Quantcast
Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεώρηση της "Λωζάνης" - slpress.gr
Γιατί ο Ερντογάν επιδιώκει αναθεώρηση της "Λωζάνης", Ιωάννης Αναστασάκης

Το καλοκαίρι του 2023 συμπληρώνονται εκατό χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης. Συμπληρώνονται επομένως και τα εκατό χρόνια από της ιδρύσεως της νεώτερης Τουρκίας μετά την διάλυση της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Το μεγαλύτερο από αυτό το διάστημα η χώρα κυβερνήθηκε από τους κεμαλικούς, η πολιτική των οποίων στόχευε στην εθνική ομοιογένεια και τον εξευρωπαϊσμό της Τουρκίας.

Προσεγγίζοντας την συμπλήρωση των εκατό χρόνων της επετείου, στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται σήμερα ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Το κόμμα του το AKP, εφαρμόζει μία ρητορική και πολιτική στροφή προς την ανατολή. Μετά το στημένο πραξικόπημα του 2016 στοχοποιήθηκε και διώχθηκε ποικιλοτρόπως η μεσαία τάξη. Τα ποσοστά αναλφαβητισμού στα εκατομμύρια των Τούρκων αγροτών είναι ιδιαίτερα υψηλά. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα, να διαμορφωθεί μία ελεγχόμενη λαϊκή μάζα, εύκολα διαχειρίσιμη. Ο φανατικός ισλαμισμός σε συνδυασμό με δοξασίες που βασίζονται στην άγνοια, βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στις αναλφάβητες μάζες του πληθυσμού.

Πολλοί Τούρκοι διανοούμενοι, οι περισσότεροι των οποίων κατοικούν εκτός Τουρκίας για να αισθάνονται ασφαλείς από καθεστωτικές διώξεις, θεωρούν ότι το σημερινό καθεστώς επιδιώκει την χαμηλή εκπαίδευση μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Συγκεκριμένα ισχυρίζονται ότι: «η κυβέρνηση καλλιεργεί φρούδες ελπίδες που βασίζονται στην έλλειψη γνώσης, αντί την προώθηση της εκπαίδευσης και την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης των πολιτών».

Μεταξύ των δοξασιών που διακινούνται στον ισλαμικό πληθυσμό, είναι και η ακύρωση της Συνθήκης της Λωζάνης. Υποτίθεται ότι υπάρχει μυστικό άρθρο στη Συνθήκη που προβλέπει την αυτεπάγγελτη λήξη της στα 100 χρόνια. Βέβαια διαφεύγει της προσοχής των ψιθυριστών, ότι οι Συνθήκες ειρήνης υπογράφονται για να ισχύουν για πάντα ή όσο τουλάχιστον υπάρχουν οι εγγυητές και οι προσυπογράφοντες.

Ως παραδείγματα αυτεπάγγελτης λήξης Συνθηκών, αναφέρονται στα μέσα ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης που διακινούν δοξασίες αυτής της μορφής, οι Συνθήκες για το Χόνγκ Κόνγκ και την διώρυγα του Παναμά. Αυτές βέβαια δεν ήταν Συνθήκες ειρήνης, αλλά περιορισμένης χρήσης και εκμετάλλευσης. Επομένως προέβλεπαν χρόνο αυτεπάγγελτης λήξης, λόγω ακριβώς του ιδιαίτερου τύπου των Συμφωνιών αυτών.

Έρχεται η λήξη;

Άλλη συναφής δοξασία που διακινείται από τους ψιθυριστές, είναι η δυνατότητα μονομερούς από μέρους της Τουρκίας αναστολής ισχύος της Συνθήκης της Λωζάνης. Αναφέρεται μάλιστα από τους αδαείς και αναλφάβητους πολίτες, ότι υπάρχει ιστορικό προηγούμενο στην Ευρώπη, όταν η Γερμανία ανέστειλε μονομερώς Ευρωπαϊκή Συνθήκη ειρήνης μόλις στα είκοσι χρόνια ισχύος της.

Ο νέος εκλεκτός της Άγκυρας στη Λιβύη βρίσκει εμπόδια από τον παλιό...

Αποφεύγεται βεβαίως να επισημανθεί ότι αυτός που μονομερώς ακύρωσε την ισχύ της υπόψη Συνθήκης ήταν ο Αδόλφος Χίτλερ και το αποτέλεσμα της απερίσκεπτης ενέργειάς του ήταν το ξέσπασμα του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου και το αιματοκύλισμα της ανθρωπότητας. Θεωρούν δηλαδή οι ψιθυριστές -οι οποίοι δυστυχώς βρίσκουν ευήκοα ώτα αδαών- ότι ο Ερντογάν θα είναι ο νέος Χίτλερ και για τον λόγο αυτό εξοπλίζει στρατιωτικά την Τουρκία. Η δοξασία αυτή είναι πολύ επικίνδυνη τόσο για την περιφερειακή όσο και για την παγκόσμια ειρήνη. Δημιουργεί φρούδες ελπίδες και φανατισμό στις λαϊκές μάζες, με απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον.

Προ ημερών, ένας φίλος έμπορος που ταξιδεύει για δουλειές στα Βαλκάνια και καταλαβαίνει την τουρκική γλώσσα, εκμυστηρεύτηκε ότι σε κοινότητες μουσουλμάνων που επηρεάζονται από την Τουρκία, κυκλοφορούν και δυστυχώς έχουν γίνει αποδεκτές δοξασίες ότι το 2023 που θα λήξει η Συνθήκη της Λωζάνης, θα γίνει κάτι πολύ μεγάλο που θα αλλάξει τις ζωές των μουσουλμάνων προς το καλύτερο. Ελπίζω ότι έχουν γνώση οι φύλακες και λαμβάνουν μέτρα για την διατήρηση της ειρήνης.

Ένα ερώτημα που ανακύπτει αβίαστα είναι το γιατί ο πρόεδρος Ερντογάν και το κυβερνόν κόμμα του επιτρέπουν την διάδοση αυτών των ψευδών δοξασιών; Γιατί με τις εμπρηστικές και γεμάτες υπονοούμενα δημόσιες δηλώσεις καλλιεργούνται οι δοξασίες και εξάπτεται η φαντασία ευφάνταστων αδαών Τούρκων πολιτών και άλλων μουσουλμάνων στα Βαλκάνια; Είναι πολύ πιθανόν οι επικίνδυνοι ψιθυριστές να είναι σε διατεταγμένη αποστολή 5ης φάλαγγας, σε εφαρμογή ενός σχεδίου ψυχολογικών επιχειρήσεων.

Η μόνη εξήγηση

Η μόνη λογική εξήγηση που φαίνεται στον ορίζοντα είναι οι επικείμενες προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2022, δηλαδή λίγο πριν την συμπλήρωση εκατονταετίας της Τουρκικής Δημοκρατίας. Στις εκλογές αυτές ο πρόεδρος Ερντογάν θα πρέπει να απολογηθεί και να εξηγήσει την αποτυχία του “Σχεδίου 2023” που έχει εξαγγείλει από τις προηγούμενες εκλογές. Το προαναγγελθέν αυτό “Σχέδιο 2023” περιλαμβάνει παραμέτρους που η τουρκική κυβέρνηση ήδη έχει αποτύχει παταγωδώς χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης.

Επίσης τα απανωτά σοκ μετά το φαινόμενο Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη και την αποστασιοποίηση Νταβούτογλου και Παπατζάν από το AKP, φαίνεται ότι οδήγησαν το κυβερνόν κόμμα στην απόφαση να χρησιμοποιήσει την 5η φάλαγγα. Αυτό είναι ένα επικίνδυνο εργαλείο για τον έλεγχο των μαζών και την δημιουργία τεχνητής συσπείρωσης στο κυβερνόν κόμμα με ηγέτη τον Ερντογάν.

Drones, ραντάρ και φράχτες στον Έβρο – Ένας χρόνος από την υβριδική επίθεση

Φαίνεται ότι η Χαλιμά επιστρατεύτηκε και πολιτεύεται στην Τουρκία. Όμως τα παραμύθια αυτής της μορφής ενέχουν κινδύνους αποσταθεροποίησης στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει το ταχύτερο να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.
Ακολουθήστε το SLpress.gr στο Google News και μείνετε ενημερωμένοι