ΑΠΟΨΗ

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να χαίρεται με την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων

Γιατί η Ελλάδα δεν πρέπει να χαίρεται με την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, ΚΟΛΜΕΡ

Ουδέν το μυστηριώδες υποκρύπτει η εμπλοκή της επισκέψεως του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ, που προβλεπόταν για τις 9 Μαΐου. Είναι γνωστό, ότι ο Ερντογάν ουδέποτε «τα πήγαινε καλά» με τον Μπάιντεν. Δεν έγινε ποτέ δεκτός τα τελευταία τέσσερα χρόνια στην Ουάσιγκτον, που τον θεωρούσε “Enfant terrible” (τρομερό παιδί) που έκανε ζημιές στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ (καθυστέρησε την ένταξη της Σουηδίας στην συμμαχία), με τη Δύση (συντάχθηκε με την Ρωσία) και με τις ΗΠΑ (παρέλαβε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400).

Το ποτήρι των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ξεχείλισε όταν ο Ερντογάν αποκάλεσε το Ισραήλ… χιτλερικό, όσον αφορά στην στάση του απέναντι στη Χαμάς της Γάζας, που επιτέθηκαν απροκάλυπτα τον Οκτώβριο στο Ισραήλ, σκοτώνοντας, βιάζοντας και συλλαμβάνοντας 120 ομήρους Ισραηλινούς, που μάλλον δεν επιζούν σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται υπό πίεση από το αμερικανοϊσραηλινό «λόμπυ» που το ‘χει ανάγκη εν όψει των εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος η… Πυθία για να μαντέψει ότι ο Ερντογάν είναι ανεπιθύμητος στην Αμερική, αν όχι ανασφαλής. Κάνοντας την ανάγκη φιλοτιμίαν, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άφησε στην Άγκυρα την ανακοίνωση της ματαίωσης του ταξιδιού του Τούρκου προέδρου και ο φιλότουρκος αμερικανικός Τύπος εποίησε την νήσσαν, κοινώς το αποσιώπησε.

Περιμένοντας τον Τραμπ για βελτίωση (;) των αμερικανοτουρκικών σχέσεων

Η Τουρκία διέρχεται τη χειρότερη περίοδο σχέσεων με τις ΗΠΑ κι ο πρόεδρος της αναμένει την αλλαγή στην αμερικανική προεδρία για να πραγματοποιήσει τη “βίζιτα”, γνωστού όντος ότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί πολυτελές ξενοδοχείο στη Κων/λη. Χωρίς αυτό να ‘ναι ασφαλές τεκμήριο ευνοϊκής υποδοχής του (ο Τραμπ βάζει πρώτα την Αμερική στις αξίες του) αποτελεί ελπίδα αποκαταστάσεως των (προηγουμένως) θερμών σχέσεων των Τούρκων με το…Αμερικανικό Πεντάγωνο, που κινδυνεύει να χάσει την βάση του Ιντσιρλίκ στα νοτιονατολικά της Τουρκίας εξ’ αιτίας της επιδείνωσης των σχέσεων των δύο χωρών.

Η Γεωγραφία αποφασίζει κι η Ελλάς δεν επιχαίρει για την επιδείνωση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων, διότι μπορεί να ξεσπάσει στη ράχη της. Εν τούτοις, η ισορροπία έχει διαταραχθεί ήδη. Όχι τόσο απ’ τον πόλεμο στην Γάζα όσο απ’ την ακύρωση των υπό τουρκικό έλεγχο Στενών του Ελλησπόντου, με την διάνοιξη του λιμένος Αλεξανδρουπόλεως που φέρει την επικοινωνία του Αιγαίου πελάγους με τη Βαλτική θάλασσα, τέμνοντας την Ανατολική Ευρώπη κάθετα.

Ίσως γι’ αυτό ο Γερμανός πρόεδρος Σταϊνμάιερ επεσκέφθη πρώτα τον δήμαρχο της Κων/λεως κι ύστερα τον νεοχαλίφη της Αγκύρας, κατά την παρούσα επίσκεψη στον παραδοσιακό σύμμαχο της Γερμανίας.

Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.

Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι