Game of Thrones στους Ζουλού – Ίντριγκες και δολοφονίες
03/07/2023Ένα πραγματικό θρίλερ μαίνεται με την υγεία του βασιλιά των Ζουλού Misuzulu Kazwelithini που νοσηλεύεται σε νοσοκομείου της Νότιας Αφρικής, καθώς, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της φυλής, υπάρχουν υποψίες ότι αποπειράθηκαν να τον δηλητηριάσουν. Λίγες μέρες πριν είχε πεθάνει ένας από τους συμβούλους του, ο οποίος επίσης πιθανών να δηλητηριάστηκε, σύμφωνα με το BBC!
Ο βασιλιάς Misuzulu στέφθηκε μπροστά σε χιλιάδες υπηκόους του τον περασμένο Οκτώβριο. Όμως, ένας άγριος αγώνας για την εξουσία μαίνεται στο εσωτερικό της βασιλικής οικογένειας για την ενθρόνιση του 48χρονου. Συγγενείς του αμφισβητούν δικαστικά τη διεκδίκηση του θρόνου, υποστηρίζοντας ότι δεν είναι νόμιμος κληρονόμος του εκλιπόντος πατέρα του, βασιλιά Goodwill Zwelithini. Ο Misuzulu έχει έξι γυναίκες και τουλάχιστον 26 παιδιά και έχει σπουδάσει στην Φλόριντα.
Οι έριδες για τον θρόνο του βασιλιά των Ζουλού, θυμίζουν επεισόδιο του Game Thrones, καθώς οι ίντριγκες και το παρασκήνιο αφθονούν! Για παράδειγμα, η 65χρονη βασίλισσα Μαντφόμπι των Ζουλού είχε πεθάνει μυστηριωδώς τον Απρίλιο του 2021, ενώ πρόωρα είχε πεθάνει μόλις ένα μήνα πριν και ο βασιλιάς σύζυγός της, που την είχε ορίσει μεταβατικό αντιβασιλέα στο θρόνο. Η 65χρονη, λοιπόν, είχε προλάβει να συντάξει διαθήκη με την οποία όριζε ως διάδοχο τον πρωτότοκο γιο της, τον σημερινό βασιλιά Misuzulu, κάτι που είχε ξεσηκώσει τις άλλες πέντε συζύγους του εκλιπόντος βασιλιά και τα 26 παιδιά τους. Στην οικογένεια είναι χριστιανοί, αλλά έχουν ως έθιμο την πολυγαμία.
Δεκάδες συγγενείς απειλούσαν τότε και ζητούσαν να τεθεί σε ψηφοφορία το ποιος θα γινόταν βασιλιάς, ενώ ο νέος βασιλιάς τότε είχε πει ότι «αυτό δεν έχει ξαναγίνει, να ψηφίζεται βασιλιάς»! Ξεσηκώθηκαν και τον γιουχάισαν οι άλλες σύζυγοι και η πολυμελής ευρύτατη οικογένεια ήταν τόσο απειλητική, που μέλη της βασιλικής φρουράς κυριολεκτικά είχαν υποχρεωθεί να φυγαδεύσουν τον βασιλιά Misuzulu!
Το βασίλειο των Ζουλού
Η εκλογή βασιλιά είναι καθαρά εθιμοτυπική, όμως είναι πρόσωπο που ασκεί επιρροή στα 11 εκατομμύρια των Ζουλού της Νότιας Αφρικής. Επιπλέον η μοναρχία, αν και εθιμοτυπική, επιδοτείται με 3,3 εκατομμύρια το χρόνο από το κράτος. Ο προηγούμενος βασιλιάς, ο Zwelithini, είχε βασιλέψει μισό αιώνα, που δεν ξεκίνησε πάντως ευοίωνα. Συγκεκριμένα, όταν πέθανε ο πατέρας του, ο διάδοχος έφυγε από την περιοχή και κρύφθηκε, επειδή απειλούσαν τη ζωή του συγγενείς που ήθελαν να πάρουν το θρόνο. Τελικά ανέλαβε τρία χρόνια μετά, το 1971, χωρίς να ξέρει κανείς πώς ξεκαθαρίστηκε το τοπίο. Θεωρήθηκε ότι ως απόγονος (από ετεροθαλή αδελφό) του ονομαστού βασιλιά Σάκα, ήταν αποδεκτός.
Ο βασιλιάς Zwelithini πέθανε ξαφνικά, «από επιπλοκές διαβήτη» όπως είχε ανακοινωθεί, στα 76 του χρόνια. Η μία από τις χήρες του, η 65χρονη Μαντφόμπι, ορίσθηκε αντιβασιλέας και συνέταξε διαθήκη αμέσως, για πεθάνει και αυτή απρόσμενα λίγο μετά! Κάποιες ξαδέλφες του βασιλιά είχαν υποστηρίξει ότι η εκλιπούσα αντιβασιλέας δεν είχε συντάξει ποτέ διαθήκη και ότι το έγγραφο που προσκομίσθηκε ήταν πλαστό. Η πολιτεία τελικώς έκρινε ότι σύμφωνα με τα έθιμα των Ζουλού, ακόμα κι αν δεν υπάρχει διαθήκη, το βασίλειο παραλαμβάνει ο μεγαλύτερος γιος του νεκρού βασιλιά και το θέμα θεωρήθηκε λήξαν.
«Η οικογένεια είναι ενωμένη»
Όμως, η είδηση ότι θα την διαδέχονταν ο γιος της Misuzulu, όπως προαναφέραμε, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα South Africa’s Sunday Times, ο ετεροθαλής αδελφός του νέου βασιλιά, πρίγκιπας Θοκοζάνι, είχε αμφισβητήσει την επιλογή του Misuzulu, ενώ άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας τον καλούσαν τότε να σταματήσει να αμφισβητεί δημοσίως τον βασιλιά. Ο Θοκοζάνι είχε αναφέρει πως η διαθήκη του πατέρα του δεν όριζε ποιος θα διαδεχθεί την ενδιάμεση διάδοχο (αντιβασίλισσα) και πρότεινε ο βασιλικός οίκος των Ζουλού να επιλέξει τον νέο βασιλιά με ψηφοφορία.
Το λόγο πήρε μετά ο πρωθυπουργός των Ζουλού, πρίγκιπας Μανγκοσούτου Μπουτελέζι, ο οποίος είχε πει στον διαφωνούντα πρίγκιπα πως δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή να εκφράσει τις αντιθέσεις του. Κάποια από τα αδέλφια που ζητούσαν εκλογές, αποχώρησαν από την αίθουσα, ενώ άλλες πριγκίπισσες άρχισαν να φωνάζουν ότι η διαθήκη είχε μια καρικατούρα για υπογραφή! Ήταν τέτοια η ένταση που, όπως προαναφέραμε, ο νέος βασιλιάς προσωρινά φυγαδεύτηκε, αν και μετά ακολούθησε ανακοίνωση ότι «η οικογένεια είναι ενωμένη».
Η θανούσα βασίλισσα Μαντφόμπι, δεν είχε πάρει πάντως αυθαίρετες αποφάσεις. Ο εκλιπών βασιλιάς Γκούντγουιλ Ζουελιτίνι της είχε απονείμει τον τίτλο της «Great Wife» και μεταβατικής διαδόχου του στον θρόνο, καθώς «ήταν η μόνη με βασιλική καταγωγή, ως αδελφή του βασιλιά της Σουαζιλάνδης (Εσουατίνι)». Επιπλέον, επιθυμία του ήταν να τον διαδεχθεί ο μεγαλύτερος γιος του.
Καθώς όμως η Μαντφόμπι ήταν η τρίτη κατά σειρά σύζυγος, είναι άγνωστο τι απέγιναν τα αγόρια των προηγούμενων δύο γάμων ή αν ο εκλιπών βασιλιάς είχε ήδη ορίσει ως διάδοχο, όχι γενικώς τον πρωτότοκο γιο, αλλά συγκεκριμένα τον μεγαλύτερο γιο από τα παιδιά που απέκτησε με την “Great wife”. Και τότε είχαν ενταθεί οι φήμες ότι η βασίλισσα Μανφόμπι είχε πέσει θύμα δηλητηρίασης από συγγενείς της.
Ο θρυλικός Σάκα Ζουλού
Πολύ γνωστή προσωπικότητα των Ζουλού ήταν ο Σάκα Ζουλού. Ήταν το, εκτός γάμου, παιδί του αρχηγού των Ζουλού, Σενζανγκακόνα. Γεννήθηκε το 1787. Ο ίδιος και η μητέρα του, Νάντι, εξορίστηκαν από τον Σενζανγκακόνα και κατέφυγαν στην περιοχή Μθεδούα, όπου ο Σάκα διακρίθηκε σε πολέμους με τον αρχηγό της γειτονικής φυλής. Αυτός με τη σειρά του τον υποστήριξε για να διεκδικήσει το θέση του αρχηγού του βασιλείου των Ζουλού κι ας είχε γεννηθεί εκτός γάμου.
Τον Σάκα διαδέχθηκε ο Ντινγκάνε, ετεροθαλής αδελφός του, ο οποίος συνωμότησε με τον Μλανγκάνα, άλλον ετεροθαλή αδερφό του για να τον δολοφονήσουν. Μετά τη δολοφονία του Σάκα, ο Ντιγκάνε δολοφόνησε και τον Μλανγκάνα και ανέλαβε την εξουσία. Στα επόμενα χρόνια εκτέλεσε πολλούς υποστηρικτές του Σάκα για να διασφαλίσει την εξουσία. Όμως κάποιος ξάδελφος του, του ξέφυγε, και τον δολοφόνησε το 1838.
Ήταν ο Μπάντε, που το 1874 ανατράπηκε από το γιο του, ο οποίος προηγουμένως είχε σκοτώσει τον αδελφό του. Ο επόμενος βασιλιάς έπεσε κι εκείνος θύμα δολοφονίας (δηλητηριάστηκε). Ο γιος του δεν δολοφονήθηκε, αλλά εξορίστηκε από τους Βρετανούς και πέθανε το 1913. Ο γιος του εξορισθέντα επίσης δεν αναγνωρίστηκε ως βασιλιάς. Αργότερα, αποφασίστηκε ότι οι Ζουλού μπορούν να έχουν βασιλιά, ο οποίος «βασιλεύει αλλά δεν κυβερνά».