕ από τη Ρωσία. Σε δηλώσεις του ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρούσκο τόνισε ότι η Μόσχα είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει στις έρευνες για τις θεωρούμενες από τη Δύση δολιοφθορές στους αγωγούς αερίου που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι