Στα χέρια τηλεπαρουσιαστή η κυβέρνηση στη Βουλγαρία

Στα χέρια τηλεπαρουσιαστή η κυβέρνηση στη Βουλγαρία, Γιώργος Πρωτόπαπας
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τα αποτελέσματα των βουλγαρικών εκλογών επεφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη καθώς ανέδειξαν δεύτερο το κόμμα “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”, του δημοφιλή τηλεπαρουσιαστή και μουσικού Στάνισλαβ Τριφόνοφ. Αποδεικνύεται πλέον ο ρυθμιστής των πολιτικών εξελίξεων καθώς αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ενδεχομένως να γίνει και ο νέος πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα το GERB του Μπόικο Μπορίσοφ λαμβάνει 75 έδρες στο νέο Κοινοβούλιο, το “Υπάρχει Τέτοιος Λαός” 51, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικοί Κόμμα 43, το τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών 30, η Δημοκρατική Βουλγαρία 27, και το “Ορθώσου! Έξω τα μούτρα” 14 έδρες. Το κόμμα του GERB αν και κατέλαβε την πρώτη θέση, δεν απέκτησε κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο 55 ετών τηλεπαρουσιαστής και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού καναλιού 7/8, έγινε δημοφιλής στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, λίγο μετά την πτώση του κομμουνισμού, όταν ήταν μέλος της ομάδας παραγωγών της τηλεοπτικής εκπομπής Cuckoo (αργότερα μετονομάστηκε σε Canaletto). Ήταν τότε φοιτητής της μουσικής ακαδημίας, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ατόμων , έβγαλαν πρώτοι στον αέρα μια ανεξάρτητη κωμική εκπομπή, μετά από δεκαετίες, καθώς υπήρχε λογοκρισία από το κράτος. Το 1997 όταν ξέσπασαν στη Βουλγαρία μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εξαιτίας οικονομικής κρίσης, ο Τριφόνοφ τις εκμεταλλεύτηκε.

Άρχισε να παίζει στο πρόγραμμά του, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων, τραγούδια από την εποχή του βουλγαρικού αγώνα για την απελευθέρωση από την οθωμανική κυριαρχία. Στη συνέχεια, αναδείχθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλής παρουσιαστές τηλεοπτικών εκπομπών με το “Slavi’s Show”  να μεταδίδεται από το bTV από το 2000 έως το 2019.

Καταπολέμηση διαφθοράς

Το πολιτικό κόμμα που ίδρυσε το 2019, αρχικά το ονόμασε “Όχι τέτοιο κράτος”, αλλά το μετονόμασε σε “Υπάρχει Τέτοιος Λαός”, μετά από την  άρνηση ενός δικαστηρίου να το επικυρώσει με το αρχικό του όνομα. Ο Τριφόνοφ κατά την προεκλογική του εκστρατεία επικεντρώθηκε στην καταπολέμηση της διαφθοράς, με προτάσεις για τη διενέργεια άμεσων  εκλογών για τον γενικό εισαγγελέα, τον εθνικό διαμεσολαβητή, τους διευθυντές των περιφερειακών διευθύνσεων καθώς και τους διευθυντές των περιφερειακών τμημάτων του υπουργείου Εσωτερικών.

Οι προτάσεις του αποτέλεσαν πόλο έλξης για μεγάλο αριθμό πολιτών, που αμφισβητούν το κατεστημένο. Ωστόσο, φημολογείται ότι ο Τιφόνοφ είχε σχέσεις με την Multigroup, μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Ίλια Παβλόφ τη δεκαετία του ’90. Από τότε μέχρι σήμερα, οι ιδιωτικές εταιρείες για παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, όπως το IPON 1 και το Multigroup, σύμφωνα με τα βουλγαρικά ΜΜΕ, εικάζεται ότι λειτουργούν και για απάτες και εκβιασμούς.

  Γιατί η Βουλγαρία απειλεί με νέο βέτο τα Σκόπια

Ο νέος πολιτικός ηγέτης έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα σχηματίσει κυβερνητικό συνασπισμό με κανένα από τα τρία παραδοσιακά κόμματα, το Gerb, το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και το τουρκικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών ( DPS). Μέχρι στιγμής, παραμένει σιωπηλός και δεν έχει αποκαλύψει τίποτα για τα μελλοντικά σου σχέδια. H στάση του Τριφονοφ θα καθορίσει αν θα ηγηθεί της επόμενης κυβέρνησης της ή θα πάει τη Βουλγαρία σε πρόωρες εκλογές.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι