Εν μέσω σκανδάλου υποκλοπών η ακυβέρνητη Βουλγαρία
01/06/2021Οι πολιτικές εντάσεις συνεχίζονται στην Βουλγαρία εν’ όψη των νέων εκλογών της 11ης Ιουλίου μεταξύ της υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα τις διενεργήσει και του πρώην κυβερνητικού κόμματος GERB του Μπόικο Μπορίσοφ. Ουσιαστικά η αντιπαράθεση είναι μεταξύ του Μπορίσοφ και του προέδρου της Βουλγαρίας Ρούμεν Ράντεφ, ο οποίος διόρισε την μεταβατική κυβέρνηση που κάνει έρευνες για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών.
Οι δύο άνδρες είχαν κλιμακώσει έντονα τη διαμάχη τους κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις εκλογές του Απρίλιου. Η πρώην κυβέρνηση Μπορίσοφ κατηγορείται ότι παρακολουθούσε με τηλεφωνικές υποκλοπές τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το πρώην κυβερνών κόμμα GERB επικρίνει τις έρευνες και έστειλε επιστολή σε όλες τις κομματικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολύ ανησυχητικές εξελίξεις στη Βουλγαρία.
Αναφέρει ότι υπάρχει μια υπηρεσιακή κυβέρνηση στη χώρα, η οποία διορίστηκε από τον πρόεδρο Ράντεφ, τον οποίο χαρακτηρίζει «φίλο του Κρεμλίνου» που ενεργεί «ως ομάδα εκστρατείας του για τις προεδρικές εκλογές που είνια προγραμματισμένες το φθινόπωρο. Οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί είναι δυστυχώς οι ίδιες με αυτές που χρησιμοποιούσε η κομμουνιστική αστυνομία κατά την καταστολή πολιτικών αντιπάλων».
Η πολιτική σκηνή από το 2007 είναι συνδεδεμένη με τον Μπορίσοφ, ο οποίος κατηγορείται για σκάνδαλα διαφθοράς, την βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την στασιμότητα της οικονομικής ανάπτυξης, την διαχείριση της πανδημίας και για φερόμενη χρήση τακτικής εκβιασμού. Οι εισαγγελείς εξετάζουν επί του παρόντος την υπόθεση των υποκλοπών και σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι οι διευθυντές των υπηρεσιών πληροφοριών και των Τεχνικών Επιχειρήσεων, έχουν παυθεί από τις θέσεις τους.
Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών Μπόικο Ράσκοφ επιβεβαίωσε ότι μέλη των τριών κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης έγιναν αντικείμενο υποκλοπών από τις κρατικές υπηρεσίες πληροφοριών και τις Τεχνικές Υπηρεσίες πριν από τις εκλογές της 4 Απριλίου. Επίσης, ανάφερε ότι και ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Στέφαν Γιάνεφ, παρακολουθούνταν την ίδια περίοδο.
Πολιτική αβεβαιότητα
Ωστόσο, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης που εκμεταλλεύτηκαν τις μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έγιναν το 2020 και κατά την προεκλογική περίοδο ενόψει των εκλογών του Απριλίου δεν κατάφεραν να σχηματίσουν κυβερνητικό συνασπισμό. Οι διαφορές τους εξακολουθούν να υφίστανται και ενδεχομένως ίσως να μη βρουν τη χρυσή τομή για να κυβερνήσουν, αν δεν προκύψει κοινοβουλευτική πλειοψηφία και από τις εκλογές της 11η Ιουλίου.
Μια δημοσκόπηση του Μαίου της εταιρείας Gallup International, δείχνει ότι το κόμμα του Μπορίσοφ GERB ενδέχεται να κερδίσει την πρώτη θέση στις εκλογές με ποσοστό 22,8% των ψήφων, σε σύγκριση με το 26,18% που εξασφάλισε στις εκλογές του Απριλίου. Το κόμμα “Υπάρχει Τέτοιος λαός”, με επικεφαλής τον τηλεπαρουσιαστή και τραγουδιστή Στάνι Τριφόνοφ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με ποσοστό 20,1%, ακολουθούμενο από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) που λαμβάνει ποσοστό 16,1%. Στη συνέχεια, η Δημοκρατική Βουλγαρία συγκεντρώνει στο 11,6%, το τουρκικό DPS (Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών) 11,2 % και το Ορθώσου με 5.1 % των ποσοστών των ψήφων.
H πολιτική αβεβαιότητα παραμένει και η πρώην κυβέρνηση του Μπορίσοφ έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τους κρατικούς μηχανισμούς εξαιτίας της μακρόχρονης παραμονής στην εξουσία. Επιπλέον, η διαμάχη του Μπορίσοφ με τον πρόεδρο Ραντέφ μεταφέρεται και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με την επιστολή που έστειλε το πρώην κυβερνών κόμμα GERB. To ότι χαρακτηρίζει το Ράντεφ «φίλο του Κρεμλίνου» μπορεί να ερμηνευτεί σαν προσπάθεια του Μπορίσοφ να εκμεταλλευτεί το γεγονός της διαμάχης της ΕΕ με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και να παρουσιάσει το Ράντεφ ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα του Κρεμλίνου.