ΑΠΟΨΗ

Γιατί απέτυχε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ

Γιατί απέτυχε η ιρανική επίθεση στο Ισραήλ, Κωνσταντίνος Κόλμερ

Οι πρώτες ενδείξεις από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, με μη επανδρωμένα αεροσκάφη (ΜΕΑ), βαλλιστικούς πυραύλους και κατευθυνόμενα βλήματα κι απ’ την Συρία, την Υεμένη και (ίσως) τον Λίβανο, αποδεικνύουν ότι απέτυχε ως αντίποινα της ισραηλινής επιθέσεως κατά της ιρανικής πρεσβείας στην Δαμασκό προ εβδομάδος κατά την οποία εφονεύθη υψηλόβαθμο στέλεχος των Φρουρών της Επανάστασης. Κατόπιν της αποτυχίας, το Ιράν διέκοψε τις αεροπορικές επιθέσεις και καταβάλλεται προσπάθεια διεθνώς να μην υπάρξουν αντίποινα του Νετανιάχου.

Εν τούτοις, απ’ τη νέα αναμέτρηση ισχύος προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για την μορφή πολέμου εξ αποστάσεως, γνωστή άλλωστε απ’ το πρόσφατο παρελθόν:

1. Η αποτελεσματικότης των ΜΕΑ (drones) απεδείχθη λίαν ανεπαρκής να διεισδύσει στον εναέριο χώρο του Ισραήλ. Αντιθέτως ορισμένα κατευθυνόμενα βλήματα διέλαθον της αντιαεροπορικής άμυνας του Ισραήλ -και των επανδρωμένων πολεμικών αεροπλάνων της Αμερικής και Βρετανίας- κι έπληξαν στρατιωτικούς στόχους.

2. Η συμπαράσταση της Δύσεως στο Ισραήλ υπήρξε καθολική κι άνευ όρων, άρα η προστασία τους αποτρεπτική για κάθε δυνητικό επιδρομέα εξ Ανατολών, Σιίτη ή Σουνίτη. Ο “πόλεμος των πολιτισμών” συνεχίζεται και τούτο είναι αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για το αίσθημα ασφαλείας των χριστιανικών πληθυσμών της Δύσεως. Η τεχνολογική υπεροχή είναι “μία κάποια λύσις” που θα έλεγε ο Καβάφης.

3. Εκκωφαντική ήταν η καταδίκη του Ιράν για την επίθεση όχι μόνο από τους Ινδούς και τους Κινέζους αλλά κι από τους Σαουδάραβες. Εξ ίσου, “σιγήν ιχθύος” τήρησε ο χαλίφης της Αγκύρας ο οποίος πρέπει να πήρε το μήνυμα για τους… “Μπαϊρακτάρ” (τουρκικά drones).

4. Οι διεθνείς αγορές δεν πανικοβλήθησαν και οι ανατιμήσεις του πετρελαίου, χρυσού και αργύρου, είχαν προεξοφληθεί εν τινί μέτρω. Το κλείσιμο του εναερίου χώρου της Εγγύς Ανατολής απέτρεψε αεροπορικά “ατυχήματα” – σκόπιμα και τυχαία. Τα Στενά του Ορμούζ δεν έκλεισαν αλλά ένα πετρελαιοφόρο ισραηλινής ιδιοκτησίας κατελήφθη από Ιρανούς κομάντος.

Συμπερασματικώς, με εναέρια μέσα δεν κερδίζονται κι οι σημερινοί πόλεμοι όπως στην αρχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την Λούφτβαφε του Χίτλερ (Νορβηγία, Γιουγκοσλαβία, Κρήτη). Τα αντίμετρα απ’ το… τσωρτσίλιο “Μπλέτσεη Πάρκ” του Τούρινγκ, που έσπασε τους κρυπτοκώδικες του γερμανικού, η αγγλική αεροπορία κι αμερικανική παραγωγή απεδείχθησαν υπέρτερα των αεροπορικών πληγμάτων των ναζί. Μόνο με εισβολές στρατού (Νορμανδία), ναυτική υπεροπλία (Μεσόγειος) και μάχες τεθωρακισμένων (Κουρσκ) κερδίζονται οι πόλεμοι ήδη από τα τέλη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.

Διεπιστώθη όμως και κάτι άκρως ανησυχητικό από την επίθεση του Ιράν κατά του Ισραήλ, ότι εάν οι Ιρανοί είχαν ατομικά όπλα κι ένα μόνο κατευθυνόμενο βλήμα έπεφτε στο Τελ Αβίβ, οι συνέπειες θα ήσαν καταστρεπτικές όχι μόνο για το Ισραηλινούς αλλά και για τους Πέρσες.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι