ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Εκτός γραμμής η Γερμανία για το Ουκρανικό; (upd.)

Εκτός γραμμής η Γερμανία για το Ουκρανικό;

Το ζήτημα της Κριμαίας και των ρωσόφωνων περιοχών της Ουκρανίας τυπικά βρίσκει την ΕΕ ομόφωνη, αλλά ορισμένες χώρες είναι υπέρ της τήρησης αποστάσεων, ενώ άλλες, όπως η Λιθουανία και η Εσθονία, ήδη στέλνουν όπλα στην Ουκρανία. Η Γερμανία είναι από τις χώρες που κρατούν κάποιες ισορροπίες στο Ουκρανικό. Όμως χθες ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας έκανε σε μια διάσκεψη στην Ινδία σχόλια που προκάλεσαν μεγάλη αμηχανία στο Βερολίνο αλλά και στο ΝΑΤΟ και που οδήγησαν τελικά στην παραίτησή του.

Εκνευρισμός παρατηρήθηκε και σε διπλωματικό επίπεδο ενδοευρωπαϊκά. Η γερμανική κυβέρνηση πήρε αποστάσεις από τα σχόλια αυτά, τα οποία έγιναν χθες, Παρασκευή, σε συνέδριο του ινδικού Ιδρύματος Αμυντικών Μελετών και Αναλύσεων. Συγκεκριμένα, ο μέχρι σήμερα και προσφάτως παραιτηθείς αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Κάι Σένμπαχ, σε ένα βίντεο δηλώνει ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «είναι άξιος σεβασμού», ότι «η Κριμαία είναι μια χαμένη υπόθεση, το Κίεβο δεν θα ανακτήσει ποτέ τη χερσόνησο της Κριμαίας» και ότι «η Ρωσία είναι πολύ σημαντική».

Ο Ινδός συνομιλητής του συμφωνεί ότι «έχει και η Ινδία παραδοσιακά πολύ καλές σχέσεις με τη Ρωσία». Ο αντιναύαρχος είπε επίσης ότι ενώ η Γεωργία πληροί τα κριτήρια για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, κάτι τέτοιο θα ήταν παράλογο να υλοποιηθεί, δεδομένων των συνεπειών που θα είχε η ένταξη στις σχέσεις με τη Μόσχα. Τόνισε δε ότι κατά τη γνώμη του Ινδία και Γερμανία χρειάζονται τη Ρωσία για να αντιμετωπίσουν από κοινού την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Όταν άναψαν τα διπλωματικά τηλέφωνα, ο Σένμπαχ ζήτησε συγγνώμη για τις δηλώσεις του, τις οποίες χαρακτήρισε «απερίσκεπτες» και «λάθος», χωρίς όμως να αποφευχθεί τελικά η απομάκρυνσή του. Σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει ότι έκανε αυτό το σχόλιο σε μια γενική συζήτηση σε μια “δεξαμενή σκέψης” και εξέφραζε «προσωπικές απόψεις και όχι την επίσημη θέση του υπουργείου Άμυνας της Γερμανίας, δεν χρειάζεται να ψάχνει κανείς για άλλα νοήματα πίσω από όσα είπα, ήταν ένα ξεκάθαρο λάθος». 

Η επίσημη θέση για το Ουκρανικό

Εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας στο Βερολίνο είπε ότι τα σχόλια του Σένμπαχ δεν αντικατοπτρίζουν τη θέση της Γερμανίας στο Ουκρανικό, ούτε στο περιεχόμενο, ούτε στη διατύπωσή τους. «Ο αντιναύαρχος Σένμπαχ θα έχει την ευκαιρία να εκφράσει τις απόψεις του στην υπουργό Άμυνας», πρόσθεσε. Ακολούθησε και η παραίτησή του. Στο βίντεο (όταν πλέον κάθονται και συζητούν, στο 01:33:00) που αναρτήθηκε στο YouTube ο Σένμπαχ, μιλώντας αγγλικά, λέει ότι ο Πούτιν θέλει να αντιμετωπίζεται ως ίσος από τη Δύση.

«Αυτό που θέλει πραγματικά είναι ο σεβασμός. Και, Θεέ μου, το να σεβαστείς κάποιον δεν κοστίζει πολύ, δεν κοστίζει τίποτα. Είναι εύκολο να του δώσουν τον σεβασμό που ζητά – και πιθανόν να του αξίζει. Η Ρωσία είναι μια χώρα με μακραίωνη ιστορία και πολύ σημαντική», είπε. Εν συνεχεία, ο Σένμπαχ δέχεται ότι πρέπει να υπάρχουν κάποιες αντιδράσεις για την Κριμαία, αλλά προσθέτει ότι η χερσόνησος δε θα επιστραφεί ποτέ.

Η κοινή άποψη των δυτικών χωρών είναι ότι η προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014 δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και πρέπει η χερσόνησος να επανέλθει στην Ουκρανία. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη γερμανική κυβέρνηση να πάρει δημοσίως θέση για τα σχόλια του Σένμπαχ, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την προσπάθεια της Δύσης για αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Αρνείται η Γερμανία να εξοπλίσει

«Η Ουκρανία ευγνωμονεί τη Γερμανία για τη στήριξη που έχει ήδη παράσχει από το 2014, καθώς και για τις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση της ένοπλης σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας. Αλλά οι σημερινές δηλώσεις της Γερμανίας (σ.σ. εννοεί του αντιναύαρχου) είναι απογοητευτικές και έρχονται σε αντίθεση με αυτήν την υποστήριξη και την προσπάθεια», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα.

Η Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία, με την παρότρυνση των ΗΠΑ, έστειλαν ήδη αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς πυραύλους αμερικανικής κατασκευής την Ουκρανία, ενώ στο στρατόπεδό τους εντάσσεται και η Τσεχία. Όμως η Γερμανία, ενώ πιέζεται από την ουκρανική κυβέρνηση να την ενισχύσει οπλικά, αρνείται σταθερά, με την υπουργό Άμυνας μάλιστα σήμερα να δηλώνει ότι η προμήθεια όπλων δε θα βοηθήσει στην παρούσα φάση την αποκλιμάκωση στο Ουκρανικό κι αντ’ αυτού θα ενισχύσει τη χώρα με ιατρικό εξοπλισμό.

«Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί από την γερμανική κυβέρνηση να επανεξετάσει αμέσως τη θέση της και να αλλάξει πορεία στο θέμα αυτό και να παραδώσει αμυντικά όπλα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ουκρανός πρεσβευτής στη Γερμανία, Andriy Melnyk, στην εφημερίδα Handelsblatt. Όμως ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχει ήδη απορρίψει δύο φορές το αίτημα (πιο πρόσφατα μόλις χθες) μετά την κλειστή συνεδρίαση της κυβέρνησης συνασπισμού της χώρας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι