ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Νέα εισβολή στην Συρία προαναγγέλλει ο Ερντογάν – Επίθεση στην Ελλάδα

Ελληνοτουρκικά: Οι κυβερνήσεις φεύγουν, αλλά ο κατευνασμός μένει... Ιωάννης Μπαλτζώης

Μετά την συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, ο πρόεδρος της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε νέα εισβολή στην Συρία, τη τέταρτη από την έναρξη του συριακού εμφυλίου πολέμου. Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται ότι «οι επιχειρήσεις που διεξάγονται και πρόκειται να διεξαχθούν στα νότια σύνορά μας δεν στοχεύουν στην εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων μας και αποτελούν ανάγκη εθνικής ασφάλειας».

Εν όψει και των επικείμενων εκλογών, ο Τούρκος πρόεδρος έχει ανοίξει μια σειρά από μέτωπα, εστιάζοντας στο Κουρδικό. Ένα από τουρκικά αιτήματα προκειμένου να επιτρέψει την είσοδο της Φινλανδίας και την Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι ουσιαστικά να κλείσουν τα γραφεία του PKK στις χώρες αυτές.

Επιπλέον, το τουρκικό καθεστώς πιέζεται πολύ από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και την παρουσία εκατομμυρίων προσφύγων από τη Συρία στο εσωτερικό του. Ερντογάν έχει ανακοινώσει σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων. Παράλληλα, στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, με την Τουρκία να κάνει λόγο για «προστασία των δικαιωμάτων της, χωρίς συμβιβασμούς».

«Συζητήθηκαν οι σταδιακά αυξανόμενες προκλητικές ενέργειες της Ελλάδας στο Αιγαίο Πέλαγος, που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες στις οποίες είναι συμβαλλόμενο μέρος, καθώς και οι προσπάθειές της να εκμεταλλευτεί τις συμμαχίες, ενώ θα έπρεπε να ενεργήσει με κατανόηση και συνεργασία. Τονίστηκε ότι η αποφασιστική μας στάση για την προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων του έθνους μας θα διατηρηθεί χωρίς συμβιβασμούς» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Άκαρπη επικοινωνία με Μακρόν

Τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν-Ερντογάν έλαβε χώρα σήμερα το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Γάλλου προέδρου, όπως ανακοίνωσε η γαλλική Προεδρία. Στο επίκεντρο ήταν η εμπλοκή με την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και η απειλή νέας εισβολής από την Τουρκία στη Βόρεια Συρία και το Βόρειο Ιράκ, κατά των Κούρδων.

Σύμφωνα με την τουρκική Προεδρία συζητήθηκαν οι σχέσεις Τουρκίας-Γαλλίας καθώς και περιφερειακά ζητήματα, όπως ο ουκρανο-ρωσικός πόλεμος και η αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Ο Ερντογάν είπε στον Μακρόν ότι επιθυμεί ειρήνευση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας το συντομότερο δυνατόν και εξακολουθεί να ενθαρρύνει τις δύο χώρες προς την κατεύθυνση του διαλόγου. Δήλωσε επίσης ότι οι επαφές Σουηδίας-Φινλανδίας με άτομα που έχουν σχέση με την τρομοκρατική οργάνωση ΡΚΚ/YPG, είναι ασύμβατες με το πνεύμα της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του μεγάρου των Ηλυσίων, ο Μακρόν ζήτησε από τον Ερντογάν να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις που έλαβαν Σουηδία και Φινλανδία για την ένταξή τους στη Συμμαχία.

Την προαναγγελία νέων στρατιωτικών επιχειρήσεων εναντίον των Κούρδων στο Βόρειο Ιράκ και τη Συρία έκανε χθες ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας τα εξής: «Δεν αφήσαμε και δεν θα αφήσουμε ούτε μια σταγόνα αίματος των στρατιωτών μας στο έδαφος. Θα συνεχίσουμε να ανταποκρινόμαστε σε αυτές τις ύπουλες επιθέσεις με νέες επιχειρήσεις».

Η δήλωση του Τούρκου προέδρου έγινε κατά την υποδοχή της πρωταθλήτριας του Europa League, Anadolu Efes, στο προεδρικό μέγαρο. Σήμερα ο Ερντογάν θα έχει σύσκεψη με τους επικεφαλής των επιτελείων για τις εισηγήσεις τους. Χθες ανακοινώθηκε επίσης από το υπουργείο Άμυνας ότι στις τελευταίες στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Βόρειο Ιράκ «ο αριθμός των τρομοκρατών που εξουδετερώθηκαν έχει ξεπεράσει τους 100». Ανακοινώθηκε επίσης ότι πέντε Τούρκοι στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων.

Το τελεσίγραφο Καλίν

Την ίδια στιγμή, τραβάει και άλλο το σχοινί η Άγκυρα με το θέμα της ένταξης ΣουηδίαςΦινλανδίας στο ΝΑΤΟ, καθώς επιμένει στην άμεση ικανοποίηση των όρων που έχει θέσει πριν από τη νατοϊκή σύνοδο της Ισπανίας, στις 28-29 Ιουνίου. Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, χθες μετά την συνάντηση με τις διπλωματικές αποστολές της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα, δήλωσε μετά από πέντε ώρες συνομιλιών ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις δεν αίρονται και έστειλε τελεσίγραφο: «Μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, στα τέλη Ιουνίου εάν οι δύο υποψήφιες χώρες συμφωνήσουν στα εξής»:

«Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετίζονται ιδιαίτερα με την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ΡΚΚ, το PYD/YPG, το DHKP-C και το FETÖ, οι οποίες εμπλέκονται σε τρομοκρατικές μάχες εναντίον της Τουρκίας. Και έχουν υποστήριξη ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

»Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά στους συνομιλητές μας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK/PYD και του YPG, και ότι οι διακρίσεις που γίνονται μεταξύ τους δεν έχουν νόημα για εμάς. Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανέφεραν σαφώς, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ ότι το PYD και το YPG ήταν το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ. Κατά την άποψή μας, δεν τίθεται θέμα αλλαγής εδώ. Έχουμε δηλώσει ότι δεν αποδεχόμαστε επαναπροσδιορισμό του ΡΚΚ με ονόματα όπως PYD, YPD, SDF όταν πηγαίνει στην Ευρώπη ή πηγαίνει στη Συρία».

Έκδοση 40 ατόμων και άρση εμπάργκο

Και συνέχισε: «Μέχρι σήμερα, είχαμε 28 αιτήματα έκδοσης από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση σε κανένα από αυτά μέχρι στιγμής». Είναι σαφές ότι η Άγκυρα περιμένει άμεση εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης αυτών των ατόμων. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι ανάλογη στάση απαιτεί και από την Ελλάδα, για τα πρόσωπα που κατηγορούνται στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και αντεθνική δράση.

Επιπλέον περιμένει την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει Σουηδία και Φινλανδία για τις εισβολές στη Συρία το 2019: «Είδαμε μια θετική στάση απέναντι στην άρση των κυρώσεων στα εφόδια της αμυντικής βιομηχανίας. Φυσικά, πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, ένα σημαντικό θέμα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη θετική ατζέντα».

Δεν αρκεί όμως η αναδίπλωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Το εκφράζουμε αυτό ως αρχή, την άρση του εμπάργκο, τόσο προς τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και άλλων συμμαχικών χωρών που εφαρμόζουν περιορισμούς και τακτικές επιβράδυνσης, ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα εναντίον μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Θα δούμε τι είδους μέτρα θα λάβουν».

Από την πλευρά των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που επισκέφθηκαν χθες την Άγκυρα, δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις. Σήμερα θα έχουν κυβερνητικές συνεδριάσεις στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη και θα συζητηθούν οι εξελίξεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (η εμπλοκή ουσιαστικά με την Τουρκία) και ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές.

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, η τουρκική διπλωματική ομάδα υπό τον Καλίν παρουσίασε φωτογραφίες όπλων σουηδικής κατασκευής, που βρέθηκαν σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες σε στρατόπεδα Κούρδων ανταρτών. Επίσης δόθηκαν στοιχεία για οικονομική βοήθεια σε οργανώσεις και ενώσεις Κούρδων, άγνωστο όμως εάν ήταν στοιχεία για ενίσχυση των ένοπλων ομάδων ή για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Kαταθέστε το σχολιό σας. Eνημερώνουμε ότι τα υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται.

0 ΣΧΟΛΙΑ
Παλιότερα
Νεότερα Με τις περισσότερες ψήφους
Σχόλια εντός κειμένου
Δες όλα τα σχόλια
0
Kαταθέστε το σχολιό σαςx