ΘΕΜΑ

Επίσημη έκθεση για το πώς η ΜΙΤ εξοπλίζει ISIS και Αλ Κάιντα

Πώς η ΜΙΤ εξοπλίζει ISIS και Αλ Κάιντα – Επίσημη τουρκική έκθεση, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Η τουρκική εφημερίδα Birgün αποκάλυψε μια αναφορά του 2021 της MASAK (Επιτροπή Διερεύνησης Οικονομικών Εγκλημάτων), σύμφωνα με το οποίο κατασκευαστικές εταιρείες και εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου με έδρα τη Μερσίνα παρείχαν οπλισμένα drones και εξαρτήματα για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών αξίας εκατομμυρίων δολαρίων σε έναν «ειδικό σε θέματα μη επανδρωμένων αεροσκαφών του ISIS» που –υποτίθεται– παρακολουθείτο από τις τουρκικές υπηρεσίες.

Η MASAK (λογοδοτεί στο τουρκικό υπουργείο Οικονομικών) δημοσίευσε την έκθεσή της στις 8 Μαρτίου 2021, με βάση ευρήματα των υπηρεσιών πληροφοριών και της Αντιτρομοκρατικής. Στο πλαίσιο των πληροφοριών που εστάλησαν από την MIT στις 4 Φεβρουαρίου, από τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών Ασφαλείας στις 2 Φεβρουαρίου και από την Αντιτρομοκρατική στις 12 Φεβρουαρίου 2021, η MASAK ετοίμασε την εν λόγω έκθεση.

Οι λεπτομέρειες δείχνουν ότι η πιο σημαντική αλυσίδα εφοδιασμού και εξοπλισμού του ISIS έδρευε και συνεχίζει να εδρεύει στην Τουρκία. Το κύκλωμα βασίζεται σε μια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου που ιδρύθηκε στην Κίνα. Είναι σκόπιμο να θυμηθούμε ότι τα drones του ISIS σκόρπισαν τον θάνατο στην Συρία και ότι τον Σεπτέμβριο 2017 οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν αεροπορική επιχείρηση για να εξουδετερώσουν ένα εργοστάσιο μετατροπής drones σε “βομβαρδιστικά” στο Μαγιαντίν στην επαρχία Ντέιρ ελ Ζορ.

Στις 29 Σεπτεμβρίου 2017, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι σε επιχείρηση της αεροπορίας στις 12 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκαν οι Αμπού Μουάντ Αλ Τουνούσι, Σατζίντ Φαρούκ Μπαμπάρ και Αμπού Σαλμάν. Αυτοί ήταν η ηγετική ομάδα για την μετατροπή των drones σε φονικά όπλα. Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ανέφερε ότι η επίθεση ήταν ένα από τα μεγαλύτερα πλήγματα στη στρατιωτική ισχύ του ISIS και ότι οι ηγέτες που σκοτώθηκαν δεν θα αντικατασταθούν εύκολα.

Ο Μπαμπάρ που σκοτώθηκε τότε, είχε άμεση σχέση με το δίκτυο της Μερσίνας. Κρίνοντας από τις στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών που αναφέρονται στην αναφορά της MASAK, η MIT παρακολουθούσε στενά τον Μπαμπάρ. Ο εξοπλισμός που ερχόταν στο λιμάνι της Μερσίνας με πλοία από την Κίνα μεταφερόταν απευθείας σε αυτόν. Αν και το πραγματικό κόστος των συναλλαγών του εν λόγω εμπορίου είναι άγνωστη, η αναφορά κάνει λόγο για εκατομμύρια δολάρια.

Το κύκλωμα Naway

Το κύκλωμα περιλαμβάνει τρεις κατασκευαστικές εταιρείες με έδρα τη Μερσίνα και τον όμιλο Ναγουάι (Naway) με έδρα τη Συρία, ο οποίος ξεκίνησε ως εισαγωγική εταιρεία και τελικά έγινε πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου, με υποκατάστημα που ιδρύθηκε στη Μερσίνα το 2014. Ο ιδιοκτήτης Μουσταφά Ναγουάι συνεργάζεται με τον Αλτούν Ιντζί στις επιχειρήσεις της Μερσίνας. Στην αναφορά της MASAK φαίνεται ότι ο Μπαμπάρ, που υποτίθεται ότι ήταν υπό παρακολούθηση, ήταν ο παραλήπτης των drones και των εξαρτημάτων.

Η αναφορά εστιάζει στον Χαγκ Γκενεΐντ, που γεννήθηκε στο Χαλέπι το 1982 και συνδέεται με το ISIS. Ο Γκενεΐντ ίδρυσε την εταιρεία Altun İnci Construction Materials Industry and Trade Limited Company το 2014, με επιχειρηματικούς εταίρους τους Γκασάν Ναγουάι και Μουσταφά Ναγουάι. Και οι δύο είναι Σύροι με τουρκική υπηκοότητα. Το 2016, ιδρύθηκε στην ίδια διεύθυνση η εταιρεία Mavi Yelken Hardware και αργότερα μια ακόμη, η Elferah Construction, το 2017, την εποχή που το ISIS βρισκόταν στο απόγειό του.

Την ίδια χρονιά ο Γκενεΐντ έλαβε την τουρκική υπηκοότητα. Η Γενική Εισαγγελία της Μερσίνας ξεκίνησε έρευνα εναντίον του το 2019, αλλά την ίδια χρονιά αποφάσισε να μην ασκήσει δίωξη. Είναι πλέον σαφές ότι οι εταιρείες του Γκενεΐντ έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη των πολεμικών ικανοτήτων του ISIS και στην τότε ταχεία επέκταση της εδαφικής επικράτειάς του. Μεταξύ 2015 και 2016, καθώς το ISIS κέρδιζε εδάφη, η Altun İnci Construction παρείχε στους τζιχαντιστές drones και όπλα αξίας εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό έγινε κυρίως μέσω του όμιλου Ναγουάι.

Δύο άλλα πρόσωπα με κρίσιμο ρόλο ήταν ο Αμπού Ναϊμά αλ-Τουρκιστάνι και η σύζυγός του Μιναγαέρ Ματιτουερσούν, Κινέζοι πολίτες και εθνοτικά μουσουλμάνοι Ουιγούροι. Ο Αλ-Τουρκιστάνι ήταν μέλος της υπηρεσίας του ISIS που ήταν υπεύθυνη για την κατασκευή χημικών όπλων, σύμφωνα με την έκθεση. Ο Αλ-Τουρκιστάνι, που σκοτώθηκε από αεροπορική επιδρομή το 2017, ήταν μέλος του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν, εξτρεμιστικού κόμματος Ουιγούρων που υποστηρίζεται από την Τουρκία.

Ερώτηση στη Βουλή για σχέσεις με ISIS

Όλα αυτά, που έγιναν γνωστά τις τελευταίες μέρες στην Τουρκία, ώθησαν την αντιπολίτευση να φέρει το θέμα στη Βουλή με βασικό ερώτημα, γιατί δεν διώχθηκαν τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που σχετίζονται με το ISIS. Ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος στην Μερσίνα, Αλπάι Αντμέν, έφερε στη Βουλή την αναφορά της MASAK. Ο Αντμέν ρώτησε τον υπουργό Εσωτερικών Σοϊλού: «Γιατί δεν γίνονται διώξεις εναντίον ατόμων και εταιρειών που διαπιστώθηκε ότι εμπλέκονται σε εμπόριο όπλων; Λαμβάνοντας υπόψη ότι η αναφορά της MASAK δημοσιεύθηκε στον Τύπο, δεν θα πρέπει να αναμένεται αυτοί οι άνθρωποι και όλοι όσοι έχουν επαφή μαζί τους να δραπετεύσουν;».

Στην παρέμβασή του, ο Αντμέν ρώτησε και για το πώς δόθηκε η υπηκοότητα στον Χαγκ Γκενεΐντ, αν και ήταν γνωστή η σχέση του με το ISIS, καθώς και αν γίνεται έρευνα σε ανθρώπους στους οποίους δίνεται υπηκοότητα. Τρίτο ερώτημα που έθεσε ήταν πόσοι άνθρωποι στην Τουρκία έχουν ταυτοποιηθεί ότι έχουν δεσμούς με το ISIS, πόσοι από αυτούς είναι ξένοι υπήκοοι και σε πόσους έχει δοθεί η τουρκική υπηκοότητα. Τέλος, ρώτησε σε πόσες και ποιες χώρες (ειδικά στην Κίνα) έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες μέλη του ISIS που βρίσκονται στην Τουρκία.

Εν τω μεταξύ, πρόσφατη έκθεση του ΟΗΕ για την Αλ Κάιντα και το ISIS δείχνει ότι ένοπλοι τζιχαντιστές συνεχίζουν να επιχειρούν στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του τουρκικού Στρατού. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 3 Φεβρουαρίου 2022 η οργάνωση Hay’at Tahrir al-Sham (συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα) έχει έως και 15.000 μαχητές και παράγει έσοδα κυρίως μέσω της φορολογίας στην περιοχή. Μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας που στάλθηκε στην Ιντλίμπ διοχετεύθηκε στην οργάνωση αυτή, σημειώνει η έκθεση.

Μια άλλη ομάδα που δρα στο Ιντλίμπ είναι το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν, παλαιότερα γνωστό ως Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν, το οποίο διαθέτει 1.000-3.000 μαχητές. Ο ΟΗΕ έλαβε πληροφορίες ότι τα μέλη του Ισλαμικού Κόμματος του Τουρκεστάν λειτουργούν υπό τη διοίκηση της Hay’at Tahrir al-Sham (παρακλάδι της Αλ Κάιντα) και συνεργάζονται με άλλες ομάδες της Αλ Κάιντα όπως η Hurras al-Din και η Katiba al-Tawhid wal-Jihad. Η ομάδα φέρεται να επιδιώκει να στρατολογήσει και να στείλει μαχητές σε χώρες της Κεντρικής Ασίας και στην Κίνα για τρομοκρατικές επιθέσεις.

Γιατί η Δύση ανέχεται την Τουρκία

Η έκθεση καταδεικνύει επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί διαμετακομιστικό κέντρο ατόμων που μετακινούνται από Συρία και Ιράκ προς την Ευρώπη κι αντίστροφα. Επίσης αναφέρονται οι σχέσεις που έχει η Τουρκία με τρομοκρατικές ομάδες στο Αφγανιστάν, όπως το ISIS-K. Είναι προφανές ότι οι οργανώσεις αυτές λαμβάνουν αρωγή από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, όπως έχουν καταδείξει στο παρελθόν και διάφοροι Τούρκοι δικαστικοί, οι οποίοι μετά υπέστησαν διώξεις και κυρώσεις.

Πέραν του εξοπλισμού που λαμβάνουν, έχουν επίσης την αρωγή τουρκικών φιλανθρωπικών οργανώσεων με τζιχαντιστική χροιά. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η ΜΚΟ IHH, η οποία είναι μακρύ χέρι του καθεστώτος Ερντογάν και διασυνδέεται με το συριακό παρακλάδι της Αλ Κάιντα. Η πρόσφατη παράδοση ενός πρώην εμπόρου όπλων στην ΜΙΤ από την ουκρανική κυβέρνηση, λίγο πριν την επίσκεψη Ερντογάν στο Κίεβο, σηματοδοτεί μια ακόμη κίνηση για να σκουπιστούν όλα αυτά τα ίχνη συνεργασίας της Τουρκίας με ισλαμικές τρομοκρατικές ομάδες “κάτω από το χαλί”.

Ο Νουρί  Μποζκίρ έχει δημοσίως παραδεχτεί ότι συμμετείχε σε αποστολές οπλισμού προς τζιχαντιστικές ομάδες σε Συρία και Ιράκ. Διέφυγε, μάλιστα, από την Τουρκία με την βοήθεια της ΜΙΤ, όταν θέλησε να αναμιχθεί προσωπικά στο λαθρεμπόριο όπλων προς την ισλαμική τρομοκρατία. Αυτές δεν είναι οι μόνες αποδείξεις για τις πρακτικές της Τουρκίας. Υπάρχουν πολλές ακόμα. Το ερώτημα είναι γιατί η Δύση που “αγωνίζεται” κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας ανέχεται οι Τούρκοι να εξοπλίζουν και χρηματοδοτούν τρομοκρατικές οργανώσεις σε Μέση Ανατολή, Αφρική, Αφγανιστάν, μέχρι και την Κίνα, παρά τα αδιάσειστα στοιχεία που έρχονται στο φως τα τελευταία χρόνια.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι