Τα κάνει όπου βρίσκει ο Ερντογάν

Βενιζέλος Κώστας
476
Τα κάνει όπου βρίσκει ο Ερντογάν, Κώστας Βενιζέλος

Μπορεί να μην είχε συνέχεια εκείνο το ασφυκτικό πρέσινγκ του προέδρου Τραμπ στον Ερντογάν, όμως, αποδείχθηκε τότε πως οι ΗΠΑ, εάν το θελήσουν, μπορούν να γονατίσουν την Τουρκία οικονομικά. Η Τουρκία δεν είναι αήττητη κι αυτό πρόσφατα έχει αποδειχθεί. O Ερντογάν μπορεί να προτάσσει τις προσωπικές του φιλοδοξίες, αλλά εξυπηρετεί και τα εθνικά συμφέροντα της χώρας του.

Εκεί που μπορεί και δεν βρίσκει αντίσταση είναι ετσιθελικός και συμπεριφέρεται ως νεοσουλτάνος, ως ο μεγάλος Χαλίφης της Μέσης Ανατολής. Όταν απέναντι του βρίσκει ηγέτες και χώρες, που κυριαρχούνται από φοβικά σύνδρομα, προωθεί πολιτικές και στρατηγικούς σχεδιασμούς. Ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας με την αλαζονεία, η οποία τον χαρακτηρίζει, έχει προαναγγείλει πως ο μεγάλος σχεδιασμός του είναι να καταστήσει την Τουρκία μεγαλύτερη εδαφικά.

Όταν η Τουρκική Δημοκρατία θα γιορτάσει τα 100 χρόνια της η χώρα θα είναι μεγαλύτερη και ισχυρότερη, όπως πολλές φορές ανέφερε και δημόσια.  Η χρονιά αυτή είναι μεν σημαδιακή, οι γιορτασμοί, ωστόσο, δεν θα έχουν μόνο συμβολικό χαρακτήρα αλλά ουσιαστικό. Κι αυτό δεν το αποκρύβει ο σουλτάνος. Είναι μια εξαγγελία για εσωτερική κατανάλωση;

Μόνο οι αφελείς θεωρούν πως ο Ερντογάν μπλοφάρει. Δεν σημαίνει πως θα πετύχει αυτό το στόχο, αλλά είναι προφανές πως θα επιδιώξει την υλοποίησή του. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι έχει αμφισβητήσει τη Συνθήκη της Λωζάνης (πανηγυρίζουν κάποιοι στην Αθήνα επειδή δεν το επανέλαβε ο Ερντογάν κατά την επίσκεψη Τσίπρα στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Άγκυρα!).

Αλλά γιατί να επαναλαμβάνει ένα σχεδιασμό που υλοποιεί; Πρακτικά  αυτό κάνει. Αμφισβητεί τη Συνθήκη με τις ενέργειες του τόσο στο Αιγαίο όσο  και στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο. Αλλά και πρόσφατα μιλώντας στους υπουργούς του είπε χαρακτηριστικά: «η Τουρκία ή θα χάσει ή θα κερδίσει εδάφη», σπεύδοντας να προσθέσει ότι ο ίδιος είναι αποφασισμένος να αγωνισθεί για να κερδίσει εδάφη.

Ο Ερντογάν εφαρμόζει μια πολιτική, όποτε κρίνει αναγκαίο, οργανώνει επισκέψεις και έχει συναντήσεις. Χωρίς καν να υπόσχεται οτιδήποτε. Ταυτόχρονα, όμως, συνεχίζει στο ίδιο τέμπο. Να γκριζάρει περιοχές, να συνεχίζει τις προκλήσεις. Και γιατί όχι; Όταν αναζητά άλλοθι υπάρχουν κάποιοι, οι οποίοι του το προσφέρουν. Από τη μια τα επικοινωνιακά τερτίπια και τα κέρδη και από την άλλη ο τουρκικός αμανές να μην σταματά ποτέ.

Η δημοσιογραφία για να είναι αδέσμευτη-ανεξάρτητη πρέπει να χρηματοδοτείται κυρίως από τους αναγνώστες. Πρόκειται για κανόνα αποδεδειγμένης ισχύος. Εάν πιστεύετε ότι το SLpress.gr προσφέρει κάτι ξεχωριστό, ότι αξίζει να επιβιώσει και να βελτιωθεί, ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ το.
  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr
  • Απαγορεύεται η αναδημοσίευση του άρθρου από άλλες ιστοσελίδες χωρίς άδεια του SLpress.gr. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των 2-3 πρώτων παραγράφων με την προσθήκη ενεργού link για την ανάγνωση της συνέχειας στο SLpress.gr. Οι παραβάτες θα αντιμετωπίσουν νομικά μέτρα.