ΘΕΜΑ

Γιατί Γερμανός υπολοχαγός πήρε άσυλο σαν Σύριος πρόσφυγας

Γιατί Γερμανός υπολοχαγός που πήρε άσυλο σαν Σύριος πρόσφυγας, Ευθύμιος Τσιλιόπουλος

Ένας Γερμανός υπολοχαγός, ο οποίος ζούσε και μια παράλληλη ζωή σαν πρόσφυγας από τη Συρία, δικάζεται στη Φρανκφούρτη, κατηγορούμενος ότι σχεδίαζε να σκοτώσει Γερμανούς πολιτικούς για να προκαλέσει οργή και μίσος κατά προσφύγων και μεταναστών στο γερμανικό λαό. Ο 32χρονος άντρας αναφέρεται από τα γερμανικά ΜΜΕ σαν “Φράνκο Α.” λόγω αυστηρών γερμανικών νόμων περί απορρήτου, αλλά βίντεο και φωτογραφίες του κυκλοφορούν ευρέως.

Ο Φράνκο έζησε στη Γαλλία, όπου υπηρέτησε στη γαλλογερμανική ταξιαρχία, έναν ελίτ στρατιωτικό σχηματισμό που αποτελείται από μονάδες των δύο στρατών για να συμβολίζει τη γαλλογερμανική προσέγγιση στην μεταπολεμική εποχή. Το 2016, ο Φράνκο πήγε σε αρμόδιες γερμανικές αρχές, προσποιούμενος ότι ήταν γαλλόφωνος χριστιανός από τη Συρία, αφού πρώτα έβαψε μαύρα τα γένια του και σκούρηνε την επιδερμίδα του χρησιμοποιώντας μακιγιάζ. Χρησιμοποιώντας το όνομα “Ντέιβιντ Μπέντζαμιν”, έπεισε τους Γερμανούς αρμοδίους να του παράσχουν προσωρινά έγγραφα ταυτότητας και να του χορηγήσουν άσυλο στη Γερμανία. Επίσης, έλαβε μηνιαίο επίδομα.

Το 2017, ο Φράνκο συνελήφθη στη Βιέννη ενώ προσπαθούσε να ανακτήσει ένα γεμάτο πιστόλι που είχε κρύψει σε ένα δημόσιο αποχωρητήριο. Όταν έγιναν έρευνες στο δωμάτιό του στους στρατώνες της γαλλογερμανικής Ταξιαρχίας, η αστυνομία ανακάλυψε υλικό και αναμνηστικά που παρέπεμπαν στη ναζιστική Γερμανία. Περαιτέρω έρευνες στο σπίτι των γονιών του στη Γερμανία αποκάλυψαν αποθέματα πυρομαχικών και εκρηκτικών.

Μυστικό δίκτυο ακροδεξιών

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Φράνκο ανήκε σε μυστικό δίκτυο ακροδεξιών, του οποίου τα μέλη σχεδίαζαν να αναλάβουν ένοπλη δράση σε χρονική στιγμή που αναφερόταν ως “Ημέρα Χ”, η οποία θα σηματοδοτούσε την έναρξη εμφυλίου πολέμου στη Γερμανία. Επιπλέον, κατηγορείται ότι είχε κλέψει πυρομαχικά από το στρατόπεδό του και ότι διατηρούσε έναν κατάλογο υποψήφιων θυμάτων για δολοφονία. Στο τελευταίο περιλαμβάνονται ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας και η Κλόντια Ροθ, στέλεχος των Πρασίνων, η οποία είναι αντιπρόεδρος της Bundestag.

Το ζήτημα περιπλέχτηκε όταν οι γερμανικές αρχές συνειδητοποίησαν ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του Φράνκο ταιριάζουν ακριβώς με αυτά του Σύριου μετανάστη Ντέιβιντ Μπέντζαμιν. Στη συνέχεια τους ταυτοποίησαν. Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Φράνκο σχεδίαζε να σκοτώσει τουλάχιστον έναν ανώτερο Γερμανό πολιτικό και, στη συνέχεια, να αφήσει το όπλο με τα δακτυλικά του αποτυπώματα στη σκηνή του εγκλήματος.

Στόχος του ήταν να ταιριάξουν τα δακτυλικά αποτυπώματα με αυτά της ψεύτικης ταυτότητάς του ως Σύριου πρόσφυγα, και με αυτόν τον τρόπο να προκαλέσει αντι-αραβικά και αντι-μεταναστευτικά αισθήματα στους Γερμανούς. Όταν πήγε στο δικαστήριο την περασμένη Πέμπτη, ο Φράνκο αρνήθηκε ότι ήταν νεοναζί και ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που παρουσιάστηκε ως Σύριος πρόσφυγας ήταν επειδή ήθελε να «αποκαλύψει τα ελαττώματα στο σύστημα ασύλου της Γερμανίας». Εάν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 10 ετών.

Τι λέει η υπεράσπιση

Οι δικηγόροι του υποστηρίζουν ότι ο υπολοχαγός ήθελε απλά να καταδείξει την φαυλότητα της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής. Παρόλα αυτά η υπόθεση εγείρει στα γερμανικά ΜΜΕ ερωτήσεις για την ακροδεξιά διείσδυση στο γερμανικό στρατό και αυτό είναι που τονίζεται ιδιαιτέρως. Ο δικηγόρος Μορίτς Σμιτ-Φρίκε εκτόξευσε επίθεση εναντίον της κυβέρνησης Μέρκελ και της μεταναστευτικής της πολιτικής.

Οι βολές του δικηγόρου και του συναδέλφου του Γιόχαν Χοκ ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Φρανκφούρτης θεωρήθηκαν πολύ βαριές. Τα γερμανικά ΜΜΕ θεωρούν ότι ο κατηγορούμενος γίνεται κατήγορος. Οι δικηγόροι υπεράσπισης αποδίδουν πολιτικά κίνητρα στην συμπεριφορά του Φράνκο: Κατά τον Χοκ, «εάν ένας θαρραλέος πολίτης μεταμφιέζεται σε πρόσφυγα για να αποκαλύψει την κατάχρηση ασύλου με αυτόν τον τρόπο, δεν είναι επικίνδυνος στο κράτος. Εάν, ωστόσο, σημαντικά τμήματα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης βρίσκονται σε μια σχεδόν ανοιχτή συνεργασία με λαθρέμπορους (σ.σ. διακινητές) και οι φόβοι του πληθυσμού χλευάζονται με την ανείπωτη φράση “Μπορούμε να το κάνουμε”, αυτό μπορεί κάλλιστα να είναι επικίνδυνο για το κράτος».

Η κυβερνητική πολιτική κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής κρίσης χαρακτηρίστηκε «από αυθαιρεσία και περιφρόνηση για το νόμο» και τα κρατικά συνταγματικά όργανα κατέστρεψαν τη δική τους αξιοπιστία, σύμφωνα με τους δικηγόρους. Εκείνη την εποχή, ο πελάτης τους απλώς αναγνώρισε όλες αυτές τις αδυναμίες και ήθελε να λάβει αντίμετρα. Γι’ αυτό, διαπράττεται εναντίον του “δολοφονία χαρακτήρα” από μια ομοσπονδιακή εισαγγελία που ελέγχεται από την πολιτική εξουσία.

Γερμανός υπολοχαγός: Ακροδεξιός ή πατριώτης;

Τις επόμενες εβδομάδες, το Ανώτατο Περιφερειακό Δικαστήριο της Φρανκφούρτης με τη Γερουσία Ασφάλειας του Κράτους θα πρέπει να αντιμετωπίσει το πολύ δύσκολο ερώτημα για το τί είναι στην πραγματικότητα ο Φράνκο: Ένας δεξιός τρομοκράτης, όπως ισχυρίζεται το κατηγορητήριο, ο οποίος, μεταξύ άλλων, έχει παραβιάσει το Νόμο Ελέγχου Πολεμικών Όπλων; Ή ένας εκκεντρικός, ειρηνικός, ακόμη και αλτρουιστικός χαρακτήρας, ένα κριτικό πνεύμα που ήθελε να βοηθήσει τη Γερμανία, εκθέτοντας τις αδυναμίες του συστήματος ασύλου;

Η υπερασπιστική γραμμή δεν είναι εύκολη. Ο Φράνκο συνελήφθη, προσπαθώντας να ανακτήσει ένα γεμάτο όπλο στο αεροδρόμιο της Βιέννης. Οι αστυνομικοί βρήκαν επίσης περισσότερες από 1.000 σφαίρες σε 50 εκρηκτικούς μηχανισμούς, τους οποίους ο κατηγορούμενος είχε κρύψει σε χώρους που ανήκουν στην οικογένεια και σε φίλους του. Τέλος, υπάρχουν πολλές ηχογραφήσεις, σημειώσεις, φωνητικά μηνύματα και αρχεία καταγραφής συνομιλιών που αποδεικνύουν ότι ο Φράνκο δεν ήταν καθόλου ξένος με εξτρεμιστικές ιδέες και κινείτο σε τουλάχιστον αμφισβητήσιμους κύκλους.

Ωστόσο, η δίκη εναντίον του πραγματοποιείται υπό την πίεση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου, καθώς το Περιφερειακό Δικαστήριο έχει αποφανθεί ότι τα αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του δεν ήταν επαρκή για να κατηγορηθεί πως «ετοίμαζε μια σοβαρή πράξη βίας που θέτει σε κίνδυνο το κράτος». Οι δικαστές δεν θεώρησαν ότι ο Φράνκο που στρατοπέδευε στην Αλσατία εκείνη την εποχή, είναι πιθανόν να σχεδίαζε δολοφονίας. Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι ο άντρας είχε ήδη αναλάβει δράση, δηλαδή είχε προβεί σε συγκεκριμένες προετοιμασίες.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο κατέρριψε αυτήν την απόφαση και επέτρεψε στον Γενικό Εισαγγελέα να τον κατηγορήσει στα τέλη του 2019. Ο υπολοχαγός πρέπει τώρα να απαντήσει στην κατηγορία ότι πολιτικοί (ο Μάας, η Ροθ, η πρόεδρος του Ιδρύματος Amadeu Antonio, Ανέτα Καχάνε) ήταν στόχοι του. Ωστόσο, η δικογραφία δείχνει την πολυπλοκότητα του ζητήματος, δεδομένου ότι ναι μεν υπάρχουν ενδείξεις ότι σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση, αλλά όχι στοιχεία. Όταν είχαν ανακαλυφθεί τα πυρομαχικά και τα σημειώματα με ονόματα και αρχεία, ο τότε 28χρονος Φράνκο είχε τεθεί υπό κράτηση για επτά μήνες τον Απρίλιο 2017.

Η ιστορία με το όπλο

Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται σε ένα κτίριο αεροδρομίου της Βιέννης στις αρχές Φεβρουαρίου 2017. Όπως προαναφέραμε, η αυστριακή αστυνομία συλλαμβάνει τον Γερμανό Φράνκο, όταν πάει να πάρει ένα όπλο από τουαλέτα που το είχε κρύψει. Το όπλο είχε ήδη ανακαλυφθεί και η αστυνομία παρακολουθούσε ποιος θα πήγαινε να το πάρει. Ο Φράνκο ισχυρίστηκε στην ανάκριση ότι βρήκε κατά λάθος το πιστόλι σε έναν θάμνο δύο εβδομάδες νωρίτερα και συνειδητοποίησε ότι θα ήταν ποινικό αδίκημα εάν το κουβαλούσε μαζί του. Γι’ αυτό το άφησε στην τουαλέτα πριν φύγει και σχεδίαζε να το πάρει αργότερα.

Μετά από αρκετές ώρες ανάκρισης στη Βιέννη, επιτράπηκε στον Φράνκο να φύγει. Τον Μάιο του 2017, ο ραδιοφωνικός σταθμός της ‘Εσσης Hessischer Rundfunk ανέφερε: «Τρεις κάτοικοι της Έσσης συνελήφθησαν για υπόνοια τρομοκρατίας. Οι ερευνητές ψάχνουν και για άλλους συνεργούς». Εν τω μεταξύ, η γερμανική αστυνομία ανακάλυψε ότι ο Φράνκο είχε αγοράσει το πιστόλι στο Παρίσι αρκετούς μήνες νωρίτερα.

Στο κινητό του, οι ερευνητές βρήκαν στοιχεία ότι πιθανότατα σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον δημόσιων προσώπων με τους φίλους του. Δύο από τους τρεις που συνελήφθησαν, απελευθερώθηκαν λίγο αργότερα και η κατηγορία εναντίον τους κατέπεσε. Ο Φράνκο, όμως, κρατήθηκε. Λόγω της υποψίας για τρομοκρατία, ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας τον χαρακτηρίζει δεξιό εξτρεμιστή.

Από μικρός ακροδεξιός

Τα πρώτα κομμάτια του παζλ οδηγούν πίσω στα σχολικά χρόνια του Φράνκο. Ως 17χρονος μαθητής ονειρευόταν πολιτική αναταραχή. Γράφει σε ένα ημερολόγιο ότι σκεφτόταν να φτάσει στην κορυφή του γερμανικού στρατού και στη συνέχεια να κάνει πραξικόπημα. Έβλεπε τη χώρα και την προσωπική του εθνική υπερηφάνεια απαξιωμένη από τα ΜΜΕ και τους κρατικούς θεσμούς.

Όντας στον στρατό, εξέφρασε αντισημιτισμό και υπερασπίστηκε αρνητές του Ολοκαυτώματος. Στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των αξιωματικών έγραψε ανατρεπτικές ιδέες. Ο βουλευτής (Χριστιανοδημοκράτης) στην Έσση Μίκελ Μπραντ ανέφερε: «Είναι κατανοητό ότι στα τέλη του 2013 οι κατηγορούμενοι έγραψαν απόψεις που είναι σαφώς δεξιές εξτρεμιστικές και ρατσιστικές».

Οι αρμόδιοι στον στρατό, οι οποίοι διερευνούν σχετικές παραβιάσεις, θεώρησαν πως δεν υπήρχε τίποτα μεμπτό. Πέραν των δικονομικών θεμάτων, το σοβαρό ερώτημα είναι τι πραγματικά πήγε στραβά στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις όταν στρατιωτικοί με σαφώς ακροδεξιές εξτρεμιστικές συμπεριφορές επιτρέπεται να συνεχίσουν την καριέρα τους. Ενώ υπήρχαν σοβαρά προειδοποιητικά σημάδια, όλα αγνοήθηκαν.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι