ΔΙΕΘΝΗ

Εκατό Γάλλοι βουλευτές ζητούν προστασία των Κούρδων της Συρίας

Εκατό Γάλλοι βουλευτές ζητούν προστασία των Κούρδων της Συρίας,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Εκατόν δύο (102) Γάλλοι βουλευτές καταγγέλλουν τις επιθέσεις της Τουρκίας κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας, σε άρθρο που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας Le Journal du Dimanche.

«Καθώς η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν πολλαπλασιάζει τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία, ο Ταγίπ Ερντογάν, στη σκιά της παγκόσμιας συγκίνησης, σχεδιάζει να εξαπολύσει μια ακόμη αιματηρή επίθεση κατά των Κούρδων της βόρειας Συρίας», τονίζουν οι βουλευτές.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τους 102 βουλευτές (η γαλλική Εθνοσυνέλευση έχει 348 μέλη) «επωφελείται από την θέση της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της σύγκρουσης στην Ουκρανία για να λάβει τη λευκή επιταγή από την Ατλαντική Συμμαχία προκειμένου να εντείνει τις επιθέσεις του στη βόρεια Συρία», εκτιμούν οι βουλευτές της Ανυπότακτης Γαλλίας (LFI/ριζοσπαστική αριστερά), σοσιαλιστές, οικολόγοι αλλά και κάποιοι από τους Ρεπουμπλικανούς (LR/δεξιά) και από το κόμμα του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν.

«Οι δυτικές χώρες δεν πρέπει πλέον να στρέφουν αλλού το βλέμμα», δηλώνουν οι αιρετοί αυτοί που καλούν τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να εγγυηθούν την προστασία των Κούρδων μαχητών και των ενώσεών τους που βρίσκονται στο ευρωπαϊκό έδαφος». Καλούν επίσης τη Γαλλία να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για «να κηρύξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στη βόρεια Συρία και να θέσει τους Κούρδους της Συρίας υπό διεθνή προστασία». Ζητούν επίσης η Αυτόνομη Διοίκηση Βόρειας και Ανατολικής Συρίας (Aanes) να έχει διεθνή αναγνώριση.

Συνεχίζονται οι τουρκικές επιθέσεις

Ο Ερντογάν απειλεί με νέα στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων στη βόρεια Συρία, προκειμένου να δημιουργήσει μια “ασφαλή ζώνη” σε βάθος 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα, για να απωθήσει, όπως δηλώνει, τις τρομοκρατικές δυνάμεις. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν καθημερινά τους βομβαρδισμούς σε περιοχές της Συρίας και του Ιράκ, κατά κουρδικών θέσεων, χωρίς να διευκρινίζουν τις ακριβείς τοποθεσίες. Παράλληλα το τουρκικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει σχεδόν σε καθημερινή βάση αριθμό θυμάτων μελών του  PKK και του YPG, συσχετίζοντας τις δύο οργανώσεις κατά την πάγια πρακτική της Άγκυρας.

Κατά μίας εισβολής από την Τουρκία έχουν ταχθεί σε δηλώσεις τους και οι ηγέτες της Ρωσίας και του Ιράν, Πούτιν και Ραϊσί, στην τριμερή συνάντηση που έγινε στην Τεχεράνη, όπου και εκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας έθεσε το σχέδιο δημιουργίας “ζώνης ασφαλείας” στη Συρία.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι