ΔΙΕΘΝΗ

Τελεσίγραφο Καλίν σε Σουηδία-Φινλανδία για ΝΑΤΟ

Τελεσίγραφο Καλίν σε Φινλανδία και Σουηδία για ΝΑΤΟ,
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι

Τραβάει και άλλο το σχοινί η Άγκυρα με το θέμα της ένταξης ΣουηδίαςΦινλανδίας στο ΝΑΤΟ και επιμένει στην άμεση ικανοποίηση των όρων που έχει θέσει πριν από τη νατοϊκή σύνοδο της Ισπανίας, στις 28-29 Ιουνίου.

Ο προεδρικός σύμβουλος Ιμπραχίμ Καλίν, χθες μετά την συνάντηση με τις διπλωματικές αποστολές της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Άγκυρα, δήλωσε μετά από πέντε ώρες συνομιλιών ότι οι τουρκικές αντιρρήσεις δεν αίρονται και έστειλε τελεσίγραφο: «Μπορεί να υπάρξει πρόοδος μέχρι τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, στα τέλη Ιουνίου εάν οι δύο υποψήφιες χώρες συμφωνήσουν στα εξής»:

«Οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετίζονται ιδιαίτερα με την παρουσία τρομοκρατικών οργανώσεων όπως το ΡΚΚ, το PYD/YPG, το DHKP-C και το FETÖ, οι οποίες εμπλέκονται σε τρομοκρατικές μάχες εναντίον της Τουρκίας. Και έχουν υποστήριξη ειδικά σε ευρωπαϊκές χώρες, σε ορισμένες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και στη Φινλανδία και τη Σουηδία, οι οποίες βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

»Έχουμε δηλώσει ξεκάθαρα και κατηγορηματικά στους συνομιλητές μας ότι δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του PKK/PYD και του YPG, και ότι οι διακρίσεις που γίνονται μεταξύ τους δεν έχουν νόημα για εμάς. Μέχρι πρόσφατα, οι ΗΠΑ ανέφεραν σαφώς, όπως και άλλες χώρες της ΕΕ ότι το PYD και το YPG ήταν το συριακό παρακλάδι του ΡΚΚ. Κατά την άποψή μας, δεν τίθεται θέμα αλλαγής εδώ. Έχουμε δηλώσει ότι δεν αποδεχόμαστε επαναπροσδιορισμό του ΡΚΚ με ονόματα όπως PYD, YPD, SDF όταν πηγαίνει στην Ευρώπη ή πηγαίνει στη Συρία».

Έκδοση 40 ατόμων και άρση εμπάργκο

Και συνέχισε: «Μέχρι σήμερα, είχαμε 28 αιτήματα έκδοσης από τη Σουηδία και 12 από τη Φινλανδία. Δυστυχώς, δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση σε κανένα από αυτά μέχρι στιγμής». Είναι σαφές ότι η Άγκυρα περιμένει άμεση εκκίνηση των διαδικασιών έκδοσης αυτών των ατόμων. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu στο σημείο αυτό αναφέρθηκε ότι ανάλογη στάση απαιτεί και από την Ελλάδα, για τα πρόσωπα που κατηγορούνται στην Τουρκία για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016 και αντεθνική δράση.

Επιπλέον περιμένει την άρση του εμπάργκο όπλων που έχουν επιβάλει Σουηδία και Φινλανδία για τις εισβολές στη Συρία το 2019: «Είδαμε μια θετική στάση απέναντι στην άρση των κυρώσεων στα εφόδια της αμυντικής βιομηχανίας. Φυσικά, πρόκειται για μια ευχάριστη εξέλιξη, ένα σημαντικό θέμα που μπορούμε να συμπεριλάβουμε σε αυτή τη θετική ατζέντα».

Δεν αρκεί όμως η αναδίπλωση της Σουηδίας και της Φινλανδίας. «Το εκφράζουμε αυτό ως αρχή, την άρση του εμπάργκο, τόσο προς τη διοίκηση των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και άλλων συμμαχικών χωρών που εφαρμόζουν περιορισμούς και τακτικές επιβράδυνσης, ανοιχτά ή συγκεκαλυμμένα εναντίον μας, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε και στο μέλλον. Θα δούμε τι είδους μέτρα θα λάβουν».

Από την πλευρά των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Φινλανδίας και της Σουηδίας, που επισκέφθηκαν χθες την Άγκυρα, δεν έγιναν δημόσιες δηλώσεις. Σήμερα θα έχουν κυβερνητικές συνεδριάσεις στο Ελσίνκι και τη Στοκχόλμη και θα συζητηθούν οι εξελίξεις για την ένταξη στο ΝΑΤΟ (η εμπλοκή ουσιαστικά με την Τουρκία) και ποιες είναι οι πολιτικές επιλογές.

  Ο Ακάρ στην 3η στρατιά στα σύνορα με το Ιράκ - Επιθέσεις και στη Συρία

Στη συνάντηση που είχαν χθες στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, η τουρκική διπλωματική ομάδα υπό τον Καλίν παρουσίασε φωτογραφίες όπλων σουηδικής κατασκευής, που βρέθηκαν σύμφωνα με τις τουρκικές υπηρεσίες σε στρατόπεδα Κούρδων ανταρτών. Επίσης δόθηκαν στοιχεία για οικονομική βοήθεια σε οργανώσεις και ενώσεις Κούρδων, άγνωστο όμως εάν ήταν στοιχεία για ενίσχυση των ένοπλων ομάδων ή για ανθρωπιστική και αναπτυξιακή βοήθεια.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι