ΑΠΟΨΗ

Ένθετο στην αντιπαράθεση Δύσης-Ευρασίας η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν

Ένθετο στην αντιπαράθεση Δύσης-Ευρασίας η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν
epa10925732 US President Joe Biden (L) looks on during a meeting with Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) in Tel Aviv, Israel, 18 October 2023. President Biden pledged US support for Israel and said the overnight attack on a hospital in the Gaza strip 'appears' to have been caused 'by the other team'. EPA/MIRIAM ALSTER / POOL

Την περασμένη Δευτέρα, αρχή της εβδομάδας, έγινε γνωστό ότι το Ιράν ενημέρωσε τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απόφασή του να χτυπήσει το Ισραήλ με αναλυτικές λεπτομέρειες, ώστε ο έλεγχος των εξελίξεων να είναι τόσο απόλυτος όσο το επιτρέπουν τα ανθρώπινα μεγέθη. Την πληροφορία ανάρτησαν διάφορα ξένα και ελληνικά site. Επιπρόσθετα εκπρόσωπος του Μπάιντεν, δήλωσε την περασμένη Τρίτη ότι «δεν θα ανακατευτούμε» στις εξελίξεις Ιράν-Ισραήλ αφού ο Νετανιάχου απόρριψε τις υποδείξεις των ΗΠΑ για αυτοσυγκράτηση. Το “δεν θα ανακατευτούμε” ισοδυναμεί με άδεια στο Ιράν να κάνει ό,τι νομίζει.

Επιπλέον, το site axios δημοσίευσε ότι ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος είπε στον Νετανιάχου πως οι ΗΠΑ δεν θα υποστηρίξουν επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν. Αυτές οι δηλώσεις των Αμερικανών επιβεβαιώνουν πληροφορίες ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε ένα επιπλέον βήμα και σχεδόν “έδωσε άδεια” στην Τεχεράνη να ανταποδώσει το χτύπημα των Ισραηλινών στο Ιρανικό προξενείο στην Δαμασκό με θύματα Ιρανούς αξιωματικούς.

Το χτύπημα του Ιράν, η απάντηση Ισραήλ και οι ΗΠΑ

Το χτύπημα των Ιρανών ήταν με όπλα παλαιάς τεχνολογίας, που το Ισραήλ μπορούσε εύκολα να αντιμετωπίσει. Κανονικά το θέμα θα έπρεπε να τελειώσει εκεί.

Όμως, την Παρασκευή έγινε γνωστό πως πραγματοποιήθηκε επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν, περιορισμένου εύρους όπως  δείχνουν τα δεδομένα. Είναι χαρακτηριστικό πως η Τεχεράνη την υποβαθμίζει. Μάλιστα, Ιρανοί αξιωματούχοι αναφέρονται σε επίθεση με drones που έγινε από το εσωτερικό της χώρας, όχι σε εκτόξευσή τους από το Ισραήλ ή αλλού, ενώ την ίδια στιγμή, η Δύση συνεχίζει να καλεί σε αποκλιμάκωση, με τις ΗΠΑ να διαμηνύουν πως δεν μετείχαν στην επίθεση. Σύμφωνα με δυτικά μέσα, οι Αμερικανοί είχαν την διαβεβαίωση των Ισραηλινών ότι θα προχωρούσαν σε περιορισμένου εύρους πλήγμα.

Το Ισραήλ είναι πολύτιμο, υπό τον όρο ότι δεν θα συγκρούεται άμεσα με τα ευρύτερα, ζωτικά αμερικανικά συμφέροντα στην περιοχή (γι’ αυτό έγραφα την περασμένη βδομάδα ότι δεν μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι). Προσθέτω ότι όλα αυτά θυμίζουν την δήθεν σύγκρουση Ελλάδας-Τουρκίας στην στημένη “κρίση του Μαρτίου” του ΄96 σύμφωνα με τις υποδείξεις Κίσινγκερ. Στην ουσία, τα δυο σενάρια μοιάζουν στο ότι οι αντίπαλοι επιλύουν μια διαφορά, διμερή ή πολυμερή, προκαλώντας μια οξεία κρίση και όχι καθισμένοι σε τραπέζι διαπραγματεύσεων. Στις “καθιστές” διαπραγματεύσεις οι πλευρές έχουν ήδη προσδιορίσει και αποδεχθεί τους συσχετισμούς ισχύος, ενώ η οξεία κρίση σημαίνει ότι οι συσχετισμοί είναι υπό διαμόρφωση. Και όχι, όπως πιστεύει ο κόσμος, διαβάζοντας τα ΜΜΕ, ότι μοιραία επίκειται Πόλεμος.

Η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν είναι ένθετο στη σύγκρουση ΗΠΑ-Ρωσίας

Επίσης, πρέπει να είναι σαφές ότι η σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν είναι “ένθετο” που κρύβει τη σύγκρουση των ΗΠΑ με την Ρωσία. Το Ιράν, ως σύμμαχος της Μόσχας, αλλά και ως και μέλος των BRICS, είναι άκρως σημαντικό, καθώς κλείνει την είσοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή για την περικύκλωση της Ρωσίας. Η συμμαχία Ρωσίας-Ιράν είναι καίρια για την Μόσχα και την υπεροχή των BRICS στον μουσουλμανικό Κόσμο, άρα, και στον συσχετισμό ισχύος Δύσης-Ρωσίας και όλων των άλλων, Κίνα, Ινδία κλπ. Το Ιράν έχει αντίστοιχο ρόλο με την Τουρκία και θα απαιτούσε ειδική ανάλυση για την γεωγραφική/πολιτική θέση του, πχ φιλικές σχέσεις (αν υπήρχαν) Ελλάδας-Ιράν θα εγκλώβιζαν την Τουρκία.

Σύμφωνα με μια ερμηνεία (δεν την πιστεύω ιδιαίτερα αλλά ανήκει στην παράδοση των Εβραίων), οι Αμερικάνοι φοβούνται το “σύνδρομο Σαμψών” ότι δηλαδή, το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστραφεί μαζί με τους εχθρούς του και γι΄ αυτό οι ΗΠΑ υποχωρούν και ασκούν πίεση ώστε να αποφύγουν μια γενική καταστροφή. Αλλά με την επίθεση στο ιρανικό προξενείο, το Ισραήλ το παράκανε. Αντίθετα οι ΗΠΑ ποντάρουν ,στη συγκεκριμένη περίπτωση, στη σωφροσύνη του Ιράν αλλά και της Μόσχας.

Συμπερασματικά, οι Δυτικές Δυνάμεις είναι τόσο αδύναμες ώστε δε μπορούν να νικήσουν ούτε σε μια μετωπική αναμέτρηση με Ρωσία-Κίνα ούτε με ποικίλες πλαγιοκοπήσεις, πχ Ουκρανία. Αλλά ταυτόχρονα, η Δύση είναι τόσο ισχυρή ώστε “οι άλλοι” να μην μπορούν και να νικήσουν και να μείνουν όρθιοι. Προκύπτει ασταθής ισορροπία που θα κρατήσει… όσο κρατήσει.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Exit mobile version