ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Γιατί δεν υπάρχει συμφωνία στην ΕΕ για εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Γιατί δεν υπάρχει συμφωνία στην Ε.Ε για εμπάργκο ρωσικού πετρελαίου

Αδιέξοδο στις Βρυξέλλες για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ενώ τις επόμενες δύο μέρες συνέρχεται η Σύνοδος Κορυφής  με βασικό θέμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των ευρωπαίων ηγετών το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. “Αγκάθι”  μέχρι τώρα είναι η “σκληρή στάση” του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος επιμένει να μην συναινεί σε ένα τέτοιο σενάριο και με αποτέλεσμα να εμποδίζει το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν kατάφεραν ούτε σήμερα Κυριακή  να καταλήξουν σε συμφωνία για εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αλλά θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις τη Δευτέρα το πρωί, καθώς προσπαθούν να προετοιμάσουν έγκαιρα ένα πλαίσιο για τη Σύνοδο Κορυφής το απόγευμα της Δευτέρας, δήλωσε αξιωματούχος της Ένωσης.

Η πρόταση που συζητείται τώρα μεταξύ των «27» προϋποθέτει μια απαγόρευση στις παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου στην ΕΕ μέσω θαλάσσης μέχρι το τέλος του έτους, αλλά προβλέπει μια εξαίρεση για το πετρέλαιο που παραδίδεται από τον ρωσικό αγωγό Druzhba (Φιλία) στα ρωσικά, ο οποίος τροφοδοτεί την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Όρμπαν σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ (που διέρρευσε προ ημερών στους Financial Times), είχε ταχθεί κατά της συμπερίληψης του θέματος στην ατζέντα της προσεχούς Συνόδου Κορυφής. «Η συζήτηση του ζητήματος των κυρώσεων μεταξύ των ηγετών απουσία συναίνεσης θα ήταν αντιπαραγωγική», έγραφε ο κ. Ορμπαν.

Η Βουδαπέστη έχει ζητήσει μεγαλύτερο χρόνο προσαρμογής (πέντε έτη) για να μηδενίσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και κοινοτική χρηματοδότηση για την κατασκευή νέων υποδομών και τη μετατροπή των διυλιστηρίων της.

Το σχέδιο REPowerEU που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν, σύμφωνα με τον Ούγγρο πρωθυπουργό, περιλαμβάνει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία, αλλά δεν έχει σαφείς προβλέψεις για τα ποσά που θα λάβουν οι περίκλειστες χώρες ούτε για τα χρονοδιαγράμματα χρηματοδότησης.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι