ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανησυχία για τo φράγμα Κakhovka από τις εκρήξεις στην Χερσώνα

Εκρήξεις στη Χερσώνα - Έκκληση Ζελένσκι να μην ανατιναχτεί το φράγμα,

Βομβαρδισμοί στην Χερσώνα, μέσα στην πόλη αλλά και σε κωμοπόλεις της περιοχής, αναφέρουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων αλλά και η ουκρανική πλευρά, χωρίς να δίνονται κάποιες πληροφορίες για την εξαγωγή συμπερασμάτων, εάν έχουν αρχίσει μάχες εκ του σύνεγγυς στην περιοχή. Εν τω μεταξύ σήμερα είχαν νέα επικοινωνία οι υπουργοί Άμυνας των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Λόιντ Όστιν και Σεργκέι Σοϊγκού, χωρίς να αναφερθούν λεπτομέρειες γύρω από την συνομιλία τους. Η προηγούμενη συνομιλία τους ήταν τον περασμένο Μάιο. 

Σύμφωνα με την ρωσική πλευρά και το πρακτορείο RIA Novosti οι ρωσικές δυνάμεις της Χερσώνας ετοιμάζονται για μεγάλη μάχη και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής διοικητής της περιοχής της Χερσώνας Kirill Stremousov στο κανάλι Telegram «η πόλη θα γίνει φρούριο».

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Σήμερα προετοιμάζουμε την πόλη της Χερσώνας για προστασία από επίθεση και είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας μέχρι το τέλος. Καθήκον μας είναι να σώσουμε ανθρώπους και να προστατεύσουμε την πόλη», ανέφερε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του. Τα ουκρανικά στρατεύματα πρόσθεσε ο Στρεμούσοφ συγκεντρώνουν δυνάμεις στις κατευθύνσεις της Χερσώνας και της Ζαπορίζια για μια επίθεση μεγάλης κλίμακας.

Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο νέος διοικητής των ρωσικών δυνάμεων, στρατηγός Σεργκέι Σουροβικίν, οι εκθέσεις των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν ότι το Κίεβο θα χρησιμοποιήσει απαγορευμένες μεθόδους πολέμου στην περιοχή της Χερσώνας. Γίνεται λόγος για προετοιμασία ενός μαζικού πυραυλικού πλήγματος στο φράγμα του υδροηλεκτρικού σταθμού Kakhovka στον ποταμό Δνείπερο. Ο Σουροβίκιν χαρακτήρισε την κατάσταση στη Χερσώνα «δύσκολη επικίνδυνη για τους άμαχους κατοίκους της» και γι’ αυτό έχει ξεκινήσει οργανωμένη επιχείρηση εκκένωσης.

Η εικόνα από το Κίεβο

Από την άλλη τα ουκρανικά δίκτυα αναμετέδωσαν εικόνες που πήραν από τα social media και δείχνουν σε μία κατασκότεινη περιοχή εκρήξεις ενώ ακούγονται συνεχείς κρότοι, χωρίς όμως να είναι δυνατή η επιβεβαίωση από τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Εκρήξεις αναφέρθηκαν και σε άλλες περιοχές κοντά στη Χερσώνα.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απηύθυνε σήμερα το βράδυ έκκληση προς τον ΟΗΕ και την ΕΕ να στείλουν παρατηρητές στο μεγάλο φράγμα του Δνείπερου Kakhovka, κοντά στη Χερσώνα, εκφράζοντας φόβους ότι οι Ρώσοι θα το ανατινάξουν. Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ουκρανία και εξυπηρετεί τις ανάγκες υδροηλεκτρικού σταθμού αλλά και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια.

Σύμφωνα με το Κίεβο ο ρωσικός στρατός έχει παγιδεύσει με εκρηκτικά το φράγμα και εάν αυτό ανατιναχτεί η καταστροφή που θα προκληθεί στην ευρύτερη περιοχή θα είναι τεράστια. Κατά το μήνυμα Ζελένσκι τουλάχιστον 80 πόλεις και κωμοπόλεις θα καταστραφούν από πλημμύρα. To Kakhovka είναι το 6ο και μεγαλύτερο φράγμα στο Δνείπερο. Η κατασκευή του φράγματος ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 1950 και ο υδροηλεκτρικός σταθμός τέθηκε σε λειτουργία τον Οκτώβριο του 1956. Λειτουργεί από την Ukrhydroenergo και η δυναμικότητα του σταθμού είναι 357 MW.

Η εκτίμηση Γερμανού εμπειρογνώμονα

Σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα Κάρλο Μασάλα, καθηγητή της Ανώτατης Στρατιωτικής Σχολής του

Μονάχου, η ανατίναξη του φράγματος θα προκαλέσει καταστροφή ανάλογη με έναν πυρηνικό πύραυλο. Στο σημερινό podcast του για την Ουκρανία, το 68ο κατά σειρά, στο γερμανικό περιοδικό Stern ο Μασάλα αναφέρει ότι «οι πλημμύρες θα διευκόλυναν ενδεχομένως την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων κατά μήκος του γιγαντιαίου ποταμού Δνείπερου, όμως, η καταστροφή θα ήταν τεράστια όπως και το σοκ σε όλο τον κόσμο. Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί εκεί έχει συνέπειες παρόμοιες με τη χρήση ενός πυρηνικού όπλου», εκτίμησε ο Μασάλα.

Δήλωση “αίνιγμα” από Πεσκόφ

Σε ότι αφορά το μυστήριο γύρω από τις εκτεταμένες και ίσως ανεπανόρθωτες ζημιές στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 υποδαυλίζει η Μόσχα, καθώς ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε  ότι «οι Ευρωπαίοι θα εκπλαγούν όταν μάθουν την αλήθεια για τις εκρήξεις τον περασμένου μήνα που προκάλεσαν τις διαρροές στους δύο αγωγούς».

Ο Πεσκόφ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το RIA Novosti ότι η Μόσχα εργάζεται «εντατικά για να συμπεριληφθεί στην έρευνα», την οποία είχε χαρακτηρίσει προ ημερών «μεροληπτική για να φορτώσει την ευθύνη στη Ρωσία». Γίνονται προσπάθειες μέσω διπλωματικών διαύλων να μπει και η Ρωσία στις έρευνες είπε ο Πεσκόφ, αλλά ερωτηθείς ποιο είναι το αποτέλεσμα, παραδέχθηκε ότι «μέχρι στιγμής, συναντούν έναν τοίχο απροθυμίας για να ριχτεί από κοινού φως στην αλήθεια, κάτι που σίγουρα θα εκπλήξει περισσότερες από μία ευρωπαϊκές χώρες αν δημοσιοποιηθεί», είπε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. «Ούτε οι Γερμανοί, ούτε οι Σουηδοί, ούτε οι Δανοί μοιράζονται πληροφορίες μαζί μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Η έκδοση του πορίσματος των χωρών που διεξάγουν την έρευνα, (κατά βάση η Γερμανία με την συνεργασία της Δανίας και της Σουηδίας καθώς οι διαρροές σημειώθηκαν σε χωρικά ύδατα των δύο τελευταίων χωρών, αλλά οι αγωγοί είναι κατασκευασμένοι από τη Γερμανία και τη Ρωσία), είναι θέμα ημερών. Τι θα γίνει στη συνέχεια, θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο του πορίσματος και την πολιτική βούληση της κυβέρνησης Σολτς. Τόσο το Βερολίνο, όσο και οι κυβερνήσεις της Δανίας και της Σουηδίας είχαν κάνει εξαρχής λόγο για ενδεχόμενο σαμποτάζ, δείχνοντας προς την πλευρά της Μόσχας.

Και η Ρωσία από την πλευρά της έκανε λόγο για σαμποτάζ και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τις διαρροές στις 12 Οκτωβρίου μια «πράξη διεθνούς τρομοκρατίας» προς όφελος των ΗΠΑ, της Πολωνίας και της Ουκρανίας Η ρωσική διπλωματία κάλεσε μάλιστα τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να ξεκαθαρίσει εάν ευθύνεται η χώρα του για τις εκρήξεις.

Τί έδειξαν οι υποβρύχιες λήψεις

Τα πρώτα υποβρύχια πλάνα από τις ζημιές στους Νοrd Sream 1 και 2 που δημοσιεύτηκαν από τη σουηδική εφημερίδα Expressen, δείχνουν εκτεταμένη καταστροφή σε μήκος 50 μέτρων στον 1 και λίγο μικρότερο στον 2. Το βίντεο που ελήφθη από υποβρύχιο drone, δείχνει σημαντικές ζημιές στον αγωγό φυσικού αερίου. Φαίνεται επίσης ότι σε ορισμένα σημεία του σωλήνα υπάρχουν ρωγμές, ενώ σε άλλα το μέταλλο έχει παραμορφωθεί σημαντικά. Κατά τους ειδικούς που σχολίασαν τις εικόνες στα τηλεοπτικά δίκτυα της Σουηδίας, μόνον από πολλή μεγάλη έκρηξη θα μπορούσαν να προκληθούν τόσο εκτεταμένες ζημιές.

Οι πρώτες διαρροές εντοπίστηκαν στις 17 Οκτωβρίου από τη σουηδική ακτοφυλακή και στη συνέχεια διαπιστώθηκε και δεύτερη διαρροή από την δανέζικη ακτοφυλακή. Οι αγωγοί έχασαν όλο το φυσικό αέριο, μέσα σε 10 ημέρες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι