Έγκλημα πολέμου στην Καχόβκα λέει ο Ζελένσκι – Το Κίεβο δείχνει ο Πεσκόφ
06/06/2023Ο ουκρανικός στρατός κατηγόρησε τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πως ανατίναξαν το φράγμα στην Καχόβκα της περιφέρειας Χερσώνας στη νότια Ουκρανία, ενώ η ρωσική διοίκηση της περιοχής έκανε λόγο τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών. Το βέβαιο είναι ότι έχει αρχίσει να πλημμυρίζει η γύρω περιοχή και δεκάδες οικισμοί και χωριά εκκενώνονται, ενώ εκφράζονται φόβοι για τις συνέπειες της καταστροφής στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια του οποίου οι δεξαμενές ψύξης υδροδοτούνται από το φράγμα Νόβα Καχόβκα.
Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς του Κιέβου μετά την εν μέρει καταστροφή υδροηλεκτρικού φράγματος στην Χερσώνα, περιφέρεια που τελεί εν μέρει υπό την κατοχή των ρωσικών δυνάμεων στη νότια Ουκρανία. «Πρόκειται αναμφίβολα για μια εσκεμμένη πράξη δολιοφθοράς της ουκρανικής πλευράς, η οποία σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε με εντολή του Κιέβου», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ότι απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες των ουκρανικών αρχών που επιρρίπτουν στη Μόσχα την ευθύνη για την ρήξη του φράγματος της Καχόβκα. «Όλη την ευθύνη τη φέρει το καθεστώς του Κιέβου», επέμεινε ο Πεσκόφ, προσθέτοντας ότι «ένας από τους στόχους αυτής της ενέργειας ήταν να στερήσουν το νερό από την Κριμαία», την χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014.
Λίγο νωρίτερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι «στις 02:50, Ρώσοι τρομοκράτες διενήργησαν εσωτερική πυροδότηση των δομών του υδροηλεκτρικού φράγματος Καχόβκα. Περίπου 80 οικισμοί είναι στη ζώνη των πλημμυρών» και πρόσθεσε: «Κάνουμε τα πάντα για να σώσουμε τους ανθρώπους, συμφωνήθηκε δέσμη διεθνών μέτρων και μέτρων ασφαλείας προκειμένου η Ρωσία να λογοδοτήσει για αυτή την τρομοκρατική επίθεση». Ως ένδειξη ότι ανατινάχτηκε από μέσα ανέφερε ότι στο Δνείπερο έπεσαν 150 τόνοι λαδιού από το μηχανοστάσιο.
Οι αναφορές των πρακτορείων
Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, το φράγμα Νόβα Καχόβκα έχει καταστραφεί εν μέρει και η περιοχή πλημμυρίζει. Το RIA μετέδωσε από την πλευρά του επικαλούμενο τον δήμαρχο της ρωσικής διοίκησης ότι το ανώτερο τμήμα του φράγματος καταστράφηκε από ουκρανικό βομβαρδισμό. Το Κίεβο έκανε λόγο για ανατίναξη του φράγματος από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής. Η διοίκηση νότιου τομέα των ουκρανικών ένοπλων δυνάμεων ανέφερε πως «η έκταση της καταστροφής, η ταχύτητα και ο όγκος του νερού και οι περιοχές που είναι πιθανό να πλημμυρίσουν τελούν υπό διευκρίνιση».
Το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε όλους όσους βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη να απενεργοποιήσουν όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, να πάρουν έγγραφα και είδη πρώτης ανάγκης και να φροντίσουν τους αγαπημένους και τα κατοικίδια ζώα. Σύμφωνα με το υπουργείο, η επικίνδυνη ζώνη περιλαμβάνει τα χωριά Mykolaivka, Olhivka, Liovo, Tiahynka, Poniativka, Ivanivka, Tokarivka, Poniativka, Prydniprovske, Sadove και την περιοχή Korabel της Χερσώνας.
«Εμπιστευτείτε την αστυνομία, τους διασώστες και τους υπερασπιστές μας», ανέφερε το Κίεβο στην ανακοίνωσή του. Ο στρατός της Ουκρανίας κατηγόρησε τη Ρωσία για την καταστροφή του φράγματος, ενώ ένας ανώτερος αξιωματούχος που εγκαταστάθηκε από τη Ρωσία δήλωσε ότι η καταστροφή ήταν μια σοβαρή τρομοκρατική επίθεση. Το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια δεν αντιμετωπίζει για την ώρα κίνδυνο διακοπής υδροδότησης. Το φράγμα είναι το μεγαλύτερο που υπάρχει στην Ουκρανία και εξυπηρετεί τις ανάγκες υδροηλεκτρικού σταθμού αλλά και του πυρηνικού σταθμού Ζαπορίζια.
Ο δήμαρχος της Nova Kakhovka Vladimir Leontiev δήλωσε ότι η επίθεση στο φράγμα ήταν «μια σοβαρή τρομοκρατική
επίθεση», ανέφερε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. «Γύρω στις 2 π.μ. υπήρξαν αρκετές επαναλαμβανόμενες απεργίες στον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, οι οποίες κατέστρεψαν τις βαλβίδες πύλης, όπως ονομάζονται στην κοινή γλώσσα. Ως αποτέλεσμα, το νερό από τη δεξαμενή Kakhovka άρχισε να χύνεται ανεξέλεγκτα σε κάποια σημεία», δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής διοίκησης Βλαντιμίρ Λεοντίεφ. Δεν υπάρχει ακόμη ανάγκη εκκένωσης της Nova Kakhovka, πρόσθεσε, αν και Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι εκκενώσεις γύρω από το φράγμα έχουν ήδη αρχίσει.Κίνδυνος μεγάλης καταστροφής
Η καταστροφή του φράγματος θα μπορούσε να έχει σοβαρές συνέπειες. Άμεσα, οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά αντιμετωπίζουν τώρα την πιθανότητα εκτεταμένων πλημμυρών. Οι αρχές στη Χερσώνα, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά, προειδοποίησαν τους κατοίκους σε περιοχές της πόλης με χαμηλό υψόμετρο να εκκενώσουν το συντομότερο δυνατό τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε υψηλότερο έδαφος.
Υπάρχουν όμως και άλλοι κίνδυνοι. Το φράγμα συγκρατεί τα νερά του Ντνίπρο, σχηματίζοντας μια τεράστια δεξαμενή που παρέχει νερό στην ευρύτερη περιοχή. Η δεξαμενή παρέχει επίσης νερό ψύξης για τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, τη Ζαπορίζια, περίπου 180 χιλιόμετρα μακριά. Οι αρχές στο Κίεβο λένε ότι η κατάσταση στο εργοστάσιο της Ζαπορίζια, το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικά στρατεύματα από πέρυσι, είναι υπό έλεγχο, αλλά θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η λίμνη ψύξης του εργοστασίου αρχίσει να αδειάζει.
Τι γίνεται στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορίζια
Καθησυχαστική εμφανίστηκε και η κρατική υπηρεσία ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας για τη Ζαπορίζια: «Το νερό από τον ταμιευτήρα Καχόβκα είναι απαραίτητο για να λαμβάνει ο σταθμός ενέργεια για τους πυκνωτές των στροβίλων και τα συστήματα ασφαλείας του ZNPP», ανέφερε η Energoatom σε ανακοίνωσή της στο Telegram, η οποία και υποστήριξε πως το φράγμα ανατίναξαν οι Ρώσοι εισβολείς. «Αυτή τη στιγμή η λίμνη ψύξης του σταθμού είναι γεμάτη: από τις 8:00 π.μ., η στάθμη του νερού είναι 16,6 μέτρα, η οποία είναι επαρκής για τις ανάγκες του σταθμού».
«Επί του παρόντος, η κατάσταση στον ZNPP είναι υπό έλεγχο, το ουκρανικό προσωπικό παρακολουθεί όλους τους δείκτες», αναφέρεται. «Δεν υπάρχει άμεση απειλή για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια από την κατάσταση γύρω από το φράγμα Νόβα Καχόβκα», ανέφερε την και το ρωσικό πρακτορείο TASS επικαλούμενο δήλωση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA).
Και η ρωσική κρατική εταιρεία ατομικής ενέργειας Rosatom ανακοίνωσε πως ο ελεγχόμενος από τη Μόσχα πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια δεν απειλείται μετά τη ρήξη του γειτονικού φράγματος της Νόβα Καχόβκα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA. Ο διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια, τον οποίο η Ρωσία ελέγχει από το Μάρτιο του 2022, ανέφερε με χωριστή δήλωσή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram πως δεν υπάρχει κίνδυνος για την ασφάλεια της εγκατάστασης.
Το φράγμα της Καχόβκα, το οποίο είχε καταληφθεί από την αρχή της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, επιτρέπει την υδροδότηση της χερσονήσου της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε το 2014 από τη Μόσχα. Το φράγμα δημιουργήθηκε στον ποταμό Δνείπερο το 1956, κατά τη σοβιετική περίοδο και είναι κατασκευασμένο εν μέρει από σκυρόδεμα και χώμα.
Η Μόσχα έστειλε επιστολή σχετικά με το φράγμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και ζητά τον τερματισμό των προκλήσεων με τον βομβαρδισμό του υδροηλεκτρικού σταθμού από ουκρανικά στρατεύματα. Η ασφάλεια του φράγματος είχε απασχολήσει και τον Οκτώβριο του 2022, λίγο πριν την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τη Χερσώνα, με απόφαση του στρατηγού Σουροβίκιν.
Ζελένσκι για αντεπίθεση
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο χθεσινοβραδινό μήνυμά του άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν αρχίσει να αντεπιτίθενται και αναφέρθηκε ειδικά στο Μπαχμούτ αλλά και σε άλλες περιοχές, αναφερόμενος μάλιστα ιδιαίτερα στην 5η ταξιαρχία εφόδου και την 57η μηχανοκίνητη ταξιαρχία πεζικού. Ο Ζελένσκι αναφέρθηκε και στη συνεργασία που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ντιμίτρο Κουλέμπα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, στις 11 και 12 Ιουλίου στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Η Σύνοδος πρέπει να είναι ιστορική ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Κουλέμπα με ανάρτηση στα social media ανέφερε ότι η Ουκρανία έχει αρκετά όπλα για να ξεκινήσει την αντεπίθεση.
Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, επικαλούμενο την υπηρεσία έκτακτης ανάγκης, μετέδωσε το σήμερα μεσημέρι ότι η Ουκρανία έπληξε στόχους στην περιφέρεια Χερσώνας με πυραύλους Storm Shadow, τους οποίους είχε προμηθεύσει στο Κίεβο η Βρετανία.