ΘΕΜΑ

Έχει νταραβέρια το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν με την Τουρκία;

Έχει νταραβέρια το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν με την Τουρκία; Δημήτρης Δεληολάνης

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν να ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα, αλλά το ISIS δεν αποκάλυψε όλα τα χαρτιά του. Όπως διαπιστώθηκε από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ένας από τους τρομοκράτες προερχόταν από την Κωνσταντινούπολη, ενώ ένας δεύτερος είχε μόλις περάσει από εκεί, πριν πάρει το δρόμο για τη Ρωσία.

Καμία έκπληξη για τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης που υπενθύμισαν πως ήδη από το 2023 η Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης είχε ξεκινήσει τις έρευνες για να διαπιστώσει κατά πόσο είχαν βάση οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το Ισλαμικό Κράτος του Κορασάν είχε ξεκινήσει να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως βάση εκκίνησης για επιχειρήσεις στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Στις αρχές του έτους δημοσιεύτηκαν στην τουρκική δημοσιογραφική ιστοσελίδα Arti Gerenc και τα αποτελέσματα της έρευνας. Διαπιστώθηκε πως πολυάριθμοι τρομοκράτες καταφέρνουν να κάνουν εύκολα την είσοδό τους στην Τουρκία, να διαμένουν σε ξενοδοχεία και να έρχονται σε επαφές με συνεργούς τους που είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στην Τουρκία.

Ακριβώς όπως έκανε ένας από τους τρομοκράτες της Μόσχας, ο Samsidin Fariduni, ο οποίος στα τέλη Φεβρουαρίου παρέμεινε τέσσερις ημέρες στην Κωνσταντινούπολη και στις 4 Μαρτίου αναχώρησε για τη Μόσχα με το αυθεντικό διαβατήριό του. Τώρα, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η Εισαγγελία ερευνά για να εντοπίσει τις επαφές του στην Τουρκία. Έρευνα, που ξεκίνησε αφού εδώ και πολλά χρόνια ξένοι τουρίστες είχαν καταγγείλει πως στους δρόμους των μεγαλύτερων τουρκικών πόλεων συχνά συναντούσαν άνδρες που φορούσαν μπλουζάκια που διαφήμιζαν το ISIS και την τζιχάντ.

ISIS-Khorasan και Κωνσταντινούπολη

Εκείνο που μέχρι τώρα έχουν εντοπίσει οι Τούρκοι δικαστικοί είναι σε ποιες συνοικίες και σε ποια ξενοδοχεία συνηθίζουν να βρίσκονται οι αλλοδαποί τρομοκράτες. Εξακριβώθηκε πως έχουν συχνές επαφές με ανθρώπους του υποκόσμου που εμπορεύονται τουρκικά όπλα και τουρκικά πλαστά ντοκουμέντα. Όταν δεν ασχολούνται με τέτοιου είδους προμήθειες, οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους προσπαθούν να στρατολογήσουν Τούρκους Ισλαμιστές και να τους στείλουν για εκπαίδευση στο Αφγανιστάν. Ανακαλύφθηκε επίσης πως είχε οργανωθεί στην Τουρκία και η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Κορασάν στο Πεσαουάρ του Πακιστάν το 2022, καθώς εξακριβώθηκε πως ο τρομοκράτης είχε παραμείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα στην τουρκική πόλη Izmit (Νικομήδεια).

Αλλά και τώρα ένας από τους τρομοκράτες της Μόσχας, ο Saidakram Rajabalizoda, είχε μείνει για πολλές ημέρες στην Κωνσταντινούπολη τον Ιανουάριο και τώρα οι τουρκικές αρχές διεξάγουν έρευνες γύρω από τις κινήσεις του σε τουρκικό έδαφος. Αξίζει να σημειωθεί πως στις 29 Ιανουαρίου το ISIS-Khorasan είχε αναλάβει την ευθύνη για την ένοπλη επίθεση στην καθολική εκκλησία της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη, που είχε προκαλέσει τον θάνατο ενός Ιταλού τουρίστα.

Μια άλλη ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση είναι η Tahrir al-Sham που έχει την έδρα της στην συριακή πόλη Ιντλίμπ, η οποία από το 2020 έχει καταληφθεί από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο αρχηγός της Tahrir al-Sham Φαγουάζ Χιλάλ μίλησε για συνεργασία με τους Τούρκους στρατιώτες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι