ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Εμπάργκο σε δόσεις από ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Αντίμετρα από Πούτιν

Εμπάργκο σε δόσεις από ΕΕ στο ρωσικό πετρέλαιο – Αντίμετρα από Πούτιν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στο έκτο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, το οποίο περιλαμβάνει την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Το εμπάργκο σύμφωνα με την εισήγηση προς τους 27, θα εφαρμοστεί σταδιακά και η πλήρης απαγόρευση θα επιβληθεί μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους. Στο πακέτο, περιλαμβάνονται και νέες κυρώσεις σε τράπεζες και ρωσικές εταιρείες, αλλά και φυσικά πρόσωπα τα οποία θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σύμφωνα με την πρόεδρο Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εισηγείται τα εξής μέτρα:

  • Πλήρες εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, χωρίς αναφορά σε εξαιρέσεις (Ουγγαρία και Σλοβακία).
  • Σταδιακή κατάργηση εισαγωγών ρωσικού αργού πετρελαίου εντός έξι μηνών και κατεργασμένων προϊόντων πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022.
  • Στο νέο πακέτο περιλαμβάνεται η μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα Sberbank και άλλες μεγάλες τράπεζες οι οποίες θα αποβληθούν από το σύστημα Swift.
  • Κυρώσεις κατά υψηλόβαθμών στρατιωτικών αξιωματούχων της Ρωσίας και άλλων προσώπων εις βάρος των οποίων έχουν γίνει καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου.

Σύμφωνα με το AFP στην επόμενη λίστα κυρώσεων πιθανόν να περιλαμβάνεται και ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος. Αρχικά, η Γερμανία είχε προβάλει αντιρρήσεις για την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, Όμως τώρα το Βερολίνο τάσσεται υπέρ του μέτρου, καθώς βρήκε εναλλακτικές πηγές εφοδιασμού με αργό και έχει μειώσει το ποσοστό εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου από το 35% που ήταν πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στο 12% σήμερα, όπως ανακοίνωσε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Οι χώρες της ΕΕ εισήγαγαν από τη Ρωσία ορυκτά καύσιμα αξίας 44 δισεκατομμυρίων ευρώ από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, σύμφωνα με στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (CREA). Κατά εκτιμήσεις του κέντρου μελετών Bruegel, το ρωσικό πετρέλαιο που καταναλώνεται καθημερινά στην Ευρώπη έχει αξία 450 εκατομμυρίων δολαρίων και εν μέρει χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η εναλλακτική λύση που πρότεινε το Ινστιτούτο, στην περίπτωση που η ΕΕ δεν κατέληγε στο εμπάργκο ήταν η επιβολή υψηλών δασμών, ώστε να καταστεί ασύμφορη η εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου.

Η επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό αργό ακολουθεί την επιβολή απαγόρευσης στον ρωσικό άνθρακα, στο πλαίσιο του πέμπτου γύρου κυρώσεων. Ο τερματισμός των εισαγωγών άνθρακα από τη Ρωσία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί τον Αύγουστο. Στο πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου ο τερματισμός εισαγωγών εκτιμάται ότι θα γίνει έως τα τέλη του 2022, εκτός και αν η Μόσχα αποφασίσει διαφορετικά.

Διάταγμα Πούτιν για αντίμετρα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε χθες διάταγμα για αντίμετρα στις κυρώσεις της Δύσης. Μεταξύ άλλων προβλέπεται η απαγόρευση συναλλαγών με εταιρείες και φυσικά πρόσωπα των χωρών που χαρακτηρίζονται ως “μη φιλικές”. Ποιες είναι αυτές οι εταιρείες και ποια τα πρόσωπα που θα μπουν στον κατάλογο των ρωσικών κυρώσεων θα οριστικοποιηθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες, από τα συναρμόδια υπουργεία, όπως αναφέρεται στο διάταγμα Πούτιν.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν εμπάργκο σε όλες τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία ήδη τον Μάρτιο, στην αρχή του πολέμου. Ωστόσο, οι εισαγωγές αυτές κάλυπταν ούτως ή άλλως μικρό μέρος των αναγκών της χώρας, ειδικά σε σύγκριση με την ΕΕ.

Εκτός από το πετρέλαιο, το έκτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει τη Sberbank, τη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα, ενώ στη νέα λίστα θα μπουν άλλες δύο τράπεζες και τηλεοπτικοί σταθμοί που σύμφωνα με τις Βρυξέλλες διασπείρουν παραπληροφόρηση σχετικά με τον πόλεμο. Οι τράπεζες που προστίθενται στη μαύρη λίστα θα αποκλειστούν από το διεθνές σύστημα διατραπεζικής επικοινωνίας SWIFT.

«Η ΕE βάζει στο στόχαστρο περισσότερους προπαγανδιστές της Ρωσίας», δήλωσε χθες ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ. Μέσω Twitter ο Μπορέλ σημείωσε πως η ΕΕ εργάζεται για να αποκλειστούν και άλλες ρωσικές τράπεζες από διεθνή συστήματα διαχείρισης πληρωμών και διατραπεζικής επικοινωνίας και θα βάλει στο στόχαστρο «παράγοντες της παραπληροφόρησης». Πρόσθεσε ότι οι προετοιμασίες για την επιβολή εμπάργκο στο πετρέλαιο που εξάγει η Ρωσία προχωρούν.

Για να τεθούν σε ισχύ οι κυρώσεις απαιτείται ομόφωνη έγκριση των 27. Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι αναμένεται να αρχίσουν διαβουλεύσεις σήμερα. Εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις από καμία ευρωπαϊκή χώρα, τα μέτρα θα εφαρμοστούν άμεσα.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι